Elokuvien Lontoo

Lontoo kuuluu Pariisin ja New Yorkin ohella eittämättä maailman kuuluisimpiin elokuvakaupunkeihin. Sen kadut, maamerkit, sillat ja ravintolat näyttelevät useissa elokuvissa niin tärkeää roolia, että monella on vahva kuva Lontoosta, vaikka ei olisi kaupungissa koskaan käynytkään.

Siinä missä Pariisi ja New York näyttäytyvät elokuvissa usein romanttisina ja satumaisina, Lontoo on useimmiten filmillä rosoinen ja realistinen - ja juuri siksi niin kiinnostava. Kaupunki on täynnä tunnettuja ja vähemmän tunnettuja paikkoja, jotka ovat saaneet toimia kuvauspaikkoina klassikkoelokuvissa. Kuuluisten filmilokaatioiden bongaaminen onkin hauska tapa tutustua yhteen maailman kiehtovimmista ja jännittävimmistä kaupungeista. Liikkeelle voi lähteä vaikkapa näistä kahdeksasta elokuvasta ja niiden kuvauspaikoista.

Kellopeliappelsiini

Thamesmead saattaa hyvin olla Lontoon huonomaineisimpia lähiöitä mutta myös kaupungin parhaita kuvauspaikkoja. Kuten kaupungin vuokra-asuntoja täynnä olevat alueet, Thamesmead rakennettiin 60-luvulla paremman, edullisen kaupunkiasumisen lippulaivaksi mutta sai pian maineen ongelmaisena ja turvattomana paikkana. Se tarjosi Stanley Kubrickin synkälle Kellopeliappelsiinille täydellisen taustan surumielisine tornitaloineen ja autioine parkkihalleineen ja on muuttunut vain vähän elokuvan kuvausajankohdasta. Kokemisen arvoinen on ainakin kävely Southmere-järven rannalla, Thamesmeas South Housing Estaten kupeessa. Juuri täällä kuvattiin kuuluisa kohtaus, jossa Kellopeliappelsiinin Alex yllättäen heittää ystävänsä veteen.

Bridget Jones - elämäni sinkkuna

Tosielämässä täytyisi olla melkeinpä miljonääri, jotta voisi asua Lontoon ytimessä Borough Marketin ja Tower Bridgen kupeessa. Filmien maailmassa mikä tahansa on kuitenkin mahdollista, joten ikisinkku Bridget Jonesin aina hieman sotkuinen asunto on juuri täällä. Elokuvassa hän asustaa Bedale Streetillä Globe-nimisen pubin yläkerrassa, vanhojen rautatiesiltojen katveessa. Kuuluisa suudelma ihanan ketkun Daniel Cleaverin kanssa tapahtuu läheiselää Shad Thames -kujalla, ja yllätettyään saman ketkun sängystä toisen naisen kanssa surkea Bridget vaeltaa puputyttöasussaan Borough Marketin läpi.

Eastern Promises

Lontoossa toimivasta venäläismafiasta ja sen toimintaan sotkeutuvasta kätilöstä kertova Eastern Promises raottaa Lontoon pimeämpää puolta. Yksi trillerin kuuluisimmista kohtauksista tapahtuu Lontoon vanhimmassa yleisessä kylpylässä Itä-Lontoossa, lähellä Old Streetin metroasemaa. Ironmonger Row Baths on hyvä paikka rauhoittua ja rentoutua leppeissä turkkilaisissa löylyissä, mutta Eastern Promisen nähneet saattavat katsella paikkaa eri silmin. Kylpylän saunahuoneessa nimittäin kuvattiin 15 minuuttia kestävä, raastavan väkivaltainen kohtaus, jossa Viggo Mortensenin esittämä Nikolai joutuu alastomana kahden puukkoa kantavan miehen hyökkäyksen kohteeksi.

Shaun of the Dead

Kulttielokuva Shaun of the Dead on kuvattu suurimmaksi osaksi todellisissa lokaatioissa Pohjois-Lontoossa. Crouch Endin ja Muswell Hillin asuinalueet näyttävät elokuvassa juuri niin rauhallisilta ja mukavilta kuin todellisuudessakin - kunnes zombiet hyökkäävät. Simon Peggin ja Nick Frostin esittämien päähenkilöiden kotitalo sijaitsee Nelson Streetillä ja aivan kulman takaa Weston Parkista löytyy paikallinen lehtikioski, jossa vieraillaan elokuvan aikana kahdesti. Shaunin fiktiivinen työpaikka Foree Electronics on tosiasiassa Garden Electronics Finchleyssä. Myös useimmat elokuvassa nähtävistä zombeista ovat paikallisia pohjois-lontoolaisia tai Spaced-tv-sarjan faneja, jotka värvättiin elokuvan statisteiksi fanisivun avulla.

Harry Potter ja viisasten kivi

Monien Harry Potter -fanien ykköskohde Lontoossa on kuuluisan 9¾ -laiturin kyltti ja seinään katoava kärry Kings Crossin asemalla. Jos haluaa kuitenkin nähdä elokuvan todellisia kuvauspaikkoja, kannattaa vierailla esimerkiksi Victoria Leadenhall -torilla, joka kuuluu Lontoon vanhimpiin markkinapaikkoihin ja on mielenkiintoinen kohde jo itsessään. Potter-faneille paikasta tekee erityisen kuitenkin se, että elokuvan Vuotava noidankattila -pubi (todellisuudessa optikonliike) on täällä, osoitteessa 42 Bull's Head Passage. Victoria Leadenhallissa kuvattiin myös Viistokujan katunäkymiä.

Notting Hill

Harva elokuva on tehnyt kaupunginosalle samaa kuin brittelokuvien hittinikkari Richard Curtisin romanttinen komedia teki Notting Hillille. Tuhannet ja tuhannet turistit saapuvat yhä tänne nimenomaan etsimään elokuvan tunnelmaa ja tuttuja paikkoja. Curtis asui elokuvaa tehdessään itse Notting Hillissä ja valitsi kuvauspaikoiksi hänelle itselleen rakkaita paikkoja. Elokuvan Travel Bookshop -liikkeen esikuvana toimi aivan Portobello Roadin lähellä Blenheim Crencentilla sijainnut, samanniminen kauppa. Alueen kallistuneet hinnat (joihin myös elokuvan jättisuosio vaikutti) ja verkkoon siirtynyt kirjamyynti kuitenkin pakottivat liikkeen lopettamaan toimintansa vuonna 2011. Kirjakauppias Willin asunnon sininen ovi oli ovi Curtisin itsensä omistamaan asuntoon Westbourne Park Grove Roadilla. Todellisuudessa oven takana on kuitenkin suuri luksusasunto, ei elokuvassa nähtävä vaatimaton poikamiesasunto, joka rakennettiin studioon.

Trainspotting

Danny Boylen ohjaama kulttielokuva Trainspotting on tunnettu muun muassa siitä, että vaikka se kuvaa Edinburghin huumepiirejä, elokuva on kuvattu suurimmaksi osaksi Glasgowssa. Elokuvan loppu tapahtuu kuitenkin Lontoossa; päähenkilö Mark Renton muuttaa etelään uuden, puhtaamman elämän perässä ja kokeilee kiinsteistönvälittäjän uraa. Haavekuvien loistoasuntojen sijasta Renton päätyy myymään lähinnä kurjia murjuja, joista yhteen hän myöhemmin piilottaa epätoivoiset ystävänsä. Tämä asunto on yhä olemassa osoitteessa 78a Talgarth Road, aivan West Kenningtonin metroaseman vieressä.

Kuninkaan puhe

Tom Hooperin periodidraamaa varten kuvausryhmän täytyi löytää Lontoosta uskottavia 1930-luvun kohteita ja maisemia suhteellisen pienellä budjetilla. Elokuvassa Kuninkaan puhe vilahtelevat useat Lontoon maamerkit mutta sen ehkä tärkein miljöö on koruton vastaanottohuone, jossa Lionel Logue parantaa kuningas George VI:n änkytyksen. Elokuvassa vastaanotto sijaitsee Harvey Streetillä, joka on pitkään tunnettu arvostettujen lääkärien toimialueena. Todellisuudessa oikeanlainen huone kuitenkin löytyi osoitteesta 33 Portland Place. Mielenkiintoista kyllä, upeasti entisöity 1700-luvun talo on toiminut kuvauspaikkana myös Amy Winehousen Rehab-musiikkivideolle ja satunnaisille homopornoelokuville...

Lisää elokuvista tuttuja paikkoja voi etsiä Movie Londonin kartalta, johon on tallennettu tietoa yli 200 kuvauskohteesta. Filmlondonin sivuilta löytyy sarja elokuvateemaisia London Movie Maps -karttoja, joihin kuuluu esimerkiksi Bollywood-, Thunderbirds- ja Love Actually -kartta. Ilmaisjakelulehti Time Outin sivuilta voi katsastaa muun muassa, mitkä elokuvat pyörivät parhaillaan kaupungin elokuvateattereissa.

Heini Huhtinen 13.01.2014 klo 21:04

Uusimmat artikkelit

Tervetuloa, Chucky 2.0!

Vuoden 1988 kauhujännäri Child's Play innoitti peräti kuusi jatko-osaa, jotka kehittivät ja laajensivat lastenlelusta tappajaksi muuttuvan riivatun nuken mytologiaa mitä oudoimmilla ja viihdyttävimmillä tavoilla.Uusi Child's Play lähtee liikkeelle siitä, miten riippuvuus esineistä voi lähteä käsistä ja luottamus moderniin teknologiaan muuttuu painajaiseksi.

Jouni Vikman

Will Smith lupailee suuria

Tarjoaako Gemini Man jotain uutta ja ihmeellistä?

Jouni Vikman

Fast & Furious: Hobbs & Shaw – Egot törmäävät

Uutta Fast & Furious -elokuvaa odotellessa voi ikävää lieventää leffasarjan spin-offilla.

Jouni Vikman

Nyt on helvetti irti! Hellboy tulee taas

Guillermo del Toron Hellboysta on kulunut jo 15 vuotta ja sen jatko-osastakin yli kymmenen. Niiden tuottajat näkivät ajan kypsäksi uudelle sovitukselle alkuperäisestä sarjakuvasta.

Jouni Vikman

Captain Marvel on Marvel-elokuvien voimakkain hahmo

Captain Marvel käsittelee aikaisemmin näkemätöntä puolta Marvel-studion elokuvauniversumin historiasta ja esittelee uuden supersankarin.

Jouni Vikman

Näytä lisää artikkeleita...