USA:n historian lyhyt oppimäärä elokuvilla

Joissain tapauksissa väite "opin kaiken tietämäni elokuvista" voi pitää paikkansa, ainakin mitä tulee historiallisiin elokuviin. Jos oma tietämys 238 syntymäpäiväänsä viettävän Amerikan historiasta on heikonlainen, ainakin pintaa raapaisevaa yleistietoa voi hankkia vaikkapa seuraavista elokuvista.

1. Alkuperäiskansa ja valloittajat kohtaavat: New World

Tunnetuin tarina Amerikan alkuperäiskansalaisen ja valkoihoisen eurooppalaisen kohtaamisesta on satu Pocahontasista ja John Smithistä. Intiaaninaisen ja englantilaisen kapteenin rakastumista käsitteli myös kulttiohjaaja Terrence Malick elokuvassaan New World vuonna 2005. Epookki kertoo englantilaisten siirtokunta Jamestownin rakentamisesta Uuteen Maailmaan eli Amerikkaan vuonna 1607, ja sitä seuraavista vaiheista intiaanien ja valkoisten välillä John Smithin ja Pocahontasin tarinan kautta. Vaikka Amerikan mantereen valloitus on pohjimmiltaan Yhdysvaltojen historian alku ja juuri, alkuperäisväestöstä ja sen historiasta ei ole kovin monia suurelokuvia tehty.

2. Sisällissota: Glory

Yhdysvaltojen vuosina 1861-1865 käydystä pohjois- ja etelävaltioiden välisestä sisällissodasta on tehty kymmeniä sotafilmatisointeja, mutta yhtä mediaseksikäs aihe se ei ole elokuvantekijöille ollut kuin esimerkiksi Vietnamin ja Persianlahden sodat. Siksi yhtä ylitse muiden olevaa sisällissotaelokuvaa ei voikaan suorilta nimetä. Yksi uskottavuudessaan kiitellyimpiä sisällissodan kuvauksia on kolmella Oscarilla palkittu Glory (1989), joka seuraa yhden vapaaehtoisrykmentin vaiheita sodan aikana. Rykmentin tarina on poikkeuksellinen siksi, että se koostui upseereja lukuun ottamatta ainoastaan afroamerikkalaisista sotilaista. Sotakuvauksen lisäksi elokuva käsitteleekin myös mustien oikeuksien syntyä sisällissodan varjoissa.

3. Orjuuden historia: Juuret

Juuret on todellisuudessa 8-osainen tv:n minisarja vuodelta 1977, mutta se ansaitsee paikkansa listalla olemalla yksi tärkeimpiä ja vaikuttaneimpia orjuutta ja afro-amerikkalaisten historiaa käsitteleviä teoksia. Sarja kertoo 1700-luvulla Gambiasta kaapatusta Kunta Kintestä, joka myydään orjaksi Amerikkaan. Sarja käsittelee Kinten ja hänen jälkeläistensä vaiheita murroskautta elävässä Amerikassa. Sarja perustuu Alex Haleyn romaaniin, joka on luonut tarinan oman sukunsa vaiheiden pohjalta. Juuret on ollut afro-amerikkalaiselle väestölle hyvin tärkeä teos, ja sitä seurasikin aikoinaan maassa yli 130 miljoonaa katsojaa.

4. Eurooppalaiset vaeltavat New Yorkiin: Fievel matkalla Amerikkaan

Jos raskas historiallinen paatos alkaa ahdistaa, kevyempää yleissivistystä voi hankkia animaatioklassikosta Fievel matkalla Amerikkaan (1986). 1880-luvulle sijoittuva elokuva kertoo juutalaisen venäläishiiriperheen tarinan, joka matkustaa laivalla Atlantin yli paremman elämän toivossa New Yorkiiin, niin kuin sadattuhannet eurooppalaiset aikoinaan tekivät. Myrskyisän laivamatkan aikana pieni Fievel-poika kuitenkin kadottaa perheensä ja joutuu tutustumaan New Yorkin koviin olosuhteisiin yksin. Fievel joutuu orjatyöhön julmaan työpajaan, kunnes kohtaa perheensä jälleen. Vaikka elokuva on lasten animaatio, se käsittelee eri eläinhahmoja apunaan käyttäen Amerikkaan muuttaneiden eurooppalaisten ja eri yhteiskuntaluokkien välisiä taisteluita ja poliittista heräämistä.

5. Suuri lama ja maaltamuutto: Vihan hedelmät

Yksi Amerikan historian mittapuita on 1930-luvun suuri lama ja muuttoliike maalta kaupunkeihin työn perässä. John Fordin ohjaama Vihan Hedelmät (1940) perustuu John Steinbeckin samannimiseen romaaniin, joka kertoo Joadin perheen tarinan. Perhe menettää laman seurauksena oklahomalaisen maatilansa ja lähtee Kaliforniaan etsimään töitä. Koska tuhannet muutkin entiset maatilalliset ovat joutuneet tekemään samoin, töitä on vaikea saada ja olot ovat hyvin köyhät, jolloin apua koitetaan saada lakkoilemalla ja liitymällä ammattiliittoihin. Vihan hedelmät -elokuva on yksi harvoja filmatisointeja, jonka sanotaan olevan alkuperäisromaania parempi. Myös kirjailija Steinbeck oli samaa mieltä.

6. Normandian maihinnousu: Pelastakaa sotamies Ryan

Toisen maailmansodan vaiheista Yhdysvalloille tärkein yksittäinen tapahtuma oli Normandian maihinnousu, eli D-Day, niin kuin Amerikassa tavataan sanoa. Liittoutuneiden maihinnousu Saksan rannikolle kesäkuussa 1944 on sotahistorian suurin meriteitse tapahtunut valtausoperaatio. Elokuva kertoo sotamies Ryanin etsinnästä, joka on määrä lähettää kotiin Amerikkaan perheensä luokse, kun kaikki Ryanin veljet ovat kuolleet sodassa. Elokuva kertoo pääasiassa sotilaista, jotka keskittyvät taisteluiden keskellä sotimisen sijaan Ryanin löytämiseen. Vaikka Steven Spielbergin viisinkertainen Oscar-voittaja vuodelta 1998 ei perustu tositapahtumiin, se käyttää hienosti pohjanaan Yhdysvaltain asevoimien oikeasti käytössä ollutta jaloa periaatetta; perheellä oli oikeus saada ainakin yksi lapsi elossa kotiin. Jos kaikki muut kaatuivat sodassa, viimeinen poika lähetettiin perheensä luokse.

7. Kylmän sodan vainoharhat: Tohtori Outolempi eli kuinka lakkasin olemassa huolissani ja opin rakastamaan pommia

Toisen maailmansodan jälkeen Yhdysvallat ja Neuvostoliitto muuttivat aktiivisen sodankäynnin passiiviseen vastakkainasetteluun ja propagandaan, eli kylmään sotaan. Yksi kylmän sodan usein tragikoomistakin propagandaa ja salaliittoteorioiden pelkoja kuvaava elokuva on Stanley Kubrickin musta komedia Tohtori Outolempi (1964). Muun muassa ylilyötyjä salaliittoteorioita ja Neuvostoliiton "tuomiopäivänlaitetta" kuvaava satiiri on tarinallisesti täysin epärealistinen, mutta kuvaa voimakkaasti parodioiden millaista järjettömyyttä maailman merkittävimmissä maissa kylmän sodan aikaan harjoitettiin.

8. Vietnamin sodan julmuus: Full Metal Jacket

Elokuvallisesti Hollywoodin lempisotia lienee Vietnamin sota, josta voisi väittää tehtäneen parhaimmat sota-aiheiset elokuvat. Listan toinen Kubrickin ohjaus on Outolempeen verrattuna huomattavasti synkempi ja raskaampi sotadraama. Gustav Hasfordin omaelämänkerralliseen kirjaan perustuva suurteos Full Metal Jacket on tarinallisesti kahteen osaan jakautuva raaka ja kyyninen teos Vietnamin sotaan lähtevien sotilaiden koulutuksesta ja itse sodasta. Koulutusvaihe armeijassa on julmaa ja epäinhimillistä sotilaiden alentamista, jota kaikki sotilaat eivät murtumatta kestä. Elämää Vietnamin sodan keskellä kuvataan elokuvassa kylmänä ja silmittömän typeränä. Full Metal Jacketin pääteemoja onkin sodan ja taistelun typeryyden kuvaus, joka herättelee katsojia voimakkaasti kyseenalaistamaan sotimisen käsitteen.

9. AIDS ja homoseksuaalisuus suuren yleisön tietoisuuteen: Philadelphia

Amerikan ja koko maailman merkittävimpiä tapahtumia 1980-luvulla oli AIDS-epidemian räjähdys ja sen myötä julkiseen keskusteluun noussut homoseksuaalisuus ja sen pelko. Jonathan Demmen poliittinen draama Philadelphia eroaa idealtaan muista tämän listan elokuvista, mutta homojen oikeudet ja homoseksuaalisuuden erottaminen ihmisten AIDS-fobioista on ollut maan historiassa merkittävä vaihe. Philadelphia oli ensimmäinen suuren yleisön mainstream-elokuva, joka inhimillisti AIDS-potilaan elämän Tom Hanksin esittämän asianajaja Andrew Beckettin kautta. Hanks sai suorituksestaan myös parhaan miesnäyttelijän Oscarin, ja piti ikimuistoisen kiitospuheen, missä tuli vahingossa paljastaneeksi vanhan opettajansa homoseksuaalisuuden.

10. 9/11:n jälkipeli: Zero Dark Thirty

Lähihistorian merkittävin tapahtuma Yhdysvalloissa on tietenkin terrori-isku New Yorkin World Trade Centeriin vuonna 2001. Itse tapahtumastakin on tehty useita elokuvia, mutta kiinnostavampi näkökulma 9/11:n jälkipyykkiin on Kathryn Bigelown Zero Dark Thirty vuodelta 2012. Tarina kertoo Osama bin-Ladenin jäljittämisestä 10 vuotta tapahtuman jälkeen. Elokuvassa CIA-agentti Maya (Jessica Chastain) kehittää hienoisen pakkomielteen bin-Ladenin kiinnisaamiseen ja omistaa elämänsä terroristien metstämiseen sekä bin-Ladenin teloittamiseen. Elokuva sai viisi Oscar-ehdokkuutta, muun muassa parhaasta elokuvasta.

Niina Virtanen 03.07.2014 klo 12:30

Uusimmat artikkelit

Tervetuloa, Chucky 2.0!

Vuoden 1988 kauhujännäri Child's Play innoitti peräti kuusi jatko-osaa, jotka kehittivät ja laajensivat lastenlelusta tappajaksi muuttuvan riivatun nuken mytologiaa mitä oudoimmilla ja viihdyttävimmillä tavoilla.Uusi Child's Play lähtee liikkeelle siitä, miten riippuvuus esineistä voi lähteä käsistä ja luottamus moderniin teknologiaan muuttuu painajaiseksi.

Jouni Vikman

Will Smith lupailee suuria

Tarjoaako Gemini Man jotain uutta ja ihmeellistä?

Jouni Vikman

Fast & Furious: Hobbs & Shaw – Egot törmäävät

Uutta Fast & Furious -elokuvaa odotellessa voi ikävää lieventää leffasarjan spin-offilla.

Jouni Vikman

Nyt on helvetti irti! Hellboy tulee taas

Guillermo del Toron Hellboysta on kulunut jo 15 vuotta ja sen jatko-osastakin yli kymmenen. Niiden tuottajat näkivät ajan kypsäksi uudelle sovitukselle alkuperäisestä sarjakuvasta.

Jouni Vikman

Captain Marvel on Marvel-elokuvien voimakkain hahmo

Captain Marvel käsittelee aikaisemmin näkemätöntä puolta Marvel-studion elokuvauniversumin historiasta ja esittelee uuden supersankarin.

Jouni Vikman

Näytä lisää artikkeleita...