Suomi elokuvamaailman silmin

Itsenäisyyspäivän kunniaksi Leffatykki listaa suomalaisia hetkiä, vaikuttajia ja elokuvatekoja maailmalta.

Ohjaajamme maailmalla

1. Auteur-nero Aki Kaurismäki

Itsestäänselvästi listan ykkössija kuuluu Suomen ainoalle kansainvälisesti tunnetulle auteur-taiteilija Aki Kaurismäelle. Kaikki elokuvansa itse käsikirjoittava, ohjaava, tuottava ja usein myös leikkava Kaurismäki on niittänyt mainetta ja kunniaa elokuvillaan ympäri maailman jo 30 vuoden ajan. Orimattilasta kotoisin oleva ja nykyisin pääosin Portugalissa asuva ohjaaja on henkilökohtaisesti palkittu esimerkiksi presidentin myöntämällä Pro Finlandia -mitalilla sekä Ranskan ansioritarikunta Kunnialegioonan ritariluokan kunniamerkillä.

2. Tulevaisuuden tekijä Dome Karukoski

Kotimainen elokuvallinen itsetunto sai erityisen syyn röyhistellä rintaansa itsenäisyyspäivän tienoilla, kun Dome Karukoski valittiin maineikkaan amerikkalaisen viihdelehti Varietyn top kymmenen vuoden 2013 kiinnostavimman uuden ohjaajan joukkoon. Tuoreen Leijonasydän-elokuvansa ansiosta listalle päässyt Karukoski ei ole toistaiseksi lyönyt läpi ulkomailla, mutta kotimaassa menestyneen, aktiivisen ja puoliksi amerikkalaisen ohjaajan voitaneen odottaa pyrkivän Hollywoodiin lähivuosina.

3. Hollywoodin herrat Renny Harlin ja Antti Jokinen

Lippuluukun tuotoilla mitattuna listan menestynein ohjaaja on Suomen virallinen Hollywood-mies Renny Harlin. Harlin on luonut uraa käytännössä ainoastaan Hollywoodissa 1980-luvulta asti. Menestyneimmät Harlinin ohjaukset ovat toimintaelokuvat Cliffhanger, Kurkunleikkaajien saari, The Long Kiss Goodnight ja Die Hard 2 - vain kuolleen ruumini yli, mihin Harlin sai mukaan myös Sibeliuksen Finlandian. Vaikka elokuvat ovat takoneet rahaa, millään elokuva-alan palkinnoilla niitä ei ole noteerattu. Sen sijaan neljä Harlinin elokuvaa on saanut kyseenalaista kunniaa saamalla kunniamaininnat vuoden huonoimpia elokuvia palkitsevassa Razzie-gaalassa.

Toinen Hollywoodissa vaikuttanut ohjaaja Antti Jokinen muistetaan kotimaassa erityisesti viime vuonna ilmestyneestä suomalaisesta tuotannosta Puhdistus, mitä pidetäänkin miehen parhaana ohjauksena. Hollywoodissa Jokinen keskittyi pääosin musiikkivideoihin, ja pääsikin ohjaamaan videoita sellaisille maineikkaille artisteille kuten Korn, Missy Elliot ja Wyclef Jean. Jokisen esikoispitkä elokuva on Hollywood-tuotanto The Resident, joka sai lähinnä kehnoja arvosteluja ja floppasi lippuluukulla.

Valkokankaan sinivalkoiset sankarit

4. Venäjän superjulkkis Ville Haapasalo

Jos Hollywoodin virallinen suomalainen on Renny Harlin, Venäjän virallinen suomalainen on näyttelijä Ville Haapasalo. Viime vuosina Suomessakin suurta julkisuutta Venäjää 30 päivässä -dokumenttisarjoillaan saavuttanut Haapasalo on Venäjällä erittäin tunnettu superjulkkis, joka on kuulunut maan elokuvakermaan jo 20 vuotta. Neuvostoliittoon näyttelemistä opiskelemaan muuttanut Haapasalo löi läpi vuonna 1995 ilmestyneessä Metsästyksen kansallisia erikoisuuksia -elokuvassa ja on sen jälkeen noussut Venäjällä hyvin vaikutusvaltaiseen asemaan. Presidentti Vladimir Putin on myöntänyt Haapasalolle valtiontaiteilijan palkinnon ja Forbes-lehti on arvionut Haapasalon Venäjän kolmanneksi arvokkaimmaksi henkilöksi.

5. Ainoa oikea Hollywood-tähti Taina Elg

Hollywoodin huipulle pyrkii tasaisella tahdilla suomalaisia näyttelijöitä, Los Angelesissa uraa tavoittelevat tai ovat tavoitelleet ainakin Samuli Vauramo, missinä Suomessa tunnettu Pia Lamberg ja juuri neljäntoista Los Angelesin vuoden jälkeen Ranskaan muuttanut Peter Franzén. Joitain on onnistanutkin; Pihla Viitala sai isohkon roolin Hannu ja Kerttu: Noitajahti -elokuvasta ja Samuli Edelmann pääsi näyttelemään ruotsalaista pahista Mission: Impossible - Ghost Protocol -elokuvaan.

Suomen ainoan Hollywood-tähden tittelin on kuitenkin saanut nuoremmalle yleisölle tuntemattomampi Taina Elg. 83-vuotias, nykyisin New Yorkissa eläkepäiviä viettävä nainen loi uraa Yhdysvalloissa 1950-luvulla näyttelijänä ja tanssijana, niin Broadwaylla kuin valkokankaallakin. Elg voitti jopa kaksi Golden Globe -palkintoa, parhaana uutena naisnäyttelijänä vuonna 1957 ja parhaasta naispääosasta musikaalissa tai komediassa vuonna 1958 elokuvasta Les Girls.

6. Goottijumalatar Maila Nurmi

Elgiä useammin Suomessa nostetaan esille Maila Nurmi. Vaikka Nurmi muutti jo 2-vuotiaana Yhdysvaltoihin, naisen juuret muistetaan kotimaassa suositun Vampira-hahmon ansiosta. Ennen elokuvauraansa mallin, tanssijan ja taiteilijan töitä tehnyt Nurmi näytteli Charles Addamsin piirtämän Morticia Addamsin inspiroimaa Vampira-hahmoa menestyneessä The Vampira Show -tv-sarjassa ja oli hahmosta ehdolla myös Emmy-gaalassa vuonna 1954. Nurmi loi Vampirallaan niin sanotun goottilaisen femme fatale -hahmon arkkityypin ja esiintyi roolissaan vuonna 1959 myös Ed Woodin kulttielokuva Plan 9 from Outer Spacessa, jota nimitetään usein maailman huonoimmaksi elokuvaksi.

Ulkomaalaiset Suomi-fanit

7. Suomen kielen kokeilijat Charlien Enkelit ja Sheldon Cooper

Pienen kansan edustajina, suomalaiset innostuvat lähes poikkeuksetta jos meitä tai olemassaoloamme mitenkään noteerataan ulkomaisissa elokuvissa. Yksi hauskimpia huomioita on amerikkalaisten yritys puhua suomen kieltä. Vuoden 2000 elokuvassa Charlien Enkelit itse enkelit, eli Drew Barrymore, Cameron Diaz ja Lucy Liu käyttävät suomea salakielenään. Myös suositun Rillit Huurussa -sarjan yksi päähenkilö Sheldon Cooper (Jim Parsons) opettelee yhdessä jaksossa ajankulukseen suomea. Kaikki näyttelijät todella puhuvat itse suomea, vaikkei se kovin kätevästi taitu keneltäkään.

8. Suomen kielen taidoilla elvistelevä himoshoppaaja

Romanttisessa hömppäkomediassa Himoshoppaajan salaiset unelmat Isla Fisherin näyttelemä Rebecca listaa ansioluetteloonsa erikoistaidokseen suomen kielen. Todellisuudessa nainen ei suomea osaa, mikä käy ilmi kun hänet esitellään juhlissa suomea puhuvalle miehelle, kenen kerrotaan olevan Jani Virtanen Nokialta. Kohtauksessa nähtävä miesnäyttelijä todella juttelee Rebeccalle suomea, mutta koska nainen ei puheesta mitään ymmärrä, hän pelastaa tilanteen läpsäisemällä miestä poskella ja sanomalla "sinun kaltaisesi miehet ovat syy siihen miksi lähdin Suomesta."

9. Jodlaavat bikinibeibet Neljännen asteen seksiseikkailuissa

Musiikkikomediassa Neljännen asteen seksiseikkailut (Earth Girls are Easy) vuodelta 1988 esitellään myös suomea, joskin hieman omaperäisesti, kohtauksessa mikä ei juurikaan osu maaliin suomalaisuutensa kanssa. Elokuvassa Jim Carreyn, Jeff Goldblumin ja Damon Wayansin esittämät avaruusolennot katsovat matkailumainosta Suomesta, missä kolme vaaleaa neitokaista laskettelevat bikeneissä, kertovat myyntivaltteja Suomesta ruotsalaisella aksentilla ja jodlaavat.

10. Ski Patrol ja nahkahousuiset Suomen sotilaat

Suomen itsenäisyyden kannalta listan kiistatta kiinnostavin elokuva on Ski Patrol vuodelta 1940, joka on Suomen talvisodasta välittömästi sodan jälkeen tehty Hollywood-elokuva. Suomen taistelu näennäisesti täysin lyömätöntä Venäjää vastaan kiinnosti maailmansodan aikaan kansainvälisesti ja siitä raportoitiinkin paljon ympäri maailmaa. Pienellä budjetilla tehty elokuva ei turhan tarkkaan tositapahtumia seurannut, elokuvassa on useita maantieteellisiä-, historiallisia- sekä asiavirheitä ja Suomikin kuvataan enemmän Keski-Euroopan alppimaita muistuttavana valtiona, missä pukeudutaan nahkahousuihin. Roolitus oli kansainvälinen, mutta yhtäkään suomalaista elokuvassa ei nähdä. Elokuvan näyttävimpiä toimintakohtauksia lainattiin suoraan toisesta elokuvasta. Vaikka suomalaisilla kiinnostusta elokuvaa kohtaan varmasti olisi, Ski Patrolia ei valitettavasti ole helppo nähdä missään. Sen alkuperäiset filmikopiot tuhoutuivat tulipalossa muutama vuosi sitten, eikä sen master-nauhasta tiettävästi ole tehty minkäänlaista myyntituotetta, vaikka elokuvasta digikopio Universal Picturesilla onkin olemassa. Kansallinen audiovisuaalinen arkisto onnistui hankkimaan elokuvan digikopion ja esittämään sitä Suomessa muutaman näytöksen verran aiemmin tänä vuonna.

+ Bonus: Musikaalinen kunnianosoitus Suomelle Monty Pythonin tyyliin

Listan bonus-kohdaksi on nostettava yksi legendaarisimpia kunnianosoituksia Suomea kohtaan, vaikkei kyseessä varsinaisesti audiovisuaalinen teos olekaan. Kyseessä on tietysti omanlaisekseen kansallishymniksi noussut Monty Pythonin Finland-laulu, missä kertoja laulaa kuinka hieno paikka Suomi on ja kuinka hän haluaisi päästä Suomeen. Michael Palinin tekemä Finland on julkaistu Monty Pythonin Contractual Obligation Album -levyllä, ja sitä on myöhemmin käytetty myös esimerkiksi Palinin dokumenttisarjassa Navalta Navalle, missä hän vierailee Suomessa.

Niina Virtanen 05.12.2013 klo 18:20

Uusimmat artikkelit

Tervetuloa, Chucky 2.0!

Vuoden 1988 kauhujännäri Child's Play innoitti peräti kuusi jatko-osaa, jotka kehittivät ja laajensivat lastenlelusta tappajaksi muuttuvan riivatun nuken mytologiaa mitä oudoimmilla ja viihdyttävimmillä tavoilla.Uusi Child's Play lähtee liikkeelle siitä, miten riippuvuus esineistä voi lähteä käsistä ja luottamus moderniin teknologiaan muuttuu painajaiseksi.

Jouni Vikman

Will Smith lupailee suuria

Tarjoaako Gemini Man jotain uutta ja ihmeellistä?

Jouni Vikman

Fast & Furious: Hobbs & Shaw – Egot törmäävät

Uutta Fast & Furious -elokuvaa odotellessa voi ikävää lieventää leffasarjan spin-offilla.

Jouni Vikman

Nyt on helvetti irti! Hellboy tulee taas

Guillermo del Toron Hellboysta on kulunut jo 15 vuotta ja sen jatko-osastakin yli kymmenen. Niiden tuottajat näkivät ajan kypsäksi uudelle sovitukselle alkuperäisestä sarjakuvasta.

Jouni Vikman

Captain Marvel on Marvel-elokuvien voimakkain hahmo

Captain Marvel käsittelee aikaisemmin näkemätöntä puolta Marvel-studion elokuvauniversumin historiasta ja esittelee uuden supersankarin.

Jouni Vikman

Näytä lisää artikkeleita...