Kannanotot Oscareiden suurin voittaja

Hollywoodin vuoden suurin tapahtuma Oscar-gaala on taas takanapäin ja vuoden suurimmat voittajat palkittu. Voittaneet elokuvat on listattu ja analysoitu mediassa jo moneen kertaan, joten Leffatykki keskittyy itse juhlan ja sen lieveilmiöiden palkitsemiseen.

Vuoden voittaja: kantaaottavuus

Tämän vuoden suurin Oscar-voittaja on gaalan poliittinen rohkeus. Vaikka puolisoita ja työryhmiäkin perinteisesti kiiteltiin, tänä vuonna kiitospuheissa otettiin puheeksi esimerkiksi naisten palkkaerot ja tasa-arvokysymykset, Alzheimerin tauti, ALS, mustien vankien prosentuaalinen määrä Yhdysvalloissa, rotukysymykset ja meksikolaiset maahanmuuttajat. Gaalan juhlituimmaksi puheeksi nousi The Imitation Game -elokuvasta paras sovitettu käsikirjoitus -pystin pokannut Graham Moore, joka kertoi puheessaan yrittäneensä 16-vuotiaana itsemurhaa, koska ei tuntenut löytävänsä paikkaa maailmassa. Mies kehotti vastaavanlaisia hukassa olevia nuoria jaksamaan ja "pysymään outoina", ja levittämään samaa viestiä myöhemmin omana aikanaan.

Ennen gaalaa kritisoitiin punaisen maton toimittajien tapaa kysellä naisnäyttelijöiltä vain heidän vaatteistaan. Toimittajat tarttuivatkin katsojien toivomaan #AskHerMore-kampanjaan, ja keskittyivät keskustelemaan naisten kanssa ajankohtaisista ja kantaaottavista aiheista, naisten roolitöistä ja alasta yleensä. Vaatesuunnittelijoiden harmiksi vaatteista ei puhuttu punaisella matolla käytännössä ollenkaan, eikä klassista "Who are you wearing?" -kysymystä esitetty kertaakaan.

Vuoden pettymys: Boyhood

Sylikaupalla palkintoja lähes kaikista elokuva-alan tärkeimmistä gaaloista kahminut Boyhood jäi Oscareissa käytännössä huomiotta. Ainoastaan Patricia Arquette palkittiin odotetusti roolistaan naissivuosa-pystillä, mutta mitään muuta elokuva tai sen tekijät eivät saaneet. Tärkeimmistä palkinnoista odotettiin tiukkaa kamppailua Boyhoodin ja Birdmanin välille, ja tänä vuonna lintumies vei. Erityisen suuri pettymys oli ohjaus-Oscar, joka meni Birdmanin ohjaaja Alejandro Gonzalez Iñarritulle. Vaikka Iñarritukin varmasti pystinsä ansaitsi, on vaikea kuvitella millainen elokuva Richard Linklaterin pitäisi tehdä, jos 12 vuotta kestäneestä ohjauksesta ja elämäntyöprojektista ei miestä palkita.

Hyvänä kakkosena pettymyksissä tulee gaalan katsojaluvut, jotka olivat alhaisimmat kuuteen vuoteen. Vaikka gaalassa tuntui tänä vuonna olevan poikkeuksellisen hyviä elokuvia, isoja kassamagneetteja ei ehdokkuuksin kuulunut, mikä laski katsojalukuja viime vuodesta 16 prosenttia. Lukuihin saattaa vaikuttaa myös se, että jotkut mustat väestöt ilmoittivat boikotoivansa gaalaa, koska ehdolle ei nostettu lainkaan afro-amerikkalaisia näyttelijöitä.

Vuoden paras veto: John Travoltan itseironia

Illan parhaasta läpästä henkinen pysti lähtee John Travoltalle, joka teki rohkeasti pilkkaa itsestään muistellessaan Idina Menzelin kanssa, kuinka mokasi viime vuonna lausumalla naisen nimen täysin päin honkia, kun ei nähnyt teleprompterin tekstiä. Skientologiksi kääntymisen jälkeen Travoltaa ei ole kovin avoimena ja itseironisena tunnettu, joten rohkea pilkka kymmenien miljoonien katsojien edessä oli mieheltä yllättävän rento veto. Myöhemmin juontaja Neil Patrick Harris vitsaili Travoltan palaavan lavalle ensi vuonna pahoitellakseen sitä, että hiplaili juonnon aikana epäilyttävästi Idina Menzelin kasvoja. Tällekin vitsille mies naureskeli yleisössä.

Vuoden visuaalinen ilmestys: Oscar-lava ja The Grand Budapest Hotel

Oscar-gaalan kotina jo vuodesta 2002 toiminut Dolby-teatteri on aina tyylikäs juhlaa varten, mutta tänä vuonna vanhan Hollywood-glamourin tyyliin laitettu teatteri oli erityisen upea ja näyttävä.

Toinen visuaalisen menestyksen oikeutetusti saavuttanut taho on Wes Andersonin persoonallinen The Grand Budapest Hotel. Lähes aina puvustuksen Oscarit menevät historiallisille pukudraamoille, joten tänä vuonna palkinnon olisi voinut olettaa menevän muuten pienelle huomiolle jääneelle Mr. Turnerille. Maskeeraus-pystiä taas povattiin näyttävästä Steve Carellin nenäproteesista huomiota herättäneelle Foxcatcherille - molemmat palkinnot kuitenkin nappasi The Grand Budapest Hotel. Elokuva sai myös production designin, eli suomeksi käännettynä sekä lavastuksen että yleisen visuaalisen ilmeen Oscarin upean persoonallisesta tyylistään.

Vuoden mielensäpahoittaminen: Octavia Spencerin käyttö apurina

Yksi Neil Patrick Harrisin numeroita gaalan aikana oli illan tapahtumien ennustaminen, jotka oli etukäteen kirjattu kirjeeseen, joka suljettiin lukolliseen ja läpinäkyvään laatikkoon lavalle ja luettiin gaalan päätteeksi. Laatikon vahtimiseen Neil Patrick Harris leikkimielisesti nimesi lähellä laatikkoa yleisössä istuvan Octavia Spencerin, joka lupasi pitää laatikkoa silmällä. Spencer muistetaan kodinhoitajan roolistaan mustien kodinhoitajanaisten oikeuksista kertovasta elokuvassa Piiat (sattumoisin alkuperäiseltä nimeltään The Help). Erityisesti tasa-arvokysymyksiin ja etnisyysasioihin painottavat mediat tuohtuivat vitsistä, ja kokivat että mustan naisen apuun velvoittaminen oli töykeän rasistista ja mauton vitsi.

Kuten useimmiten, tänäkin vuonna kritisoitiin voimakkaasti gaalan valkoisuutta ja mieskeskeisyyttä, mutta tänä vuonna gaala oli ehdokkuuksilla mitattuna valkoisempi kuin 17 vuoteen. Ymmärrettävästi myös tästä syystä katsojien tunteet olivat herkillä etnisyyskysymyksissä, joten Harrisin "Help"-vitsi ei ehkä osoittanut parasta mahdollista tilannetajua.

Vuoden lauluesitys: Lady Gaga ja Legot

Gaalan yllättävin musiikkinumero kuultiin, kun Lady Gaga esitti medleyn juhlavuottaan viettävän Sound of Music -elokuvan kappaleista. Kaikkien yllätykseksi Gagan esitys oli villistä tyylistä tunnetulle naiselle poikkeuksellisesti hyvin klassinen ja arvokkaan tyylikäs. Lisäksi numero osoitti kuinka huikean lahjakas ja monipuolinen, myös klassiseen musiikkiteatteriin taipuva laulaja Gaga on. Musiikkimedia Pitchfork uutisoikin Gagan vihdoin tehneen uransa shokeeravimman teon ja "järkyttäneen katsojia Oscareissa olemalla yksinkertaisen tavallinen ja loistava".

Maininnan ansaitsee myös Lego Elokuvasta tuttu Everything is Awesome -esitys, joka oli ehdolla parhaasta kappaleesta. Viehättävän psykedeelinen ja sekopäinen esitys oli piristävä väriläiskä arvokkaassa gaalassa, ja esityksen myötä moni ilman ehdokkuuttakin jäänyt pääsi kotiin pysti kainalossa, sillä esityksen aikana jaettiin yleisölle legoista tehtyjä Oscar-ukkoja.

Vuoden Oscar-patsas: Kokainisti kadulla

Oscareiden aikaan myös Hollywoodin varjopuolet ja erilaiset moraalikysymykset paikoittain synkästäkin elokuvamaailmasta nousevat keskusteluun, eikä tämä vuosi ollut poikkeus. Näyttävin mielenilmaus tuli taiteilijalta, joka pystytti Hollywood Boulevardille ihmisen kokoisen Oscar-patsaan, joka oli polvistuneena maahan kokaiinilta näyttävän jauheen eteen. Taiteilija halusi jäädä nimettömäksi, mutta Hollywood's Best Party -nimisen teoksen kerrottiin kritisoivan Hollywoodissa vellovaa huumeongelmaa ja sen salailua. Teos herätti huomiota mediassa ja ohikulkijoissa kolmen päivän ajan, mutta se poistettiin ennen gaalaa. Los Angelesin Banksyksi nimetty taiteilija iski myös viime vuonna, silloin kadulle ilmestyi iso Oscar-patsas, joka piikitti itseään kyynärtaipeeseen.

Niina Virtanen 26.02.2015 klo 14:21

Uusimmat artikkelit

Tervetuloa, Chucky 2.0!

Vuoden 1988 kauhujännäri Child's Play innoitti peräti kuusi jatko-osaa, jotka kehittivät ja laajensivat lastenlelusta tappajaksi muuttuvan riivatun nuken mytologiaa mitä oudoimmilla ja viihdyttävimmillä tavoilla.Uusi Child's Play lähtee liikkeelle siitä, miten riippuvuus esineistä voi lähteä käsistä ja luottamus moderniin teknologiaan muuttuu painajaiseksi.

Jouni Vikman

Will Smith lupailee suuria

Tarjoaako Gemini Man jotain uutta ja ihmeellistä?

Jouni Vikman

Fast & Furious: Hobbs & Shaw – Egot törmäävät

Uutta Fast & Furious -elokuvaa odotellessa voi ikävää lieventää leffasarjan spin-offilla.

Jouni Vikman

Nyt on helvetti irti! Hellboy tulee taas

Guillermo del Toron Hellboysta on kulunut jo 15 vuotta ja sen jatko-osastakin yli kymmenen. Niiden tuottajat näkivät ajan kypsäksi uudelle sovitukselle alkuperäisestä sarjakuvasta.

Jouni Vikman

Captain Marvel on Marvel-elokuvien voimakkain hahmo

Captain Marvel käsittelee aikaisemmin näkemätöntä puolta Marvel-studion elokuvauniversumin historiasta ja esittelee uuden supersankarin.

Jouni Vikman

Näytä lisää artikkeleita...