Kesällä monipuolista elokuvatarjontaa


Muiden lomalaisten tavoin, usein myös elokuvakulttuuri lomailee kesäisin jossain määrin; ensi-illat vähenevät, teattereissa pyörii lähinnä liukuhihnakomedioita ja telkkarissakin vain uusintoja. Kesä 2013 vaikuttaa kuitenkin olevan poikkeus, sillä tänä kesänä on tarjolla poikkeuksellisen laadukasta tarjontaa teattereissa, kovia ensi-iltoja sekä tietysti perinteisiä elokuvafestivaaleja.


Virallisesti elokuvakesä käynnistettiin keskiviikkona Sodankylässä, kun yksi Suomen tunnetuimpia ja arvostetuimpia elokuvafestivaaleja, Midnight Sun Film Festival, eli Sodankylän elokuvajuhlat käynnistyi 28. kerran. Tänä vuonna Sodankylän herkkuihin kuuluu esimerkiksi Cannesissakin nähty Jean-Luc Godardin, Peter Greenawayn ja Edgar Pêran yhteisteos 3 x 3D, missä mestariohjaajat pohtivat 3D:n mahdollisuuksia, live-musiikilla maustetut mykkäelokuvat Alfred Hitchcockin Puhtauden lunnaat (1929) ja Buster Keatonin tähdittämä Kameramies (1928), sekä vaikuttavat festivaalivieraat, joista mainittakoon esimerkiksi Valiojoukko-elokuvasta tunnettu yhdysvaltalaisohjaaja Philip Kaufman ja 4 kuukautta, 3 viikkoa, 2 päivää -elokuvasta maailmanmaineeseen noussut romanialainen ohjaaja Cristian Mungiu.


Perinteisesti Sodankylässä nähdään myös yhden festivaalin perustajan, Aki Kaurismäen uusimpien elokuvien Suomen ensi-ilta. Tänä vuonna festareilla nähdään ensi-illassa Portugaliin sijoittuva episodielokuva Centro Histórico, missä yksi neljästä elokuvan episodeista, Tasqueiro, on Kaurismäen tuorein ohjaus.

Kuva elokuvasta Tasquiero.

Sodankylässä ensi-iltansa saa myös toisen festivaalin perustajan, pitkän linjan ohjaaja Anssi Mänttärin uusin elokuva Romanssi.Mykkäelokuvia ja ulkoilmanäytöksiä

Jos ei Sodankylään enää ehdi, leffafestareille pääsee loppukesästä muuallekin Suomeen. Legendaariset Oulun musiikkivideofestivaalit järjestetään 25.-28. elokuuta Oulussa. Mediaan ei ole vielä vuotanut tietoja tämän vuoden ohjelmasta, mutta koska festivaali juhlii tänä vuonna 20-vuotissynttäreitään, on syytä odottaa erityisen näyttävää tapahtumaa musavideoiden ystäville.

Myös Suomi-neidon eteläpäässä festaroidaan elokuvien merkeissä. Merkittävimpänä mainittakoon 16.-25. elokuuta järjestettävä Espoo Ciné, joka esittää kymmenen päivän aikana yli sata pitkää elokuvaa. Tämän vuoden tarjontaa ei ole vielä julkistettu, mutta vuosittain toistuvilla elokuvasarjapaikoilla nähdään esimerkiksi dokumentteja, koululaisille ja päiväkodeille suunnattuja elokuvia sekä seksuaalivähemmistöaiheisia elokuvia HLBT-sarjassa.Festarikesän voi päättää vaikkapa Forssassa, missä järjestetään perinteiset Mykkäelokuvafestivaalit 31.8.-1.9. Tänä vuonna ennakko-ohjelmistossa on esimerkiksi kahden vuoden takainen parhaan elokuvan Oscarillakin palkittu The Artist ja Aki Kaurismäen mykkäelokuvaklassikko Juha. Genrestä kiinnostuneille tarjolla on myös harvinaista herkkua, sillä tämän vuoden keskiössä festareilla nähdään kiinalaiset mykkäelokuvat Tao Hua Qi Xue ji (The Peach Girl) vuodelta 1931 ja Shen Nu (The Goddess) vuodelta 1934.


Kuva elokuvasta Tao Hua Qi Xue ji.


Erikoisnäytösten ystävien kannattaa merkata kalenteriinsa myös erilaiset poikkitaiteelliset kulttuuritapahtumat. Ainakin elokuussa vietettävissä Tampereen Tapahtumien yössä ja Helsingin Taiteiden yössä on yleensä aina jonkinlaista leffatarjontaa. Viime kesänä Taiteiden yössä Helsingin uimastadionilla järjestettiin PV Lehtisen lyhytelokuvia esittelevä ulkoilmanäytös, minne saapui yli 2000 katsojaa. Tilaisuuden erityispiirre oli näytökseen yhdistetty kuutamouinti, minkä johdosta elokuvia pääsi katsomaan myös suoraan uima-altaasta.Muitakin ulkoilmanäytöksiä järjestetään useimpina kesinä eri puolilla Suomea. Perinteiksi ovat nousseet ainakin Helsingin Kesäkino Engel legendaarisen Engelin elokuvateatterin ja Café Engelin sisäpihalla sekä Turun elokuvakerhon ja Kirjakahvilan järjestämät ulkoilmanäytökset Turussa.

Ennen syksyn saapumista viimeiset ulkoilmanäytökset saattaa päästä kokemaan Orivedellä järjestettävilla Reikäreuna-elokuvafestivaaleilla syyskuun alussa, missä kahtena viime vuotena on päässyt katsomaan elokuvia tähtitaivaan alle kylpytynnyriin. Vielä ei ole paljastunut järjestetäänkö Kylpytynnyri-Kino tänäkin vuonna, mutta näytöksen suursuosion huomioiden palju toivon mukaan ilmestyy ilahduttamaan festarivieraita Orivedelle tänäkin syksynä.

Kuva Reikäreunan Kylpytynnyri-Kinosta.

Teattereiden tärpit


Tänä kesänä valkokankaalla vähemmistössä pyörivät perinteiset kesäleffat; kreisikomediat ja romanttiset hömpät. Sen sijaan tarjolla on vuoden odotetuimpien mestariohjaajien uutuuksia ja todennäköisesti tulevia kulttiklassikoita.

Sofia Coppolan
The Bling Ring saapuu teattereihin 28. kesäkuuta. Tositapahtumiin perustuva elokuva kertoo ryhmästä amerikkalaisteinejä jotka murtautuvat fanittamiensa Hollywood-tähtien koteihin ja varastelevat heidän tavaroitaan. Espanjalaisen tähtiohjaajan Pedro Almodóvarin seuraava elokuva Matkarakastajat nähdään valkokankaalla 19. heinäkuuta alkaen. Komedia sijoittuu lentokoneeseen, joka on ajautumassa onnettomuuteen ja saa matkustajat ryypiskelemään ja avautumaan todellisista tunteistaan. Heti elokuun alussa, 2. elokuuta ensi-iltaan tulee Richard Linklaterin Rakkautta ennen keskiyötä, joka on kolmas jatko-osa Linklaterin menestyselokuville Rakkautta ennen auringonlaskua ja Rakkautta ennen aamua. Tarinan ensimmäisestä elokuvasta ja pääparin rakastumisesta on ehtinyt kulua jo 18 vuotta, kolmas elokuva kertoo siitä millaista yhteinen elämä ja rakkaus kaikkien vuosien jälkeen on. Linklater on aiempien Rakkautta ennen -elokuvien tapaan käsikirjoittanut elokuvansa yhteistyössä päärooleissa nähtävien Ethan Hawken ja Julie Delpyn kanssa. Hyvin pian Rakkautta ennen keskiyötä -elokuvan jälkeen teatteriin saapuu yksi vuoden odotetuimpia ensi-iltoja, kun Steve Jobsista kertova elämäkertaelokuva jOBS nähdään teattereissa 9. elokuuta alkaen. Elokuvan oli tarkoitus saada ensi-iltansa jo huhtikuussa, mutta sitä siirrettiin koska tekijöiden mukaan kampanjoinnille haluttiin lisää aikaa. Syytä on kuitenkin kyseenalaistettu vahvasti, sillä jOBS:n ensinäytös Sundance-filmifestivaaleilla tammikuussa sai katsojilta tylyn vastaanoton. Elokuvaa kritisoitiin voimakkaasti esimerkiksi sekavasta tarinasta, Jobsin yksipuolisesta kuvauksesta ja Ashton Kutcherin roolisuorituksesta, joten yleisesti uskotaankin, että todellisuudessa elokuva palautettiin leikkauspöydälle.


Ennen kesän suuria ensi-iltoja tarjolla on jo laadukasta nähtävää: parhaillaan teattereissa pyörii esimerkiksi kohuttu ja kehuttu Harmony Korinen Spring Breakers sekä Drive-ohjaaja Nicolas Winding Refnin odotettu rikostrilleri Only God Forgives. TV:n puolelta tärpiksi on nostettava tällä viikolla aloittanut eroottinen kauhutrilleri American Horror Story, mikä on poikkeuksellisesti nostettu uutena sarjana SubTV:n kesäkauden tarjontaan. Yliluonnollinen sarja jakautuu kausittain niin sanotuiksi yksittäisiksi antologioiksi, Suomessa nähtävä ensimmäinen kausi kulkee otsikolla Murder House. Tarinan keskiössä nähdään Harmonin perhe, joka muuttaa erikoiseen vanhaan taloon ja pääsee kohtaamaan talon historiaa ja lähiseudun omalaatuisia uusia tuttavuuksia.Niina Virtanen 13.06.2013 klo 01:05

Uusimmat artikkelit

Tervetuloa, Chucky 2.0!

Vuoden 1988 kauhujännäri Child's Play innoitti peräti kuusi jatko-osaa, jotka kehittivät ja laajensivat lastenlelusta tappajaksi muuttuvan riivatun nuken mytologiaa mitä oudoimmilla ja viihdyttävimmillä tavoilla.Uusi Child's Play lähtee liikkeelle siitä, miten riippuvuus esineistä voi lähteä käsistä ja luottamus moderniin teknologiaan muuttuu painajaiseksi.

Jouni Vikman

Will Smith lupailee suuria

Tarjoaako Gemini Man jotain uutta ja ihmeellistä?

Jouni Vikman

Fast & Furious: Hobbs & Shaw – Egot törmäävät

Uutta Fast & Furious -elokuvaa odotellessa voi ikävää lieventää leffasarjan spin-offilla.

Jouni Vikman

Nyt on helvetti irti! Hellboy tulee taas

Guillermo del Toron Hellboysta on kulunut jo 15 vuotta ja sen jatko-osastakin yli kymmenen. Niiden tuottajat näkivät ajan kypsäksi uudelle sovitukselle alkuperäisestä sarjakuvasta.

Jouni Vikman

Captain Marvel on Marvel-elokuvien voimakkain hahmo

Captain Marvel käsittelee aikaisemmin näkemätöntä puolta Marvel-studion elokuvauniversumin historiasta ja esittelee uuden supersankarin.

Jouni Vikman

Näytä lisää artikkeleita...