Epämuodolliset ystävät

Heinäkuussa elokuvateattereihin saapuu jälleen rääväsuinen, ryyppäävä ja kiroileva nallekarhu Ted, kun Seth MacFarlanen ohjaama Ted 2 saa ensi-iltansa. Kolme vuotta sitten ensimmäisessä Ted-elokuvassa esitelty karhukaveri edustaa ei-ihmisen-muodon ottavien hahmojen elokuvakerronnassa sikailevinta ja ronskeinta äärilaitaa, mutta epätavallisia kaverisuhteita on nähty elokuvissa aina. Leffatykki listaa joitain noita epätyypillisen muodon ottavia ystäviä.

1. Kuolema

Muoto: Elinajan päättyminen ihmishahmona
Mistä: Ingmar Bergmanin klassikkoelokuvasta Seitsemäs sinetti (1957).
Kuka: Ihmisen muodon ottanut mustapukuinen hahmo, joka kohtaa ihmisiä 1300-luvun Ruotsissa, mustan surman aikoihin, ja vie heitä mukanaan tuonpuoleiseen.
Paras kaveri: Ritari Antonius ‎Block. Tavatessaan kuoleman, ritari Block pyytää tämän kanssaan shakkipeliin pidentääkseen omaa olemassaoloaikaansa maan päällä. Kuolema suostuu peliin, ja hahmot pelaavat kirjaimellisesti ritarin elämästä. Tyypillisestä ystävyysuhteesta ei ritarin ja kuoleman välillä voi puhua, mutta hahmojen omalaatuinen suhde on varsin poikkeuksellinen kuoleman historiassa, joka ei normaalisti tavallisten tallaajien anna omaan kohtaloonsa vaikuttaa.

2. Samantha

Muoto: Tekoäly
Mistä: Spike Jonzen vaihtoehtoisesta, romanttisesta scifi-dystopiasta Her (2013).
Kuka: OS-nimisen teknisen älylaitteen käyttöjärjestelmä ja tekoäly, jonka omistaja tilaa laitteelle naisen äänen ja nimeää laitteensa Samanthaksi (äänenä Scarlett Johansson).
Paras kaveri: Joaquin Phoenixin esittämä Theodore, joka on OS-laitteen omistaja. Miehen ja tekoälyn ystävyys on syvää ja rehellistä, minkä johdosta erikoinen pari rakastuu ja alkaa seurustella - varsin omalaatuisella tavallaan. Ihmisen ja koneen rakkaus on kuitenkin ymmärrettävästi monimutkaista ja vaikeaa, eikä tekoäly Samanthan käsitys "ihmis"suhteista varsinaisesti vastaa käsitystä siitä, miten elolliset olennot interaktivoituvat.

3. Gizmo

Muoto: Mogwai (pienikokoinen karvaolento)
Mistä: Joe Danten Riiviöt-kauhukomedioista (1984 ja 1990).
Kuka: Isosilmäinen ja -korvainen, hellyyttävä ja kujertava Gizmo on Riiviöt -elokuvien liikkeelle paneva voima.
Paras kaveri: Billy, joka saa ensimmäisessä elokuvassa nuorena miehenä Gizmon lahjaksi isältään. Mogwai on oletettavasti jostain Aasian maista tuleva harvinainen otus, jota ei saa missään tapauksessa ruokkia keskiyön jälkeen tai kastella. Jos niin käy, sen selästä syntyy Gizmon pahan päivän serkkuja - limaisia ja kauhistuttavia, kaiken tuhoavia ja ärsyttäviä riiviöitä. Billy pitää karvakaveristaan vilpittömästi ja koittaa noudattaa sääntöjä, mutta luonnollisesti vahinkoja tapahtuu. Sydämelliset kaverukset viettävät aikaa kuten ketkä tahansa kuomat; katsovat leffoja ja puuhailevat yhdessä - mutta kun tarve koittaa, he myös taistelevat yhdessä kaupunkia tuhoavia riiviöitä vastaan.

4. Chewbacca

Muoto: Wookie (kaksimetrinen karvaolento)
Mistä: Tähtien sota -elokuvista. Esiintyy elokuvissa Uusi toivo (1977), Imperiumin vastaisku (1980), Jedin paluu (1983) ja Sithin kosto (2005).
Kuka: Korkealla mölinällä ja eräänlaisella kehräämisäänellä kommunikoiva, 200-vuotias mekaanikko.
Paras kaveri: Han Solo. Salakuljettaja Solo pelasti aikoinaan Chewbaccan imperiumin orjuutuksesta, mistä johtuen karvakaveri tuntee ikuista kiitollisuudenvelkaa ystävälleen. Loputtoman lojaali ja ystävistään huolehtiva Chewbacca lyöttäytyy Solon matkaan ja toimii mekaanikkona ja kakkospilottina tämän Millenium Falcon -aluksella sekä oikeana kätenä salakuljetustehtävissä.

5. Roger Rabbit

Muoto: Piirroshahmo
Mistä: Robert Zemeckiksen komediasta Kuka viritti ansan, Roger Rabbit? (1988) Elokuva oli ensimmäinen animaatiota ja live actionia yhdistelevä pitkä elokuva.
Kuka: Suurisuinen ja sekopäinen piirroshahmojänis, joka on päivisin komedianäyttelijä ja viettää iltansa lumoutuessaan seksikkäästä vaimostaan, piirretystä lounge-laulaja Jessica Rabbitista.
Paras kaveri: Bob Hoskinsin esittämä agentti Eddie Valent. Rabbit palkkaa agentin selvittämään onko hänen himotulla vaimollaan sutinaa muiden miesten tai piirroshahmojen kanssa. Ystävyyden alku on kuoppainen, sillä Eddie julistaa vihaavansa piirroshahmoja, mutta lopulta miehet ystävystyvät ja nousevat yhdessä piirroshahmojen tuhoamista suunnittelevaa pahista vastaan.

6. Paul

Muoto: Avaruusolento
Mistä: Greg Mottolan Scifi-komediasta Paul (2011).
Kuka: Pieni, vihreä ja isopäinen avaruusolento (äänenä Seth Rogen).
Paras kaveri: Sarjisnörttikaverukset Graeme ja Willy. Paul joutuu auto-onnettomuuteen öisellä aavikolla ja saa apua comic-coniin matkalla olleilta kavereilta. Vaikka Graeme ja Willy järkyttyvät ensin nähdessään avaruusolennon, he ystävystyvät pian hauskan ja kohtelaiaan Paulin kanssa. Miehet auttavat Paulia piilottelemaan ja pakenemaan häntä metsästäviltä agenteilta, ja siinä samassa viettävät hauskan road tripin asuntovaunulla rennon alienin kanssa.

7. Punainen ilmapallo

Muoto: Ilmapallo
Mistä: Rakastetusta ranskalaisesta lastenelokuvaklassikosta Punainen ilmapallo (1956).
Kuka: Nimensä mukaisesti kirkkaanpunainen, pyöreä ilmapallo.
Paras kaveri: Pieni poika, jonka matkaan pallo lyöttäytyy pariisilaisilla kaduilla. Poikaan tykästynyt pallo seuraa tätä kouluun ja kotiin asti, ja ystävykset viettävät aikaa kaupungilla, torilla ja kirkossa. Muissa korttelin lapsissa pojan ja pallon lojaali ystävyys herättää kateutta, mutta pari pitää tiiviisti yhtä, ja lopulta poika pääsee tutustumaan myös muihin seudun ilmapalloihin.

8. HAL 9000

Muoto: Käyttöjärjestelmä
Mistä: Stanley Kubrickin scifi-klassikosta 2001: Avaruusseikkailu (1968).
Kuka: Elokuvassa nähtävän avaruusaluksen tekoäly ja käyttöjärjestelmä, joka hallitsee aluksen toimintoja ja liikkeitä.
Paras kaveri: HAL:n ystävyys on hyvin kyseenalainen käsite, sillä aluksi ystävällinen ja työnsä hoitava järjestelmä muuttuu elokuvan edetessä maaniseksi, uhkaavaksi ja vainoharhaiseksi välineeksi, jonka kanssa suhde muuttuu luottamuksesta peloksi. Järjestelmän ystäväksi voisi laskea avaruusaluksessa matkustavan astronautti Bowmanin, jonka kanssa HAL neuvottelee ja asioi. Tässä tapauksessa olisi kuitenkin siis puhuttava hyvin epäterveestä ystävyyssuhteesta, mutta kukin tyylillään - kaikista ei ole hyviksi ystäviksi.

9. Carol

Muoto: (Oletettavasti) mielikuvitusystävä
Mistä: Spike Jonzen elokuvasta Hassut hurjat hirviöt (2009), joka perustuu samannimiseen lastenkirjaan.
Kuka: Välillä hassu, välillä hurja, sympaattinen ja lämminsydäminen hirviö. Malliltaan hirviö on iso ja karvainen, ja vaikka on nimeltään Carol, äänensä puolesta hahmon voisi olettaa olevan miespuolinen (äänenä James Gandolfini).
Paras kaveri: 9-vuotias pikkupoika Max. Elokuva alkaa Maxin normaalista arjesta, mistä ahdistunut poika pakenee uuteen maailmaan. Uudessa maailmassa hän tapaa elokuvan hirviöt ja ystävystyy läheisesti erityisesti Carol-nimisen karvaisen otuksen kanssa. Elokuva käsittelee symbolisesti Maxin ongelmallista suhdetta pojan omiin, avioeroa läpikäyviin vanhempiin, ja Carol heijastelee monisyisesti Maxin elämässä olevia aikuisia. Siitä johtuen Maxin ja Carolin ystävyyssuhdekaan ei ole ongelmaton; siinä missä Carol on vilpitön ja välittävä ystävä, hän voi olla myös äkkipikainen, kontrolloiva ja kateellinen Maxin muista ystävistä.

10. Wilson

Muoto: Lentopallo
Mistä: Robert Zemeckiksen Cast Away - tuuliajolla -elokuvasta (2000).
Kuka: Wilson-merkkinen lentopallo, jonka yksin autiolle saarelle haaksirikkoitunut mies löytää haaksirikkoituneen koneen jäämistöistä.
Paras kaveri: Haaksirikkoitunut mies Chuck (Tom Hanks), joka piirtää verellään pallolle kasvot ja alkaa puhua tälle. Järkensä menettämisen rajamailla roikkuva Chuck tekee Wilsonista ainoan ystävänsä, ja vaikka ystävyys on varsin yksipuolista toisen osapuoliskon ollessa pallo, epätoivoisen yksinäinen mies saa Wilsonista kaipaamansa turvan tunnetta.

Niina Virtanen 15.07.2015 klo 22:31

Uusimmat artikkelit

Tervetuloa, Chucky 2.0!

Vuoden 1988 kauhujännäri Child's Play innoitti peräti kuusi jatko-osaa, jotka kehittivät ja laajensivat lastenlelusta tappajaksi muuttuvan riivatun nuken mytologiaa mitä oudoimmilla ja viihdyttävimmillä tavoilla.Uusi Child's Play lähtee liikkeelle siitä, miten riippuvuus esineistä voi lähteä käsistä ja luottamus moderniin teknologiaan muuttuu painajaiseksi.

Jouni Vikman

Will Smith lupailee suuria

Tarjoaako Gemini Man jotain uutta ja ihmeellistä?

Jouni Vikman

Fast & Furious: Hobbs & Shaw – Egot törmäävät

Uutta Fast & Furious -elokuvaa odotellessa voi ikävää lieventää leffasarjan spin-offilla.

Jouni Vikman

Nyt on helvetti irti! Hellboy tulee taas

Guillermo del Toron Hellboysta on kulunut jo 15 vuotta ja sen jatko-osastakin yli kymmenen. Niiden tuottajat näkivät ajan kypsäksi uudelle sovitukselle alkuperäisestä sarjakuvasta.

Jouni Vikman

Captain Marvel on Marvel-elokuvien voimakkain hahmo

Captain Marvel käsittelee aikaisemmin näkemätöntä puolta Marvel-studion elokuvauniversumin historiasta ja esittelee uuden supersankarin.

Jouni Vikman

Näytä lisää artikkeleita...