Katso nämä: massaleffojen sijaan tuoretta indietä

Palkintogaalakausi on ohi ja viime vuoden isoimmat elokuvat valokeiloissaan paistatelleet. Jos suositut megaelokuvat alkavat jo ärsyttää, Leffatykki esittelee vähemmälle huomiolle jääneitä, tuoreita ja kiinnostavia indie-elokuvia ympäri maailmaa, joihin kannattaa tutustua.

1. Under the Skin

Mistä: Englannista, sijoittuu Skotlantiin
Mikä: Useista 90-luvun ikonisimmista musiikkivideoista muistetun ohjaaja Jonathan Glazerin kolmas pitkä elokuva on eroottinen ja eksistentialistinen scifitutkielma, joka on saanut osakseen paljon innostusta ja ylistystä art house -scifin ystäviltä. Elokuva kertoo Scarlett Johanssonin esittämästä alienista, joka viettelee miehiä Skotlannissa. Roolisuoritus on Johanssonin kiinnostavimpia rooleja vuosiin, mutta muuten elokuvassa on hyödynnetty poikkeuksellisen paljon improvisaatiota ja piilokamerakuvausta. Suurin osa elokuvassa nähtävistä hahmoista ei olekaan näyttelijöitä, vaan Glazerin joko suoraan kadulta piilokameran avulla castaamia ihmisiä, tai esimerkiksi oikeasti vammautuneita ihmisiä, joita työryhmä etsi erilaisten järjestöjen kautta kun sellaisia tarvittiin.
Kenelle: Niille, jotka toivovat että Interstellar olisi Lars von Trierin ohjaama.

2. My Life Directed By Nicolas Winding Refn

Mistä: Ohjaaja Tanskasta, sijoittuu Aasiaan ja kertoo Hollywoodissa uraa luovasta tanskalaisesta ohjaajasta
Mikä: Drive-elokuvasta huippunimeksi nouseen Nicolas Winding Refnin vaimon Liv Corfixenin dokumenttielokuva miehestään Only God Forgives -elokuvan kuvauksista. Elokuva ei ole perinteinen making of -elokuva, vaan yllättävän rehellinen kuvaus epävarmasta ohjaajasta, joka otti koko perheensä mukaan elokuvansa kuvauksiin Thaimaahan, mutta ei ehtinyt elämään osana perhettään kuvausten aikana.
Kenelle: Niille, jotka ovat miettineet millainen Sofia Coppolan Lost in Translation olisi ollut, jos se olisikin ollut dokumentti Coppolan ja hänen silloisen miehensä Spike Jonzen suhteesta. Lost in Translationissa kun arvellaan Coppolan kuvanneen suhdettaan silloin paljon töitä Aasiassa tehneeseen mieheensä.

3. Gloria

Mistä: Sijoittuu Chileen, tuottajamaat Chile ja Espanja
Mikä: Draama 58-vuotiaasta naisesta, joka avioeronsa jälkeen löytää villin ja vapaan puolensa ja rakastuu uudessa elämässään itseään vanhempaan mieheen. Ei ehkä kuulosta kovin mediaseksikkäältä, mutta tarinat lähes 60-vuotiaiden rennoista ja villeistä seurustelusuhteista ovat elokuvahistoriassa käytännössä täysin koskematon aihe. Gloriaa näyttelevä Paulina García voitti roolistaan Berliinin elokuvajuhlilla hopeisen karhun vuonna 2013.
Kenelle: Niille, jotka uskovat että 60-vuotias nainen voi näytellä menestyksekkäästi, rakastettavasti ja samastuttavasti elokuvan pääroolin, eikä hänen tarvitse olla Meryl Streep.

4. Isänsä poika

Mistä: Japanista
Mikä: Elokuva kertoo työkeskeisestä ja uraorientoituneesta miehestä, joka kuulee poikansa vaihtuneen aikoinaan synnytyssairaalassa, ja ettei poika olekaan biologisesti hänen. Elokuva käsittelee miehen ajatuksia isyydestä, ja siitä mitä on ylipäänsä hyvä vanhemmuus ja mistä se syntyy. Hirokazu Kodeekan kehuttu draama voitti vuonna 2013 Cannesissa Jury Prizen, eli festivaalin kolmanneksi tärkeimmän palkinnon.
Kenelle: Niille, jotka pitävät arkirealistisista perhedraamoista, mutta ovat kyllästyneet genren amerikkalaisiin edustajiin. Steven Spielberg on tietysti jo varannut elokuvan amerikkalaisen version oikeudet.

6. Elämän tanssi

Mistä: Tuotanto ranskalainen, sijoittuu Chilessä elävään ukrainalaiseen siirtolaisperheeseen
Mikä: Chilen suurimman elokuvataiteilija Alejandro Joworowskyn ensimmäinen pitkä elokuva yli kahteenkymmeneen vuoteen on fantasian elementtejä hyödyntävä, valloittava ja värikäs tekijänsä näköinen omaelämänkerta.
Kenelle: Niille, jotka ovat matkanneet happoretkillä Jodorowskyn aiempien elokuvien mukana, ja haluavat nähdä millaisista lähtökohdista herttaisesti pappaantuneen, nykyisin jo 84-vuotiaan ohjaajan psykedeeliset teokset ovat syntyneet.

5. Tim's Vermeer

Mistä: Yhdysvalloista, tutkii tanskalaista taiteilijaa
Mikä: Varmasti listan kiinnostavin ohjaaja on Tim's Vermeer -dokumentin takaa löytyvä Teller, eli amerikkalaisen Penn & Teller -kaksikon mykkänä osapuolena tutuksi tullut taikuri ja koomikko. Tellerin ensimmäinen pitkä ohjaus kertoo keksijä Tim Jenisonin pyrkimyksistä jäljentää täydellisesti Johannes Vermeerin kuuluisia, äärimmäisen aidon näköisiä maalauksia, todistaakseen että 1600-luvulla elänyt Vermeer käytti työnsä apuna erilaisia optisia välineitä. Elokuvan tuottajana ja käsikirjoittajana toimii Penn & Teller- kaksikon äänekkäämpi osapuoli Penn Jillette.
Kenelle: Myytinmurtajien ystäville, jotka ovat kiinnostuneet maalaustaiteesta.

7. Love is Strange

Mistä: Tarina Yhdysvalloista, tuottajamaana myös Ranska
Mikä: 39 vuotta seurustellut ja yhdessä Manhattanilla elänyt miespari menee vihdoinkin naimisiin, mutta kun tieto avioliitosta leviää, toinen mies saa potkut työstään katolisen koulun musiikinopettajana. Tulojen romahtaessa miehet joutuvat muuttamaan pois Manhattanilta, majoittumaan ystäviensä nurkkiin ja erille toisistaan, mutta löytävät persoonallisia tapoja viettää aikaa yhdessä. Elokuvan avioparina nähdään ihastuttavat John Lithgow ja Alfred Molina.
Kenelle: Niille, jotka olisivat toivoneet näkevänsä Brokeback Mountainista jatko-osan, missä rakastuneet miehet elävät eläkeläisinä yhdessä.

8. The Way He Looks

Mistä: Brasiliasta
Mikä: Kesäinen coming-of-age-elokuva sokeasta brasilialaispojasta, joka kamppailee teini-iän kynnyksellä ihastustensa ja seksuaalisen identiteettinsa kanssa, ja pelkää ettei saa koskaan suudelmaa, kun ei onnistu tekemään aloitetta itse. Sinänsä klassisia ja ajattomia nuorisotarinan elementtejä hyödyntävä kuvaus on raikas ja kiitelty näkemys teini-iästä sokean pojan lähtökohdista.
Kenelle: Niille, joille Boyhood oli draamallisesti liian suoraviivainen ja Stand by Me katsottu liian monta kertaa.

9. The Babadook

Mistä: Australiasta
Mikä: Psykologisessa kauhuelokuvassa leskiäiti ja tämän lapsi saavat pelottavasta lastenkirjasta kotiinsa vieraaksi Mr. Babadook -nimisen hirviön, joka alkaa kummitella äidin ja pojan kotona, ja samalla nakertaa äidin mielenterveyttä. Elokuvan ensikertalainen ohjaaja Jennifer Kent on lajissaan poikkeus, sillä kauhussa ei juuri naisohjaajia tunneta, ja kotimaassaan Australiassa Kent muistetaan lähinnä näyttelijänä, esimerkiksi Babe suurkaupungissa -elokuvasta. Ensi-iltansa Sundancessa saanutta elokuvaa on kiitelty genre-elokuvan raikkaaksi uudistajaksi ja Manaaja-elokuvan ohjaaja William Friedkin on jopa povannut sen nousevan Psychon ja Alienin kaltaiseksi kauhun ajattomaksi klassikoksi.
Kenelle: Niille, jotka pitävät perinteisistä kauhuelokuvan elementeistä, mutta kaipaavat genreen tuoretta otetta ja aitoa älykkyyttä pelkän säikyttelyn sijaan.

10. LeviathanMistä:
Venäjältä

Mikä: Elokuva kertoo jäämeren rannalla pohjois-Venäjällä asuvasta miehestä ja tämän perheestä, joka joutuu kylän korruptoituneen kaupunginjohtajan kynsiin, kun johtaja haluaa mieheltä tämän omistamaa maata. Ympäri maailmaa palkittu elokuva voitti muun muassa Cannesissa parhaan käsikirjoituksen palkinnon sekä Yhdysvalloissa parhaan ulkomaisen elokuvan Golden Globen. Varsin ironisen elokuvasta tekee se, että pienessä 1400 asukkaan kuvauskylässä Murmanskin alueella sitä ei kuitenkaan ole saatu esittää, sillä alueen kuvernööri ei hyväksy elokuvan antamaa kuvaa pohjois-Venäjän asukkaista.
Kenelle: Niille, keiden mielestä puolalaiselle Ida-elokuvalle myönnetty parhaan ulkomaisen elokuvan Oscar ei ehkä mennyt ihan oikeaan osoitteeseen.

Niina Virtanen 12.03.2015 klo 12:55

Uusimmat artikkelit

Tervetuloa, Chucky 2.0!

Vuoden 1988 kauhujännäri Child's Play innoitti peräti kuusi jatko-osaa, jotka kehittivät ja laajensivat lastenlelusta tappajaksi muuttuvan riivatun nuken mytologiaa mitä oudoimmilla ja viihdyttävimmillä tavoilla.Uusi Child's Play lähtee liikkeelle siitä, miten riippuvuus esineistä voi lähteä käsistä ja luottamus moderniin teknologiaan muuttuu painajaiseksi.

Jouni Vikman

Will Smith lupailee suuria

Tarjoaako Gemini Man jotain uutta ja ihmeellistä?

Jouni Vikman

Fast & Furious: Hobbs & Shaw – Egot törmäävät

Uutta Fast & Furious -elokuvaa odotellessa voi ikävää lieventää leffasarjan spin-offilla.

Jouni Vikman

Nyt on helvetti irti! Hellboy tulee taas

Guillermo del Toron Hellboysta on kulunut jo 15 vuotta ja sen jatko-osastakin yli kymmenen. Niiden tuottajat näkivät ajan kypsäksi uudelle sovitukselle alkuperäisestä sarjakuvasta.

Jouni Vikman

Captain Marvel on Marvel-elokuvien voimakkain hahmo

Captain Marvel käsittelee aikaisemmin näkemätöntä puolta Marvel-studion elokuvauniversumin historiasta ja esittelee uuden supersankarin.

Jouni Vikman

Näytä lisää artikkeleita...