Yhden hiiren avulla viihdemaailman valtiaaksi

"Toivon että yhtä asiaa emme koskaan unohda - kaikki sai alkunsa yhdestä hiirestä."

- Walt Disney

Vierailin taannoin Pariisin Disneylandissä ja olin kokemuksesta kertakaikkisen vaikuttunut. Päivä Disneyn maailmassa osoitti konkreettisesti, että näyttävien huvipuistojen ja rakastettujen klassikkoelokuvien lisäksi Disneyn vaikutus animaatioon, elokuvaan ja kulttuurihistoriaan on suurempi kuin minkään muun tuotantoyhtiön koskaan.

Lahjakas piirtäjä Walt Disney lopetti koulunsa 18-vuotiaana ja alkoi tehdä poliittisia karikatyyripiirroksia sanomalehdille Kansasissa. Disney työskenteli 1920-luvun alussa lyhyen aikaa myös Kansas City Film Ad -yhtiössä, missä tutustui ensimmäistä kertaa erilaisiin animaatiotekniikoihin. Vuonna 1923 Disney suuntasi Hollywoodiin tähtäimenään elokuvaohjaajan ura, mutta kun se ei saanut tuulta alleen, Disney alkoi tehdä animaatioelokuvia tilauksesta yhdessä veljensä Royn kanssa. The Walt Disney Companyn tarina oli saanut alkunsa.

Ensi töikseen veljekset viimeistelivät Waltin City Film Ad:ssa aloittaman Liisa Ihmemaassa -sarjan. Walt halusi kuitenkin keskittyä käsikirjoittamiseen ja palkkasi yhtiöön animaattoriksi ystävänsä Ub Iwersin. Kolmikon ensimmäinen oma hahmo oli Universal Picturesin tilaama Osku Kani. Disney kuitenkin menetti piirrosjäljeltään ja luonteeltaan Mikki Hiirtä muistuttaneen Osku-hahmon oikeudet levitysyhtiölle, mistä inspiroituneena Walt ja Uwerks alkoivat kehitellä Mikin hahmoa. Walt Disney rakasti Mikki Hiirtä suuresti ja vaali hahmon luonteen johdonmukaista kehittymistä useita vuosia. Yleisesti sanotaan, että Walt heijasti Mikissä itseään.

Mikki Hiiren läpimurtoelokuva Höyrylaiva Villen (1928) jälkeen Disney kasvoi yrityksenä seuraavan kymmenen vuoden aikana hämmästyttävällä tahdilla. Työntekijöitä palkattiin lähes 200, uusia hahmoja kehiteltiin kolmesta pienestä porsaasta Aku Ankkaan, voitettiin ensimmäiset Oscar-palkinnot ja luotiin maailman ensimmäiset värilliset animaatiot. Toista vastaavanlaista kasvutarinaa ei elokuvahistoria tunne. Ironista sinänsä, että vaikka Disneyn tarina yrityksenä on vailla vertaansa, yhtiö ei ole dokumentteja lukuunottamatta koskaan tehnyt omasta historiastaan elokuvaa.

Hahmot herätetään henkiin väreissä ja huvipuistoissa

Alle kymmenen vuotta Mikki Hiiren läpimurron jälkeen vuonna 1937 julkaistiin ensimmäinen pitkä värianimaatio Lumikki ja seitsemän kääpiötä. Lumikista tuli jättimenestys ja Disney alkoi vauhdilla tehdä lisää pitkiä piirroselokuvia. 1940-luvun ensimmäisten vuosien aikana teattereihin saapuivat Pinokkio, Fantasia, Dumbo ja Bambi.

Toisen maailmansodan aikana Disney kärsi kuitenkin suurista taloudellisista vaikeuksista ja tuotti veloissaan hallitukselle opetuselokuvia ja sotapropagandaa, kuten animaation Führerin kasvot, missä Aku Ankka näkee painajaista että joutuu työskentelemään natsi-Saksassa. Tästä huolimatta Walt Disneyn on huhuttu olleen antisemitisti, ja hän kutsui esimerkiksi Hitlerin luotto-ohjaajana tunnetun Leni Riefenstahlin Yhdysvaltoihin mainostamaan Olympia-elokuvaa vuonna 1930. Julkisesti tätä ei ole myönnetty, eikä Disney työssään koskaan ilmaissut juutalaisvastaisia arvoja. Sodan jälkeisinä vuosikymmeninä Disney palasi juurilleen satuaiheisten animaatioiden pariin, ja alkoi lisäksi tuottaa näytelmäelokuvia, joista suurimmaksi hitiksi nousi vuoden 1964 klassikko Maija Poppanen.

Walt Disney oli innokas laajentamaan yrityksen toimintaa myös liikkuvan kuvan ulkopuolelle ja alkoi suunnitella ensimmäistä Disneyn huvipuistoa, joka avattiin Anaheimiin vuonna 1955. Idean isä toivoi avajaispuheessan, että Disneylandista tulee ilon ja inspiraation lähde koko maailmalle. 15 vuotta myöhemmin Kaliforniaan avattiin toinen huvipuisto, Walt Disney World. Myöhemmin laajennettiin uusille mantereille, kun Aasian ensimmäinen huvipuisto Tokyo Disneyland avattiin vuonna 1983 ja Pariisin Euro Disneyland, nykyiseltä nimeltään Disneyland Paris, vuonna 1992. Viimeisin huvipuisto Mystic Point avattiin Hong Kongiin tänä vuonna. Kaikki puistot ovat laajentuneet mittavasti vuosien aikana erilaisten hotellien, loma- ja leirikeskusten, kauppojen ja uusien huvipuistoalueiden myötä. Hieman puistosta riippuen kaikissa Disneyn huvipuistoissa käy päivittäin noin 20 000-40 000 vierasta, ja ne ovatkin vuosittain yrityksen merkittävin tulonlähde.

Tietokoneet korvaamaan piirrokset

1990-luvulla piirrosanimaatio sai ensimmäistä kertaa elinkaarensa aikana todella kovan haastajan tietokoneanimaation vallatessa markkinat, lippulaivanaan ensimmäinen pitkä tietokoneanimoitu elokuva, Toy Story. Vuonna 1995 jättihitiksi nousseen elokuvan taustalla toimi uusi tietokoneanimaatioon keskittynyt yritys Pixar. Pixar vakiinnutti muutamassa vuodessa asemansa esimerkiksi sellaisilla menestyselokuvilla kuin Ötökän elämää, Nemoa etsimässä, Wall-E ja Up. Disney kuitenkin pelasi itsensä varmaan paikkaan ostamalla kilpailijansa vuonna 2006 reilulla 7 miljardilla.

Nykyisin myös Disney tekee animaationsa pääosin alalla vakiintuneella tietokoneanimoinnilla. Ainoat Walt Disneyn animaatiostudion viime vuosina tuottaneet piirrosanimaatiot ovat Nalle Puh -elokuva vuonna 2011 ja Prinsessa ja sammakko vuonna 2009. Disney tuottaa yhteistuotantona myös lukuisia muita elokuvia. 2010-luvun kolmen ensimmäisen vuoden aikana Disney on ollut mukana jo yli 30:ssä elokuvassa. Menestyneimmät yhteistuotannot viime vuosilta ovat Jerry Bruckheimerin kanssa tehdyt Pirates of the Caribbian -elokuvat.

Sadoista rakastetuista elokuvista, sarjakuvista, tv-sarjoista, huvipuistoista ja markkinointituotteista huolimatta, Disneyn vaikutus on elokuvamaailmassa vieläkin suurempi kuin moni katsoja ymmärtääkään. Pixarin lisäksi Disney osti talliinsa myös supersankarisarjakuvista ja elokuvista tunnetun Marvelin vuonna 2009 sekä Tähtien sota -ja Indiana Jones -elokuvista tunnetun Lucasfilmin vuonna 2012. Disney oli tehnyt Lucasfilmin kanssa jo pitkään yhteistyötä huvipuistojensa kautta ja lopulta osti koko yhtiön reilulla neljällä miljardilla, minkä jälkeen kertoi tekevänsä lisää Tähtien sota -elokuvia. Näiden lisäksi Disney omistaa muun muuassa tv-kanava ABC:n, The Muppets Studion, useita lasten tv-kanavia sekä aiemmin Buena Vista Music Groupina tunnetun Disney Music Group -levy-yhtiöryhmän. Työntekijöitä Disneyn palveluksessa on nykyisin 166 000.

Pikkutuhmia piiloviestejä

Niin kuin kaikki suuryritykset, myös Disney on saanut osakseen kritiikkiä vuosikymmenten aikana. Huvittavimpia näistä ovat salaliittoteoriat Disneyn piilottamista alitajuisista viesteistä, jotka teoreettikojen mukaan ovat yleensä seksuaalisia vihjailuja tai saatanallisia viestejä. Esimerkiksi Leijonakuningas-elokuvasta on listattu useita sex-tekstejä esimerkiksi yötaivaalta, nurmikoista ja veden pinnasta. Ariel, pieni merenneito -elokuvan alkuperäisen VHS-elokuvan kannesta on bongattu miehen sukuelintä muistuttava linnantorni. Kaunotar ja Hirviö -elokuvasta sen sijaan on löydetty paljon paholaiseen viittavia symboleita, esimerkiksi useiden hahmojen on nähty tekevän hevikeikoilta tuttua pirunsarvi-käsimerkkiä.

Disneyä on vuosien aikana kritisoitu myös brändituotteidensa tekemiseen käytetystä halpatyövoimasta sekä elokuviensa perinteisistä sukupuoli- ja perhemalleista. Toisaalta taas uskonnolliset järjestöt ovat toistuvasti tuominneet Disneyä vuosittain Floridan Disneyworldissa järjestettävästä sateenkaariperheille suunnatusta Gay Days -päivästä, vaikka Disney ei olekaan tapahtuman virallinen järjestäjä.

Myös Disneyn megalomaaninen viihdemaailman valloitus kieltämättä herättää ajatuksia pienempien ja vaikkapa Pixarin kokoisten "pienempien" alan tekijöiden mahdollisuuksista ja niiden puutteista animaation ja koko perheen elokuvan kentällä. Polkeeko megabrändin yksinvaltius suvereenisti pienemmät elokuvat tavaratalojen alennuslaareihin? Entä syökö se jatkossakin liian suureen kilpailuasemaan pääsevät kilpailijat suihinsa?

Yksi vaikuttava asia Disneylandissa kuitenkin korostui ylitse muiden: Disney on vienyt miljoonat lapset oman aikakautensa satumaailmoihin jo lähes sadan vuoden ajan, eikä loppua näy. Sukupolvi toisensa jälkeen löytää klassikoista omat sankarinsa, sankarittarensa ja samaistumiskohteensa, ja se jos joku on melkoisen kunnioitettava saavutus.

Niina Virtanen 22.08.2013 klo 10:14

Uusimmat artikkelit

Tervetuloa, Chucky 2.0!

Vuoden 1988 kauhujännäri Child's Play innoitti peräti kuusi jatko-osaa, jotka kehittivät ja laajensivat lastenlelusta tappajaksi muuttuvan riivatun nuken mytologiaa mitä oudoimmilla ja viihdyttävimmillä tavoilla.Uusi Child's Play lähtee liikkeelle siitä, miten riippuvuus esineistä voi lähteä käsistä ja luottamus moderniin teknologiaan muuttuu painajaiseksi.

Jouni Vikman

Will Smith lupailee suuria

Tarjoaako Gemini Man jotain uutta ja ihmeellistä?

Jouni Vikman

Fast & Furious: Hobbs & Shaw – Egot törmäävät

Uutta Fast & Furious -elokuvaa odotellessa voi ikävää lieventää leffasarjan spin-offilla.

Jouni Vikman

Nyt on helvetti irti! Hellboy tulee taas

Guillermo del Toron Hellboysta on kulunut jo 15 vuotta ja sen jatko-osastakin yli kymmenen. Niiden tuottajat näkivät ajan kypsäksi uudelle sovitukselle alkuperäisestä sarjakuvasta.

Jouni Vikman

Captain Marvel on Marvel-elokuvien voimakkain hahmo

Captain Marvel käsittelee aikaisemmin näkemätöntä puolta Marvel-studion elokuvauniversumin historiasta ja esittelee uuden supersankarin.

Jouni Vikman

Näytä lisää artikkeleita...