Elokuviin koko perheen voimin

Elokuvamaailmassa vaikuttavat tunnetusti pienet piirit. Toisinaan jopa niin pienet, että elokuvantekijät ovat keskenään perhettä. Jotkin elokuvien sukulaisuussuhteista ovat yleisesti tiedossa, mutta aina joskus joidenkin paljastumista on haluttu myös vältellä. Kautta aikain on ollut tyypillistä, että näyttelevien vanhempien lapsista yksi tai useampikin on astunut samoihin saappaisiin. Toisinaan taas sisarukset ovat työskennelleet yhdessä tai erikseen joko valkokankaalla tai kameran takana.

Omenat puun juurella


Näyttelijätyön manttelinperijöitä löytyy elokuvahistoriasta pilvin pimein. Usein yhteisestä sukunimestä ja ilmeisestä yhdennäköisyydestä huolimatta oivalluksen kokee vasta kun faktaan jossain yhteydessä törmää. Monella satunnaiskatsojalla on saattanut jäädä huomaamatta esimerkiksi se, että 24-sarjasta (2001-2010) tutun Kiefer Sutherlandin isäkin on alan miehiä. Likaisen tusinan (The Dirty Dozen, 1967) kaltaisten klassikoiden ohella Donald Sutherland muistetaan myös nykyaikaisemmista roolisuorituksista, joista tuoreimpia on esiintyminen Nälkäpeli-elokuvissa.

Nykykatsojalle Drew Barrymore lienee oman perhepiirinsä tunnistettavin näyttelijä, mutta jo hänen isänsä John Barrymore oli samalla saralla kuuluisa, eikä suinkaan sukunsa ensimmäisenä. Jane Fondan isä puolestaan oli Henry Fonda ja veli legendaarisen Easy Rider (1969) -kulttihitin ikimuistoiseksi iskostama Peter Fonda. Goldie Hawnin tytär taas on Kate Hudson, jonka kasvattamisessa auttoi myös Kurt Russell. Susan Sarandonin tytär on sen sijaan Californication (2007-2014) -sarjassa piikikkään pikkuroolin tehnyt Eva Amurri Martino.

Aivan kuten moni Michael Douglasin tunnistava saattaa peräti sekoittaa hänet isäpappa Kirk Douglasiin, Miehen puolikkaat (Two and a Half Men, 2003-2015) -televisiosarjassa luultavasti tunnetuimman roolinsa tehnyt ja lukuisissa skandaaleissa ryvettynyt Charlie Sheen ei hänkään ole pudonnut kauas puusta. Elokuvassa Platoon - nuoret sotilaat (Platoon, 1986) mies oli kuin ilmetty isänsä, Martin Sheen, joka taisteli samoissa Vietnamin melskeissä mahdollisesti kaikkien aikojen arvostetuimmassa sotaelokuvassa Ilmestyskirja. Nyt (Apocalypse Now, 1979).

Pesueet paremmuusjärjestykseen


Sheen on kuitenkin vain taiteilijanimi eikä sen paremmin isän kuin pojankaan oikea sukunimi. Martin on syntymänimeltään Ramón Gerardo Antonio Estévez ja Charlie puolestaan Carlos Irwin Estévez. Nopeimmat voivatkin jo päätellä, että näyttelijä Emilio Estevez on omalla nimellään tunnettu Martinin poika ja Charlien veli.

Sisaruskatraaseen kuuluvat myös Bruce, Renée sekä Ramon Estevez, joista tosin vain viimeksi mainittu on yltänyt jonkinasteiseen kuuluisuuteen. Enimmäkseen näyttelijänä kunnostautunut Ramon on myös tuottaja, jonka viimeisimpiä työnäytteitä on mikäs muukaan kuin velipoika Charlien tähdittämä Anger Management -sarja (2012-2014).

Jokseenkin Sheen/Estevez -mafiaa muistuttavan joukkion muodostaa myös Affleckin perhepiiri. Viime vuosina lähinnä ohjaajana menestynyt Ben Affleck tulee ensi vuonna esiintymään legendaarisena yön ritarina elokuvassa Batman v Superman: Dawn of Justice sekä ohimennen Batmanin maailmaan niin ikään sijoittuvassa Suicide Squadissa. Joidenkin huhujen mukaan mies tulee kantamaan lepakkomiehen viittaa peräti kokonaisen uuden trilogian verran toimien samalla myös kirjoittajana ja ohjaajana.

Oli roolituksesta sitten mitä mieltä hyvänsä, jo tiedossa olevat DC-sarjakuvien filmatisoinnit tulevat todennäköisesti sementoimaan Ben Affleckin pysyvästi Hollywoodin A-listalle. Veljeään näyttelijänä taidokkaampi, joskin monin verroin ärsyttävämpi, Casey Affleck, ei ole yltänyt aivan saman magnitudin maineeseen vaikka onkin vinkunut elokuvassa Gone Baby Gone (2007), saman vuoden sanahirviössä Jesse Jamesin salamurha pelkuri Robert Fordin toimesta (The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford) sekä eräässä viime vuosien puhutuimmista elokuvista, Interstellar (2014).

Ben Affleckin puolison, Jennifer Garnerin, tavoin myös Caseyn vaimo on näyttelijätär. Nimi Summer Joy Bottom ei vielä välttämättä sano paljon, mutta perheen käyttämä taiteilijanimi Phoenix sen sijaan luultavasti sanoo. Summer Phoenixin sisaruksiin nimittäin lukeutuvat myös Liberty, Rain, River sekä Joaquin, jotka ovat kaikki näyttelijöitä. Edesmennyt River muistetaan Stephen Kingin romaaniin perustuvasta koskettavasta elokuvasta Stand by Me - viimeinen kesä (Stand by Me, 1986) sekä nuoren tähden uran ennenaikaisesti päättäneestä yliannostuksesta. Joaquin puolestaan tunnetaan hyvin kimuranttina persoonana, joskin miehen lahjakkuus on kiistämätöntä.

Viimeaikojen maineikkain esimerkki samaan perheeseen lukeutuvista näyttelijöistä lienee auto-onnettomuudessa menehtyneen Fast & Furious -tähti Paul Walkerin kesken jääneen roolisuorituksen saattaminen loppuun hänen veljiensä avustuksella. Vaikka Fast & Furious 7 (Furious 7, 2015) merkitsikin elokuvadebyyttiä Calebille ja Codylle, on jälkimmäinen ilmaissut halukkuutensa tavoitella näyttelijän uraa.

Muita näytteleviä sisaruskuntia ovat ainakin Arquettet, Baldwinit, Gyllenhaalit sekä Wilsonit.

Sisarukset kulissien takana

Toimivien perhesuhteiden hyötykäyttö elokuvien maailmassa lienee tuottanut parhaita tuloksia, kun voimat on yhdistetty kameran takana. Komedian saralla tästä on jopa useita esimerkkejä.

Jim Abrahamsin sekä veljesten David ja Jerry Zuckerin muodostama ZAZ-kollektiivi on kuuluisa omaleimaisista parodiaan tukeutuvista elokuvistaan kuten Hei, me lennetään! (Airplane!, 1980), Top Secret - Huippusalaista (Top Secret!, 1984) sekä Mies ja alaston ase (The Naked Gun: From the Files of Police Squad!, 1988). Epätavallisen tiivistä yhteistyöstään huolimatta kolmikko ei suinkaan ole ohjannut kaikkia elokuviaan yhdessä, vaan tuotannollisia tehtäviä on jaettu jäsenten kesken. Etenkin viimeisimpien elokuvien ohjaajana on kunnostautunut lähinnä David Zucker yksin, muiden vastatessa tuottamisesta tai käsikirjoittamisesta.


Zuckerien tavoin hyvin omannäköisensä ansioluettelon ovat saaneet aikaan myös Farrellyn veljekset. Peter ja Bobby ovat useimmiten toimineet itse niin elokuviensa käsikirjoittajina, ohjaajina kuin myös tuottajina. Kaksikko on vastuussa joistakin Jim Carreyn hauskimmista elokuvista kuten Nuija ja tosinuija (Dumb and Dumber, 1994) vuoden 2014 jatko-osineen sekä Me, kaksi & Irene (Me, Myself & Irene, 2000). Veljesten meriitteihin lukeutuu myös komedian merkkiteos Sekaisin Marista (There's Something About Mary, 1998).

Kun ajatellaan elokuvaohjaajia ja sisaruussuhteita, on kuitenkin yksi duo, joka tulee yleensä ensimmäisenä mieleen. Eräät mustan huumorin ylistetyimmistä mestariohjaajista ovat tietysti veljekset Joel ja Ethan Coen. Parivaljakon monipuolinen ura kattaa jo 15 yhteistä elokuvaa, joista tärkeimpien saatikka parhaiden valikoiminen teettää työtä ja tuskaa. Mainittava on ainakin Cormack McCarthyn hienoon kirjaan perustuva Menetetty maa (No Country For Old Men, 2007), hiljattain televisiosarjan poikinut Fargo (1996) sekä Big Lebowski (The Big Lebowski, 1998).


Mahdollisesti erikoisimman ohjaavan sisarusparin muodostavat alunperin yhteisnimityksellä The Wachowski Brothers tunnetut Andrew (Andy) Wachowski sekä Laurence (Larry) Wachowski. Vuonna 2012 sukupuoltaan vaihtanut Larry tunnetaan nykyisin nimellä Lana ja samassa yhteydessä myös kaksikon nimitys on muuttunut simppeliin muotoon The Wachowskis.

Oli miten oli, kaksikko ei ole harvalukuisesta ansioluettelostaan huolimatta pyöritellyt tuotantojensa parissa peukaloitaan. Sisarusparin kuuluisin tuotos on modernin sci-fi-elokuvan bladerunneriksi muodostunut The Matrix (1999), joka sai vuonna 2003 jatkoa elokuvalla Matrix Reloaded ja trilogian päätti myöhemmin samana vuonna Matrix Revolutions.

Wachowskit edustavat isänsä puolelta puolalaista perimää ja ovat syntyisin Chicagosta. Sisarusten yhteinen elokuvaura sai alkunsa, kun Warner Brothers toteutti heidän käsikirjoituksestaan elokuvan Ammattitappajat (Assassins, 1995). Matrix-trilogian jälkeen veljekset ovat toteuttaneet suuria elokuvaproduktioita harvakseltaan. Merkittävimpiä nimikkeitä ovat yhdessä käsikirjoitettu ja tuotettu Alan Mooren sarjakuvaromaaniin perustuva V niin kuin verikosto (V for Vendetta, 2006), Speed Racer (2008), jonka he myös ohjasivat, sekä Tom Tykwerin kanssa toteutettu Pilvikartasto (Cloud Atlas, 2012).

Aina ohjaavat sisarukset eivät kuitenkaan tee elokuviaan yhdessä. Mainiota jälkeä ovat tahoillaan saaneet aikaan esimerkiksi veljekset Tony ja Ridley Scott. Edesmenneen Tonyn ehdottomasti kuuluisin elokuva on Top Gun - lentäjistä parhaat (1986), kun taas Ridleyn merkittävimmän elokuvan valitseminen onkin jo huomattavasti hankalampi savotta. Gladiaattorin (Gladiator, 2000) sekä Blade Runnerin (1982) kaltaiset merkkiteokset kerännevät ääniä, mutta toisaalta Alien - kahdeksas matkustaja (Alien, 1979) -elokuvan tenho ei ole ehtynyt. Saagan prologina toimineelle Prometheukselle (2012) kuin myös varsinaiselle Alien-sarjalle odotetaan nimittäin jatkoa Ridley Scottin pitäessä tiukasti kiinni ohjaksista.

Perhe on pahin

Joskus sukulaisuussuhteet pidetään mieluummin omana tietona tai katkaistaan kokonaan ja syyt voivat olla moninaiset. Yleisin lienee elokuvien maailmassa se, että maine ja mammona halutaan hankkia omin avuin tai turvata ahneilta perheenjäseniltä.


Nykyisin on jo laajaltikin tiedossa, että Nicolas Cage syntyi Coppolaksi, mutta ei halunnut siipeillä kuuluisan setänsä, Kummisetä-ohjaaja Francis Ford Coppolan maineella. Cage on eräs Hollywoodin tuotteliaimmista pääosaesittäjistä, ja onkin hauska arvuutella, kuinka paljon merkitystä tuon sukulaisuussuhteen kätkemisellä ja toisaalta paljastumisella, on ollut miehen uralle. Cagen serkun, Sofia Coppolan, kohtalona on ollut ottaa jokseenkin roimasti lokaa niskaansa isänsä maineella ratsastamisesta. Naisen ohjaajan- saatikka näyttelijänlahjat kun eivät ole aina varsinaisesti kehuja keränneet.

Elokuvien Yksin kotona (Home Alone, 1990), Yksin kotona 2 - Eksynyt New Yorkissa (Home Alone 2: Lost in New York, 1992) sekä Riku Rikas (Richie Rich, 1994) ansiosta kaikkien aikojen lapsitähdeksi iskostunut Macaulay Culkin koki lapsuudessaan kovia ahneuden ja rankan huoltajuuskiistan vuoksi. Culkin ei ole kertonut julkisuudessa paljonkaan siitä, miksi vieraantui isästään, mutta tiedetään, että hän päätyi lopulta vapauttamaan itsensä alaikäisenä tämän huoltajuudesta.

Monet lapsitähdet ovat jo ennen Culkinia kokeneet vanhempiensa taholta kovia. Suoranaisten kavallusten lisäksi usein kuullussa tarinassa aiemmin tulehtuneet välit halutaan yllättäen korjata, kun omasta lapsesta on kehkeytynyt kuuluisa näyttelijä. Aina huonojen suhteiden syy ei tosin ole raha. Angelina Jolien ja John Voightin voi molempien olettaa tulevan näyttelijäntöillään mainiosti toimeen. Syynä vaikeaan suhteeseen oli Voightin lähtö perheestä, kun Jolie oli vasta vuoden ikäinen. Isä ja tytär saivat tilapäisesti sovittua riitansa esiintyäkseen niin ikään isänä ja tyttärenä vuoden 2001 elokuvassa Lara Croft: Tomb Raider. Kaksikon yhdisti viimein Jolien äidin kuolema vuonna 2007.

Jarno Väistö 29.10.2015 klo 16:23

Uusimmat artikkelit

Tervetuloa, Chucky 2.0!

Vuoden 1988 kauhujännäri Child's Play innoitti peräti kuusi jatko-osaa, jotka kehittivät ja laajensivat lastenlelusta tappajaksi muuttuvan riivatun nuken mytologiaa mitä oudoimmilla ja viihdyttävimmillä tavoilla.Uusi Child's Play lähtee liikkeelle siitä, miten riippuvuus esineistä voi lähteä käsistä ja luottamus moderniin teknologiaan muuttuu painajaiseksi.

Jouni Vikman

Will Smith lupailee suuria

Tarjoaako Gemini Man jotain uutta ja ihmeellistä?

Jouni Vikman

Fast & Furious: Hobbs & Shaw – Egot törmäävät

Uutta Fast & Furious -elokuvaa odotellessa voi ikävää lieventää leffasarjan spin-offilla.

Jouni Vikman

Nyt on helvetti irti! Hellboy tulee taas

Guillermo del Toron Hellboysta on kulunut jo 15 vuotta ja sen jatko-osastakin yli kymmenen. Niiden tuottajat näkivät ajan kypsäksi uudelle sovitukselle alkuperäisestä sarjakuvasta.

Jouni Vikman

Captain Marvel on Marvel-elokuvien voimakkain hahmo

Captain Marvel käsittelee aikaisemmin näkemätöntä puolta Marvel-studion elokuvauniversumin historiasta ja esittelee uuden supersankarin.

Jouni Vikman

Näytä lisää artikkeleita...