Näyttelijä kuin näköispatsas

Oliver Hirschbiegelin ensi-iltaan saapuva Diana ei ole saanut erityisen mairittelevaa vastaanottoa. Biografiaa on luonnehdittu saippuaoopperan ehdoilla ontuvaksi harlekiiniviritelmäksi, jonka ainoa todellinen panos on päänäyttelijä Wattsin ilmetty roolisuoritus.


Dianan kaltaisia elokuvia tuntuu kuitenkin saapuvan elokuvateattereihin vuosittain - tarkemmin ottaen lähellä vuodenvaihdetta ja Oscar-kisaa. Parhaimmillaan kaikki niissä on alisteista sille, että päätähti on muovannut itsestään jonkun muun; vuoden Mies-Diana lienee Ashton Kutcherin kannattelema Jobs. Akatemia mitä ilmeisimmin rakastaa sitä, etenkin jos roolisuoritus pohjautuu todelliseen henkilöön. Daniel Day-Lewisin Lincoln, Meryl Streepin Rautarouva, Sean Pennin Milk. Elokuvanhan voi itse asiassa nimetäkin suoraan päähenkilön tai tämän tittelin mukaan, jotta yleisö tietää mitä tilaa: Ray, Capote ja Idi Aminia ruotiva The Last King of Scotland pokkasivat peräkkäin parhaan miespääosan pystit.

Biografiarooleistaan palkittuja on toki ollut jo pitkään, aina George C. Scottin Pattonista Ben Kingsleyn Gandhiin. Niiden liukuhihnamainen tehtailu ja keskittyminen ulkoisiin yhdennäköisyystekijöihin on kuitenkin erityisen leimallista nykyiselle vuosituhannelle. Yrittäjiä on kuitenkin paljon ja voittajia vain yksi vuodessa. Menestysreseptiä on mahdoton ennustaa, mutta kelataanpa silti valikoidusti taaksepäin.


"Tunnit" (2002)

Kuka on kuka? Nicole Kidman on itsetuhoinen Virginia Woolf.
Onko näköinen? Kuin nenä naamaan!
Tuliko pystiä? Bafta, Globe ja Oscar kilahtivat kirjahyllyyn, vaikka kanssaehdokas Salma Hayek yrittikin kovasti nokittaa näyttämällä Frida Kahlolta.

"The Last King of Scotland" (2006)

Kuka on kuka? Forest Whitaker on tyrannidiktaattori Idi Amin.
Onko näköinen? Akatemian vinkkelistä muut vaihtoehdot olivat varmaankin Morgan Freeman ja Don Cheadle, joten toki!
Tuliko pystiä? Täydellinen Oscar, Globe ja Bafta -putsaus. 2000-luvun puoliväli on ollut näköisleffojen kuuminta aikaa; Helen Mirren voitti samana vuonna kaikki tärkeimmät palkinnot roolistaan Englannin kuningattarena.

"Hitchcock" (2012)

Kuka on kuka? Anthony Hopkins on kauhun mestari.
Onko näköinen? Suurin osa budjetista on Hopkinsin leuassa.
Tuliko pystiä? Rökäletappio, vain maskeeraus sai ehdokkuuksia!

"Kotimainen suurmies-elokuva"

Kuka on kuka? Martti Suosalo voi olla kuka vaan.
Onko näköinen? On se vähän Irwinin näköinen.
Tuliko pystiä? Eiköhän Jusseja riitä kaikille.


Kenties tositelevision aikakautena myös elokuvilla on nykyisin tarve korostaa tosipohjaisuuttaan; vahvasti dramatisoidutkin tarinat ratsastavat lehdistössä alkuperäistarinoillaan siitä, mitä oikeasti tapahtui. Koomisimpiin mittasuhteisiin vakuuttelunsa paisutti Michael Bay: Pain & Gainissa Dwayne Johnsonin hahmo Doyle perustuu tosiasiassa löyhästi kolmeen henkilöön, joten lopputeksteissä nähtävä "oikea Doyle" tekaistiin lavastamalla tuntematon näyttelijä vanhalta näyttävään pidätyskuvaan.

Nähtäväksi jää, vakuuttiko temppu akatemian.

Jussi Sandhu 07.11.2013 klo 14:47

Uusimmat artikkelit

Tervetuloa, Chucky 2.0!

Vuoden 1988 kauhujännäri Child's Play innoitti peräti kuusi jatko-osaa, jotka kehittivät ja laajensivat lastenlelusta tappajaksi muuttuvan riivatun nuken mytologiaa mitä oudoimmilla ja viihdyttävimmillä tavoilla.Uusi Child's Play lähtee liikkeelle siitä, miten riippuvuus esineistä voi lähteä käsistä ja luottamus moderniin teknologiaan muuttuu painajaiseksi.

Jouni Vikman

Will Smith lupailee suuria

Tarjoaako Gemini Man jotain uutta ja ihmeellistä?

Jouni Vikman

Fast & Furious: Hobbs & Shaw – Egot törmäävät

Uutta Fast & Furious -elokuvaa odotellessa voi ikävää lieventää leffasarjan spin-offilla.

Jouni Vikman

Nyt on helvetti irti! Hellboy tulee taas

Guillermo del Toron Hellboysta on kulunut jo 15 vuotta ja sen jatko-osastakin yli kymmenen. Niiden tuottajat näkivät ajan kypsäksi uudelle sovitukselle alkuperäisestä sarjakuvasta.

Jouni Vikman

Captain Marvel on Marvel-elokuvien voimakkain hahmo

Captain Marvel käsittelee aikaisemmin näkemätöntä puolta Marvel-studion elokuvauniversumin historiasta ja esittelee uuden supersankarin.

Jouni Vikman

Näytä lisää artikkeleita...