Hellepäivän elokuvia

Lämpötilojen koputellessa kolmeakymmentä astetta kesä on nyt kuumimmillaan. Elokuvateattereissa istuminen jää samalla monella harrastajallakin vähemmälle, sillä Bayn Transformersia lukuun ottamatta kovin näkyviä teatterijulkaisujakaan ei tänä kesänä olla nähty.

Jos lämpöä ei kestä, paras paikka paeta ovat joka tapauksessa elokuvat. Todellinen sohvaperuna nauttii helteensä ilmastoidun kotiteatterin uumenista käsin. Leffatykki listasi jo toukokuussa kaikkien aikojen kesäleffat, joten nyt syynätään teoksia, joissa nimenomaan helle näyttelee merkittävää roolia.

Takaikkuna (1954)

Kun verhot ovat auki, stalkkerit näkevät sisään! James Stewartin esittämä kuvaaja on kirjaimellisesti kipsissä, joten hänen ainoaksi ajanvietteekseen jää vakoilla naapurustoa - ja ajautua murhamysteerin jäljille.
Kuinka kuuma? Alkukohtauksen lämpömittarissa lukema on 34°C.

Kesäleski (1955)

Newyorkilainen kustannustoimittaja Richard Sherman jää perheensä lähtiessä maalle työskentelemään kaupunkiin ja saa samalla kesänaapuriksi Marilyn Monroen. Shermanilla on ilmastointi, tytöllä ei. Mielikuvituksensa riivaama mies vuoroin yrittää vietellä naapuriaan, vuoroin järkyttyy omista toimistaan.
Kuinka kuuma? Marilynin hahmo kommentoi: "Lyön vetoa, että makuuhuoneessa oli viime yönä 35 astetta - kuin uunissa." Viilentävänä hetkenä metron ilmastointikanava nostaa ikonisesti Monroen helmaa.

Hikinen iltapäivä (1975)

Sidney Lumet'lta olisi voinut mainita myös "Valamiehistön ratkaisun", jossa yhteen huoneeseen ahtautunut herrasväki hikoilee tunnin putkeen ennen puhdistavaa sadetta. Hikisessä iltapäivässä kuumuus ruokkii jännitystä kuin polttoaine: kun Al Pacinon epätoivoinen pankkiryöstö menee mönkään, harva uskaltaisi edes vilkuilla lämpömittaria.
Kuinka kuuma? Mikäli elokuvan katsotaan noudattelevan alkuperäistätapahtumaansa uskottavasti, New Yorkissa oli pankkiryöstön aikaan 36°C.

Do the Right Thing - Kuuma päivä (1989)

Spike Leen läpimurrossa lämpöaalto kiristää luokkaeroja kiehumispisteeseen. Urbaanin korttelielokuvan klassikossa viilennystä tarjoilevat palopostit ja kuumuus on vihoviimeinen katalyytti mellakoinnille.
Kuinka kuuma? Senor Love Daddy arvioi huipun olevan neljänkymmenen asteen tienoilla.

Barton Fink (1991)

"Taivaan ja helvetin välissä on aina Hollywood!", kuuluu Barton Finkin tagline. Coen-veljesten tinkimättömimpiin kuuluvassa teoksessa John Turturron esittämä nimihenkilö matkaa unelmatehtaaseen tuottamaan kaikkien aikojen elokuvakäsikirjoituksen. Loppu on täynnä yllätyksiä.
Kuinka kuuma? Asteita ei mainita, mutta hotellihuoneen seiniltä valuvat tapetit ovat vasta alkua. Yllättäviä lämpöpiikkejä havaittavissa, kun John Goodman sattuu lähistölle.

The Proposition (2005)

Australialaista nihilismi-Westerniä suoraan Nick Caven kynästä. Ray Winstonen esittämä poliisi puhuu pahamaineisen veljesjoukkion toiseksi vanhimman jäsenen tappamaan veljensä. Ohjaaja John Hillcoatin tyylille uskollisesti maailma on koruton ja miehet rumia.
Kuinka kuuma? Hillcoat tunnustaa kommenttiraidalla Winstonen monologia kuvattaessa lämpötilan nousseen 57 asteeseen, saaden osan kuvauskalustosta sulamaan. Lopulta kohtaus oli kuvattava yöllä.

Sunshine (2007)

Danny Boylen sci-fi-teoksessa aurinko on sammumassa ja urhea tieteisryhmä matkaa käynnistämään sen ydinlatauksella. Määränpään lähestyessä kuumuus kasvaa ja aiemman pelastusryhmän epämääräiseksi jäänyt kohtalo alkaa valjeta.
Kuinka kuuma? Auringon pinnalla on noin 5 500°C.

Dokumenttibonus: Epämiellyttävä totuus (2006)

Kahdeksan vuotta Davis Guggenheimin Oscar-palkitun dokumentin jälkeen ilmaston lämpenemisestä kiistellään yhä ja konkreettiset saavutukset ovat jääneet riittämättömiksi. Epämiellyttävä totuus ei käännytä tiukimpia ilmastoskeptikoita ollessaan pitkälti kiinni päähenkilössään Al Goressa, mutta jäänee siitä huolimatta historiaan aiheen tunnetuimpana esiintuojaelokuvana.
Kuinka kuuma? Vuosi vuodelta kuumempi. Goren puku näyttää ekstrahiostavalta.

Lähteet: Frank R. Cunningham: "Sidney Lumet: Film and Literary Vision" / Film School Rejects: Things We Learned from The Proposition Commentary

Jussi Sandhu & Salla Lehtikangas 10.07.2014 klo 19:15

Uusimmat artikkelit

Tervetuloa, Chucky 2.0!

Vuoden 1988 kauhujännäri Child's Play innoitti peräti kuusi jatko-osaa, jotka kehittivät ja laajensivat lastenlelusta tappajaksi muuttuvan riivatun nuken mytologiaa mitä oudoimmilla ja viihdyttävimmillä tavoilla.Uusi Child's Play lähtee liikkeelle siitä, miten riippuvuus esineistä voi lähteä käsistä ja luottamus moderniin teknologiaan muuttuu painajaiseksi.

Jouni Vikman

Will Smith lupailee suuria

Tarjoaako Gemini Man jotain uutta ja ihmeellistä?

Jouni Vikman

Fast & Furious: Hobbs & Shaw – Egot törmäävät

Uutta Fast & Furious -elokuvaa odotellessa voi ikävää lieventää leffasarjan spin-offilla.

Jouni Vikman

Nyt on helvetti irti! Hellboy tulee taas

Guillermo del Toron Hellboysta on kulunut jo 15 vuotta ja sen jatko-osastakin yli kymmenen. Niiden tuottajat näkivät ajan kypsäksi uudelle sovitukselle alkuperäisestä sarjakuvasta.

Jouni Vikman

Captain Marvel on Marvel-elokuvien voimakkain hahmo

Captain Marvel käsittelee aikaisemmin näkemätöntä puolta Marvel-studion elokuvauniversumin historiasta ja esittelee uuden supersankarin.

Jouni Vikman

Näytä lisää artikkeleita...