2013 poikkeuksellisen hieno elokuvavuosi

Vuosi 2013 jää elokuvahistoriaan poikkeuksellisen kovana leffavuotena, jolloin huippuluokan tarjontaa on löytynyt lähes genrestä kuin genrestä. Leffatykki listaa vuoden must-see-teoksia.

Mestariohjaajien uuden tuotokset


Tänä vuonna leffafanit ovat saaneet nauttia erityisesti arvostettujen ja pitkäikäisten ohjaajien uusimmista leffoista. Teattereissa on nähty esimerkiksi Woody Allenin kiitelty draamakomedia Blue Jasmine, Richard Linklaterin kymmenen vuoden välein tekemän parisuhdesarjan kolmas osa Rakkautta ennen keskiyötä sekä Lukas Moodyssonin sympaattinen nostalgiaelokuva 80-luvun murkkuikäisistä Me ollaan parhaita!

Ensisijaisesti vuoden 1995 kulttiklassikko Kidsin käsikirjoittamisesta muistettu Harmony Korine julkaisi kohua herättäneen avantgardistisen pop-kulttuuri-sekoiluelokuvansa, Spring Breakersin. Huomattavasti klassisemmin ja hillitymmin samanlaisia teemoja käsitteli myös Sofia Coppola tositapahtumiin pohjaavassa elokuvassaan The Bling Ring. Tositapahtumia käsiteltiin myös Ron Howardin loppuvuonna ensi-iltaan tulleessa urheiluelokuvassa Rush, joka kertoo tunnettujen formulakuskien James Huntin ja Niki Laudan välisestä kilpailusta.

Suomeen rantautui alkuvuodesta myös useita jo alunperin vuoden 2012 puolella ensi-iltansa saaneita suurteoksia, kuten Paul Thomas Andersonin temaattisesti haastava uskontokuvaus Mestari, Quentin Tarantinon länkkärisplatter Django Unchained, Steven Spielbergin Lincoln sekä Kathryn Bigelown sota-aiheinen Zero Dark Thirty.

Klassikko-ohjaajista on muistettava vielä tasaiseen tahtiin näyttäviä suurelokuva paiskiva Martin Scorsese, joka toi loppuvuodesta teattereihin uusimman elämänkertaepookkinsa The Wolf of Wall Streetin. Suomessa elokuva saa ensi-iltansa heti vuodenvaihteen jälkeen 3. tammikuuta 2014.

Osa odotetuista leffoista kärsi kuitenkin myös elokuva-alalle tyypillisestä projektin viivästymisestä. Leffatykin alkuvuodesta listaamista odotetuista elokuvista ilmestymättä jäivät muun muassa Charlie Kaufmanin Frank or Francis, Errol Morrisin Freezing People Is Easy ja Lars Von Trierin The Nymphomaniac, joka on kuitenkin julkaissut ensi-ilta-ajankohtansa, 7. helmikuuta 2014.

Vuoden yllättäjät

Myös joitain yllättäjiä vuoteen mahtui. Suurin yllättäjä oli meksikolaisen Alfonso Cuarónin avaruuteen sijoittuja 3D-teos Gravity. Elokuvaa on ylistetty niin kriitikoiden kuin katsojienkin puolesta erittäin vaikuttavasta kolmiulotteisuudesta ja ahdistavan tunteikkaasta tarinasta, joskin sitä myös kritisoitiin voimakkaasti epärealistisesta avaruuden ja astronautin työn kuvauksesta.

Draamaelokuvista suurin yllättäjä oli tunisialaisen Abdellatif Kechichen ranskalainen coming-of-elokuva Adèlen elämä: osat 1 ja 2, joka voitti hieman yllättäen Cannesin parhaan elokuvan palkinnon, Kultaisen Palmun. Elokuva on ensimmäinen elokuva koskaan, josta Kultaisella Palmulla palkittiin sekä ohjaaja että molemmat naispääosan esittäjät. Kolmituntinen naisten välinen rakkauselokuva kohahdutti ronskeilla ja kaunistelemattomilla seksikohtauksilla, mutta sitä ylistettiin ympäri maailmaa ihon alle menevästä, raastavan aidosta tarinasta.

Seksi-teemaa käsitteli myös vuoden komediaelokuvan mahdollisesti suurin yllättäjä, Don Jon. Näyttelijänä tunnetun Joseph Gordon-Levittin ohjaama ja käsikirjoittama (Gordon-Levitt myös näyttelee pääosan) elokuva pornoaddiktoituneesta miehestä onnistui esikoisohjaukseksi olemaan häkellyttävän sympaattinen, aito ja viihdyttävä kuvaus ihmissuhteissa olevien ihmisten eri lailla vääristyneistä odotuksista.

Elokuvafestivaaleilla kiitellyistä elokuvista on mainittava Nader ja Simin: Ero -elokuvasta muistetun iranilaisen Asghar Farhadin uusin ihmissuhdedraama Menneisyys sekä Pirjo Honkasalon ensimmäinen fiktioelokuva 15 vuoteen, mustavalkoinen Betoniyö. Visuaalisesti äärimmäisen kaunis elokuva on saanut kriitikot ja alan harrastajat innostumaan myös Suomessa, mutta valitettavasti suuri yleisö ei kotimaassaole elokuvaa löytänyt. Katsojalukujen hipoessa 5000 katsojaa, elokuva jää merkittävästi jälkeen vuoden katsotuimmista elokuvista.

Itsestäänselvät kassamagneetit

Suomessa sekä katsojaluvuin että lippuluukun tuoton mukaan mitattuna vuoden ehdoton ykköselokuva oli Johanna Vuoksenmaan romanttinen komedia 21 tapaa pilata avioliitto lähes 403 000 katsojalla. Kaikista vuoden elokuvista Suomessa eniten katsojia keräsivät pitkälti samat elokuvat kuin lahden toisella puolellakin (alla), mutta kotimaisista vuoden katsotuimpien top kymppiin mahtuu lisäksi Dome Karukosken Leijonasydän, Taavi Vartian Rölli ja kultainen avain sekä Timo Koivusalon ja Riku Suokkaan ohjaama Vuonna 85. Myös Teemu Selänteestä kertova dokumentti Sel8nne keräsi dokumenttielokuvaksi komean määrän teatteriyleisöä, reilut 130 000 katsojaa, vaikkei top-kymppiin mahtunutkaan.

Huikeasta elokuvavuodesta huolimatta lippuluukun kärkisijoja mainstream-elokuvan kotimaassa Yhdysvalloissa pitivät tänäkin vuonna jatko-osat ja sarjakuvafilmatisoinnit. Vuoden tuottoisin elokuva oli Iron Man 3, kakkossijaa pitää Pixarin ja Dreamworksin reviirille hiljalleen tunkevan Illumination Entertainment -studion animaatio Itse ilkimys 2, ja kolmannelta sijalta löytyy autohurjastelu Fast & Furios 6. Top kolmosen jälkeen perää pitävät toinen Nälkäpeli-elokuva Vihan liekit ja Monsterit-sarjan jatko-osa Monsterit-yliopisto.

Alkuvuonna aktiivisesti leffaan

Loppuvuodesta julkaistiin myös melkoinen läjä huippuleffoja, jotka eivät ole ehtineet Suomessa vielä ensi-iltaan. Kyseisiä leffoja kannattaa kuitenkin pitää silmällä alkuvuodesta, jolloin suuri osa leffoista nähtäneen teattereissa myös kotimaassa.

Golden Globe -ehdokkuuksista voidaan tyypillisesti vetää ainakin alustavia yhtäläisyysmerkkejä Oscar-ehdokkuuksiin. Golden Globen parhaan elokuvan kymmenestä ehdokkaasta vasta kolme elokuvaa on nähty kotimaassa: Gravity, Rush ja Suomessa vähälle huomiolle jäänyt englantilainen draamakomedia Philomena. Alkuvuonna siis kannattaa kuluttaa teatterin penkkejä, kun tarjolla on esimerkiki Coenin veljesten uutuus, 70-luvun folk-maailmaan sijoittuva Inside Llewyn Davis, Spike Jonzen Her, joka kertoo tarinan käyttöjärjestelmään rakastuvasta miehestä sekä Matthew McConaugheyn ja Jared Leton varsin vaikuttavilla roolisuorituksella tähdittämä Dallas Buyers Club. Odotetuimpia ensi-iltoja ovat huikeat 12 Golden Globe -ehdokkuutta saaneet Steve McQueenin orjuus-epookki 12 Years a Slave, sekä Unelmien pelikirjasta muistetun David O. Russellin 1970-luvulle sijoittuva rikoskomedia American Hustle.

Niina Virtanen 26.12.2013 klo 19:47

Uusimmat artikkelit

Tervetuloa, Chucky 2.0!

Vuoden 1988 kauhujännäri Child's Play innoitti peräti kuusi jatko-osaa, jotka kehittivät ja laajensivat lastenlelusta tappajaksi muuttuvan riivatun nuken mytologiaa mitä oudoimmilla ja viihdyttävimmillä tavoilla.Uusi Child's Play lähtee liikkeelle siitä, miten riippuvuus esineistä voi lähteä käsistä ja luottamus moderniin teknologiaan muuttuu painajaiseksi.

Jouni Vikman

Will Smith lupailee suuria

Tarjoaako Gemini Man jotain uutta ja ihmeellistä?

Jouni Vikman

Fast & Furious: Hobbs & Shaw – Egot törmäävät

Uutta Fast & Furious -elokuvaa odotellessa voi ikävää lieventää leffasarjan spin-offilla.

Jouni Vikman

Nyt on helvetti irti! Hellboy tulee taas

Guillermo del Toron Hellboysta on kulunut jo 15 vuotta ja sen jatko-osastakin yli kymmenen. Niiden tuottajat näkivät ajan kypsäksi uudelle sovitukselle alkuperäisestä sarjakuvasta.

Jouni Vikman

Captain Marvel on Marvel-elokuvien voimakkain hahmo

Captain Marvel käsittelee aikaisemmin näkemätöntä puolta Marvel-studion elokuvauniversumin historiasta ja esittelee uuden supersankarin.

Jouni Vikman

Näytä lisää artikkeleita...