Leffavuosi 2015: tsekkaa nämä

Jos mennyt vuosi oli elokuvatarjonnaltaan monipuolinen, värikäs ja laadukas, sitä näyttäisi olevan myös vuosi 2015. Leffatykki listaa joitain vuoden kiinnostavimpia ensi-iltoja.

Potentiaaliset palkintogaalojen kuninkaat

Alkuvuosi on tyypillisesti gaalakautta; ehdokkuuksia julkistetaan kiristyvällä tahdilla ja gaalakauden päättävään Oscar-gaalaan mennessä kaikki tärkeimmät alan palkinnot on jaettu. Tänä vuonna eniten Oscar-kohua ovat herättäneet esimerkiksi Alejandro González Iñárritun uusin ohjaus ja käsikirjoitus Birdman (kuvassa).

Ylistetyn elokuvan sanotaan olevan 90-luvun suosikkinäyttelijä Michael Keatonin paluu parrasvaloihin, ja Keatonin uskotaan myös pokaavaan roolistaan Oscarin. Musta komedia kertoo tarinan Keatonin näyttelemästä miehestä, joka näytteli aikoinaan supersankari Birdmanin roolin ja tekee paluun julkisuuteen. Suomen ensi-ilta 16. tammikuuta.

Oscar-voittajaksi on povattu myös toistaiseksi vähemmän tunnetun Ava DuVernayn ohjaamaa historiallista draamaa Selma. Elokuva kertoo protestimarsseista, joita mustat ihmisoikeustaistelijat Martin Luther King keulahahmonaan marssivat Amerikan etelä-valtioissa vuonna 1965. Aika näyttää jatkaako Oscar-akatemia viime vuoden malliin nostamalla ehdolle ja mahdollisesti palkitsemalla mustien oikeuksista kertovan elokuvan. Jo pelkästään ehdokkuus olisi historiallista, sillä DuVernay olisi ensimmäinen musta naisohjaaja, jonka elokuva on ehdolla Oscarista. Suomen ensi-illasta ei ole vielä tietoa.

Historiasta kiinnostuneille luvassa on myös toinen kiinnostava ensi-ilta, kun The Imitation Game (kuvassa) saapuu teattereihin 20. helmikuuta. Tositapahtumiin pohjaava elokuva kertoo brittiläisestä, maailmaa mullistaneesta tietokoneisiin perehtyneestä tiedemiehestä ja matemaatikosta Alan Turingistä. Elokuva keskittyy siihen, kuinka natsi-Saksan koodeja ratkaissut tutkija joutui homoseksuaalina lopulta itse natsien kynsiin. Turingia näyttelee viime vuosina suursuosioon noussut brittinäyttelijä Benedict Cumberbatch.

Muitakin tosielämän henkilöihin pohjaavia elokuvia on nähtävissä alkuvuodesta. Stephen Hawkingin ALS-tautiin sairastumisesta ja miehen suhteesta vaimoonsa kertova Kaiken teoria saa ensi-iltansa 6.2. Tammikuun viimeisenä päivänä ensi-iltansa saa olympiajuoksija Louie Zamperinin elämänkertaelokuva Murtumaton, joka kertoo miehen selviytymistarinan autiolla saarella toisen maailmansodan jaloissa. Elokuva on Angelina Jolien kiitelty esikoisohjaus, ja sovitetusta käsikirjoituksesta vastaavat mm. Joel ja Ethan Coen. Heti vuoden alussa 2.1. teattereihin tulee tositapahtumiin pohjaava draamakomedia Pride, joka kertoo homomiehistä 80-luvun Englannissa, jotka alkavat kerätä rahaa lakkoileville ja köyhille kaivosmiehille.

Valkokankaalle uusia tekijöitä

Vuonna 2015 teattereihin saapuu myös lupaavien nuorten ohjaajien elokuvia. Yhdysvalloista valkokankaalle saadaan 29-vuotiaan, Harvardista valmistuneen ohjaaja Damien Chazellen kehuttu toinen pitkä elokuva Whiplash. Suomen ensi-ilta 23.1. saava, Sundancessa yllättänyt elokuva kertoo nuoren jazz-rumpalin kokemuksista musiikkikoulussa ankaran opettajan valmentamana.

Kanadasta sen sijaan ponnistaa vasta 25-vuotias Xavier Dolan, jota on ylistetty äärimmäisen lahjakkuudeksi ja povattu uuden sukupolven ääneksi. Dolanin elokuva Mommy (kuvassa) saapuu teattereihin 16. tammikuuta, ja kertoo ongelmallisen teinipojan ja äärimmäisen rakastavan äidin poikkeuksellisesta suhteesta. Elokuva on poikkeuksellinen myös tyyliltään, sillä se nähdään valkokankailla lähes kokonaan 1:1 kuvasuhteessa.

Muita kiinnostavia elokuvia joita kannattaa pitää silmällä, ovat esimerkiksi New Yorkin rikollisuusrikkaasta vuodesta 1981 kertova A Most Violent Year (Suomen ensi-ilta ei tiedossa), Dallas Buyers Club -ohjaaja Jean-Marc Valléen uusin elokuva Wild - Villi vaellus, joka kertoo naisesta joka lähtee erämaahan kävelemään sadaksi päiväksi (Suomen ensi-ilta 30.1.) sekä Amerikan ensi-iltansa kesällä saava uusin Pixar-elokuva Inside Out, joka kertoo viidestä tunteesta, jotka elävät 11-vuotiaan tytön päässä.

Kiinnostava vuosi kotimaisessa tarjonnassa

Myös kotimaisella elokuvakentällä on luvassa kiinnostavia julkaisuja vuonna 2015. Alkuvuoden odotetuimpia nuortenelokuvia on suosittuun #LoveMilla-nettisarjaan perustuva LoveMilla-elokuva (kuvassa), joka saa ensi-iltansa 6. helmikuuta. Teemu Nikin ohjaamaa nuortenelokuvaa on jo kehuttu kotimaisen nuorisoelokuvan pelastajaksi katastrofaalisten Salatut Elämät-Nightmare-elokuvien jälkeen.

Suomen toistaiseksi kallein elokuva, kansainvälinen yhteistuotanto ja vahvasti ulkomaille suunnattu Big Game saa ensi-iltansa 25. maaliskuuta. Rare Exports -debyyttiohjauksellaan kuuluisuuteen nousseen Jalmari Helanderin toimintakomedia kertoo Amerikan presidentistä, jonka helikopteri tippuu Pohjois-Suomeen. Samuel L. Jacksonin näyttelemä presidentti saa Suomessa apua Rare Exportsissakin nähdyn Onni Tommilan esittämältä pikkupojalta.

Toinen talvisiin maisemiin sijoittuva elokuva on lokakuussa ensi-iltansa saava Napapiirin sankarit 2, joka on luonnollisesti jatko-osa neljän vuoden takaiselle hitille. Ohjauksesta ei tällä kertaa kuitenkaan vastaa Dome Karukoski, vaan lähinnä lyhytelokuvista ja tv-sarjoista tunnettu Teppo Airaksinen.

Puhdistus-elokuvalla Suomessa läpilyöneen Antti Jokisen uusin elokuva Kätilö saapuu teattereihin 4. syyskuuta. Katja Ketun kirjaan perustuva elokuva kertoo suomalaisen naisen ja saksalais-suomalaisen sotilaan rakkaudesta keskellä Lapin sotaa.

Uutta Kaurismäkeäkin on luvassa, joskaan ei Akilta, vaan Mikalta, ja jopa kaksin kappalein. Muun muassa Vesa-Matti Loirin ja Armi Toivasen tähdittämä Elämältä kaiken sain kertoo nuorestaparista, joka muuttaa pois kaupungista hoitaakseen naisen ikääntyvää isää. Ensi-ilta 21. elokuuta. The Girl King -epookki on kansainvälinen yhteistuotanto ja kertoo 1600-luvulla hallinneesta Ruotsin kuningatar Kristiinasta. Ensi-ilta ei vielä tiedossa.

Jatko-osia enemmän kuin jaksaa katsoa

Kuten nykyisin on elokuva-alalla tyypillistä, myös tuttujen brändien uudelleenlämmittelyjä, jatko-osia ja uudelleenversiointeja nähdään teattereissa hengästyttävä määrä. Luvassa on jatkoa esimerkiksi sellaisille elokuville kuin Nälkäpeli, Divergent - Outolintu, Fantastic Four ja Ted. Vanhemmista elokuvasuosikeista jatkoa saavat esimerkiksi Terminator, Jurassic Park (kuvassa), Resident Evil, Mission Impossible ja Mad Max.

Itse Ilkimys -animaatioelokuvista tutut minion-hahmot saavat ensimmäisen oman elokuvansa Kätyrit heinäkuussa, ja jo 35 vuotta ensimmäisen elokuvan jälkeen kauhuelokuva Perjantai 13. saa jälleen jatkoa elokuvassa Friday the 13th Sequel.

Jatko-osista odotetuin lienee kuitenkin vuoden loppuun sijoittuva suurelokuva, maailmanlaajuisen ensi-iltansa 18. joulukuuta saava Star Wars -elokuva episodi 7: The Force Awakens. J.J. Abramsin ohjaama elokuva aloittaa kolmannen Star Wars -trilogian, jonka muut osat saanevat ensi-iltansa 2017 ja 2019.

Niina Virtanen 01.01.2015 klo 21:59

Uusimmat artikkelit

Tervetuloa, Chucky 2.0!

Vuoden 1988 kauhujännäri Child's Play innoitti peräti kuusi jatko-osaa, jotka kehittivät ja laajensivat lastenlelusta tappajaksi muuttuvan riivatun nuken mytologiaa mitä oudoimmilla ja viihdyttävimmillä tavoilla.Uusi Child's Play lähtee liikkeelle siitä, miten riippuvuus esineistä voi lähteä käsistä ja luottamus moderniin teknologiaan muuttuu painajaiseksi.

Jouni Vikman

Will Smith lupailee suuria

Tarjoaako Gemini Man jotain uutta ja ihmeellistä?

Jouni Vikman

Fast & Furious: Hobbs & Shaw – Egot törmäävät

Uutta Fast & Furious -elokuvaa odotellessa voi ikävää lieventää leffasarjan spin-offilla.

Jouni Vikman

Nyt on helvetti irti! Hellboy tulee taas

Guillermo del Toron Hellboysta on kulunut jo 15 vuotta ja sen jatko-osastakin yli kymmenen. Niiden tuottajat näkivät ajan kypsäksi uudelle sovitukselle alkuperäisestä sarjakuvasta.

Jouni Vikman

Captain Marvel on Marvel-elokuvien voimakkain hahmo

Captain Marvel käsittelee aikaisemmin näkemätöntä puolta Marvel-studion elokuvauniversumin historiasta ja esittelee uuden supersankarin.

Jouni Vikman

Näytä lisää artikkeleita...