Työväen sankarit elokuvissa

Toukokuun alussa vietetään perinteikästä työväen juhlaa vappua. Vapun kunniaksi Leffatykki listaa joitain muistettavimpia elokuvia töistä, työntekijöistä ja omaleimaisista tavoista tienata elantonsa.

1. Tehdastyö polttaa loppuun: Nykyaika, 1936

Ensimmäiset elokuvat olivat usein melko yksinkertaisia toisintoja siitä, miten ihmiset elävät ja mitä he tekevät - elokuvissa nähtiinkin paljon tehtaita, koneita ja ihmisten erilaisia työympäristöjä. Mykkäelokuvakauden merkittävin tehdasympäristöä kuvaava ja kritisoiva elokuva on Charlie Chaplin -klassikko Nykyaika. Elokuvassa Chaplinin esittämä kulkuri työskentelee liukuhihnalla suuressa tehtaassa, jossa työntekijöiltä vaaditaan jatkuvasti nopeampaa suorittamista ja parempaa tulosta. Lopulta kulkuri romahtaa työstressin alla ja joutuu kärsimään niin mielisairaalasta kuin vankilastakin, kunnes lopulta löytää onnen työttömyydestä. Chaplinin ajattomuuden osoittavan elokuvan rohkea aihe ja moderni yhteiskuntakritiikki sopisivat täysin myös nykypäivään.

2. Korruptiota vastaan: Alaston satama, 1954

Samalla kun työ elokuvan teemana yleistyi, myös aihetta sivuavat ja kritisoivat teemat nousivat usean elokuvan keskiöön. Elia Kazanin klassikko Alaston satama käsittelee korruptoituneen ja sorretun työyhteisön taistelua omista oikeuksistaan. Elokuvassa Marlon Brandon näyttelemä satama-ahtaaja Terry Malloy työskentelee oikean työnsä ohessa myös sataman näennäiselle ammattiliitolle, joka on todellisuudessa pahasti korruptoitunut rikollisjärjestö. Rakastuttuaan järjestön tappaman miehen sisareen ja paikallisen papin suostuttelun jälkeen Terry päättää nousta järjestöä vastaan ja saada satamamiehet puolelleen korruptiota vastaan. Elokuva voitti aikoinaan kahdeksan Oscar-palkintoa mm. parhaasta elokuvasta, ohjauksesta, käsikirjoituksesta ja miespääosasta.

3. Iloiset maksulliset naiset: Teksasin paras pikku porttola, 1982

Myös maailman vanhimmasta ammatista on tehty elokuvia niin kauan kuin liikkuvaa kuvaa on ollut olemassa. Yksi ammattia varsin kevyesti, iloisesti ja persoonallisesti esittelevä elokuva on Dolly Partonin tähdittämä ja Colin Higginsin ohjaama musikaali Teksasin paras pikku porttola, alkuperäisesti lystikkäästi nimetty The Best Little Whorehouse in Texas. Herttaiseen ilotaloon sijoittuvassa elokuvassa tanssitaan, lauletaan ja viihdytetään urheilijanuorukaisia hauskoissa merkeissä. Alan varjopuolia musikaali ei esittele, vaikka porttolan kotikaupungin konservatiivit koittavatkin saada riettaan talon suljetuksi. Mikään elokuva tuskin kuvaa prostituutiota niin iloisen värikkäästi (ja epärealistisesti) kuin musikaaliklassikko, missä kuullaan Partonin esittämänä alkuperäinen versio Whitney Houstonin jättihitiksi tekemästä kappaleesta I Will Always Love You.

4. Kassatyttö ja roskakuski kohtaavat: Varjoja paratiisissa, 1986

Suomalaisessa elokuvassa arkirealismi arvostetaan korkealle, ja suomifilmeissä kautta aikojen onkin esitelty jos jonkinlaisia ammatteja. Epävirallinen duunarielämän kuvaamisen kuningas on kuitenkin Aki Kaurismäki, joka käsitteli erilaisia työnkuvia niin sanotussa työläistrilogiassaan 1980-luvulla. Trilogian ensimmäinen elokuva Varjoja paratiisissa kertoo roskakuskin (Matti Pellonpää) ja kassatytön (Kati Outinen) kohtaamisesta ja ihastumisesta. Trilogian toisessa osassa Ariel (1988) päähenkilönä on rautakaivosmies ja sarjan viimeinen elokuva Tulitikkutehtaan tyttö (1990) kertoo köyhästä perheestä, jonka ainoa elättäjä on tulitikkutehtaassa työskentelevä perheen tytär.

5. Öiset autonkuljettajat: Night on Earth, 1991

Duunaritöistä yksi arkisimpia on autonkuljettaminen, josta ei luulisi saavan kovin tapahtumarikasta elokuvaa. Jim Jarmusch onnistui kuitenkin taltioimaan taksikuskien tarinoita äärimmäisen hienosti episodielokuvaansa Night on Earth. Elokuvassa kerrotaan viisi eri tarinaa viidestä eri kaupungista viiden eri taksikuskin kautta. Yhden yön aikana kaikki kuskit saavat kyytiinsä värikkäitä asiakkaita, joiden kanssa jakavat elämäntarinoitaan hiljaisissa liikennevaloissa odotellessa tai jäisellä maantiellä luistellessa. Yksi elokuvan parhaita episodeja on Helsinkiin sijoittuva tarina Matti Pellonpään näyttelemästä taksikuskista ja tämän kolmesta juopuneesta asiakkaasta (Kari Väänänen, Sakari Kuosmanen ja Tomi Salmela), jotka liikuttuvat taksikuskin surullisesta kohtalosta. Suomi-episodin tekemisessä auttoi Jarmuschin ystävä Aki Kaurismäki, minkä johdosta elokuvaan päätyikin Kaurismäen luottonäyttelijöitä.

6. Kotikutoiset stripparit: Housut pois, 1997

Kun hätä iskee käteen ja matti kukkaroon, yhdellä keinolla saa tilille katetta lähes varmasti - vähentämällä vaatteita. Yksi 90-luvun suosikkikomedioista kertoo tarinan työttömiksi jääneistä englantilaisista terästyöläisistä, jotka päättävät alkaa tienaamaan strippaamalla. Parhaan musiikin Oscarilla palkittu Peter Cattaneon elokuva nousi jättihitiksi, ja siitä sovitettiin myöhemmin myös musikaali- ja teatteriversiot. Alastomalla vartalolla tienaamisesta on tehty useita menestyselokuvia myöhemminkin, esimerkiksi hyväntekeväisyyskalenteriin riisuvista iäkkäämmistä naisista kertova Kalenteritytöt (2003) ja nuoren miesstripparin elämästä kertova draamakomediayllättäjä Magic Mike (2012).

7. Toimistorotta nousee kapinaan: Nöyrin palvelijanne, 2003

Viime vuosikymmeninä työaiheisissa elokuvissa on nähty samanlainen murros kuin työelämässäkin: tehtaista on siirrytty toimistoihin. Toimistotöitä kritisoivia, humorisoivia ja dramatisoivia elokuvia on tehty useita kymmeniä, mutta yksi genren kiinnostavimpia tekeleitä on ranskalainen Alain Corneaun ohjaus Nöyrin palvelijanne. Elokuva kertoo belgialaisesta Amélie Nothombista, joka muuttaa työskentelemään toimistoon Japaniin. Japanilainen kulttuuri poikkeaa vahvasti länsimaalaisesta, eikä nainen meinaa sopeutua työyhteisön konservatiivisiin kirjoittamattomiin sääntöihin. Mitä enemmän Amelié perää omia oikeuksiaan, sitä enemmän häntä nöyryytetään ja häväistään työpaikalla, ja lopulta alennetaan vessasiivoojaksi. Moninkertaisesti palkittu, japanilaista hierarkista työkulttuuria vahvasti kritisoiva elokuva perustuu osittain Amélie Nothomb -nimisen kirjailijan omiin kokemuksiin.

8. Laiton hyväntekijä: Vera Drake, 2004

Tavallaan tositapahtumiin perustuu myös Mike Leigh'n yhteiskuntapoliittinen elokuva Vera Drake. Elokuva ei kerro suoranaista tositarinaa, mutta elokuvassa tapahtuvia laittomia abortteja tehtiin todellisuudessakin paljon 1950-luvun Englannissa. Elokuva kertoo Vera Drake -nimisestä siivoojasta, joka tekee salaa oman työnsä ohessa ilmaiseksi abortteja niitä tarvitseville. Niin kuin monille naisille kävi, Drake jää työstään kiinni ja päätyy vankilaan. Lääkärin ja kätilön lapsena kasvanut Leigh on kertonut hyödyntäneensä palkittuun elokuvaan muistoja omasta lapsuudestaan.

9. Palkkatappajat kilpasilla: Kukkoilijat, 2008

Laittomista työnkuvista yleisimmin kuvattuja on palkkatappajan työ, josta on nähty elokuvia varmaankin kaikista mahdollista genreistä. Yksi positiivisimpia yllättäjiä aiheesta on pökkelösti suomennettu Kukkoilijat (alkuperäiseltä nimeltään In Bruges). Ainakin toistaiseksi tuntemattomamman ohjaajan Martin McDonaghin musta komedia kertoo kahdesta palkkatappajasta, jotka lähtevät pomonsa määräyksestä pakkolomalle pieneen Bruggen kaupunkiin Belgiaan pysyäkseen poissa epäonnistuneen keikan jälkimainingeista. Bruggessa toinen miehistä saa esimieheltään epämiellyttävän määräyksen, jota ei halua ottaa hoitaakseen, mutta tottelemattomuutta ei palkkatappajien piireissä katsota hyvällä. Moraalitonta vastuutaan pakenevista palkkatappajista kertova Kukkoilijat on varsin raikas ja hauska kuvaus erikoisesta ammattikunnasta.

10. Ammattina potkujen antaminen: Up in the Air, 2009

Jos työn tekeminen on joskus raskasta, ei niiden lopettaminenkaan helppoa ole. Jatkuvasti ajankohtaiseen taloustaantumaan iskenyt Jason Reitmanin draamakomedia Up in the Air kertoo George Clooneyn näyttelemästä Ryan Binghamista, joka kiertää työkseen isoissa yrityksissä antamassa potkuja yritysten työntekijöille. Elokuva herkuttelee jatkuvien vähennysuutisten tragikoomisuudella esittelemällä esimerkiksi miten ammattimaiset potkujenantajat voivat tehdä työtään Skypen välityksellä, ja näin loppupeleissä koneistaa omaa työtään ja tehdä itsestään tarpeettomia.

Niina Virtanen 24.04.2014 klo 19:47

Uusimmat artikkelit

Tervetuloa, Chucky 2.0!

Vuoden 1988 kauhujännäri Child's Play innoitti peräti kuusi jatko-osaa, jotka kehittivät ja laajensivat lastenlelusta tappajaksi muuttuvan riivatun nuken mytologiaa mitä oudoimmilla ja viihdyttävimmillä tavoilla.Uusi Child's Play lähtee liikkeelle siitä, miten riippuvuus esineistä voi lähteä käsistä ja luottamus moderniin teknologiaan muuttuu painajaiseksi.

Jouni Vikman

Will Smith lupailee suuria

Tarjoaako Gemini Man jotain uutta ja ihmeellistä?

Jouni Vikman

Fast & Furious: Hobbs & Shaw – Egot törmäävät

Uutta Fast & Furious -elokuvaa odotellessa voi ikävää lieventää leffasarjan spin-offilla.

Jouni Vikman

Nyt on helvetti irti! Hellboy tulee taas

Guillermo del Toron Hellboysta on kulunut jo 15 vuotta ja sen jatko-osastakin yli kymmenen. Niiden tuottajat näkivät ajan kypsäksi uudelle sovitukselle alkuperäisestä sarjakuvasta.

Jouni Vikman

Captain Marvel on Marvel-elokuvien voimakkain hahmo

Captain Marvel käsittelee aikaisemmin näkemätöntä puolta Marvel-studion elokuvauniversumin historiasta ja esittelee uuden supersankarin.

Jouni Vikman

Näytä lisää artikkeleita...