Vuoden 2016 leffatärpit

Leffavuosi 2016 on lähtenyt jo mukavasti käyntiin niin kiinnostavien ensi-iltojen kuin gaalakauden ensimmäisen palkintogaalan, Golden Globe -gaalan myötä. Mutta miltä näyttää tuleva elokuvavuosi kokonaisuudessaan? Leffatykki listaa vuoden kiinnostavimmat tärpit.

1. Alkuvuoden Oscar-oletettavat

Alkuvuosi on usein melkein leffavuoden kiinnostavinta aikaa, koska tammi-helmikuussa teattereihin saapuu rytinällä useampi jo muualla ensi-iltansa saanut elokuva, jotka todennäköisesti kisaavat helmikuisessa Oscar-gaalassa. Kiinnostavimpia ensi-iltoja ovat esimerkiksi viime viikolla teatteriin saapunut Quentin Tarantinon The Hateful Eight, toinen - se virallisesti parempi - Steve Jobs -filmatisointi, Danny Boylen elokuva Steve Jobs sekä tositapahtumiin perustuva Spotlight, joka kertoo Boston Globe -lehden journalistitiimistä, joka tutki Bostonin alueella katolisen kirkon piirissä tapahtuneita lasten seksuaalisia hyväksikäyttöjä.

Historiallisen melodraaman ystävät voivat katsastaa vaikkapa Todd Haynesin ohjaaman, 1950-luvun Yhdysvaltoihin sijoittuvan Carolin, joka kertoo kahden naisen salaisesta rakkaussuhteesta, tai Tom Hooperin 1920-luvun Kööpenhaminaan sijoittuvan elokuvan Tanskalainen tyttö, joka kertoo sukupuoltaan miehestä naiseksi korjaavasta taiteilijasta ja tämän avioliitosta. Ensi-illoista mielenkiintoisin lienee kultaisista maapalloista tärkeimmät; parhaan elokuvan, parhaan ohjauksen ja parhaan miespääosan (Leonardo DiCaprio) voittanut The Revenant. Alejandro González Iñárritun erämaaseikkailu saattaa tehdä historiaa mikäli se vie kotiin tärkeimmät Oscarit kuten osa ennusteista näyttää, sillä ohjaaja putsasi pöydän myös viime vuoden Oscareissa, missä miehen edellinen elokuva Birdman voitti tärkeimmät pystit.

2. Mahdolliset indie-innostajat

Indie-puolelle herkullisinta on tietysti se, ettei koskaan voi tietää mistä seuraava indie-hitti löytyy. Jos pienemmän, vaihtoehtoisen elokuvan mahdollisia onnistujia haluaa kuitenkin jo etsiä, tarjolla on esimerkiksi maailmalla mainetta niittänyt Charlie Kaufmanin ja Duke Johnsonin stop motion -animaatio Anomalisa. Kaufmanin edellinen elokuva ja esikoisohjaus oli vuoden 2008 psykologinen, metafyysinen mielen tutkielma Synecdoche, New York, mutta parhaiten mies muistettaneen Tahraton mieli -elokuvan käsikirjoittajana. Tanskalainen Nicolas Winding Refn palaa tyylikkäiden ja visuaalisten rikoselokuviensa Driven ja Only God Forgivesin jälkeen teatteriin kauhutrillerillä Neon Demon (kuvassa). Visuaalisesti herkullinen elokuva kertoo Elle Fanningin esittämästä 15-vuotiaasta mallitytöstä, joka muuttaa Los Angelesiin tavoitellaakseen mallin uraa, mutta saa kimppuunsa lauman naisia jotka vaativat tytön kauneuden itselleen.

Pohjoismaisen elokuvan ystäville tarjolla on myös jotain ihan muuta kuin perinteistä dekkarielokuvaa, esimerkiksi tragikoominen islantilainen draamakomedia Pässit. Tarina kertoo ikääntyvistä veljeksistä, jotka asuvat kaukana karuissa ja kylmissä maisemissa Islannin nummilla. Veljekset ovat toistensa ainoat naapurit, mutta eivät puheväleissä. Syy mökötykseen johtuu miesten lammaskilvasta; kaukaisen kylän suurin kunniakysymys kun on se, kenellä on kylän komeimmat lampaat. Mustaa tragikomiikkaa tarjoaa tänä vuonna myös erityisesti Onni-elokuvasta muistettu Todd Solondz, jonka uusin ohjaus, coming-of-age-komedia Wiener-dog saa ensi-iltansa tammikuussa Sundance-festivaaleilla.

3. Yllättävät jatko-osat

Ei ole yllättävää, että tänäkin vuonna nähdään kymmeniä jatko-osia, uudelleenfilmatisointeja ja sarjakuviin perustuvia elokuvia. Se mikä on yllättävää, on useiden jatkoa saavien tarinoiden alkuperäisvuosikymmen. Tänä vuonna jatketaan hämmästyttävän vanhoja elokuvia, joita ei välttämättä olisi enää osattu toivoakaan (tai haluttu, miten sen ottaa). Vuonna 2016 jatkoa saavat esimerkiksi yli 10 vuoden takaiset Bridget Jones (elokuvalla Bridget Jones's Baby), Nemoa etsimässä (elokuvalla Doria etsimässä), Zoolander, Paha pukki sekä 20-vuotias Independence Day. Myös 80-luvun klassikkokomedian Beverly Hillsin kytän neljännen osan oli tarkoitus saada ensi-iltansa tänä vuonna, mutta studio on lykännyt ensi-iltapäivää eikä varmuutta julkaisuajankohdasta tällä hetkellä ole. Vuoden odotetuimpia ensi-iltoja lienee heinäkuussa ensi-iltansa saava Haamujengi (kuvassa uusin elokuva), jonka edellinen osa on 32 vuoden takaa. Elokuva eroaa edellisistä sillä, että tällä kertaa haamujengi koostuu kokonaan naisista. Nuorempien hittielokuvien jatkajista eniten odotettuja lienevät uuden Star Wars -trilogian toinen elokuva Rogue One: A Star Wars Story sekä kauhufanien iloksi kauhuyllättäjä Kirotun jatko-osa The Conjuring 2.

4. Kiinnostavimmat kotimaiset

Kotimaisiakin ensi-iltoja kannattaa pitää silmällä, erityisesti tositapahtumiin pohjaavia sellaisia. Yksi vuoden kiinnostavimpia on jo tammikuussa teattereihin saapuva Aleksi Salmenperän Jättiläinen, joka kuvaa draaman keinoin Talvivaaran kaivosvuotokatastrofia ja aiheen ympärillä tapahtunutta salailua. Suomalaiseksi poikkeuksellisen trillerimäistä draamaa on vaikuttavan trailerin perusteella kehuttu jopa David Fincherin tyyliä mukailevaksi.

Muita kiinnostavia tositarinoihin pohjaavia elokuvia ovat esimerkiksi Apulannan alkuvuosia käsittelevä, bändin ensimmäisen basistin, sittemmin ohjaajaksi siirtyneen Tuukka Temosen Teit meistä kauniin sekä Bodomin murhamysteerin slasher-kauhuelokuvan muodossa kertova Bodom. Yllättäen Bodomin ohjaajana toimii Luokkakokous-kreisikomedialla ohjausdebyyttinsä tehnyt Taneli Mustonen. Tositapahtumiin pohjaa myös Love Records - Anna mulle Lovee, joka kertoo 60-70-luvulla uraa uurtaneesta, legendaarisesta levy-yhtiö Love Recordsista, jonka listoille kuuluivat aikoinaan oikeastaan kaikki merkittävimmät kotimaiset artistit Hectorista Hurriganesiin.

Yksi vuoden harvoja kotimaisia jatko-osia löytyy dokumenttien puolelta; Järven tarina seuraa kolmen vuoden takaista, menestynyttä luontodokumenttia Metsän tarina. Nimensä mukaisesti tällä kertaa ollaan pinnan alla järvissä. Veteen sijoittuu myös Juan Reinan kylmäävä dokumentti Takaisin pintaan, joka kertoo luolasukeltajista jotka hakevat vedenalaiseen luolaan kuolleiden sukeltajaystäviensä ruumiit pois luolasta. Elokuvan lähtökohtana on vuoden 2014 traaginen sukellusonnettomuus, kun kaksi suomalaista luolasukeltajaa jäivät jumiin järven pohjaan ja menehtyivät sukeltaessaan Norjassa. Vaarallisten olosuhteiden takia ruumiita ei viranomaisten toimesta käyty luolasta nostamassa, joten sukeltajaystävät tekivät sen itse ja dokumentoivat hengenvaarallisen matkansa. Mikäli mieli tekee jotain varsin persoonallista, todennäköisesti alkuvuonna ensi-iltansa näkee myös pääosin muusikkona tunnetun Mika Rätön absurdi tragikomedia Samurai Rauni Reposaarelainen (kuvassa). Porista ponnistava, surrealistiseksi underground-elokuvaksi luonnehdittu teos tarjoaa todennäköisesti jotain ihan muuta kuin mikään muu elokuva tänä vuonna.

5. Suurten ohjaajien uudet

Kuluvana vuonna nähdään myös muutaman mestariohjaajan uusi elokuva. Richard Linklater kuvasi edellistään, Boyhoodia, jopa 12 vuoden ajan, mutta uusin elokuva Everybody Wants Some! saadaan teattereihin huomattavasti nopeammalla aikataululla. Elokuva kumartaa miehen uran alkuvuosien high school -klassikkoelokuvalle Surutta? Sekaisin.Tällä kertaa maailmaa katsotaan 80-luvulla elävien, baseballia pelaavien yliopistonuorukaisten silmin. Komediaa on tulossa myös Coenin veljeksiltä, jotka tuovat tänä vuonna teatteriin Hail, Caesar! -leffan. 50-luvun Hollywoodiin sijoittuva elokuva kertoo miehestä, jonka tehtävänä on pitää elokuvatähtien henkilökohtaiset sotkut pois lehdistön tiedosta, mikä on hankalaa kun yksi tunnettu elokuvatähti kidnapataan.

Draaman puolelta teatterissa nähdään esimerkiksi Oliver Stonen tositapahtumiin pohjaava elämänkertaelokuva Snowden tietovuotaja Edward Snowdenista. Nimiroolissa nähdään hätkähdyttävän samannäköinen Joseph Gordon-Levitt (kuvassa molemmat). Myös yksi ohjauksen grand old maneista, Martin Scorsese julkaisee todennäköisesti uuden elokuvansa tävä vuonna (ensi-iltapäivä vielä ilmoittamatta), tällä kertaa kyseessä on historiallinen draama Silence. 1600-luvulle sijoittuva elokuva kertoo jesuiittalähetyssaarnaajista, jotka kohtaavat julman vastaanoton matkatessaan saarnaamaan Japaniin.

Kylmäksi ei siis jätä tämäkään elokuvavuosi; tarjontaa löytyy komiikasta tragediaan, absurdista samurai-tarinasta supersankareihin, lupaavista jatko-osista kiehtoviin dokkareihin. Eikun elokuviin!

Niina Virtanen 14.01.2016 klo 14:47

Uusimmat artikkelit

Tervetuloa, Chucky 2.0!

Vuoden 1988 kauhujännäri Child's Play innoitti peräti kuusi jatko-osaa, jotka kehittivät ja laajensivat lastenlelusta tappajaksi muuttuvan riivatun nuken mytologiaa mitä oudoimmilla ja viihdyttävimmillä tavoilla.Uusi Child's Play lähtee liikkeelle siitä, miten riippuvuus esineistä voi lähteä käsistä ja luottamus moderniin teknologiaan muuttuu painajaiseksi.

Jouni Vikman

Will Smith lupailee suuria

Tarjoaako Gemini Man jotain uutta ja ihmeellistä?

Jouni Vikman

Fast & Furious: Hobbs & Shaw – Egot törmäävät

Uutta Fast & Furious -elokuvaa odotellessa voi ikävää lieventää leffasarjan spin-offilla.

Jouni Vikman

Nyt on helvetti irti! Hellboy tulee taas

Guillermo del Toron Hellboysta on kulunut jo 15 vuotta ja sen jatko-osastakin yli kymmenen. Niiden tuottajat näkivät ajan kypsäksi uudelle sovitukselle alkuperäisestä sarjakuvasta.

Jouni Vikman

Captain Marvel on Marvel-elokuvien voimakkain hahmo

Captain Marvel käsittelee aikaisemmin näkemätöntä puolta Marvel-studion elokuvauniversumin historiasta ja esittelee uuden supersankarin.

Jouni Vikman

Näytä lisää artikkeleita...