Supersankarit ja kotimaisuus houkuttelivat

Yleisesti ottaen vuoden 2012 maailmanlaajuisesti eniten katsotuissa ja myyneissä kassamagneeteissa näkyy jo useita vuosia jatkunut trendi: kaikki vuoden 10 menestyneintä elokuvaa ovat joko jatko-osia, sarjakuviin tai tunnettuun menestyskirjaan perustuvia, animaatioita tai sekoitus näistä. Katsotuimpien listan sijalla 10 oleva Disney/Pixarin animaatio Urhea (Brave) on sikäli poikkeuksellinen, että se on ainoa, ei tunnettua brändiä edustava elokuva mikä on tehty täysin oman alkuperäiskäsikirjoituksen pohjalta.


Vuonna 2012 menestynein elokuva on supersankarielokuva The Avengers, joka tuotti lippuluukulla huikeat 1,5 miljardia dollaria. Top kympistä löytyy muitakin supersankareita - kuudenneksi eniten tuottanut The Amazing Spider-Man käynnisti Hämähäkkimiehen tarinan alusta uuden trilogian ensimmäisellä osalla ja Christopher Nolanin Batman-trilogian viimeinen osa Yön ritarin paluu nousi listalla toiseksi reilun miljardin tuotollaan. Yön ritarin paluu jää surullisesti historiaan myös traagisella ampumavälikohtauksella, kun 24-vuotias mies avasi tulen elokuvan ensi-illassa Denverissä, tappoi 12 ihmistä ja haavoitti useita kymmeniä. Todennäköisesti koko vuoden ja viime viikkojen kohutuin elokuvatapaus Hobitti tullee nousemaan listalle myös, mutta myöhäisen ensi-ilta-ajankohtansa takia ei ole vielä sellaisissa luvuissa, että mahtuisi kymmenen menestyneimmän elokuvan joukkoon. Maailman tuottavimpien elokuvien Top 10 vuonna 2012 näyttää kokonaisuudessaan tältä:


1. The Avengers

2. Yön ritarin paluu

3. 007 Skyfall

4. Ice Age 4: Mannerten mullistus

5. Twilight - Aamunkoi osa 2

6. The Amazing Spider-Man
7. Madagascar 3: Europe's Most Wanted

8. Nälkäpeli

9. MIB 3 - Miehet mustissa 3

10. UrheaEnnätysvuosi elokuvateatterissa
Maailman menestyneimmät elokuvat edustavat myös Suomen listoilla: kotimaan katsotuin elokuva on lähes 600 000:lla katsojalla uusin Bond, 007 Skyfall. The Avengers on Suomessa vasta 20. katsotuin elokuva, jääden muun muassa American Pie: Luokkakokouksen ja Tedin taakse. Kotimaisista katsotuin elokuva on listalla kolmantena, menestyksekästä Risto Räppääjä -lastenelokuvien sarjaa jatkava Risto Räppääjä ja viileä Venla.Suomen katsotuimpien elokuvien top 10 vuonna 2012:


1. 007 Skyfall

2. Ice Age 4: Mannerten mullistus

3. Risto Räppääjä ja viileä Venla

4. Madagascar 3: Europe's Most Wanted

5. Yön ritarin paluu

6. Tie pohjoiseen

7. Puhdistus

8. Nälkäpeli

9. Twilight - Aamunkoi osa 2

10. Varasto

Kotimaisten elokuvien katsojaluvuissa määrien väliset erot ovat huomattavia: siinä missä Risto Räppääjä sai huikeat lähes 310 000 katsojaa, kehuttu dokumentti Säilöttyjä Unelmia veti teattereihin vain reilut 5100 ihmistä. Toki Risto Räppääjä pyöri huomattavasti pidemmän ajan useammassa teatterissa, mutta on muistettava, että usein laatu ei ole luvuilla mitattavissa. Vuosi 2012 oli piristävä kotimaiselle elokuvalle erityisesti tarjonnallaan - teattereihin saatiin ennennäkemättömän paljon erilaisia tuotantoja. Valkokankaalla nähtiin esimerkiksi mittava, kansainvälisesti tuotettu kuunatseista kertova scifikomedia Iron Sky, Salatut Elämät -tv-sarjasta johdettu teinikauhuelokuva Nightmare - Painajainen merellä, Nightwish-kauhutrilleri, kansainvälinen yhteistuotanto Imaginaerum, sympaattinen indie-hitti 3 Simoa, sekä tietysti useita laadukkaita dokumentteja: urheiludokumentit Kuningas Litmanen ja hiihdon doping-skandaalista kertova Sinivalkoinen valhe, einespurkin matkaa seuraava Säilöttyjä Unelmia, sekä menestyneitä musiikkidokumenttejakin kaksi kappaletta: kehitysvammaisten punk-bändi Pertti Kurikan Nimipäivistä kertova Kovasikajuttu sekä teinisensaatiolaulajasta kertova Robin.

Yksi kotimaan odotetuimmista oli Sofi Oksasen menestysromaani Puhdistuksesta filmatisoitu pitkä elokuva. Elokuvan ohjaaja Antti Jokisen esikoiselokuva The Residentin flopattua pahasti, monet jännittivät Puhdistuksen elokuvaversiota. Elokuva sai kuitenkin katsojat ja kriitikot pääsääntöisesti puolelleen: Jokista kiiteltiin kirjan tarkasta noudattamisesta sekä eheän, näyttävän ja liikuttavan kokonaisuuden hallitsemisesta. Elokuvavuosi jää historiaan myös ilahduttavasta uutisesta: suomalaiset ovat käyneet tänä vuonna teattereissa enemmän kuin lähes 30 vuoteen. Teatterikävijöiden määrä hipoi joulukuussa kahdeksaa miljoonaa. Myös kotimaisia elokuvia on katsottu enemmän kuin vuosikymmeniin, kotimaisten määrä katsotuista elokuvista on poikkeuksellisen korkea, jopa 28 prosenttia. Itsenäisen tuotannon iloa
Pienellä budjetilla on saatu teattereihin tänä vuonna myös useita laadukkaita indie-elokuvia. Kehutuimpia ja katsotuimpia indie-hittejä oli omintakeisesta tyylistään tunnetun Wes Andersonin Moonrise Kingdom. Huikealla näyttelijäkaartilla (mm. Bruce Willis, Frances McDormand, Bill Murray, Tilda Swinton, Edward Norton) varustettu sympaattinen komedia vei visuaalisesti täydellisyyteen hiotulla ilmeellään 60-luvun kesäisiin maisemiin. Yksi vuoden yllättäjistä oli vaivaisella seitsemän miljoonan dollarin budjetilla toteutettu Steven Soderberghin Magic Mike, miestripparista kertova draama, joka käänsi puolelleen niin katsojat kuin kriitikotkin.Reilun 15 miljoonan euron budjetilla toteutettu ranskalainen melodraama Luihin ja ytimiin on myös kerännyt useita kehuja ja kansainvälisiä palkintoja, lisäksi elokuva oli ehdolla Cannesissa parhaan elokuvan palkinnosta, eli Kultaisesta Palmusta.

Varsinainen tämän vuoden ranskalainen megahitti on kuitenkin Koskemattomat. Todellisuudessa elokuva tullut ensi-iltaan jo 2011, mutta sitä ei voi jättimäisen suosion takia jättää pois listalta. Tositapahtumiin pohjaava, halvaantuneen rikkaan miehen ja tämän slummista ponnistavan avustajan ystävyydestä kertova herkkä draamakomedia on rikkonut katsojaennätyksiä useissa maissa. Maaliskuussa 2012 Koskemattomista tuli maailman menestynein ei-englanninkielinen elokuva lähes 250 miljoonan dollarin tuotollaan. Melkoinen saavutus ranskalaiselta elokuvalta, jonka budjetti oli vaivaiset 9,5 miljoonaa euroa.Alkuvuonna leffaanVuonna 2012 julkaistiin myös useita ylistettyjä elokuvia jotka eivät ole päässeet Suomessa vielä teatteriin asti. Joulun jälkeen alkaa perinteisesti mahdollisten Oscar-ehdokkuuksien teatterikausi, kun amerikkalaiset studiot tuovat suuret kärkielokuvansa teattereihin juuri ennen Oscar-ehdokkuuksien julkistamista. Ehdokkuudet julkaistaan 10. tammikuuta. Kaikkia laatuelokuvia ei Suomessa vielä ihan alkuvuodesta nähdä, mutta kannattaa odottaa esimerkiksi Quentin Tarantinon uutta länkkäriä, Django Unchainedia (ensi-ilta 18.1.), Cannesissa Caméra d'Orin voittanutta fantasiaseikkailu Beast of the Southern Wildia (ensi-ilta 11.1.) sekä Paul Thomas Andersonin The Masteria (ensi-ilta 8.2.). The Master on erityisen kiinnostava siksi, että se on kuvattu 70 mm:n filmille ja näytetty teattereissa myös filmikopiolla. Toivottavasti elokuva nähdään valikoiduissa teattereissa filmiltä Suomessakin. 


Oscar-kohua herättäneistä elokuvista alkuvuonna nähdään erityisesti poliittisia tai sota-aiheisia elokuvia. Hurt Lockerillaan vuoden 2009 Oscar-pöydän puhdistaneen Kathryn Bigelow'n Osama bin Ladenin etsinnästä kertova elokuva Zero Dark Thirty nähdään teattereissa 25. tammikuuta.

Samana päivänä Suomen ensi-iltaan tulee myös Steven Spielbergin ohjaama presidentti Abraham Lincolnin viimeisistä hetkistä kertova Lincoln. Lincolnia on veikkailtu vahvasti vuoden parhaaksi elokuvaksi, ja elokuvan nimiroolissa nähtävä Daniel Day-Lewis palkkitaneen roolistaan parhaan miesnäyttelijän Oscarilla. Myös Oscar-huhuja herättänyt, Ben Affleckin ohjaama Iranin vuoden 1979 panttivankikriisistä kertova Argo Suomessa jo pyöriikin.


Niina Virtanen 27.12.2012 klo 18:23

Uusimmat artikkelit

Tervetuloa, Chucky 2.0!

Vuoden 1988 kauhujännäri Child's Play innoitti peräti kuusi jatko-osaa, jotka kehittivät ja laajensivat lastenlelusta tappajaksi muuttuvan riivatun nuken mytologiaa mitä oudoimmilla ja viihdyttävimmillä tavoilla.Uusi Child's Play lähtee liikkeelle siitä, miten riippuvuus esineistä voi lähteä käsistä ja luottamus moderniin teknologiaan muuttuu painajaiseksi.

Jouni Vikman

Will Smith lupailee suuria

Tarjoaako Gemini Man jotain uutta ja ihmeellistä?

Jouni Vikman

Fast & Furious: Hobbs & Shaw – Egot törmäävät

Uutta Fast & Furious -elokuvaa odotellessa voi ikävää lieventää leffasarjan spin-offilla.

Jouni Vikman

Nyt on helvetti irti! Hellboy tulee taas

Guillermo del Toron Hellboysta on kulunut jo 15 vuotta ja sen jatko-osastakin yli kymmenen. Niiden tuottajat näkivät ajan kypsäksi uudelle sovitukselle alkuperäisestä sarjakuvasta.

Jouni Vikman

Captain Marvel on Marvel-elokuvien voimakkain hahmo

Captain Marvel käsittelee aikaisemmin näkemätöntä puolta Marvel-studion elokuvauniversumin historiasta ja esittelee uuden supersankarin.

Jouni Vikman

Näytä lisää artikkeleita...