Oscar-ehdokkuuksissa ei suuria yllätyksiä

Oscar-ehdokkuudet julkaistiin 15. tammikuuta. Lista ei elokuvien puolesta juurikaan odotuksista poikennut, mutta palkintokohtaisesti muutamia yllätyksiä löytyi. Leffatykki listaa merkittävimmät Oscar-ehdokkaat ja povaa mahdollisia voittajia.

Odotetut itsestäänselvyydet

Boyhood

Mikä: Richard Linklaterin uran merkittävin suurteos. 12 vuoden ajan kuvattu kasvutarina yhden pojan kasvusta 6-vuotiaasta täysi-ikäisyyteen.
6 ehdokkuutta: paras elokuva, ohjaus, naissivuosa (Patricia Arquette), miessivuosa (Ethan Hawke), käsikirjoitus, leikkaus
Voittomahdollisuudet: Tammikuussa pidetyn Golden Globe -gaalan voittajat ovat tyypillisesti vahva indikaattori vihjaamaan myös todennäköisiä Oscar-voittajia. Golden Globet olivat tänä vuonna Boyhoodin juhlaa; elokuvan ja sen tekijöiden voisi odottaa vievän ainakin parhaan ohjauksen ja parhaan naispääosan pystit. Elokuva sai myös kultaisen maapallon parhaasta draamaelokuvasta, mutta kankealle Oscar-akatemialle elokuvaa on veikkailtu liian moderniksi parhaan elokuvan voittajaksi. Toisaalta elokuvan saaman ylistyksen ja elokuvahistoriallisesti poikkeuksellisen rakenteen myötä voisi toivoa, että tänä vuonna akatemia uskaltautuisi normaalia rohkeampaan ratkaisuun.

Birdman or (the Unexpected Virtue of Ignorance)

Mikä: Alejandro González Iñárritun uusin elokuva on musta komedia, joka kertoo tarinan elähtäneestä näyttelijästä, joka haluaa herättää vanhan superisankarihahmonsa uudelleen henkiin Broadwayn näyttämölle.
9 ehdokkuutta: paras elokuva, ohjaus, käsikirjoitus, kuvaus, miespääosa (Michael Keaton), miessivuosa (Edward Norton), naissivuosa (Emma Stone), äänileikkaus, äänimiksaus Voittomahdollisuudet: Birdman on pääosin 90-luvulta muistetun Michael Keatonin comeback-elokuva, ja Golden Globenkin roolistaan voittanutta miestä pidetään lähes varmana miespääosa-Oscarin voittajana. Muita mahdollisia pystejä elokuvalle ovat paras käsikirjoitus, tai ehkäpä jopa paras elokuva mikäli Boyhoodin modernius on akatemialle liikaa. Elokuvan komediallisuus saattaa kuitenkin nousta merkittävimmän palkinnon esteeksi, sillä juuri koskaan akatemia ei komedioita parhaaksi elokuvaksi nosta. Teknisiä palkintoja tulee lähes varmasti.

The American Sniper

Mikä: Clint Eastwoodin ohjaama tositapahtumiin perustuva toimintaelokuva Yhdysvaltain armeijan tappavimmasta ja muistetuimmasta tarkka-ampujasta.
6 ehdokkuutta: paras elokuva, miespääosa (Bradley Cooper), leikkaus, äänileikkaus, äänimiksaus, sovitettu käsikirjoitus
Voittomahdollisuudet: Elokuva voi käyttää tämän vuoden parhaiden elokuvien kategoriassa patrioottisuudessaan virallisen toiminta- ja sotaelokuvakortin, mutta pääpalkintoon sillä tuskin on mitään mahdollisuutta. Golden Globeissa elokuva jäi täysin ehdokkuuksienkin ulkopuolelle, joten suurta juhlaa Oscareistakaan ei varmasti tule. Teknisiä palkintoja saattaa tulla.

Foxcatcher

Mikä: Tositapahtumiin perustuva omalaatuinen kolmiodraama painijaveljeksistä sekä skitsofreenisestä valmentajasta, joka alkaa manipuloida veljesten elämää vaarallisilla tavoilla.
5 ehdokkuutta: ohjaus, miespääosa (Steve Carell), miessivuosa (Mark Ruffalo), maskeeraus ja hiussuunnittelu, käsikirjoitus
Voittomahdollisuudet: Elokuva voitti parhaan ohjauksen palkinnon Cannesissa, mutta tuskin pystyy lyömään laudalta voittajasuosikki Richard Linklateria. Myös Carellin ja Ruffalon näyttelijäsuorituksia on kovasti kiitelty, mutta molemmissa miesnäyttelijäkategorioissa on niin kova taso, että Foxcatcherin tähdet tuskin niitäkään palkintoja nappaavat. Maskeerauspysti saattaa Steve Carrelin ansiokkaalla nenäproteesilla napsahtaa.

Yllättäjät

Grand Budapest Hotel

Mikä: Wes Andersonin herkullisen satumainen ja visuaalisesti rohkea kuvaus kuvitteellisen keski-eurooppalaisen maan ja siellä sijaitsevan hotellin tapahtumista, kun Eurooppa ajautuu toiseen maailmansotaan.
9 ehdokkuutta: paras elokuva, ohjaus, käsikirjoitus, kuvaus, leikkaus, production design, pukusuunnittelu, maskeeraus ja hiussuunnittelu, musiikki
Voittomahdollisuudet: Vaikka elokuvaa onkin kiitelty ja kehuttu, hyvin persoonallisesta ja valtavirrasta poikkeavasta tyylistä tunnetun Andersonin uutukainen sai yllättäen enemmän ehdokkuuksia kuin moni osasi odottaakaan. Akatemialle Grand Budapest Hotel lienee moneen palkintoon aivan liian moderni ja omalaatuinen, mutta ainakin teknisiä palkintoja elokuvan luulisi saavan, mahdollisesti myös käsikirjoituksen tai musiikin Oscarit.

The Imitation Game

Mikä: Tositapahtumiin perustuva, matemaatikko Alan Touringista kertova historiallinen draama, joka kuvaa aikaa kun mies kehitteli maailman ensimmäistä tietokonetta, jolla pystyi purkamaan natsi-Saksan koodikieltä.
8 ehdokkuutta: paras elokuva, ohjaus, miespääosa (Benedict Cumberbatch), naissivuosa (Keira Knightley) sovitettu käsikirjoitus, leikkaus, production design, musiikki
Voittomahdollisuudet: Historiallinen draama sai yllättäen enemmän ehdokkuuksia Oscareissa kuin Golden Globeissa, missä ei voittanut lopulta mitään. Kertoimet eivät elokuvan puolella Oscareissakaan ole, mutta teknisiä palkintoja saattaa tulla. Ohjauksesta vastaa melko tuntematon ja kokematon norjalaisohjaaja Morten Tyldum, joten ohjaajakortillakaan ei palkintoja voi odottaa.

Whiplash

Mikä: Draama nuoresta jazz-rumpalista, joka pääsee arvostettuun musiikkikouluun koulun suuren maestron valmennettavaksi.
5 ehdokkuutta: paras elokuva, miessivuosa (J.K. Simmons), leikkaus, äänimiksaus, sovitettu käsikirjoitus
Voittomahdollisuudet: Elokuva on vasta 29-vuotiaan ohjaaja Damien Chazellen toinen pitkä elokuva, joten pelkästään paras elokuva -ehdokkuus on aloittelevalle ohjaajalle melkoinen meriitti. Löyhästi ohjaajan omiin kokemuksiin perustuva tarina sai Golden Globeissa vain yhden ehdokkuuden, parhaasta miessivuosasta, minkä J.K. Simmons myös voitti. Simmons on vahva ehdokas myös Oscareissa.

Kaiken teoria

Mikä: Maailmankuulun astrofyysikko Stephen Hawkingin nuoruusvuosista, vaimoonsa rakastumisesta ja ALS-tautiin sairastumisesta kertova elämänkertadraama.
5 ehdokkuutta: paras elokuva, miespääosa (Eddie Redmayne), naispääosa (Felicity Jones), musiikki, sovitettu käsikirjoitus
Voittomahdollisuudet: Historiallisena, yhden miehen elämään ja tositapahtumiin perustuvana draamana saattaa kilpailla tyylillisesti ja temaattisesti The Imitation Gamen kanssa. Golden Globen voittanutta Redmaynea on kehuttu suorituksestaan Hawkingina, mutta Oscareissa taso on niin kova, että tuntematon näyttelijä tuskin palkintoa kotiin vie.

Yllättävän vähille ehdokkuuksille jääneet

Selma

Mikä: Historiallinen draama Yhdysvaltojen syvän etelän marsseista mustien oikeuksien puolesta.
2 ehdokkuutta: paras elokuva, paras tunnuskappale
Voittomahdollisuudet: Selmaa povattiin alunperin yhdeksi suurimmista voittajista, mutta sen ehdokasmäärä jäikin yllättäen hyvin pieneksi. Kun elokuvan mitään taiteellisia osa-alueita ei omilla ehdokkuuksilla noteerattu, paras elokuva -palkinto ei sekään varmasti Selman kohdalle osu. Golden Globeissa elokuva sai useampia ehdokkuuksia, mutta voitti lopulta sielläkin vain tunnuskappaleen pystin. John Legendin ja Commonin esittämälle Glorylle tullee todennäköisesti myös Oscar.

Interstellar

Mikä: Christopher Nolanin post-apokalyptinen scifi-eepos ja yksi vuoden isoimmista kassamagneeteista.
5 ehdokkuutta: musiikki, production design, äänileikkaus, äänimiksaus, efektointi
Voittomahdollisuudet: Harva tuskin odotti Interstellarille tarinallisia tai näyttelijäehdokkuuksia, mutta Christopher Nolanin tiimissä lienee pieni pettymyksen huokaus kuulunut, kun elokuva huomioitiin ainoastaan teknisillä ehdokkuuksilla. Parempi sekin, sillä Golden Globeissa elokuva ei saanut edes ehdokkuuksia. Oscareita Nolanin tiimi todennäköisesti voi kuitenkin odottaa, vähintään efektoinnista.

Niina Virtanen 16.01.2015 klo 00:57

Uusimmat artikkelit

Tervetuloa, Chucky 2.0!

Vuoden 1988 kauhujännäri Child's Play innoitti peräti kuusi jatko-osaa, jotka kehittivät ja laajensivat lastenlelusta tappajaksi muuttuvan riivatun nuken mytologiaa mitä oudoimmilla ja viihdyttävimmillä tavoilla.Uusi Child's Play lähtee liikkeelle siitä, miten riippuvuus esineistä voi lähteä käsistä ja luottamus moderniin teknologiaan muuttuu painajaiseksi.

Jouni Vikman

Will Smith lupailee suuria

Tarjoaako Gemini Man jotain uutta ja ihmeellistä?

Jouni Vikman

Fast & Furious: Hobbs & Shaw – Egot törmäävät

Uutta Fast & Furious -elokuvaa odotellessa voi ikävää lieventää leffasarjan spin-offilla.

Jouni Vikman

Nyt on helvetti irti! Hellboy tulee taas

Guillermo del Toron Hellboysta on kulunut jo 15 vuotta ja sen jatko-osastakin yli kymmenen. Niiden tuottajat näkivät ajan kypsäksi uudelle sovitukselle alkuperäisestä sarjakuvasta.

Jouni Vikman

Captain Marvel on Marvel-elokuvien voimakkain hahmo

Captain Marvel käsittelee aikaisemmin näkemätöntä puolta Marvel-studion elokuvauniversumin historiasta ja esittelee uuden supersankarin.

Jouni Vikman

Näytä lisää artikkeleita...