2014: Näitä ensi-iltoja voi odottaa

Tammikuussa 2013 Leffatykissä ennakoitiin silloisen vuoden ensi-iltakohokohtia. Kaikki listatut tärpit eivät kuitenkaan ehtineet ensi-iltaansa: Charlie Kaufmanin Frank or Francis on määrittelemättömästi lykkääntynyt, kuin myös Sean Pennin The Comedian ja Errol Morrisin Freezing People Is Easy. Anton Corbijnin A Most Wanted Man ja Lars von Trierin The Nymphomaniac kyllä valmistuivat, mutta harva on niitä vielä nähnyt teatteriensi-iltojen koittaessa vasta tänä vuonna.


Jos päätimme juuri komean elokuvavuoden, edessä on vielä yllin kyllin odotettavaakin. Tässä kiinnostavimpia tärppejä kattaukselle mallia 2014.


Woody Allen: Magic in the Moonlight
Pitkin Eurooppaa turisteilleen ohjaajaveteraanin kaksi viimeisintä elokuvaa (Midnight in Paris & Blue Jasmine) ovat olleet varsin menestyksekkäitä. Allenin tahti ei 78 vuoden iästä huolimatta ole hiipumassa, sillä Magic in the Moonlight on jo kuvattu Etelä-Ranskassa. Rooleissa nähdään muun muassa Emma Stone ja Colin Firth. Ilmestynee kesällä.


Paul Thomas Anderson: Inherent Vice
Kiitellyn Thomas Pynchonin samannimiseen kirjaan perustuva Inherent Vice kertoo Los Angelesilaisesta rikosmysteeristä. Etsivää pääosassa tulkitseva Joaquin Phoenix loisti viimeksi Andersonin edellisessä ohjaustyössä, Mestarissa (2012). Jälkituotannossa, ei tarkempaa ilmestymisaikaa.


Wes Anderson: The Grand Budapest Hotel
Asetelmallisen käsityön mestarin uusin käsikirjoitus-ohjaus räjäytti retropankin jo 4:3-kuvasuhdetta ilottelevalla trailerillaan. Tähtiä elokuvaan näyttäisi mahtuvan enemmän kuin sen tapahtumapaikkana toimivaan hotelliin huoneita. Ilmestyy maaliskuussa.Darren Aronofsky: Noah
Suuruudenhulluutta syleilevä Aronofsky on tarttunut… Raamattuun. Nooan tarinan keskellä on musiikin ja käsirysyn parissa viihtynyt Russell Crowe. Jos ei muuta, niin Clint Mansellin scorella on näissä puitteissa mahdollisuus yltää Fountainin kaltaiseen eeppisyyteen. Ilmestyy Yhdysvalloissa 28.3.


Susanne Bier: Serena
Koska Darren Aronofskylla ei ole aikaa toteuttaa kaikkia työtarjouksiaan, tanskalainen Susanne Bier korvasi hänet Serena-lamakuvauksen ohjaajana. Bierillä meni kuvauksiin lopulta huimat 18 kuukautta, mutta elokuva on vihdoin valmis. Unelmien pelikirjassa (2012) Oscar-huomioidut Jennifer Lawrence ja Bradley Cooper esittävät pääosapariskuntaa. Ilmestyy Yhdysvalloissa huhtikuussa.


Peter Bogdanovich: She's Funny That Way
Pitkän linjan Hollywood-herra Peter Bogdanovich ei ole ohjannut teatterielokuvaa sitten 90-luvun, mutta vuonna 2014 tauko katkeaa. Jennifer Aniston, Imogen Poots ja Owen Wilson ovat mukana tarinassa, jossa Broadway-ohjaaja rakastuu prostituoituun näyttelijään. Bogdanovichin ehkä tunnetuimmasta elokuvasta, Paperikuusta (1973), tuttu Tatum O'Neal vilahtaa myös pienessä roolissa. Jälkituotannossa, ei tarkempaa ilmestymisaikaa.


Pascal Chaumeil: A Long Way Down

Suhteellisen vähän tunnetun Pascal Chaumeilin tuleva ohjaus on kiinnostava sen pohjatekstin vuoksi: muun muassa High Fidelityn (2000) ja Pojan (2002) alkuperäisteokset kynäilleen Nick Hornbyn "Alas on pitkä matka" lukeutuu kirjailijan kiitellyimpiin teoksiin. Itsemurhakandidaattien klubissa Aaron Paul on kulahtanut rokkari, Toni Collette kehitysvammaisen pojan äiti, Imogen Poots väärinymmärretty teini ja Pierce Brosnan kyyninen julkkis. Ilmestyy Briteissä maaliskuun alussa.


David Cronenberg: Maps to the Stars
Cosmopoliksessa (2012) mielipiteitä jakanut Robert Pattinson - David Cronenberg -yhteistyö saa jatkoa. Hollywoodin vaikutinvaltaa länsimaiseen yhteiskuntaan peilataan juonessa entisten lapsitähtien kautta. Mukana ovat myös Julianne Moore, John Cusack ja Mia Wasikowska. Jälkituotannossa, ei tarkempaa ilmestymisaikaa.


Cameron Crowe: Deep Tiki
Nuorekkaita ja erinomaisesti säestettyjä elokuvia ohjanneen Cameron Crowen tuleva Deep Tiki on ollut käsikirjoituslimbossa vuosikaudet. Ben Stillerin ja Reese Witherspoonin hylättyä käsikirjoitus Crowe kirjoitti elokuvaansa uusiksi neljän vuoden ajan. Nyt pääosissa ovat Bradley Cooper ja Emma Stone. Lähtökohta lienee yhä, että ansioitunut ilmavoimaveteraani virittelee vanhaa suhdettaan Havaijilla. Jälkituotannossa, ei tarkempaa ilmestymisaikaa.


Farrellyn veljekset: Dumb and Dumber To

Pitkän pyörittelyn jälkeen Farrellyn veljekset tekevät 90-luvun rakastetuimpiin komedioihin jatko-osan. Nuijan ja tosinuijan (1994) seuraaja vilisee julkkiscameoita ja viittauksia ykkösosaan - muun muassa faniksi tunnustautuneen Jennifer Lawrencen kerrotaan suorastaan vaatineen päästä mukaan. Odottaa sopii, miten paljon nykyaika jatko-osassa näkyy: kun esimerkiksi säveltäjä-tuottajalegenda Todd Rundgren vastasi ensimmäisen osan varsin ysäristä soundtrackista, nyt puikoissa on elektronisen hipsterimusiikin lähettiläsbändi Empire of the Sun. Ilmestyy Yhdysvalloissa 14.11.


David Fincher: Gone Girl
Gillian Flynnin Kiltti tyttö on myös suomalaisiin kirjahyllyihin tiensä löytänyt psykologinen jännäri naisesta, joka katoaa hääpäivänään. Flynn sai itse sovittaa tekstinsä elokuvakäsikirjoitukseksi, jonka Fincher nyt ohjaa. Pariskuntaa esittävät Ben Affleck ja Rosamund Pike. Merkittävässä roolissa on myös Neil Patrick Harris, jota nähtäneen isolla kankaalla jatkossa enemmänkin How I Met Your Mother -hittisarjan tullessa päätökseen. Ilmestynee lokakuussa.


Alejandro González Iñárritu: Birdman
Pirstaleisia, kansainvälisiä draamoja tehnyt meksikolaisohjaaja on yllättäen tarttunut komediaan. Michael Keaton esittää näyttelijää, joka on leimaantunut supersankarirooliinsa ja yrittää epätoivoisesti luoda uraa teatterin parissa. Päähenkilön tytärtä muuten näyttelee Emma Stone - nyt menee mimmillä lujaa. Jälkituotannossa, ei tarkempaa ilmestymisaikaa.


Mike Leigh: Mr. Turner

Lyhykäisyydessään: Timothy Spall on taidemaalari J.M.W. Turner. Lähipiiriään elokuviensa kautta syväluotaava Leigh harvemmin tarttuu tosipohjaisiin elämäkertoihin, mutta on kertonut omalaatuisena pidetyn Turnerin vetäneen häntä hahmona puoleensa. "Hänen ajattomissa, eeppisissä maalauksissaan piilee kiehtova jännite." Jälkituotannossa, ei tarkempaa ilmestymisaikaa.


Richard Linklater: Boyhood
Listan todennäköisesti pisimpään odotettu elokuva on ollut tuotannossa 12 vuotta. Niiden aikana päähenkilöä näyttelevä Ellar Salmon on ehtinyt kasvaa kuusivuotiaasta pojasta mieheksi. Näkyykö elokuvan aikana myös ohjaajan kypsyminen? Sen näemme tänä vuonna. Jälkituotannossa, ei tarkempaa ilmestymisaikaa.


Terrence Malick: Knight of Cups
Muistatteko kun Terrence Malick piti vuosikymmenien taukoja elokuviensa välissä? No, ei pidä enää. Knight of Cupsissa julkisuuden ja ahneuden teemoja ruotivat kankaalla Christian Bale ja Cate Blanchett - ainakin toistaiseksi. Rankalla kädellä leikkaava Malick kun saattaa poistaa päänäyttelijänsä lopullisesta elokuvasta tarvittaessa kokonaan. Tree of Lifesta lähtien huumaavaa kuvastoa Malickille luonut Emmanuel Lubezki työskentelee jälleen kuvaajana. Jälkituotannossa, ei tarkempaa ilmestymisaikaa.


Jeff Nichols: Midnight Special
Jo Take Shelterillä (2011) huomiota herättäneen ja Mudilla (2012) laajempaan tietoisuuteen noussut Jeff Nichols on pitänyt itsensä kiireisenä. Midnight Specialissa isä ja poika joutuvat pakomatkalle, kun pojalla ilmenee yliluonnolliselta vaikuttavia kykyjä. Joel Edgertonin ja Kirsten Dunstin kanssa elokuvassa näyttelee muun muassa Girlsistä tuttu Adam Driver, jonka ura näyttäisi lähteneen melkoiseen nousukiitoon. Kuvaukset alkuvuonna, ei tarkempaa ilmestymisaikaa.


Christopher Nolan: Interstellar
Nolan näyttäisi tarjoilevan Interstellarilla juuri sitä, mitä Inceptionin (2010) fanikunta odottaa kuolaten: avaruusmatkailua madonrei'issä. Juonen voisi odottaa liikkuvan useammassa rinnakkaistodellisuudessa ja aikatasossa, mutta yksityiskohtia ei ole vielä herunut. Nolanin luottokuvaaja Wally Pfister on ollut kiireinen työstäessään omaa esikoisohjaustaan Transcendence, joten Interstellarin päätyi kuvaamaan Tomas Alfredsonin elokuvissa kuuluisaksi tullut Hoyte van Hoytema. Säveltäjää Nolan ei kuitenkaan joutunut vaihtamaan, joten voimme odotella ainakin minkä kappaleen omasta tuotannostaan Zimmer tänä vuonna kopioi. Ilmestyy Yhdysvalloissa 7.11.


Rodriguez & Miller: Sin City: A Dame to Kill For

Sarjakuvafilmatisointi Sin Cityn (2005) jatko-osaa on jouduttu odottamaan huomattavasti arvioitua kauemmin - miltei yhdeksän vuotta. Frank Millerin ja Robert Rodriguezin yhteisohjaus näkee kuitenkin päivänvalon tänä kesänä. Ensimmäisestä osasta tuttujen kasvojen lisäksi mukana ovat ainakin Joseph Gordon-Levitt, Ray Liotta, Lady Gaga ja Juno Temple. Ilmestyy Yhdysvalloissa 22.8.


Ridley Scott: Exodus
Aronofsky ei suinkaan ole ainoa tänä vuonna Hollywoodissa Raamattuunsa tarttunut elokuvantekijä, eikä Ridley Scott suoraan sanoen yllätä Mooses-filmatisoinnin ohjaajavalintana. Epookki sopii nimiroolia näyttelevälle itsensäkiduttaja Christian Balelle hyvin, sillä vuosikymmenien vaelluksella päähenkilön paino varmasti tippuu. Hauskana pikkutriviana Balen piti alun perin näytellä juuri Aronofskyn Nooaa. Ilmestyy Yhdysvalloissa 12.12.


Wachowskin sisarukset: Jupiter Ascending
Jupiter Ascending vaikuttaa juuri siltä, mitä Wachowskeilta voisi odottaakin: Mila Kunisin näyttelemä venäläinen siivooja löytää kohtalonsa ja huomaa sen olevansa jotain sci-fisti suurempaa, kuin mitä voisi luulla. Pilvikartasto (2012) jakoi mielipiteitä ilmestyessään, mutta on joka tapauksessa mukavaa nähdä Wachowskien paiskivan jälleen tiheästi töitä. Ilmestyy Yhdysvalloissa 18.8.


Jussi Sandhu 02.01.2014 klo 16:42

Uusimmat artikkelit

Tervetuloa, Chucky 2.0!

Vuoden 1988 kauhujännäri Child's Play innoitti peräti kuusi jatko-osaa, jotka kehittivät ja laajensivat lastenlelusta tappajaksi muuttuvan riivatun nuken mytologiaa mitä oudoimmilla ja viihdyttävimmillä tavoilla.Uusi Child's Play lähtee liikkeelle siitä, miten riippuvuus esineistä voi lähteä käsistä ja luottamus moderniin teknologiaan muuttuu painajaiseksi.

Jouni Vikman

Will Smith lupailee suuria

Tarjoaako Gemini Man jotain uutta ja ihmeellistä?

Jouni Vikman

Fast & Furious: Hobbs & Shaw – Egot törmäävät

Uutta Fast & Furious -elokuvaa odotellessa voi ikävää lieventää leffasarjan spin-offilla.

Jouni Vikman

Nyt on helvetti irti! Hellboy tulee taas

Guillermo del Toron Hellboysta on kulunut jo 15 vuotta ja sen jatko-osastakin yli kymmenen. Niiden tuottajat näkivät ajan kypsäksi uudelle sovitukselle alkuperäisestä sarjakuvasta.

Jouni Vikman

Captain Marvel on Marvel-elokuvien voimakkain hahmo

Captain Marvel käsittelee aikaisemmin näkemätöntä puolta Marvel-studion elokuvauniversumin historiasta ja esittelee uuden supersankarin.

Jouni Vikman

Näytä lisää artikkeleita...