Pysyykö kukaan tai mikään Marvelin perässä?


Kun Avengers saapui ilahduttamaan sarjakuvaleffojen ystäviä lähes kolme vuotta sitten, se oli jotakin vallankumouksellista. Yhteisestä taustamateriaalista juontuvat yksittäiset langat punottiin yhteen, tuloksena kaikilla mittapuilla loisteliasta katseltavaa. Tuolloin huipentumana pidetty jättimenestys osoittautuikin vain välietapiksi matkalla, jolle ei näy päätöstä. Leffatykki pureutui Marvel-sarjakuvien maailmasta ponnistavaan elokuvajatkumoon viimeksi tuoreeltaan The Avengers -leffan jälkimainingeissa. Marvelin universumi on sittemmin kasvanut maailman suurimmaksi elokuvafranchiseksi ja uusia nimikkeitä pusketaan markkinoille suorastaan järjestelmällisesti. On aika selvittää, missä mennään ja mitä kaikkea onkaan luvassa!

Tämän hetken odotetuin uutuus on toukokuussa ensi-iltansa saava Kostajien ryhmärymistely Avengers: Age of Ultron, joka kokoaa jälleen yhteen omista elokuvistaan tutun Kapteeni Amerikan (Cpt. America), Rautamiehen (Iron Man), Thorin ja Hulkin sekä toistaiseksi vain muissa Marvel-elokuvissa näyttäytyneen Mustan lesken (Black Widow), Haukansilmän (Hawkeye) ja Nick Furyn (ellei David Hasselhoffin vuoden 1998 tulkintaa Furysta satuta pitämään osana Marvel-elokuvien kokonaisuutta). Tällä kertaa sankarijoukko heitetään vastakkain ennennäkemättömän tuhovoimaisen ja häijyn robotin, Ultronin kanssa. Hieman huvittavaa on kuitenkin se, että Age of Ultron tiedetään jo ennen julkaisuaan edeltäjänsä kaltaiseksi välietapiksi ja monia kiinnostaakin vielä enemmän, mitä tapahtuu sen jälkeen.

Sankarit napit vastakkain

Seuraavaksi yksittäisten elokuvien rajat ylittäväksi suureksi Marvel-tapaukseksi on pitkään ennustettu sarjakuvissa vuosia sitten läpikäytyä Sisällissota-tarinakokonaisuutta (Civil War). Alkuperäistarinassa vyyhti sai alkunsa, kun trikoohemmojen tolskatessa syntyi sivullisia uhreja ja Yhdysvalloissa ryhdyttiin laatimaan lakia supervoimaisten henkilöiden rekisteröimiseksi. Rekisteröintilain kovaäänisimmäksi puolestapuhujaksi osoittautui Tony Stark alias Rautamies, kun taas kapinarintaman esitaistelijaksi sukeutui luontevasti Steve Rogers alias Kapteeni Amerikka. Tämä puolestaan asetti puun ja kuoren väliin Hämähäkkimiehen (Spider-Man), joka oli jo aiemmin haalittu Kostajien jäseneksi. Seittisankari koki lojaliteettia teknologista mentoriaan Starkia kohtaan, mutta tunsi samanaikaisesti sydämessään Kapun ideologian oikeaksi.

Samalla tavalla sarjakuvafaneja Marvelin elokuvajatkumo repii kahtaalle ja niin tekee myös jokainen siihen kuuluva yksittäinen elokuva. Vaikka joitakin mutkia alkuperäistarinoiden ja niiden filmatisointien välillä on vedetty suoraksi peräti nerokkaalla tavalla, löytyy silti faneja, joille sarjakuvien syntytarinoista ja juonenkäänteistä poikkeavat elokuvaversiot ovat pyhäinhäväistyksiä.

Sarjakuvaleffojen toinen toistaan huikeammat saavutukset lippuluukulla ovatkin epäilemättä suurimmaksi osaksi seurausta siitä, että ne vetävät teattereihin useita erilaisia yleisöjä. Ne vetoavat sellaisiinkin katsojiin, joilla on sarjakuvien suhteen olematon tietopohja. Raivokkaan uskolliset fanit puolestaan menevät katsomaan sankarinsa leffapläjäyksen vaikka pitkin hampain, jotta voivat puhtaalla omallatunnolla teilata sen epäonnistuneeksi. Onpa sellaisiakin katsojia, jotka ovat onnellisia siitä, että nykypäivän elokuvateollisuus ylipäätään mahdollistaa rakkaiden hahmojen ja tarinoiden herättämisen henkiin.

Alkuperäistarinoissa Muurahaismies (Ant-Man)oli Kostajien perustajajäsen ja loi Ultronin vahingossa. Elokuvajatkumossa tullaan näkemään kuinka Ultron syntyykin Starkin teknologiasta ja Hank Pym eli alkuperäinen Muurahaismies on jo eläkkeellä. Nämä ovat sellaisia muutoksia, jotka saavat puristisen fanin barrikadeille, mutta ilmiötä yleisemmällä tasolla arvostavan henkäisemään innostuksesta. Starkhan se teknologiaguru on, eikä Pym ollut vielä edes esiintynyt elokuvassa, kun Kostajat alun perin komennettiin valkokankaalla kokoon. Kuinka loogista!

Seitti lentää sittenkin

Hämähäkkimiehen korvaaminen toisella hahmolla Sisällissodan keskiössä olisi kuitenkin jo sellainen temppu, jota ei yksinkertaisesti voi tehdä. Tähän saakka Hämähäkkimiehen elokuvaoikeudet ovat olleet suvereenisti Sonyn hallussa, kun taas Avengers-jatkumo on Disneyn omistaman Marvel Studiosin omaa tuotantoa. Useampi iso palanen loksahtikin elokuvarintamalla kohdalleen, kun Kapteeni Amerikan ensi vuonna julkaistavan kolmannen tuotannon nimeksi paljastui Captain America: Civil War, ja Hämähäkkimiehen elokuvaoikeuksista saatiin kuulla lupaavia uutisia.

Disneyn tiedetään tavoitelleen Hämähäkkimiehen oikeuksia jo viime vuoden puolella, sillä Sonyn tietovuodon yhteydessä julkisuuteen levisi studioiden välisiä sähköposteja. Nyt varmistuneen yhteistyösopimuksen myötä luvassa on hahmon brändiuudistus ja tuotantoon pääsee jälleen uusi Spider-Man -elokuva (2017). Hahmo tekee tiettävästi jo ennen sitä visiitin toistaiseksi nimeämättömässä Marvel-elokuvassa. Civil War -hanke vaikuttaa siis etenevän alkuperäistarinalle uskollisin harppauksin.

Kohti ääretöntä

Captain America: Civil War aloittaa ainakin ennakkohypen perusteella näyttävästi Marvelin uuden julkaisusuunnitelman nimeltä Phase Three (Vaihe kolme). Kakkosvaiheen viimeiseksi elokuvaksi jäänee siis heinäkuussa teattereihin kipittävä Ant-Man. Muita uuden vaiheen nimikkeitä onkin jo aikamoinen liuta. Varmistettuja tuotantoja ovat edellä mainittujen lisäksi ainakin Doctor Strange (2016), Guardians of the Galaxy 2 (2017), Thor: Ragnarok (2017), Avengers: Infinity War Part I (2018), Black Panther (2018), Captain Marvel (2018), Avengers: Infinity War Part II (2019) sekä Inhumans (2019). Hurjimpien tietojen mukaan Marvel on suunnitellut julkaisujärjestystä peräti 2030-luvulle saakka.

Tulevien nimien perusteella sisällissota on jäämässä yhden leffan selkkaukseksi ja todellinen suuri linja on saamassa entistä kosmisemman suunnan. Epäilemättä tähän on vaikuttanut se, että jopa Marvelin mittapuulla erikoinen Guardians of the Galaxy osoittautui etenkin suomalaisesta näkökulmasta hämmentävän suureksi menestykseksi. Myös Thorin kosmisia käänteitä sisältänyt jatko-osa The Dark World ylitti odotukset.

Marvel-elokuvien dynastiassa on jotain samaa kuin entisaikojen sarjafilmeissä. Godzilla sai vastaansa toinen toistaan erikoisempia vastustajia ja Tarzan sekä James Bond jatkoivat seikkailujaan kerta toisensa jälkeen peräti pääosaesittäjien vaihdoksista huolimatta. Marvel painii kuitenkin mittasuhteissa, näyttävyydessä ja nokkeluudessa täysin omassa sarjassaan. Jopa siinä määrin, että kilpaileva sarjakuvakustantamo DC on ottanut onkeensa ja pyrkii luomaan samasta aihiosta omaa ilmiötään. Tulevaisuus näyttää kuinka Batman v Superman: Dawn of Justice sekä The Justice League Part One tätä tavoitetta tukevat.

Ehkä vielä kiintoisampaa on nähdä, millaisen aseman Marvel säilyttää ja millä keinoilla. Kokeeko supersankaribuumi jossain vaiheessa yhtäkkisen vai - ehkä hieman todennäköisemmin - hiipuvan lopun? Toisaalta sarjakuvahahmoihin perustuvien elokuvien kirjoa tuntuu sävyttävän samanlainen jatkuva uudelleensyntymisen ilmiö, joka sitä ruokkivassa lähdemateriaalissa on aina vallinnut. Kuten on käynyt ilmi, ikisuosikki Hämähäkkimies on saamassa jo toisen kasvojenkohotuksensa 15 vuoden sisään. 'Nuff said!

Jarno Väistö 19.02.2015 klo 17:42

Uusimmat artikkelit

Tervetuloa, Chucky 2.0!

Vuoden 1988 kauhujännäri Child's Play innoitti peräti kuusi jatko-osaa, jotka kehittivät ja laajensivat lastenlelusta tappajaksi muuttuvan riivatun nuken mytologiaa mitä oudoimmilla ja viihdyttävimmillä tavoilla.Uusi Child's Play lähtee liikkeelle siitä, miten riippuvuus esineistä voi lähteä käsistä ja luottamus moderniin teknologiaan muuttuu painajaiseksi.

Jouni Vikman

Will Smith lupailee suuria

Tarjoaako Gemini Man jotain uutta ja ihmeellistä?

Jouni Vikman

Fast & Furious: Hobbs & Shaw – Egot törmäävät

Uutta Fast & Furious -elokuvaa odotellessa voi ikävää lieventää leffasarjan spin-offilla.

Jouni Vikman

Nyt on helvetti irti! Hellboy tulee taas

Guillermo del Toron Hellboysta on kulunut jo 15 vuotta ja sen jatko-osastakin yli kymmenen. Niiden tuottajat näkivät ajan kypsäksi uudelle sovitukselle alkuperäisestä sarjakuvasta.

Jouni Vikman

Captain Marvel on Marvel-elokuvien voimakkain hahmo

Captain Marvel käsittelee aikaisemmin näkemätöntä puolta Marvel-studion elokuvauniversumin historiasta ja esittelee uuden supersankarin.

Jouni Vikman

Näytä lisää artikkeleita...