Twilight viettelee äideistä tyttäriin

Olipa kerran kaunis mutta epävarma tyttö eräässä pohjoisamerikkalaisessa pikkukaupungissa. Tyttö päätyy seurustelemaan pojan kanssa, joka on kovin komea, mutta neuroottisen omistushaluinen ja vanhoillinen. Poika painostaa teini-ikäisen tytön avioon ja pistää tämän paksuksi ennen kuin tyttö ehtii amerikkalaisella mittapuulla edes täysi-ikäiseksi. Tyttö alistuu kohtaloonsa, koska vanhoillisen pojan vaihtoehtona on vain kuumaverinen ja arvaamaton nuorukainen, joka änkisi tytön vällyihin jo ennen papin aamenta, jos vain luvan saisi.

Tämä ei ole synopsis Teen Mom -realitysarjasta, vaan teinielokuvasaaga Twilightista. Yksi aikakausi tulee päätökseen, kun elokuvateattereihin tulee 16. joulukuuta maailman menestyneimmän vampyyrielokuvasarjan viides ja viimeinen osa Aamunkoi osa 2.

Twilight on yksi kiehtovimpia tapauksia viime vuosikymmenien elokuvahiteistä: Twilight-kirjojen kirjoittaja sekä elokuvan käsikirjoittaja, päähahmo ja ensimmäisen elokuvan ohjaaja ovat naisia - kuitenkin tarina on pohjimmiltaan äärimmäisen vanhoillinen ja patriarkaalinen. Siinä missä teinitytöt ovat kieli pitkällä valinneet puoliaan vampyyripoika Edwardin ja ihmissusi Jacobin välillä, liberaalit feministipiirit ja kriitikot ovat kovaan ääneen tuominneet tarinan arvomaailman. Twilightin äiti, mormonikirjailija Stephanie Meyer on tuonut edustamansa maailmankatsomuksen turhia piilottelematta olennaiseksi osaksi tarinaa. Bella on haavoittuva ja avuton tyttö, joka vaatii jatkuvaa huolenpitoa ja turvaa poikaystävältään Edwardilta, koska ei selviä pelottavassa maailmassa yksin. Passiivisen päähenkilön olennaisin oma päätös koko tarinassa on valinta konservatiivisen - omistushaluisen, avioliittoa vaalivan ja hyvätapaisen Edwardin, sekä liberaalin - kuumaverisen, intohimoisen ja prätkällä ajelevan Jacobin välillä. Meyerin arvomaailmaa mukaillen Bella päätyy luonnollisesti hyvin perinteiseen ratkaisuun: 18-vuotiaana avioliittoon ja raskaaksi Edwardille.

Parisuhdepatriarkka


Vanhoillisen parisuhdemallin lisäksi Meyeria on arvosteltu erityisesti esiaviollisen seksin tuomitsemisesta ja kieroutuneen parisuhdemallin glorifioimisesta. Bella ei saa vietellä poikaystäväänsä ennen avioitumista, sillä peuhaamisen mennessä liian pitkälle, Edward saattaisi himon hetkellä tappaa tyttöystävänsä. Kun vihdoin aviossa harjoitetut sänkypuuhat johtavat pian raskauteen, on selvää että teiniäiti pitää lapsensa, vaikka puoliksi vampyyritaapero tappaakin äitiään sisältäpäin. Symboliikka alleviivannee itse itsensä.

Kar3n-niminen bloggaaja on puolestaan kirjoittanut blogiinsa National Domestic Violence Hotlinen listaamia ominaisuuksia sairaalloisen omistushaluisista ja pakkomielteisistä parisuhteista. Edwardin ja Bellan suhde täyttää näistä kriteereistä lähes kaikki. Edward kontrolloi Bellan tekemisiä ja seuraa kenen kanssa hän liikkuu tai kenelle puhuu, uhkaa itsemurhalla jos ero tulee, pakottaa Bellan odottamaan häntä yksin suljetuissa paikoissa, vainoaa ja vakoilee Bellaa sekä painostaa tätä suuriin päätöksiin kiristämällä.

Melkoinen ironian huipentuma, että myös oikeassa elämässä seurustelevan Kristen Stewartin (Bella) ja Robert Pattinsonin (Edward) parisuhde kohtasi tosimaailmassa jotain elokuvaa todellisempaa. Oikeassa elämässään Stewart teki päätöksen pettää puolisoaan 41-vuotiaan aviossa olevan, perheellisen miehen kanssa. Sinänsä epäolennaista, mutta koska kyseessä on juuri Twilight, niin kovin ironista. Todellisuus on tarua ihmeellisempää. Todellisuus, ja vapaus omaan elämäänsä.

Omistushalu ei kuitenkaan jää Twilightissa vain Bellan ja Edwardin suhteeseen - sarjan loppupäässä riippuvuusuhde saa täysin uuden tason. Koko tarinan ajan Bellaan rakastunut ihmissusipoika Jacob on pettynyt unelmiensa naisen valintaan, kunnes tapaa naisen vauvan. Neljännessä elokuvassa Jacob iskee silmänsä ja sielunsa Bellan ja Edwardin vastasyntyneeseen lapseen, Renesmeehen. Jacob "leimaantuu" vauvaan heti tämän nähdessään, eli käytännössä rakastuu tähän yliluonnollisen voimakkaasti ja kertoo suojelevansa ja vartioivansa lasta tämän koko elämän ajan, siteellä mitä ei voi kumota. Samoin kuin itsemääräämisoikeus ja oma tila on viety vauvan teiniäidiltä, viedään se välittömästi myös vastasyntyneeltä lapselta. Outoa leimautumisriittiä on kritisoitu pedofiliaan viittaavana "child groomingina", millä tarkoitetaan aikuisen luomaa vääristyneen suhteen synnyttämistä lapseen sillä ajatuksella, että lähestyy tätä myöhemmin seksuaalisesti. Vaikka Jacobin tapauksessa kysymys voisikin olla enemmän niin sanotusta kummiudesta, aiemmin elokuvassa näytetään Jacobin leimaantuneita sukulaisia nimenomaan rakastuneina pariskuntina, ja näin implisiittisesti viitataan leimaantumisen tarkoittavan romanttista suhdetta.


Teiniäiti, vampyyri-isä, puoliverinen lapsi ja lapsen leimannut ihmissusisetä.

Twilight-äidit ja puumat


Ankarasta kritiikistä huolimatta on selvää, että Twilight on yksi vuosikymmenen merkittävimpiä populaarikulttuurin ilmiöitä, ja Bellan ja Edwardin kohtalo yksi ihailtuimpia rakkaustarinoita. Eikä ainoastaan teini-ikäisten keskuudessa. Myös aikuisten, perheellisten naisten keskuudesta löytyy tunnustettu Twilight-faniyhteisö. Jokin aika sitten viihdesivustoilla uutisoitiin, että amerikkalaisilla kaupoilla on toistuva ongelma, kun oikean kokoiset Robert- ja Jacob -pahvihahmot varastetaan kaupoista. Varkauksien takana olivat keski-ikäiset kotiäidit. Yksi merkittävimpiä aikuisten naisten fanifoorumeita on Twilight Moms -nettiyhteisö, missä jaetaan haaveita ja märkiä päiviuniä elokuvien nuorista miehistä ja myydään esimerkiksi "Edward Prefers Cougars" -tuotteita. Vahvasti myös TwiCon-fanitapahtumissa esillä olevien äitien yhteisö perustettiin viisi vuotta sitten, jolloin jäseniä oli 87. Nyt heitä on yli 37 000.

Inasen pakkomielteisistä asenteista puheen ollen, Twilight-äitien tunnuslause on William Ross Wallacen runosta napattu sanonta "The Hand That Rocks the Cradle is the Hand That Rules the World."

Tuhkimo-kompleksi vai eroottinen fantasia?

Mikä siis voi olla syynä siihen, että miljoonat teinitytöt ja aikuiset naiset ympäri maailman ovat niin hullaantuneet näennäisesti kieroon tarinaan? Internetin keittiöpsykologit jakavat syyt pääasiallisesti kolmeen kategoriaan.

Ensimmäinen syy on elokuvan kaunis kuori erotisoidulla sisällöllä. Viihdemaailmassa vampyyrit ovat yliluonnollisista olennoista kautta aikojen kuvattu karismaattisimmiksi ja eroottisimmiksi hahmoiksi. Siinä missä vapaamielisemmät tytöt ja pojat nauttivat vampyyrifantasioistaan avoimen seksuaalisen True Bloodin äärellä, Twilight on sopivaa pehmoilua myös hartaimmille mormonitytöille. Eikä kauniista ihmisistä, hyvästä musiikista ja saippuasarjamaisesta kerronnasta tietenkään haittaa ole. Jos Edward olisi pyylevä teinijamppa Texasista ja hänen yliluonnollinen vahvuutensa olisi veden muuttaminen viiniksi, tytöt ympäri maailman tuskin unelmoisivat jannusta samoissa määrin.

Toinen yleinen syy on samaistuttavuus Bellaan. Toisin kuin monet teinielokuvien naishahmot, Bella ei ole tyrmäävä cheerleader tai tanssiaisten kuningatar, vaan vaivaantuva ja epäsosiaalisuuteen taipuvainen tennarityttö. Koska suurin osa maailman teinitytöistä on nimenomaan tällaisia epävarmoja oman minuutensa etsijöitä, on ymmärrettävää että tytöt haluavat samaistua juuri Bellaan, ja kokevat ajatuksen kahden komean nuoren miehen kilvoittelusta imartelevaksi.

Kolmanneksi yleisimmäksi syyksi listataan niin sanottu Tuhkimo-kompleksi. Psykoterapeutti Colette Dowlingin 80-luvulla lanseeraama Cinderella Complex on joidenkin naisten kokema alitajuinen itsenäisyyden pelko ja tarve tulla huolehdituksi. Modernit feministit irvistelevät ajatukselle, mutta jotain totuutta kompleksissa lienee, sillä osa Twilight-faneista allekirjoittaa kokevansa vastaavanlaisia tunteita. Eräs fani luonnehtii Salon-verkkolehden artikkelissa "Twilight" of our youth, että Edwardin yhtäaikainen eroottisuus sekä monogaminen intohimo ja suojelunhalu vain yhtä naista kohtaan saivat hänet uskomaan jälleen rakkauteen. Artikkelissa ylistetään Edwardia myös siitä, että hän tarjoaa naiselle mahdollisuuden olla ainoastaan herkkä ja haavoittuvainen, kun nainen voi luottaa siihen, että mies suojelee ja palvoo maata jalkojen alla, tilanteessa kuin tilanteessa.

Itse kuulun siihen onnekkaaseen sukupolveen, joka ihaili nuorena ja vähän vanhempanakin tyttönä Ronja Ryövärintytärtä, Peppi Pitkätossua, Addams Familyn Wednesdaytä ja Buffy Vampyyrintappajaa, enkä siksi osaa ymmärtää tarvetta prinsessasatufantasioihin - koitan kuitenkin liberaalina feministinäkin antaa kaikkien kukkien kukkia ja vampyyrien metsästää teiniprinsessojaan. Siitä huolimatta toivon, että joku olisi kertonut Stephanie Meyerille Buffyn sanat jo vuosia sitten: being stalked isn't really a big turn on for girls. Ehkäpä Meyerkin sen vielä joku päivä ymmärtää, ja seuraavaksi näemme täyspitkän version Youtubesta löytyvästä Edwardin ja Buffyn tarinasta. Se olisi minun prinsessafantasiaelokuvani.

Niina Virtanen 15.11.2012 klo 01:28

Uusimmat artikkelit

Tervetuloa, Chucky 2.0!

Vuoden 1988 kauhujännäri Child's Play innoitti peräti kuusi jatko-osaa, jotka kehittivät ja laajensivat lastenlelusta tappajaksi muuttuvan riivatun nuken mytologiaa mitä oudoimmilla ja viihdyttävimmillä tavoilla.Uusi Child's Play lähtee liikkeelle siitä, miten riippuvuus esineistä voi lähteä käsistä ja luottamus moderniin teknologiaan muuttuu painajaiseksi.

Jouni Vikman

Will Smith lupailee suuria

Tarjoaako Gemini Man jotain uutta ja ihmeellistä?

Jouni Vikman

Fast & Furious: Hobbs & Shaw – Egot törmäävät

Uutta Fast & Furious -elokuvaa odotellessa voi ikävää lieventää leffasarjan spin-offilla.

Jouni Vikman

Nyt on helvetti irti! Hellboy tulee taas

Guillermo del Toron Hellboysta on kulunut jo 15 vuotta ja sen jatko-osastakin yli kymmenen. Niiden tuottajat näkivät ajan kypsäksi uudelle sovitukselle alkuperäisestä sarjakuvasta.

Jouni Vikman

Captain Marvel on Marvel-elokuvien voimakkain hahmo

Captain Marvel käsittelee aikaisemmin näkemätöntä puolta Marvel-studion elokuvauniversumin historiasta ja esittelee uuden supersankarin.

Jouni Vikman

Näytä lisää artikkeleita...