Suuren luokan sutkautus


Rare Exports -menestyksen jälkimainingeissa ohjaaja Jalmari Helanderilla ja tuottaja Petri Jokirannalla oli edessä tenkkapoo. Seuraavan elokuvan premissiksi haluttiin jotain suurempaa, mutta mukana haluttiin säilyttää kotimainen vino huumori. Suomalaisvetoiseksi projektiksi erittäin suuri Big Game lähtikin lopulta kasvamaan silkasta sutkautuksesta. "Mitä jos Yhdysvaltain presidentin lentokone tippuisi Suomen Lappiin?"

Voimakaksikko ideoi elokuvansa yhdessä. Tarkoituksena on luoda kansainvälisesti kiinnostavia hankkeita, joissa on kotimainen perusta. Jokiranta haluaa saada Helanderista irti ison mittakaavan visuaalisen tekijän.

- Mukana pidetään kotiympyrät, vaikka kokoluokka kasvaa. Jalmari on sellaisessa poikkeuksellisen lahjakas.

Hengästyttävän nimekkäällä tähtikaartilla, upeilla maisemilla ja vaikuttavilla tehosteilla viritetyssä Big Gamessa Samuel L. Jacksonin presidentti saa aisaparikseen Onni Tommilan esittämän Oskarin, joka on erämaassa suorittamassa miehuuskoetta.

- Tavoite oli saada se sama päähenkilöiden välinen jännite aikaiseksi myös näyttelijöiden "suuruudessa", Jokiranta paljastaa.

Isot nimet kiinnostuvat

Samuel Jacksonin kiinnittämisestä elokuvaan eivät tekijät alun perin osanneet edes uneksia. Big Gamen nimekäs tähtikaarti on muutoinkin ehtinyt herättää hämmennystä jo ennen ensi-iltaa. Tarina castingin takana on sekin kuin suoraan elokuvasta.

- Kun kävimme näyttämässä Rare Exportsia Hollywoodissa, agentit juoksivat Jalmarin perässä. Hän ei aluksi sellaista halunnut, mutta diili syntyi lopulta sen ajatuksen ympärille, että agentti auttaisi meitä seuraavan elokuvan castingissa, Jokiranta valaisee.

Tähden omat agentit suhtautuivat Big Gameen nihkeästi eivätkä uskoneet sen olevan Jacksonia varten. Näyttelijä kuitenkin ilmoitti agenttiensa välityksellä olevansa kiinnostunut. Hän oli nähnyt Rare Exportsin ja ilmeisesti lukenut Big Gamen käsikirjoituksen.

- Se oli melko erikoinen päivä, kun kuulin, että Jackson on kiinnostunut. Onnikin oli aika ihmeissään siitä, minkä mittakaavan vastanäyttelijää on luvassa, Helander naurahtaa.

Maineikkaan näyttelijän kiinnitys käynnisti lumipalloefektin, joka vieritti sisään toinen toistaan huikeampia nimiä. Esimerkiksi Pilvikartastoa ja Moulin Rouge! -musikaalielokuvaa tähdittänyt Jim Broadbent toi elokuvaan Transamericasta sekä Täydelliset naiset -televisiosarjasta tutun Felicity Huffmanin. Helander tapasi Broadbentin, Huffmanin ja Titanicissa upeaa roolityötä tehneen Victor Garberin ensimmäistä kertaa vasta päivää ennen kuvaukset päättäneitä Pentagon-kohtauksia.

- Istuimme maskitestissä Münchenissä ja seuraavana päivänä oltiin ryhtymässä hommiin. Se oli ihan kuin olisi katsonut monitorista jotain leffaa, Helander huokaa edelleen epäuskoisena.

Tänkjuu veri mats


Vaikka Big Gamea on kuvattu hyvin vähän Suomessa ja sen ulkomainen tähtikaarti ei käynyt maassamme kameran edessä, elokuva on silti kiistatta kotimainen. Nykyisin tunnetun vitsin mukaan suomalaiset kokoontuvat välittömästi toreille kippaamaan kuppia ja pyörittämään räikkää, kun vaatimaton kansakuntamme saa jossain päin maailmaa vähänkään huomiota. Itse kaivettuun kuoppaan lankeamisen uhallakin on pakko kysyä, mitä Big Gamen tähtikaarti pitää Suomesta ja suomalaisuudesta?

- Kaikki olivat mukana hyvällä asenteella. Felicity Huffman oli innoissaan elokuvan suomalaisuudesta ja Ray Stevenson diggasi erityisesti suomalaisesta pojasta elokuvan pääosassa.

Jokiranta kertoo, että Samuel Jackson osasi olla myös hyvin vaativa.

- Jacksonille piti usein selittää, miksi jokin asia tehdään siten, kuin tehdään. Hänellä oli esimerkiksi itsellään ajatuksia siitä, missä hän kuvassa seisoo eivätkä näkemykset aina olleet ihan Jalmarin mieleen. Tuloksena oli joskus aika mielenkiintoisia keskusteluja.

Jokiranta vertaa elokuvan tekemistä maanviljelyyn siinä mielessä, että meni minne tahansa, se on jokseenkin samanlaista. Hienoisia eroja kotimaisessa elokuvan tekemisessä ja Hollywoodin tuotannoissa kuitenkin on.

- Big Gamea tehtäessä Jacksonia hämmensi se, että ohjaajan lisäksi myös kuvaaja saattaa tulla antamaan näyttelijälle ohjeita. Hollywoodissa tähän tehtävään on henkilöt erikseen.

Esiintyikö kuvauksissa sitten varsinaista diivailua?

- Kun on saavuttanut tietyn aseman, se pidetään. Havaittavissa oli hieman sellaista "kenellä on suurin traileri" -meininkiä. Näyttelijöiden ympärillä tulee olla riittävän iso henkilökunta ja jos luvattua satelliittitelkkaria ei ole toimitettu, siitä saa agenteilta kuulla.

Jacksonin palkkiota Jokiranta ei kommentoi tarkemmin, mutta myöntää sen liikkuvan miljoonaluokassa. Tähän saakka kalleimman suomalaiselokuvan 8,5 miljoonan euron tuotantobudjetista se siis haukkaa sievoisen osan. Jokirannan mukaan rahalle on kuitenkin saatu vastinetta.

- Osaltaanhan Jackson mahdollistaa leffan kokoluokan. Hän on rautainen ammattilainen, joka osasi aina päivän kohtaukset ja vuorosanat viimeisen päälle ulkoa.
- Ei siinä hirveän montaa ottoa tarvita, että sieltä tulee se mitä tarvitaan, Helander kiteyttää.

Isoja onnistumisia

Big Gamen kokoinen produktio on ollut Helanderin unelma jo pienestä pitäen. Suurin haaste on helppo nimetä.

- Se oli käsikirjoitus, niin kuin aina. Genrejen yhdistäminen kuitenkin onnistui ja tässä on tavallaan syntynyt ihan oma genrensä. Pääosassa on 13-vuotias, mutta pahikset ovat oikeita eivätkä mitään Yksin kotona -osastoa.

Tommilan ja Jacksonin väliseen kemiaan tekijät ovat myös tyytyväisiä.

- Sellaista ei vaan voi mitenkään suunnitella tai tehdä väkisin.

Suurimmaksi onnistumiseksi Helander mainitsee ulkokuvaukset vuorilla kahden kilometrin korkeudessa Baijerin liepeillä. Sekä meteorologisesti, että logistisesti vähintäänkin haastavissa puitteissa kaikki tarvittava saatiin onnellisesti purkkiin.

- Jos siellä menee taivas pilveen, ei näe viittä metriä pidemmälle. Kun saatiin viimeinen kuva talteen, fiilis oli aika hieno.

Kohti ääretöntä ja sen yli

Suomalaisen katsojan silmään Big Gamen maisemat pistävät kirjaimellisesti uskomattoman upeina. Mahdolliseen kritiikkiin Helanderilla on selkeä vastaus.

- Mun mielikuvituslappi näyttää tältä. On jylhiä vuoria ja karuja metsämiehiä. Oltashan tässä voitu lähteä Jäniksen vuosi -tyyliin rämpimään suossa hyttysten seassa, mutta halusin, että maisemassa on tosi iso seikkailun maku.

Ohjaaja arvelee, että lapsena tapitetuilla elokuvilla on asian kanssa jotain tekemistä.

- Rambo ja Cliffhanger on tullut katsottua varmaan jotain 4000 kertaa. Jälkimmäisen kävin katsomassa elokuvateatterissa viidesti.

Suomalainen ohjaaja Renny Harlin on Helanderille innoittaja etenkin juuri Cliffhangerin ajoilta. Steven Spielberg on kuitenkin se suurin. Tämä näkyy myös Big Gamessa.

- E.T. ja muut Spielbergin elokuvat on vaan tehty niin hienolla tavalla. Niissä on sellaista elokuvan taikaa.

Big Game on alussa jokseenkin realistinen, mutta kasvaa pian mittasuhteisiin, joita olisi tosielämässä hyvin vaikea uskoa. Helanderin mukaan leffassa mennään True Lies -tyyliin tahallaan överiksi.

- Toimintaleffa on parhaimmillaan, kun se lähtee lapasesta. Erikseen on sitten sellaiset kuin Heat, jotka nekin ovat hienoja. Koko työryhmälle oli tärkeää, että mennään pitkälle ja se oli varmaan tässä se suola.

Tuoreeltaan Rare Exportsin jälkeen syntyneen idean tavoin Big Gamen seuraajakin on jo muhimassa.

- "Trilogian" päätösosaa mietitään parhaillaan ja jotain vielä isompaa on luvassa, Jokiranta vinkkaa.

Helanderkin arvuuttelee, josko Onni pelastaisi seuraavaksi jotain vielä suurempaa. Tähän mennessä Tommilan hahmot ovat pelastaneet Joulupukin ja maailman vaikutusvaltaisimman miehen. Painitaanko seuraavaksi planeettaa suuremmissa puitteissa?

- Siitä ei vielä voi puhua, Helander virnistää.

Jarno Väistö 15.03.2015 klo 17:25

Uusimmat artikkelit

Tervetuloa, Chucky 2.0!

Vuoden 1988 kauhujännäri Child's Play innoitti peräti kuusi jatko-osaa, jotka kehittivät ja laajensivat lastenlelusta tappajaksi muuttuvan riivatun nuken mytologiaa mitä oudoimmilla ja viihdyttävimmillä tavoilla.Uusi Child's Play lähtee liikkeelle siitä, miten riippuvuus esineistä voi lähteä käsistä ja luottamus moderniin teknologiaan muuttuu painajaiseksi.

Jouni Vikman

Will Smith lupailee suuria

Tarjoaako Gemini Man jotain uutta ja ihmeellistä?

Jouni Vikman

Fast & Furious: Hobbs & Shaw – Egot törmäävät

Uutta Fast & Furious -elokuvaa odotellessa voi ikävää lieventää leffasarjan spin-offilla.

Jouni Vikman

Nyt on helvetti irti! Hellboy tulee taas

Guillermo del Toron Hellboysta on kulunut jo 15 vuotta ja sen jatko-osastakin yli kymmenen. Niiden tuottajat näkivät ajan kypsäksi uudelle sovitukselle alkuperäisestä sarjakuvasta.

Jouni Vikman

Captain Marvel on Marvel-elokuvien voimakkain hahmo

Captain Marvel käsittelee aikaisemmin näkemätöntä puolta Marvel-studion elokuvauniversumin historiasta ja esittelee uuden supersankarin.

Jouni Vikman

Näytä lisää artikkeleita...