Tekstiviesteistä someen ja on-screen-elokuviin

Tekstiviestien keksijä Matti Makkonen menehtyi pitkän sairauden jälkeen kesäkuun lopussa. Puhelinteknologiassa merkittävän työn tehnyt suomalainen insinööri vaikutti keksinnöllään enemmän kuin olisi voinut kuvitellakaan - myös elokuviin. Nopeasti ajateltuna voisi luulla, että tekstiviesteillä ei olisi juurikaan merkitystä elokuvahistoriassa, mutta kun katsoo hieman tarkemmin viime vuosina tehtyjä elokuvia, huomaa nopeasti olevansa väärässä. Tekstiviesteistä ja kännyköistä on tullut vakiintunut tapa modernia elokuvakerrontaa.

Jos tutustuu elokuviin muutamien vuosikymmenten takaa, mahdolliset kontaktit ajan teknologiaan tehtiin lähinnä lankapuhelimen tai huoneen nurkassa näkyvän TV:n kautta. Nykyisin lähes jokaisessa nykyaikaa kuvaavassa länsimaisessa elokuvassa käytetään vähintään internetiä ja kännyköitä.

Ensimmäinen kerta kun matkapuhelin nähtiin valkokankaalla oli tiettävästi Tappava ase -elokuvassa vuonna 1987, missä Murtaughin hahmo puhuu jättimäiseen luuri & laatikkoyhdistelmään, jonka kätevyys mukaan otettavana puhelimena on hieman kyseenalainen.

Paria kuukautta myöhemmin varsinainen matkapuhelin nähtiin Michael Douglasilla elokuvassa Wall Street - rahan ja vallan katu (kuvassa). Gordon Gekon hahmoa näytellyt Douglas käytti elokuvassa aikansa iPhonea: valkoista Motorola DynaTac 800X:ää. Legendaarisen puhelimen suuntaan iskettiin silmää myös jatko-osassa Wall Street: Money Never Sleeps (2010), kohtauksessa missä vuosia vankilassa istunut Gekko saa vapautuessaan vankilan säilössä olleen omaisuutensa, joihin kuuluu myös jättimäinen kännykkä.

Uuden ajan väliplanssit

Ensimmäisestä elokuvassa esitetystä tekstiviestistä ei tarkkaa selvyyttä ole, mutta tekstarit yleistyivät leffoissa nopeasti silloin kun lähettäminen muutenkin, 90-luvun loppupuolella ja 2000-luvun alussa. Tekstiviestin apu elokuvan tarinankerrontaan oli merkittävä: sillä todella pystyttiin viemään tarinaa eteenpäin ihan eri tavalla kuin ennen. Se mikä aiemmin olisi kerrottu voice overilla, puhelinkeskustelulla tai oikeasti kuvaamalla ihmisten välinen dialogi, pystyttiin nyt kertomaan yhdessä pienessä tekstiruudussa - kustannustehokasta, nopeaa ja silloin vielä virkistävän uutta. Kun vanhoissa mykkäelokuvissa tarinan kulkua avattiin väliplansseilla mihin kirjattiin hahmojen dialogia ja tapahtumia, 2000-luvulla hieman vastaavaa työtä tekemään syntyivät oman aikansa väliplanssit, tekstiviestit.

Pitkään tekstiviestin ulkonäkö valkokankaalla ja tv:ssä oli kuitenkin jotain ihan muuta kuin miltä ne oikeasti näyttivät. Varsinkin alkuaikojen pikseliset, mustat tekstiviestit olivat kuvaan usein liian suttuisen näköisiä, joten kuvan päälle puhelimeen tehtiin kömpelöitä laatikoita, joissa teksti luki epärealistisen isolla ja kirkkailla väreillä, ettei viesti jää katsojilta näkemättä. Nykyisin elokuvissa näkee jo useimmiten uskottavan näköisiä tekstiviestejä, mutta pisimpään itsetehtyjen viestirumilusten kanssa kamppaili tv-sarja Dexter. Sarjassa jopa iPhonen ruudusta oli tehty kirkas sininen laatikko, missä viestit lukivat isoilla tikkukirjaimilla (kuva).

Viime vuosina varsin nopealla tahdilla elokuviin ja tv-sarjoihin ovat yleistyneet niin sanotut leijuvat tekstit. Enää ei nähdä kännykän näyttöä, vaan viestit ilmestyvät suoraan kuvan päälle, samalla kun niitä lähettävä hahmo nähdään kirjoittamassa viestiä puhelimellaan. Usein kuvan päällä olevia viestejä muokataan näyttämään ja kuulostamaan esimerkiksi oikeasti iPhonen omilta viesteiltä, jotta kuvan päällä leijuvan tekstin funktio tulee selväksi. Leijuvia tekstejä on alettu myös personoida elokuvan luonteeseen sopivaksi, esimerkiksi Tähtiin kirjoitettu virhe -elokuvan kelluvat tekstit olivat käsin piirrettyjä.

Nokiaa Keanu Reeveksellä ja Tom Cruisella

Kun tekstiviestien ja kännyköiden käyttö elokuvissa ja tv:ssä yleistyi, syntyi luonnollisesti myös kilpailu siitä, mistä puhelimesta viestejä katsojaan. Nurinkurisesti syntynyt tuotesijoittelu oli suomalaisille suuri ylpeydenaihe, sillä 2000-luvun alussa usein elokuvissa nähty kännykkä oli Nokia. Ensimmäisiä kertoja Nokia vilahti ruudussa vuonna 1999, kun Matrixin Neo käytti Nokian 8810-puhelinta (kuvassa). Vuosien varrella Nokia on vilahdellut lukuisissa Hollywood-elokuvissa, oletettavasti puhelinten vaihtelevien mallien vuoksi erityisesti supersankaritarinoissa ja tulevaisuuteen sijoittuvissa elokuvissa. Nokia on nähty esimerkiksi selloisissa leffoissa kuin Minority Report (2002), Transformers (2007) Tron: Perintö (2010) ja Teräsmies (2013).

Applen vallatessa markkinat vuonna 2007, Nokian näkyvyys laski elokuvissa nopeasti. Nykyisin Applen iPhonet ja tabletit ovat suvereenisti edustetuimpia laitteita elokuvissa. Esimerkiksi House of Cards -sarjan ensimmäisellä kaudella nähtiin huikea määrä erilaisia tekniikkalaitteita, joista käytännössä kaikki olivat Applen tuotteita. Siitäkin huolimatta, että Apple on toistuvasti vakuuttanut, että ei maksa kenellekään tuotesijoittelusta, vaan tarjoaa ainoastaan laitteet. House of Cardsin uusimmalla, 3. kaudella tilanne oli jo toinen: tarkkaan tuotesijoitelluista kuvista löytyi ensimmäistä kertaa sarjan historiassa niin Microsoftin puhelimia, Dellia, Aceria kuin Samsungiakin. Lienee itsestäänselvää, että kaikki Applen ylivoimaa vastaan taistelevat yritykset maksavat tuotesijoittelupaikastaan muullakin kuin vain tuotteillaan.

Seuraavaksi on-screen -elokuvan nousu?

Teknologian kehittyminen muuttaa myös elokuvakerrontaa jatkuvasti. Viime vuosina yleistynyt kerrontatyyli on niin sanottu on-screen -elokuva; tarina joka tapahtuu tietokoneen näytöllä. Yksi tyylilajin pioneereja oli useasti palkittu lyhytelokuva Noah, joka esitteli vuonna 2013 ensimmäistä kertaa juonellisen ja draamallisen elokuvan, joka käyttää tyylikkäästi hyväkseen ajan ilmiöitä. Tarina tapahtuu kokonaisuudessaan tietokoneen näytöllä Facebook-chatissa, Skype-puheluissa, ChatRoulettessa sekä tietokoneen ohjelmissa ja tiedostoissa. Tyyliin sopivasti elokuva on nähtävissä ilmaiseksi netissä.

Mainstream-viihteen puolella vastaavaa metodia hyödynsi Moderni perhe -sitcom viimeisimmällä tuotantokaudellaan. Yksi sarjan jaksoista tapahtui kokonaan tietokoneen näytöllä, ihmisten välisissä chat-keskusteluissa ja chatringeissä. Rohkealla tyylillä kohahduttanut jakso pysyi draamallisesti hienosti kasassa, mutta oli myös häikäilemättömän suoraa tuotesijoittelua ja röyhkeä Apple-mainos: jaksossa kaikki sarjan henkilöt osallistuivat tarinaan vain Applen tietokoneilla, puhelimilla, tableteilla ja Applen omilla ohjelmilla. Hyvin voimakkaasta mainospaikasta huolimatta Apple vakuutti, ettei maksanut tästäkään jaksosta mitään. Myös sarjan luoja Steve Levitan vakuutti, että jakso ei ole tuotesijoittelua, vaan siinä käytetään Applen tuotteita koska niitä hän itsekin käyttää ja niiden ympärille osasi jakson kirjoittaa.

Uutta teknologiaa, uusia ohjelmistoja, erilaisia tietokoneita ja nettipalveluita syntyy jatkuvalla tahdilla nopeammin kuin ehtii kirjautua Facebookiin. Sen lisäksi, että teknologia on tarjonnut loputtomia aiheita elokuvien tarinoiksi, se antaa jatkuvasti työkaluja muuttaa elokuvantekemisen prosessia. Jää nähtäväksi, koska tulee esimerkiksi kokonaan Tinderissä tehty elokuva.

Niina Virtanen 02.07.2015 klo 17:13

Uusimmat artikkelit

Tervetuloa, Chucky 2.0!

Vuoden 1988 kauhujännäri Child's Play innoitti peräti kuusi jatko-osaa, jotka kehittivät ja laajensivat lastenlelusta tappajaksi muuttuvan riivatun nuken mytologiaa mitä oudoimmilla ja viihdyttävimmillä tavoilla.Uusi Child's Play lähtee liikkeelle siitä, miten riippuvuus esineistä voi lähteä käsistä ja luottamus moderniin teknologiaan muuttuu painajaiseksi.

Jouni Vikman

Will Smith lupailee suuria

Tarjoaako Gemini Man jotain uutta ja ihmeellistä?

Jouni Vikman

Fast & Furious: Hobbs & Shaw – Egot törmäävät

Uutta Fast & Furious -elokuvaa odotellessa voi ikävää lieventää leffasarjan spin-offilla.

Jouni Vikman

Nyt on helvetti irti! Hellboy tulee taas

Guillermo del Toron Hellboysta on kulunut jo 15 vuotta ja sen jatko-osastakin yli kymmenen. Niiden tuottajat näkivät ajan kypsäksi uudelle sovitukselle alkuperäisestä sarjakuvasta.

Jouni Vikman

Captain Marvel on Marvel-elokuvien voimakkain hahmo

Captain Marvel käsittelee aikaisemmin näkemätöntä puolta Marvel-studion elokuvauniversumin historiasta ja esittelee uuden supersankarin.

Jouni Vikman

Näytä lisää artikkeleita...