Leffavuosi 2014

Vuoden vedellessä viimeisiään, on jälleen aika katsella mennyttä vuotta ja sen elokuvatarjontaa. Leffatykki listasi vuoden 2014 kiinnostavimmat elokuvat neljään eri kategoriaan.

Parhaat

Mikä: Rakkautta ennen -trilogiasta muistetun Richard Linklaterin uran suurteos Boyhood.
Miksi: Mahdollisesti yksi elokuvahistorian merkkiteoksia, joka murtaa elokuvantekemisen lainalaisuuksia. 12 vuoden ajan kuvatussa elokuvassa seurataan pienen pojan kasvua 6-vuotiaasta aikuisuuteen sekä hänen perheessään tapahtuvia muutoksia. Elokuva kuvaa yksinkertaisesti seuraten ihmisten elämää - sen kipupisteitä, onnea, surua ja ihmissuhteiden muutoksia. Boyhood puristaa henkeäsalpaavan upeasti kolmeen tuntiin 12 vuotta elämää.
Vastaanotto: Elokuva on saanut lähes pelkkää ylistystä ja viittä tähteä niin kriitikoilta kuin katsojiltakin. Berliinin elokuvajuhlilla Linklater palkittiin parhaana ohjaajana ja on vahva valinta myös parhaan ohjaajan Oscarin saajaksi ensi kevään gaalassa. Itse elokuvakin saa varmasti ainakin ehdokkuuden, mutta moni on veikannut sen olevan liian moderni ja poikkeuksellinen konservatiiviselle akatemialle.

Mikä: Tanskalaisen auteurin, Lars Von Trierin uutuus Nymphomaniac.
Miksi: Kunnianhimoinen teos oli erikoisuus jo rakenteellaan: art house -elokuva julkaistiin kahdessa osassa, joiden yhteismitta oli noin neljä tuntia. Trier ei kuitenkaan elokuvan takana seissyt vaikka siihen luvan antoikin, vaan julkaisi myöhemmin kuusituntisen director's cutin. Elokuva kertoo nymfomaniasta kärsivän naisen elämäntarinan, käsitellen seksuaalisuuden kautta älykkäästi ja syvällisesti sellaisia aiheita kuin ihmisyys, jumaluus ja synti.
Vastaanotto: Trierin tyyliin elokuva on seksuaalisesti hyvin häpeilemätön, graafinen ja väkivaltainen, mistä johtuen sai K18-ikärajan. Suuri yleisö harvemmin Trierin moniulotteisia elokuvia täysin löytää, mutta ohjaajan fanit ja kriitikot ylistivät elokuvaa yhteen ääneen.

Mikä: Piinaavista ihmiskuvauksistaan tunnetun David Fincherin uusin trilleri, Gillian Flynnin kirjaan perustuva Gone Girl.
Miksi: Vuoden tyylikkäin trilleri kertoo tarinan naisesta, joka yllättäen katoaa ja saa sekoitettua niin median kuin aviomiehensä elämänkin. Psykopaattinen tarina kuvaa hienosti syviä ja monimutkaisia valheiden verkkoja sekä kuittailee median vastuulle ihmisten luonnehäiriöiden alttarilla.
Vastaanotto: Fincher osaa piinaavien, kierojen ja älyllisten ihmiskuvien rakentamisen, eikä Gone Girl ole poikkeus. Elokuvaa on kiitelty hienosti kasvavan tarinansa lisäksi ainutlaatuisesta naiskuvasta ja päähenkilösta, jonka esittäjä Rosamund Pike on saanut oman osansa kehuista. Toistaiseksi vähemmän tunnettu nainen sai roolistaan Golden Globe -ehdokkuuden ja häntä on povattu myös naispääosan Oscar-ehdokkaaksi.

Mikä: Inception-elokuvalla maailman huipulle nousseen Christopher Nolanin scifi-eepos Interstellar.
Miksi: Post-apokalyptinen scifi-teos käsittelee kuolevan maapallon ja ihmisyyttä pohdiskelevien ajatusten kautta sitä, mitä ja miksi pallon tuolla puolen avaruudessa on, ja mikä on ihmiskunnan tulevaisuus. Lisäksi elokuva oli avaruuden mallintamiseltaan ja teknisiltä saavutuksiltaan mullistava.
Vastaanotto: Mahdollisesti vuoden isoin elokuva, odotettu kassamagneetti, joka oli jouluun 2014 mennessä elokuva oli tuottanut noin 635 miljoonaa dollaria. Jotkut katsojat, kriitikot ja avaruustutkijat ovat kuitenkin nyrpistelleet nenäänsä elokuvan paikoittain yliampuvalle sentimentaalisuudelle ja epäuskottavalle tarinalle.

Yllättäjät


Mikä: Mustalla huumorilla varustettu neo-noir-rikostrilleri Nightcrawler
Miksi: Vuoden todennäköisesti suurin yllättäjä. Hollywoodin mittapuulla minimaalisella 8,5 miljoonan budjetilla tehty elokuva kertoo Jake Gyllenhaalin esittämästä miehestä, joka alkaa työskentelemään nightcrawlerina, eli öisiä rikopaikkoja kameran kanssa päivystävänä reportterina, joka myy onnettomuusvideoita tv-uutisille. Samanaikaisesti sekä hauska, vauhdikas että visuaalisesti tyylikäs elokuva on toimintatrillerinä lajinsa parhaimmistoa.
Vastaanotto: Elokuvan ohjaaja ja käsikirjoittaja Dan Gilroy on pitkän linjan tekijä elokuva-alalla, mutta ohjaajana ensikertalainen. Nightcrawleria on kehuttu poikkeuksellisen eheäksi ja hienosti rakennetuksi debyyttiohjaukseksi. Vaikkei pienen budjetin indie jättimäisen suuria yleisöitä ole saanutkaan, se on valloittanut niin kriitikot kuin katsojatkin, ja saanut kymmeniä ehdokkuuksia erilaisissa elokuvagaaloissa.

Mikä: Amerikkalais-australialainen animaatio Lego Elokuva
Miksi: Toinen suuri yllättäjä on lapsille suunnattu Lego Elokuva, joka kertoo legoukko Emmetistä, joka joutuu elämänsä seikkailuun, kun ukkoa luullaan vahingossa maailman tulevaisuuden määrittäväksi rakentajaksi. Elokuvaa on kiitelty rikkaasta ja tunteikkaasta käsikirjoituksesta sekä vauhdikkaasta ja hauskasta kerronnasta.
Vastaanotto: Toisin kuin moni kuvitteli, elokuva sai pienten katsojien lisäksi puolelleen myös kriitikot. Monet kriitikot kommentoivat hieman hämmentyneenä "elokuvan olevan oikeasti hyvä", joka toisaalta on luonnollisesti Lego-brändin mainos ja myyntituote, mutta toisaalta myös yllättävän kantaaottava ja kulutushysteriaa kritisoiva älykäs lastenelokuva.

Mikä: Making of -dokumenttien herttainen erikoisuus Jodorowsky's Dune
Miksi: Jodorowsky's Dune on Suomessa toistaiseksi julkaisematon dokumenttielokuva, joka kertoo chileläisen kulttiohjaaja Alejandro Jodorowskyn pyrkimyksistä tehdä 1970-luvulla maailman suurin scifielokuva Dyyni. Jodorowskyn villistä taiteilijaluonteesta ja aikoinaan hyvin modernista tyylistä johtuen elokuva ei saanut rahoitusta, eikä ohjaaja saanut toteuttaa haaveitaan. Dokumentti kertoo kuitenkin hersyvän hienon ja hauskan tarinan siitä, millainen elokuva olisi voinut olla ja näyttää sympaattisen ja valloittavan, nykyisin jo 85-vuotiaan Jodorowskyn tarinoimassa haaveistaan.
Vastaanotto: Suomessa elokuva on nähty vain Night Visions -festivaaleilla, missä sai hyvän vastaanoton. Myös maailmanlaajuisesti sympaattinen elokuva on saanut kriitikoilta ylistävää tunnustusta ja Variety-lehti julisti elokuvan olevan "mestarillinen kulttiklassikko". Elokuva pääsi myös vuoden 2014 parhaiden dokumenttielokuvien Oscar-shortlistaukseen.

Kotimaiset hitit


Mikä: Maineikkaan Korsoteoria-lyhytelokuvan ohjanneen Antti Heikki Pesosen ensimmäinen pitkä elokuva Päin seinää.
Miksi: Vaikka tämä jutun kirjoittamisen aikaan elokuva ei ole vielä saanut ensi-iltaansakaan, se todennäköisesti voidaan jo nostaa vuoden kotimaisiin elokuvahitteihin. Elokuva kertoo nuoresta aggressio-ongelmaisesta yksinhuoltajaäidistä, tämän teini-ikäisestä tyttärestä ja tyttären opettajasta, joka on ihastunut äitiin. Risto Jarva -palkinnon ja kymmeniä muita palkintoja Korsoteoriallaan voittanut Pesonen on jo nostettu nuorten kotimaisten ohjaajalupausten joukkoon, ja miestä on ylistetty omaperäisestä tyylistä ja mustasta huumorista.
Vastaanotto: Ensimmäisten arvostelujen mukaan elokuvasta povataan hittiä ja sitä kehutaan tuoreesta näkökulmasta ja pessimisten hauskasta lähiökuvauksesta. Leffaa tähdittävät kaksi viime vuosien menestynyttä nuorta näyttelijää, Armi Toivanen ja Eero Ritala, ja voitaneen olettaa löytävän yleisön jo suosittujen näyttelijöiden takia.

Mikä: Tuomas Kyrön menestyskirjoihin ja kuunnelmiin perustuva Dome Karukosken uusin elokuva Mielensäpahoittaja.
Miksi: Kotimaisista elokuvista vuoden megahitti oli perinteikkäästä, vanhasta miehestä ja tämän matkasta maalta kaupunkiin poikansa luo kertova Mielensäpahoittaja. Karukoski sai muotoiltua suomalaisten rakastaman hahmon sympaattiseksi aidoksi ja hauskaksi pitkän linjan näyttelijä Antti Litjan avulla.
Vastaanotto: Elokuva on vuoden 2014 Suomen katsotuin elokuva lähes 450 000 katsojalla, ja se valittiin maineikkaiden Toronton elokuvajuhlien Contemporary World Cinema -ohjelmistoon. Kotimaiset elokuvat eivät yleensä kriitikoilta varauksetonta suitsutusta saa; Mielensäpahoittaja sai osakseen keskenkertaisia tai hyviä arvosteluja ja Litja kehuja kuin itselleen tehdystä roolista.

Mikä: Jukka S. Lahden murhatutkimuksista ja Anneli Auerin oikeudenkäynneistä kertova dokumentti Ulvilan murhamysteeri
Miksi: Vuoden kiehtovin kotimainen dokumentti kertoo kylmäävää faktaa siitä, kuinka katastrofaalisen epäonnistuneesti vuonna 2006 murhatun Jukka S. Lahden surmatutkinta on toteutettu. Elokuva onnistuu olemaan ottamatta kantaa itse asiaan, vaan kertoo jännittävän tunnelman kautta mitä tapahtuu kun oikeusvaltio epäonnistuu.
Vastaanotto: Dokumentti on poikkeuksellinen siksi, että se julkaistiin jo ennen kuin jutun oikeudenkäynnit ovat ohi. Siitäkään huolimatta valitettavasti katsojat eivät sitä löytäneet, ja katsojaluvut jäivät harmittavan pieniksi, alle 3000 katsojaan. Kriitikot sen sijaan kehuivat elokuvaa toinen toisensa jälkeen, verraten ohjaaja Pekka Lehtoa Errol Morrisin kaltaisiin huippudokumentaristeihin.

Turhan vähälle huomiolle jääneet

Mikä: Coenin veljesten uusin draamakomedia Inside Llewyn Davis
Miksi: Vuoden 1961 New Yorkiin sijoittuva elokuva kertoo köyhästä ja kyynistyneestä folk-laulajasta, Llewyn Davisista, joka koittaa saada sekavaa elämäänsä kasaan poliittisesti heräilevässä ja boheemissa kaupungissa. Elokuvan pääroolissa nähdään loistava uusi tuttavuus Oscar Isaac sekä hillittömissä sivurooleissa Justin Timberlake ja Carey Mulligan.
Vastaanotto: Kriitikot kehuivat elokuvaa Coeneille ominaisesta kuivasta huumorista, melankolisesta folk-musiikista ja älykkäästä käsikirjoituksesta. Coen-faneille elokuva luonnollisesti upposi myös, mutta suuri yleisö tai merkittävät palkintogaalat eivät elokuvaa juuri löytäneet.

Mikä: Ensimmäinen Spike Jonzen sekä ohjaama että käsikirjoittama elokuva Her.
Miksi: Elokuva kertoo yliteknologisoituneessa maailmassa elävästä miehestä, joka rakastuu naisen äänenä puhuvaan puhelimensa käyttöjärjestelmään. Rohkean kauniisti rakkautta ja tieteiselokuvaa sekoittava Her herättää ajatuksia ihmisten alistumisesta koneiden armoille ja tietoyhteiskunnasta, missä ihmisten tunteistakin tulee teknologiaa.
Vastaanotto: Elokuvaa kehuttiin herkästä visuaalisesta maailmasta, kiehtovasta käsikirjoituksesta ja erinomaisista näyttelijäsuorituksista. Se niitti mukavasti mainetta elokuvafestivaaleilla sekä sai viisi Oscar-ehdokkuutta. Yleisö ei kuitenkaan elokuvaa ihan siinä määrin löytänyt kuin Oscar-ehdokaselokuvalta olisi voinut odottaa. Elokuvan tuotto oli vain puolet budjettiaan isompi, mitä ei Hollywoodissa pidetä kovin onnistuneena tuloksena.

Mikä: Muukalainen-esikoispitkällään taide-elokuvapiirit valloittaneen J-P Valkeapään toinen pitkä elokuva He ovat paenneet.
Miksi: Kotimaisen fiktion kentällä vuoden kiinnostavin elokuva kertoo ongelmanuoresta Raisasta, joka karkaa koulukodistaan talon uuden siviilipalvelusmiehen Jonin kanssa. Jopa Tarkovskiin verrattu Valkeapää onnistuu tavoittamaan nuorten pakomatkaan samanaikaisesti satumaisen ja hauraan, mutta raadollisen ja julman tunnelman, missä ei kerrota liikaa vaan annetaan tunnelman viedä tarinaa eteenpäin.
Vastaanotto: Kriitikot kehuivat elokuvaa unenomaisesta tunnelmasta ja visuaalisesta kameratyöskentelystä, sekä taiteellisesti kunnianhimoisesta tunnelmasta niin kuva- kuin äänikerronnassakin. Elokuva löydettiin myös kansainvälisesti, ja valittiin esimerkiksi Venetsian elokuvajuhlille. Suuri yleisö ei kuitenkaan taiteellista elokuvaa juuri nähnyt, eikä elokuva kauaa Suomessa pyörinytkään suurten massaelokuvien vallatessa salit.

Niina Virtanen 25.12.2014 klo 15:29

Uusimmat artikkelit

Tervetuloa, Chucky 2.0!

Vuoden 1988 kauhujännäri Child's Play innoitti peräti kuusi jatko-osaa, jotka kehittivät ja laajensivat lastenlelusta tappajaksi muuttuvan riivatun nuken mytologiaa mitä oudoimmilla ja viihdyttävimmillä tavoilla.Uusi Child's Play lähtee liikkeelle siitä, miten riippuvuus esineistä voi lähteä käsistä ja luottamus moderniin teknologiaan muuttuu painajaiseksi.

Jouni Vikman

Will Smith lupailee suuria

Tarjoaako Gemini Man jotain uutta ja ihmeellistä?

Jouni Vikman

Fast & Furious: Hobbs & Shaw – Egot törmäävät

Uutta Fast & Furious -elokuvaa odotellessa voi ikävää lieventää leffasarjan spin-offilla.

Jouni Vikman

Nyt on helvetti irti! Hellboy tulee taas

Guillermo del Toron Hellboysta on kulunut jo 15 vuotta ja sen jatko-osastakin yli kymmenen. Niiden tuottajat näkivät ajan kypsäksi uudelle sovitukselle alkuperäisestä sarjakuvasta.

Jouni Vikman

Captain Marvel on Marvel-elokuvien voimakkain hahmo

Captain Marvel käsittelee aikaisemmin näkemätöntä puolta Marvel-studion elokuvauniversumin historiasta ja esittelee uuden supersankarin.

Jouni Vikman

Näytä lisää artikkeleita...