Kaikkien aikojen kesäleffat

Vaikka kevättä vietetäänkin vielä muutama viikko, kesää voi jo alkaa odotella esimerkiksi katsomalla joitain kaikkien aikojen parhaita kesäelokuvia. Leffatykki listasi tyypillisimmät kesäelokuvien kategoriat ja kaksi lajin parhaimmistoa jokaisesta kategoriasta.

1. Loma leireillen

Kesälomafiilistelyn voi aloittaa vuoden 1979 kanadalaisklassikolla, myöhemmin Haamujengi-ohjaajana tunnetun Ivan Reitmanin ohjaamalla Meatballs-elokuvalla, joka on käännetty todella hämmentävästi suomeksi nimelle Jurtit. Bill Murrayn ensimmäisen pääroolin sisältävä elokuva sijoittuu surkuhupaisalle Camp North Star -kesäleirille, missä leiriohjaajaa näyttelevä Murray pitää klassikoksi nousseen It just doesn't matter! -inspiraatiopuheensa. Vaihtoehtoista leiritunnelmaa voi hakea kotimaisesta kulttiklassikosta Käpy selän alla (1966). Mikko Niskasen elokuva kertoo neljästä telttailemaan lähtevästä nuoresta, jotka tutustuvat metsän siimeksessä toisiinsa ja seksuaalisuuteensa.

2. Kuuma kesäpäivä kaupungissa

Jos luonto ja hyttyset eivät vedä puoleensa, kesää voi viettää myös asfalttiviidakossa. Spike Leen klassikko Do the Right Thing - Kuuma päivä (1989) kertoo yhden hikisen päivän tarinan New Yorkin Harlemista, missä rasismista ja rikollisuudesta kärsivä köyhä kaupunginosa vilvoittelee palopostien avulla. Kotimaisesta kesäkaupungista voi nauttia Ville Jankerin Pussikaljaelokuvassa (2011), joka niin ikään kertoo yhdestä laiskasta kesäpäivästä, mutta tällä kertaa sijaintina on Helsingin Kallio.

3. Intohimoiset tanssit

Yksi rakastetuimpia kesäelokuvan genrejä on tietysti tanssielokuvat - ilmeisesti talvella ei yksinkertaisesti tanssituta yhtä paljon. Tanssileffoissa on hyvä luottaa vanhoihin klassikoihin: myös kesäleirigenreen sopiva viattoman kiihkeä Kuuma tanssi (ohj. Emile Ardolino, 1987) nousi aikoinaan suureksi yllättäjäksi täysin puskista ja on pysynyt tanssielokuvien top-kolmosessa siitä lähtien. Musikaalielokuvista kesäisin on Randal Kleiserin fiftarikulttuurista kertova Grease (1978). Kannattaa muistaa myös alkuperäistä teosta parodioinut John Watersin Cry-Baby - Itkupilli (1990), joka nousi erinomaisella castingillaan (mm. Johnny Depp, Amy Locane, Iggy Pop) ja loistavilla biiseillään jopa paremmaksi kesäleffaksi kuin alkuperäinen rasvalettien rakkaustarina.

4. Kesä alkaa koulujen lopusta ja loppuu sen alkuun

Nuorille kesä määrittyy tyypillisesti koulujen lopusta sen alkuun - ei siis ihme, että koulun loppua ja alkua on käsitelty nuorisoelokuvissa maailman sivu. Ensimmäisiä elokuvia aiheesta on George Lucasin American Graffiti, eli Svengijengi '62 (1973). Elokuvassa koulun alkuun valmistautuvat nuoret viettävät viimeisiä lomapäiviään drive-in-elokuvateatterin pihalla tulevaa jännittäen ja aikuiseksi kasvamista analysoiden. Koulun loppua ja kesäloman alkua värikkäissä tunnelmissa ja kannabis-höyryissä kuvaa Richard Linklaterin komedia Dazed and Confused (1993), tämäkin hämmentävän kömpelösti suomennettu Surutta? Sekaisin. Elokuvasta nousi myöhemmin sellaisia tähtiä kuin Matthew McConaughey, Ben Affleck ja Milla Jovovich.

5. Kesäisin kasvetaan aikuisiksi

Samoin kuin luokalta siirtyminen, on kesä monella tapaa kasvun aikaa muutenkin. Kaikkien aikojen kesän coming of age -elokuva on nimettykin osuvasti Stand by Me - Viimeinen kesä (1986). Rob Reinerin elokuva kertoo neljästä kaveruksesta, jotka lähtevät kesäretkelle etsimään junan varresta huhujen mukaan löytyvää ruumista. Ikimuistoisen retken jälkeen mikään poikien ystävyydessä ei ole ennallaan, vaan kaikki ovat muuttuneet ja kasvaneet kohti seuraavia askeleita elämässä. Toinen coming of age -klassikko on myös koulusta valmistumiseen osuva Mike Nicholsin elokuva Miehuuskoe (1967). Dustin Hoffmanin läpimurtona toiminut elokuva kertoo nuoresta Benjaminista, joka alkaa aikuistumisen kynnyksellä etsiä itseään ja löytää lopulta itsensä sekä naapurin rouvan että tyttären seurasta.

6. Musiikki sopii lomaan

Vaikka musikaaleja ja musiikkielokuvia on tehty kaikkina vuodenaikoina, kesä tuntuu olevan suosiossa niissäkin. Intohimoista 70-luvun rokkikesää kuvaa Cameron Crowen elokuva Melkein Julkkis (2000), joka kertoo musiikkitoimittajan työstä haaveilevasta teinipojasta, joka pääsee kiertueelle tekemään juttua Rolling Stone -lehdelle maailmankuulusta Stillwater-bändistä. Kotimaista rokkikesäelokuvaa edustaa tietysti Perttu Lepän Pitkä kuuma kesä (1999), joka kertoo Joensuun punk ja suomirock -skenestä 1980-luvun alussa ja kaupungista ponnistavasta Kalle Päätalo -bändistä.

7. Kesäromanssit

Ei ole kesää ilman romansseja eikä varsinkaan ilman Suomi-Filmin klassisinta rakkausparia, Tauno Paloa ja Ansa Ikosta. Rakastetun parin ensimmäinen yhteinen elokuva Kaikki Rakastavat (ohj. Valentin Vaala, 1935) ei ollut vielä se suurin hitti, mutta ansaitsee paikkansa kesäelokuvalistalla kesäisen Hangon lumoavilla merimaisemilla ja kevyen valloittavalla romantiikallaan. Hieman vaihtoehtoiseksi kesäromanssiksi voisi laskea Ang Leen Brokeback Mountainin (2005). Elokuva ei ole varsinaisesti kesätarina, mutta kertoo rakastuneista lammaspaimenista Ennisista ja Jackistä, jotka elävät avoimessa suhteessa aina kesäisin asuessaan yhdessä vuorilla, piilossa homofobisen yhteiskunnan katseilta. Kesän loputtua miehet palaavat kulissielämiinsä, mutta jatkavat rakkauttaan yli 20 kesän ajan.

8. Rauhoittumaan maalle ja metsiin

Metsän siimeksessä sijaitsevan pienen ja kummallisen yhteisön varsin omalaatuista tunnelmaa kuvaa John Boormanin kauhuklassikko Syvä Joki (1972). Elokuva kertoo kanoottiretkellä hillbilly-yhteisöön eksyvistä miehistä, jotka joutuvat metsäläisten vangeiksi ja kamppailevat eloonjäämisestään hillbilly-ihmisiä vastaan. Hieman tavanomaisempaa maaseudun tunnelmaa kuvaa kotimainen Valentin Vaalan Ihmiset suviyössä (1948), joka kertoo yhden yön aikana maaseudun asukkaille tapahtuvista asioista eri näkökulmista. Kaunis mustavalkoinen elokuva on yksi arvostetuimpia Suomen luontoa ja maaseudun kauneutta kuvaavia teoksia.

9. Rannalla sattuu ja tapahtuu

Myös merestä ja rantaelämästä on tehty jos jonkinlaista kesäelokuvaa surffauksesta hyökkäävin haihin. Rantaelokuvien tunnetuin klassikko onkin Steven Spielbergin jättihitti Tappajahai (1975), joka kertoo uimareita vainoavasta jättimäisestä ja murhanhimoisesta valkohaista. Vaihtoehtoiseksi rantaelokuvaksi on helppo suositella Ronn "Ridge Forrester" Mossin tähdittämää hillitöntä Kovaa peliä Havaijilla -toimintasekoilua vuodelta 1987. Andy Sidariksen ohjaama elokuva sisältää loputtomasti paljaita rintoja ja hikisiä rintalihaksia, isoja aseita, tappajakäärmeen ja roppakaupalla täysin älyvapaita kohtauksia. Kyseessä on kesän takuuvarma naurattaja.

10. Kauhua kesäyöhön

Vaikka kesäelokuvat ovat pääpiirteittäin usein kevyitä ja hyväntuulisia, löytyy kesästä synkempääkin kuvausta. Yksi parhaista on Robin Hardyn Uhrijuhla (1976), joka kertoo oudolle pakanalliselle kulttisaarella kadonnutta tyttöä etsimään menevästä poliisista. Jos vaihtoehtoisesti 1990-luvun teinislasher-elokuvien nostalgisoiminen innostaa, siihen sopii tietysti osuvasti nimetty Tiedän mitä teit viime kesänä (ohj. Jim Gillespie 1997). Elokuva kertoo nuorisojoukusta, jotka salailevat heittäneensä kuolleeksi luulleensa miehen mereen, kunnes alkavat saada ahdistavia viestejä, joissa kerrotaan että joku tietää mitä nuoret tekivät, ja aikoo kostaa.

Niina Virtanen 08.05.2014 klo 16:10

Uusimmat artikkelit

Tervetuloa, Chucky 2.0!

Vuoden 1988 kauhujännäri Child's Play innoitti peräti kuusi jatko-osaa, jotka kehittivät ja laajensivat lastenlelusta tappajaksi muuttuvan riivatun nuken mytologiaa mitä oudoimmilla ja viihdyttävimmillä tavoilla.Uusi Child's Play lähtee liikkeelle siitä, miten riippuvuus esineistä voi lähteä käsistä ja luottamus moderniin teknologiaan muuttuu painajaiseksi.

Jouni Vikman

Will Smith lupailee suuria

Tarjoaako Gemini Man jotain uutta ja ihmeellistä?

Jouni Vikman

Fast & Furious: Hobbs & Shaw – Egot törmäävät

Uutta Fast & Furious -elokuvaa odotellessa voi ikävää lieventää leffasarjan spin-offilla.

Jouni Vikman

Nyt on helvetti irti! Hellboy tulee taas

Guillermo del Toron Hellboysta on kulunut jo 15 vuotta ja sen jatko-osastakin yli kymmenen. Niiden tuottajat näkivät ajan kypsäksi uudelle sovitukselle alkuperäisestä sarjakuvasta.

Jouni Vikman

Captain Marvel on Marvel-elokuvien voimakkain hahmo

Captain Marvel käsittelee aikaisemmin näkemätöntä puolta Marvel-studion elokuvauniversumin historiasta ja esittelee uuden supersankarin.

Jouni Vikman

Näytä lisää artikkeleita...