Virallinen Cobain-dokumentti teattereissa

Yksi populaarimusiikin suurimpia legendoja ja kulttihahmoja on rokkitähdille legendaarisessa 27 vuoden iässä oman käden kautta menehtynyt Kurt Cobain. Palvotusta grungen kuninkaasta on tehty niin dokumentti- kuin fiktioelokuvia jo lähes 20 vuotta, mutta viimein saa ensi-iltansa ensimmäiseksi viralliseksi Cobain-elokuvaksi julistettu Cobain: Montage of Heck. Kiinnostuneiden kannattaa kuitenkin olla hereillä, sillä elokuva on nähtävillä Suomessa Finnkinon erikoisnäytöksissä vain kahden näytöksen verran huhtikuussa. Näytöksissä nähdään itse elokuvan lisäksi elokuvan ohjaajan Brett Morgenin haastattelu. Leffatykki kävi katsomassa elokuvan sen ensimmäisessä näytöksessä.

Cobain-leffoissa ensimmäinen laatuaan

Montage of Heck on erityisesti musiikkipiireissä pitkään odotettu dokumentti, mutta mikä tekee siitä niin poikkeuksellisen? Ennen kaikkea se, että yksi elokuvan vastaavista tuottajista on Cobainin tytär, 22-vuotias Frances Bean Cobain. Elokuvan ohjaaja Morgen kertoikin elokuvanäytöstä seuranneessa haastattelussa, että kaikki elokuvaan pyydetyt hahmot suostuivat mukaan kunnioituksesta ja hienoisesta velvollisuudentunteesta Francis Beania kohtaan. Morgen on kertonut, että myös hänen oma motivaationsa elokuvantekoon oli kertoa Francesille jotain uutta hänen isästään, ja antaa tytölle sellainen muisto, mitä kohuihin keskittyneet tv-dokumentit eivät pysty tarjoamaan.

Elokuvassa nähdään harvinainen kokoelma Cobainin lähipiiriä: äiti, isä, sisko, äitipuoli sekä leski Courtney Love. Lovea lukuunottamatta kukaan perheenjäsenistä ei ole antanut haastatteluja dokumenteille ennen. Morgen kertoi, että elokuvan lähtökohta olikin se, että siihen haastatellaan vain sellaisia ihmisiä, jotka olisivat kuuluneet Cobainin elämään joka tapauksessa - ihmisiä, jotka olisivat tulleet miehen hautajaisiin, vaikka hän olisi ollut vain tuntematon talonmies. Cobainin omaisuutta ja perintöä tiukasti vaaliva leski Love antoi hänkin Morgenille harvinaisen vapaat kädet: Love päästi ohjaajan vapaasti penkomaan kaiken Cobainin jäämistön, eikä pyytänyt mahdollisuutta vaikuttaa elokuvan leikkaukseen, vaikka elokuvan tekijätiimissä siihenkin oli varauduttu.

Cobainin perhepiirin läsnäolon ja hyväksynnän elokuvasta näkeekin sen hämmästyttävän henkilökohtaisesta ja ainakin fanin silmin raastavan aidosta ja sydäntäsärkevästä kuvastosta. Elokuvassa esitellään kymmeniä Cobainin piirustuksia ja taideteoksia taidokkaasti animoituna, luetaan surullisia päiväkirjan sivuja, kuullaan biisien demoversiota, nähdään 8-milliselle filmille kuvattuja kotivideoita lapsuudesta ja heroiinin höyryisiä tallenteita huumeiden täyttämän elämän viimeisiltä vuosilta.

Brett Morgen listaa yhdeksi dokumenttinsa esikuvaksi Pink Floyd: The Wall -elokuvan, mikä onkin helppo löytää Montage of Heckin animaatiokohtauksista. Cobainin lapsuuden ja nuoruuden kokemuksia kuvataan tyylikkäillä, animaattori Hisko Hulsingin piirrosanimaatiokohtauksilla (ylläolevassa kuvassa), joiden kertojana käytetään Cobainin omia haastattelunauhoja. Elokuva ei ole tarina Nirvanasta, eikä yhden 90-luvun suurimmista mediamylläköistä aiheuttaneesta itsemurhasta, vaan ihmisestä ja elämästä. Näistä syistä se ei myöskään kumartele päähenkilöään liikaa tai aseta miestä jalustalle palvottavaksi. Montage of Heck näyttää äärimmäisen herkän ja haavoittuvan taiteilijan, mutta myös riutuneen heroinistin, joka on jopa 1-vuotiaan tyttärensä seurassa niin aineissa, ettei meinaa pysyä tajuissaan.

Dokumentti toimiikin erinomaisena ja koskettavana henkilökuvana myös ei-Nirvana-faneille: maineestaan huolimatta Kurt Cobain oli todellisuudessa kuin moni muukin avioerolapsi: hajonneesta perheestä tullut, hyljeksitty, ahdistunut ja ongelmainen taiteilijasielu, joka etsi viimeiseen asti ehjää perhemallia ja tapaa elää sellaisessa.

Cobain-leffoissa riittää

Jos Cobain-filmatisoinnit ja rokkarin tarina kiinnostaa, kannattaa myös epävirallisempiin elokuviin miehestä tutustua. Musiikkikanavien elämänkertoja ja tv-dokuja on taatusti Youtube pullollaan, mutta kiinnostavimmista leffoista tsekkaa ainakin nämä:

Kurt Cobain - About a Son

Montage of Heckin lisäksi parhaita dokumentteja Cobainista on vuoden 2006 dokumentti About a Son. Cobain itse ei esiinny dokumentissa kasvoillaan, vaan elokuva on koottu nauhoitetuista äänihaastatteluista, joita kirjailija Michael Azerrad nauhoitti Nirvana-aiheista kirjaansa Come as you are: The Story of Nirvanaa varten. Elokuvan kuvituksena nähdään erilaisia paikkoja, joita Cobain on kertonut kokeneensa kodiksi. Omalaatuisessa dokumentissa ei nähdä perinteisiä puhuvia päitä, vaan kuullaan miehen mietteitä ja nähdään kuvitusta esimerkiksi Cobainin lapsuuden kotikaupungin Aberdeenin sillan alta, missä mies aikoinaan majaili.

Kurt & Courtney

Kokenut dokumentaristi Nick Broomfield tarttui Cobain-aiheeseen dokumentissaan Kurt & Courtney vuonna 1998. Elokuva tutkii Courtney Loven mahdollista osuutta miehensä kuolemaan tai siihen johtaneisiin tapahtumiin. Erinäisiä salaliittoteorioita ruokkinut kiistanalainen dokumentti herätti kohua ilmestymisensä aikoihin, ja ymmärrettävästi hermostutti myös Loven, joka ei halunnut osallistua elokuvaan ja kielsi sitä käyttämästä soundtrackillaan Nirvanan musiikkia. Paikoittain dokumentaristin eettisyyttä koettelevaan ja muutenkin hyvän maun rajamailla liikkuvaan dokumenttiin kannattaa myös katsojan suhtautua kyseenalaistaen.

Last Days

Fiktion puolelta tunnetuin Cobain-elokuva on Gus Van Santin Last Days (2005), joka kuvaa Cobainin viimeisiä, yksinäisiä ja synkkiä päiviä ennen lopullista päätöstä. Elokuva keräsi aikoinaan mukavasti kiitosta ja palkittiin teknisellä palkinnolla Cannesissa, mutta fanien puolella elokuvaan suhtauduttiin myös kyseenalaisten ja kritisoiden. Oman henkensä vieneen miehen viimeisten päivien hetkistä kun ei oikeaa tietoa ole, tapahtumien fiktiivistä käsikirjoittamista pidettiin epäkorrektina ja mauttomana.

Soaked in Bleach

Vaikka Cobainin kuolemasta tuli huhtikuussa jo 21 vuotta, elokuvat aiheesta eivät ole hiipumassa. Tänä vuonna ensi-iltansa saa myös docudraama-genreksi itseään kutsuva elokuva Soaked in Bleach. Last Daysin tavoin elokuva keskittyy Cobainin viimeisiin hetkiin, mutta tällä kertaa sen poliisikomisarion silmin, joka etsi kadonnutta muusikkoa miehen puolison Courtney Loven palkkaamana, ja lopulta löysi tämän kuolleena.

Cobain: Montage of Heck -dokumentti nähtävissä Finnkinon teattereissa sunnuntaina 26. huhtikuuta.

Niina Virtanen 23.04.2015 klo 23:27

Uusimmat artikkelit

Tervetuloa, Chucky 2.0!

Vuoden 1988 kauhujännäri Child's Play innoitti peräti kuusi jatko-osaa, jotka kehittivät ja laajensivat lastenlelusta tappajaksi muuttuvan riivatun nuken mytologiaa mitä oudoimmilla ja viihdyttävimmillä tavoilla.Uusi Child's Play lähtee liikkeelle siitä, miten riippuvuus esineistä voi lähteä käsistä ja luottamus moderniin teknologiaan muuttuu painajaiseksi.

Jouni Vikman

Will Smith lupailee suuria

Tarjoaako Gemini Man jotain uutta ja ihmeellistä?

Jouni Vikman

Fast & Furious: Hobbs & Shaw – Egot törmäävät

Uutta Fast & Furious -elokuvaa odotellessa voi ikävää lieventää leffasarjan spin-offilla.

Jouni Vikman

Nyt on helvetti irti! Hellboy tulee taas

Guillermo del Toron Hellboysta on kulunut jo 15 vuotta ja sen jatko-osastakin yli kymmenen. Niiden tuottajat näkivät ajan kypsäksi uudelle sovitukselle alkuperäisestä sarjakuvasta.

Jouni Vikman

Captain Marvel on Marvel-elokuvien voimakkain hahmo

Captain Marvel käsittelee aikaisemmin näkemätöntä puolta Marvel-studion elokuvauniversumin historiasta ja esittelee uuden supersankarin.

Jouni Vikman

Näytä lisää artikkeleita...