Elokuva- ja tv-vuosi 2015

Kulunut vuosi poikkeaa edeltäjästään melkoisesti mitä tulee elokuvatarjontaan. Siinä missä 2014 kankaiden suosikeiksi nousivat suurten tekijöiden suurelokuvat The Wolf of Wall Streetistä Nymphomaniaciin ja Birdmanista Boyhoodiin, vuonna 2015 vastaavat suurteokset loistivat poissaolollaan. Toki suuria hetkiä nähtiin erityisesti jatko-osien puolella, mutta niiden ulkopuolelta kovin odotettuja, suuria ja varmoja itsestäänselvyyksiä ei juuri nähty. Mistä elokuva- ja TV-vuosi 2015 ennen kaikkea tullaan muistamaan?

1. Harvinaisen hyvät jatko-osat

Hoidetaan itsestäänselvyydet alta pois ensimmäisenä. Koko vuoden suurin elokuvatapaus oli tietysti joulukuussa ensi-iltansa saanut Star Wars: The Force Awakens. Uuden trilogian aloittanut J.J. Abramsin elokuva sai luonnollisesti fanien keskuudessa hullaantuneen vastaanoton, mutta myös kriitikkoleiristä elokuvaa kiiteltiin ja kehuttiin ensimmäiseksi oikeaksi Star Wars -elokuvaksi vuosikymmeniin. Myös Mad Max -elokuvasarja heräsi henkiin ensimmäistä kertaa 30 vuoteen Fury Roadin myötä. Post-apokalyptinen toimintadystopia sai polvilleen niin fanit kuin kriitikotkin erityisesti onnistuneen roolituksen, modernin tarinan ja upean visuaalisuuden ansiosta. Myös viimeisin James Bond -elokuva 007 Spectre keräsi mukavasti kiitosta ja katsojia. Vähemmän kohutuista jatko-osista löytyy lähes vuosittain ilmestyviä perinteisiä sarjakuvafilmatisointeja, Nälkäpeli-saagan elokuva Matkijanärhi osa 2 sekä vuoden jatko-osissa kehnoimpien joukkoon lukeutuva Jurassic World.

2. Vuoden paras elokuva animaatio?

Yhdeksi vuoden parhaimmaksi, ellei jopa parhaaksi, elokuvaksi on yllättäen nostettu animaatio: Pixarin uusin mestariteos Inside Out - mielen sopukoissa. Sekä animaation että lastenelokuvien kentällä Inside Out on hämmästyttävän syvällinen, psykologinen ja äärimmäisen upeasti ihmismielen syvimpiin tuntoihin sukeltava seikkailu. Elokuva onnistui nostamaan keskusteluun sellaisia normaalisti tabuina pidettyjä aiheita kuin lasten masennus, sekä käsittelemään monimutkaisia psykologisia mielenliikkeitä ihastuttavan ymmärrettävästi ja moniulotteisesti. Teemallisesti normaalia haastavampi animaatio tuskin soveltuu ihan perheen pienimmille, mutta teki suuren vaikutuksen niin nuoreen kuin vanhaan yleisöön. Koskettava, älykäs ja monella tasolla liikkuva elokuva on ollut monen katsojan ja kriitikon mielestä ehdottomasti vuoden paras - onkin kiinnostavaa nähdä nouseeko elokuva tammikuussa Oscar-ehdokkaaksi sille tärkeimmälle listalle. Parhaan animaation palkinnon elokuva saanee suvereenisti, mutta paikka myös vuoden parhaan elokuvan ehdokaslistalla on enemmän kuin ansaittu.

3. Rikokset fiktiona…

Rikos- ja toimintaelokuvia tuotetaan joka vuosi, mutta harvemmin genren elokuvista tulee kriitikoiden suosikkeja tai taiteellisista ansioistaan ylistettyjä. Vuonna 2015 rikosgenressä kunniaa saavutti erityisesti nousevassa maineessa olevan kanadalaisen Denis Villeneuven Sicario. Viiltävän jännittävä, tyylikäs ja kylmäkiskoinen huumetarina Meksikon kartelleista vakuutti erityisesti eettisillä pohdinnoilla, upealla kuvauksella ja ennen kaikkea äärimmäisen tiukasti mukanaan vieneellä toiminnalla. Jos Villeneuve on vielä tuntematon ohjaaja, häneen on syytä tutustua viimeistään nyt. Kolumbian kartelleista kertoi TV:n puolella taas Netflixin oma tuotanto, Pablo Escobarista kertova Narcos. Yllättävän paljon arkistomateriaaleja käyttänyt draamasarja kertoi maailman suurimman huumeparonin tarinan poikkeuksellisen todellisuuspohjaisesti, tiiviissä ja vaikuttavassa sarjassa, joka saa jatkoa lähivuosina. Eettisiä kysymyksiä järjestäytyneen rikollisuuden maailmassa käsitteli alkuvuodesta hienosti myös J.C. Chandorin syvällinen ja voimakas trilleri Väkivallan vuosi.

4. ...ja tosimaailmassa

Suoratoisto-TV:n puolella läpi löi ennen kaikkea true crime -genre, eli todellisiin rikostutkintoihin perustuvat dokumenttisarjat. HBO:n tuotanto The Jinx (kuvassa) kohahdutti maailmanlaajuisesti alkuvuonna sarjassa, joka keskittyy eriskummalliseen miljonääriin Robert Durstiin ja murhiin joista miestä syytetään. Dokumenttisarja onnistui pääsemään poikkeuksellisen lähelle rikostutkimusta ja Durstia itseään, ja tuli puolivahingossa tehneeksi rikoshistoriaa, ja jotain mitä tuskin mikään muu elokuva koskaan ennen (tämän enempää ei spoilaamatta sovi kertoa). Myös joulukuussa Netflixissä julkaistu järkyttävä dokumenttisarja Making a Murderer vangitsi katsojat välittömästi. Sarja käsittelee Steven Avery -nimiseen mieheen kohdistettuja rikossyytteitä ja oikeudenkäyntiä. Köyhään valkoiseen kansanosaan kuuluva Avery saa Yhdysvalloissa varsin sekavan ja epäoikeudenmukaisen oikeustutkinnan värikkäässä, vuosia kestäneessä vyyhdissä, jolle häviää Anneli Auerin tapauskin. Lyhyesti selitettynä sarja ei välttämättä kuulosta niin kiinnostavalta kuin on, mutta kylmäävä kuvaus amerikkalaisen oikeusjärjestelmän hyytävistä epäkohdista ja maan luokkaeroista on ehdottomasti katsomisen arvoinen.

5. Pienemmän piirin indie

Jos vuoden 2015 suuret mainstream-hitit eivät kiinnostaneet, myös vaihtoehtoisen, pienemmän elokuvan tarjonnassa oli erinomainen vuosi. Voimakkaan emotionaalisen draaman ystäville löytyi esimerkiksi vanhan avioparin synkän salaisuuden paljastumista käsitellyt 45 vuotta, raastava perhekuvaus erilaisesta suruun reagoimisesta Louder Than Bombs sekä Cannes-voittaja Dheepan, joka kertoo pakolaismiehestä joka ottaa kuolleen miehen identiteetin rakentaakseen uuden elämän vieraassa maassa. Kauhufaneja taas hemmoteltiin esimerkiksi hillityn tyylikkäällä It Followsilla, missä seksin harrastamiseen sortuneita nuoria vainoaa ikuinen, näkymätön seuraaja. Teknisesti vuoden kiinnostavin elokuva vaihtoehtoiselta kentältä on iranilaisen Jafar Panahin dokufiktio Taksi (kuvassa). Panahilla on kotimaassaan kielto tehdä elokuvia, joten mies on tehnyt viimeisimmät leffansa täysin salaa hyvin pienellä tuotannolla. Taksi sijoittuu kokonaan yhden taksin sisään ja on kuvattu yhdellä pienellä kameralla autossa ajellessa Teheran keskustassa. Elokuvassa ohjaaja itse ottaa kyytiinsä tavallisia iranilaisia kaupungilta ja käy heidän kanssaan kiehtovia keskusteluja maailman menosta.

6. Kotimaisen elokuvan huippuvuosi

Kotimaisella elokuvalla oli erityisen hieno vuosi varsinkin katsojalukujen valossa. Vuonna 2015 suomalainen elokuva löi kaikkien aikojen katsojaennätyksen teattereissa lähes 2,5 miljoonalla katsojalla. Kotimaisista ensi-illoista teatteriin vetivät erityisesti kreisikomedia Luokkakokous sekä lastenelokuvat Onnelin ja Annelin talvi sekä Risto Räppääjä ja Sevillan saituri. Merkittävä kotimainen kuluneelta vuodelta on myös Jalmari Helanderin Big Game, hollywoodilainen suurelokuva, jonka pääosassa nähtiin suomalainen pikkupoika Onni Tommila sekä Hollywood-tähti Samuel L. Jackson. Taiteellisemmalla mittarilla kunniaa sai erityisesti Klaus Härön Miekkailija (kuvassa), joka valittiin Golden Globe -ehdokkaaksi kisaamaan vuoden parhaasta ulkomaisesta elokuvasta sekä pääsi mukaan Oscar-shortlistille yhdeksän parhaan ulkomaisen elokuvan joukkoon. Varsinainen ehdokkuus ratkeaa tammikuussa. Täysin vironkielinen, Virossa kuvattu ja Viron historiaan sijoittuva Miekkailija ei odotetusti ollut Suomessa valtaisa menestys ilmestyessään maaliskuussa, mutta arvostettujen ehdokkuuksien myötä sitä on nostettu uudestaan elokuvateatteriesityksiin joillain paikkakunnilla. Tositapahtumiin pohjaava tarina on kiehtova ja kaunis kuvaus miehestä, joka opettaa Neuvostoliiton ankeudessa miekkailua pienen kylän lapsille. Kannattaa käydä katsomassa vielä kun ehtii.

7. Laatudokkarit

Huippudokumentteja julkaistiin myös vuonna 2015 useampi, joista yksi merkittävimpiä on dokumenttien saralla harvinainen jatko-osa, Joshua Oppenheimerin The Look of Silence. Tanskassa työskentelevä, amerikkalainen dokumentaristi julkaisi vuonna 2012 Indonesian raa'asta kansanmurhasta kertovan dokumentin The Act of Killing murhaajien näkökulmasta - niiden, ketkä ovat maassa vallassa edelleen. Pysäyttävä jatko-osa The Look of Silence käsittelee samaa tapahtumaa uhrien omaisten näkökulmasta, jotka joutuvat elämään sen todellisuuden kanssa, että heidän perheensä surmaajat kehuskelevat teoillaan julkisesti edelleen. Suomalaisen Making Moviesin osatuottama dokumentti on parhaillaan nähtävissä Yle Areenassa. Musiikkidokumenteista suurimman suosion saavutti vuonna 2011 kuolleesta Amy Winehousesta kertova Amy. Muun muassa harvinaista kotivideomateriaalia ja Winehousen lähipiirin ajatuksia sisältävä Asif Kapadian dokumentti tarjosi poikkeuksellisen rehellisen ja aidon kuvauksen herkän ja hauraan soul-laulajan elämästä.

Niina Virtanen 31.12.2015 klo 00:10

Uusimmat artikkelit

Tervetuloa, Chucky 2.0!

Vuoden 1988 kauhujännäri Child's Play innoitti peräti kuusi jatko-osaa, jotka kehittivät ja laajensivat lastenlelusta tappajaksi muuttuvan riivatun nuken mytologiaa mitä oudoimmilla ja viihdyttävimmillä tavoilla.Uusi Child's Play lähtee liikkeelle siitä, miten riippuvuus esineistä voi lähteä käsistä ja luottamus moderniin teknologiaan muuttuu painajaiseksi.

Jouni Vikman

Will Smith lupailee suuria

Tarjoaako Gemini Man jotain uutta ja ihmeellistä?

Jouni Vikman

Fast & Furious: Hobbs & Shaw – Egot törmäävät

Uutta Fast & Furious -elokuvaa odotellessa voi ikävää lieventää leffasarjan spin-offilla.

Jouni Vikman

Nyt on helvetti irti! Hellboy tulee taas

Guillermo del Toron Hellboysta on kulunut jo 15 vuotta ja sen jatko-osastakin yli kymmenen. Niiden tuottajat näkivät ajan kypsäksi uudelle sovitukselle alkuperäisestä sarjakuvasta.

Jouni Vikman

Captain Marvel on Marvel-elokuvien voimakkain hahmo

Captain Marvel käsittelee aikaisemmin näkemätöntä puolta Marvel-studion elokuvauniversumin historiasta ja esittelee uuden supersankarin.

Jouni Vikman

Näytä lisää artikkeleita...