Vuoden huonoimmille kultaisia muovivadelmia

Hiljalleen heräilevän gaalakauden alussa leffapiireissä riittää ylistystä ja selkääntaputtelua. Kehuja saavien elokuvien lisäksi julkisuutta voi saada myös toisella tapaa, nimittäin Razzie-ehdokkuudella. Mutta mistä Razzieissa oikeastaan on kysymys?

Vuoden huonoimmille elokuville on myönnetty Golden Rasberry -palkintoja, eli tuttavallisemmin Razzieita jo 80-luvun alusta lähtien. Gaalan perusti aikoinaan kustantaja ja copywriter John Wilson (kuvassa), jonka sisäpiirin vitsistä ilmiö sai alkunsa. Mies oli järjestänyt pitkään Oscar-gaalavalvojaisia kotonaan, missä hänen ystävänsä pitivät leikkimielisiä palkintopuheita. Vuonna 1981 Wilson jakoi vierailleen äänestyslomakkeita, joilla sai äänestää vuoden huonointa elokuvaa, kun Wilson itse julisti ja "palkitsi" voittajan olohuoneeseensa rakennetun pahvisen puhujakorokkeen takaa, puhuen luudanvarresta ja vaahtomuovista tehty mikrofoniin. Wilson julkaisi tapahtumastaan myös leikkimielisen lehdistötiedotteen, mihin osa lehdistösta tarttui. Kaikkien aikojen ensimmäisen Razzien vuoden 1980 huonoimpana elokuvana sai Village People -musikaali Can't Stop the Music - Musiikin täytyy jatkua.

Vuosi vuodelta Wilsonin gaala kasvatti osallistujamääräänsä ja juhla kasvoi ulos miehen olohuoneesta. Neljäs gaala oli jopa tv-kanava CNN:n kuvaama, jonka jälkeen mies päätti aikaistaa gaalaansa päivälle ennen Oscareita, kun aiemmin Razzieita jaettiin Oscareiden kanssa samana päivänä. Wilson oivalsi, että päivää ennen vuoden suurinta elokuvatapahtumaa mediahuomioita voi saada enemmän, kun taas Oscareiden kanssa huomiosta kilpaileminen on toivotonta.

Stallone kaikkein "voitokkain"

Razzie ei ole sitoutunut noudattamaan tiukkoja sääntöjä elokuvien palkintokategorioiden suhteen, vaan palkitsee vuosittain elokuvia myös hyvin omalaatuisista teoista. Vuosien aikana on jaettu pystit esimerkiksi vuoden huonoimmasta leffatrendistä (voittaja: 58-vuotiaat miehet kosiskelemassa 28-vuotiaita naisia), huonoimmasta tekosyystä elokuvalle (voittaja: Katti) ja surkeimmalle yli 100 miljoonaa tuottaneelle elokuvalle (voittaja: Twister).

Kautta aikojen huonoin elokuva Razzien mittapuulla on Lindsay Lohanin tähdittämä, (varmaankin syystä) hyvin vähälle huomiolle jäänyt trilleri Tiedän kuka tappoi minut. Elokuva sai vuonna 2007 yhdeksän ehdokkuutta, joista voitti kahdeksan erilaista palkintoa. Lähelle tuli myös Twilight - Aamunkoi: osa 2 -elokuva, joka sai seitsemän pystiä vuonna 2013. Razzien historian huonoin miesnäyttelijä on Sylvester Stallone, joka on saanut hämmästyttävät 30 ehdokkuutta, joista voittanut 10. Stallone on myös palkittu koko 1990-luvun huonoimpana miesnäyttelijänä. Naistensarjassa eniten palkintoja on "voittanut" Madonna, joka on niin ikään palkittu 90-luvun huonoimman naisnäyttelijän pystillä. Sen lisäksi nainen on saanut 15 Razzie-ehdokkuutta ja 9 palkintoa.

Tänä vuonna kyseenalaista Razzie-kunniaa saattaa tulla mutkan kautta Suomeenkin, sillä kotimaasta ponnistavan ohjaaja Renny Harlinin epookki The Legend of Hercules (kuvassa) on ehdolla kahdeksassa kategoriassa. Elokuva on ehdolla esimerkiksi huonoimpana elokuvana, huonoimpana uusintaversiona, huonoimmasta käsikirjoituksesta, huonoimmasta miespääosasta (Kellan Lutz) ja huonoimmasta ohjauksesta. Huonoimmasta parivaljakosta ehdokkuuden ovat saaneet myös elokuvassa esiintyvän Lutzin rintalihakset. Muita vuoden 2014 ehdokkuuksia saaneita elokuvia ovat esimerkiksi raamattuelokuvat Noah ja Exodus: Gods and Kings, Google-elokuva The Internship ja kohua herättänyt Pohjois-Korea-satiiri The Interview.

Cosby sai oikeaa kultaa

21. helmikuuta nähdään uskaltautuuko tänä vuonna kukaan ehdokkaista paikalle itse gaalaan palkintoaan lunastamaan. Ensimmäinen palkinnon henkilökohtaisesti lunastanut tunnettu henkilö oli Showgirls-elokuvallaan seitsemän pystiä vuonna 1995 voittanut Paul Verhoeven. Tunnetuista palkituista omat pystinsä ovat käyneet nappaamassa myös esimerkiksi Halle Berry, Sandra Bullock, Tom Green ja Bill Cosby.

Monet tähdet ovat muodostaneet palkitsemisestaan enemmän tai vähemmän numeron, ja rohkeudella hakea itse palkintonsa onkin pyritty osoittamaan itseironiaa ja huumorintajua. Catwoman-elokuvasta palkittu Halle Berry saapui lavalle Monster's Ball -elokuvasta saamansa Oscarin kanssa ja esitti kiitospuheenaan dramaattisen ja emotionaalisen uudelleenversioinnin tunnetusta Oscar-puheestaan. All About Steve -elokuvasta palkittu Sandra Bullock saapui lavalle mukanaan yli 700 DVD-kopiota elokuvastaan, koska epäili etteivät kaikki äänestäneet ole katsoneet elokuvaa, joten jakoi ne yleisölle katsottavaksi. Hauskan ja itseironisen puheen jälkeen Bullock voitti seuraavana päivänä myös parhaan naispääosan Oscarin Elämä pelissä -elokuvasta. Tom Green palkittiin elokuvasta Freddie Got Fingered, ja saapui pitämään puhetta soittamalla huuliharppua. Lopulta mies piti poistaa lavalta, koska tämä ei suostunut lopettamaan soittamista.

Bill Cosby meni kuitenkin ehkä kaikkein pisimmälle - mies vaati, että hänen kultaiset vadelmansa pitää oikeasti olla tehty kullasta, eikä muovista niin kuin yleensä. Cosbyn tähdittämä elokuva Leonard osa 6 palkittiin vuonna 1988 kolmella Razziella: huonoin elokuva, huonoin käsikirjoitus (Bill Cosby ja Jonathan Reynolds) ja huonoin miespääosa (Bill Cosby). Mies julisti, että jos aikoo julkisesti haukkua elokuvia, on otettava sanoistaan vastuu ja toimitettava oikeasti kultaisia palkintoja, jos sellaisia kertoo jakavansa. Lopulta The Late Show -tv-ohjelma teetti Cosbylle kolme yhteisarvoltaan noin 30 000 dollarin pokaalia italialaisesta marmorista ja 24 karaatin kullasta, ja Cosby vastaanotti ne ohjelmassa.

Akatemia koostuu katsojista

Razziessa poikkeuksellista on se, että elokuvia äänestävään akatemiaan voi päästä kuka tahansa - mutta se maksaa. Razzien jäseneksi voi liittyä netissä noin 40 dollarilla, mutta tarjolla on myös erilaisia paljousalennuksia, joita hyödyntämällä voi liittää ystäviään akatemiaan samalla. 500 dollarilla voi lunastaa itselleen ikuisen jäsenyyden.

Toisaalta voisi ajatella, että Razzieita voidaan ilman tarkkoja, huonon elokuvan määritelmiä jakaa käytännössä kenelle vaan, koska äänestämään pääsee rahalla kuka vaan, eikä äänestäminen vaadi edes elokuvan katsomista. Toisin on esimerkiksi Oscar-akatemissa, johon pääsevät kollegoiden suosituksella ainoastaan pitkän linjan arvostetut elokuva-alan ammattilaiset. Toisaalta taas Razzie-akatemiaan kuuluvat juuri ne keiden pitääkin: elokuvia katsovat ja niihin intohimoisesti suhtautuvat fanit ja katsojat. Razzie ei ole julkaissut jäsenmääräänsä ja heidän äänestysaktiivisuuttaan, mutta vuosien mittaan nousseen suosion huomioon ottaen, puhuttaneen nykyään jo suhteellisen suurista numeroista. Näin ollen Razziet kertovat omalla tavallaan elitistisiä ja sisäänpäin kääntyneitä Oscareita suurempaa totuutta elokuvien laadusta, ainakin siitä mitä ei kannata katsoa.

Niina Virtanen 08.01.2015 klo 13:26

Uusimmat artikkelit

Tervetuloa, Chucky 2.0!

Vuoden 1988 kauhujännäri Child's Play innoitti peräti kuusi jatko-osaa, jotka kehittivät ja laajensivat lastenlelusta tappajaksi muuttuvan riivatun nuken mytologiaa mitä oudoimmilla ja viihdyttävimmillä tavoilla.Uusi Child's Play lähtee liikkeelle siitä, miten riippuvuus esineistä voi lähteä käsistä ja luottamus moderniin teknologiaan muuttuu painajaiseksi.

Jouni Vikman

Will Smith lupailee suuria

Tarjoaako Gemini Man jotain uutta ja ihmeellistä?

Jouni Vikman

Fast & Furious: Hobbs & Shaw – Egot törmäävät

Uutta Fast & Furious -elokuvaa odotellessa voi ikävää lieventää leffasarjan spin-offilla.

Jouni Vikman

Nyt on helvetti irti! Hellboy tulee taas

Guillermo del Toron Hellboysta on kulunut jo 15 vuotta ja sen jatko-osastakin yli kymmenen. Niiden tuottajat näkivät ajan kypsäksi uudelle sovitukselle alkuperäisestä sarjakuvasta.

Jouni Vikman

Captain Marvel on Marvel-elokuvien voimakkain hahmo

Captain Marvel käsittelee aikaisemmin näkemätöntä puolta Marvel-studion elokuvauniversumin historiasta ja esittelee uuden supersankarin.

Jouni Vikman

Näytä lisää artikkeleita...