Kausituotteita, osa 2: tavoitteena kultainen mies

Viime viikolla oli aika hyvästellä kesän blockbusterit. Nyt on aika katsoa, mitä niiden tilalle tulee. Jos kesä on tunnettu suurista efektielokuvista, syksy ja erityisesti talvi tarkoittavat ryntäystä niille elokuville, joiden studiot uskovat parhaiten pärjäävän lähestyvissä palkintojenjaoissa, etunenässä Oscar-gaalassa. Saadakseen osallistua kisaan parhaan elokuvan pystistä leffan tarvitsee täyttää yksinkertaiset ehdot: sen pitää olla vähintään 40-minuuttinen, ja sitä pitää kalenterivuoden aikana esittää mainostuella vähintään viikon ajan ainakin yhdessä kaupallisessa teatterissa Los Angelesin piirikunnassa.

Käytännössä studiot jättävät Oscar-magneeteiksi kaavailtujen elokuvien julkaisujen aivan vuoden viimeisiin kuukausiin, viikkoihin tai jopa päiviin, jotta ne olisivat mahdollisimman tuoreena äänestäjien muistissa. Joskus elokuva voi saada laajan levityksen Yhdysvalloissakin vasta tammikuun alkupuolella: sääntöehto täyttyy, ja elokuva voi päästä erottautumaan muista vieläkin paremmin - Oscar-ehdokkaista äänestetään kuitenkin vasta tammikuun puolivälissä. Äänestysoikeus kuuluu noin 6000 Yhdysvaltain elokuva-akatemian jäsenelle leffa-alan eri ammateista.

Ehdokkaita ja palkittuja valittaessa kukin ammattiosasto äänestää oman alansa piirissä, mutta parasta elokuvaa etsiessä kaikki ovat äänikelpoisia. Viime vuoden gaalaa varten Akatemia muutti sääntöjä niin, että parhaan Oscarin ehdokkaita ei tarvitse enää olla kiinteää määrää: uusi luku on välillä 5-10 sen mukaan, kuinka suosio jakaantuu elokuvien kesken. Tarkoituksena on saada ehdolle vain kaikkien rakastetuimmat elokuvat.

Oscar-voittajaa hakiessa äänestyslippuihin ei tule enää vain äänestäjän ykkössuosikki, vaan kaikki ehdolla olevat elokuvat (5-10 kpl) on asetettava paremmuusjärjestykseen. Jos mikään elokuva ei saa suoraan yli puolia äänistä, vähiten kannatusta saaneen elokuvan äänet siirtyvät niille elokuville, jotka ovat äänestyskupongeissa sijalla kaksi - vastaavasti kakkosäänistä tulee kolmosääniä ja niin edelleen. Eliminaatioprosessia jatketaan niin kauan, että jokin elokuva saa yli 50% ykkös- ja testamenttiääniä. Näin mitataan voittajan mahdollisimman laajaa suosiota samalla pitäen huolta siitä, että esimerkiksi kymmenen elokuvan joukosta ei valita voittajaa vaivaisella 11% äänimäärällä.

Kun protokolla on hallussa, voi huomiota alkaa kiinnittämään siihen, ketkä ovat ainakin etukäteen kilvan suosikkeja - sivistyneitä veikkauksia parempaa ei tässä vaiheessa tosiaan pysty tarjoamaan. Äskettäin Venetsiassa kriitikoiden suosikiksi osoittautui ainakin The Master, joka kertoo uskonnollisesta liikkeestä, sen karismaattisesta johtajasta ja hänen oikeaksi kädekseen kohoavasta miehestä. Odotukset ovat kovat myös Steven Spielbergin Lincolnia kohtaan. Ohjaajalegendan pitkäaikainen unelmaprojekti perustuu Abraham Lincolnin presidenttivuosiin ja sitä kautta myös häneen viimeisiin elinvuosiinsa. Yhdysvaltain isähahmo on keskiössä myös elokuvassa Hyde Park on Hudson, jossa Bill Murray näyttelee Franklin Delano Rooseveltia.

Automaattisesti huomion kohteeksi ja paineen alaiseksi ohjaajat, joiden edellinen elokuva voitti Oscarin: Kathryn Bigelow (Hurt Locker) ja Tom Hooper (Kuninkaan puhe). Toistaiseksi ainoana naisena ohjaus-Oscarin voittanut Bigelow saa vihdoin teattereihin Osama bin Ladenin etsintä- ja surmaamisoperaatiota kuvaavaan sotilasdraamajännärin Zero Dark Thirty. Hooper sen sijaan vaihtaa Ison-Britannian kuninkaalliset dramaattiseen ranskalaiseen vankijahtiin siirtämällä Victor Hugon romaaniin Kurjat perustuvan samannimisen musikaalin valkokankaalle.

Mikäli haluaa tarkkailla lisää vanhoja suosikkeja, myös kysymys Peter Jackson Hobitin kohtalosta on mielenkiintoinen. Kymmenisen vuotta sitten Sormusten herra -saagan aikaisemmat osat pääsivät kukin Oscar-ehdokkaaksi, ennen kuin Kuninkaan paluu räjäytti potin tuomalla tekijöilleen 11 pystiä. Hobitin tavoin romaaneihin perustuvia ennakkosuosikkeja ovat myös pukudraama Anna Karenina, Ang Leen omalaatuinen selviytymiskertomus Life of Pi sekä Fountain- ja Tree of Life -vertauksia kerännyt Cloud Atlas.

Kovat odotukset on luonnollisesti myös Quentin Tarantinolla ja hänen orjuusaiheisella kostofantasiallaan Django Unchained. Vihatusta näyttelijästä arvostetuksi ohjaajaksi kohonneen Ben Affleckin uusin Argo vie sitä vastoin katsojan totuuteen pohjaavan salaisen CIA-operaation keskelle. Lisäksi varhaisissa ehdokkuusarveluissa on nostettu esille jo kesällä Yhdysvalloissa julkaistut kaksi elokuvaa: Wes Andersonin uusin, jopa miehen parhaaksi kehuttu ja nyt Suomeen saapuva Moonrise Kingdom sekä hurrikaani Katrinan ravistelemassa New Orleansissa kulkeva Beasts of the Southern Wild.

Kesän yleisösuosikkien näkökulmasta polttava kysymys on Yön ritarin paluun kohtalo. Akatemia laajensi kolme vuotta sitten parhaan Oscar-elokuvan ehdokaskategoriaa. Syyksi on yleisesti tulkittu se, että yleisösuosikki Yön ritari jäi ehdokasasettelun ulkopuolelle. Lisääntyneen lukumäärän toivottiin tuovan elokuvia ehdolle entistä laaja-alaisemmin. Christopher Nolanin seuraava elokuva Inception pääsi jo ehdolle parhaan elokuva voittajaksi. Miehen tämänkertainen kohtalo selviää neljän kuukauden kuluttua, kun ehdokkaat ilmoitetaan 15. tammikuuta. Todelliset suosikit ottavat yhteen järjestyksessään 85. palkintogaalassa Kodak-teatterissa Los Angelesissa 24. helmikuuta.

Ilkka Hemmilä 13.09.2012 klo 09:47

Uusimmat artikkelit

Tervetuloa, Chucky 2.0!

Vuoden 1988 kauhujännäri Child's Play innoitti peräti kuusi jatko-osaa, jotka kehittivät ja laajensivat lastenlelusta tappajaksi muuttuvan riivatun nuken mytologiaa mitä oudoimmilla ja viihdyttävimmillä tavoilla.Uusi Child's Play lähtee liikkeelle siitä, miten riippuvuus esineistä voi lähteä käsistä ja luottamus moderniin teknologiaan muuttuu painajaiseksi.

Jouni Vikman

Will Smith lupailee suuria

Tarjoaako Gemini Man jotain uutta ja ihmeellistä?

Jouni Vikman

Fast & Furious: Hobbs & Shaw – Egot törmäävät

Uutta Fast & Furious -elokuvaa odotellessa voi ikävää lieventää leffasarjan spin-offilla.

Jouni Vikman

Nyt on helvetti irti! Hellboy tulee taas

Guillermo del Toron Hellboysta on kulunut jo 15 vuotta ja sen jatko-osastakin yli kymmenen. Niiden tuottajat näkivät ajan kypsäksi uudelle sovitukselle alkuperäisestä sarjakuvasta.

Jouni Vikman

Captain Marvel on Marvel-elokuvien voimakkain hahmo

Captain Marvel käsittelee aikaisemmin näkemätöntä puolta Marvel-studion elokuvauniversumin historiasta ja esittelee uuden supersankarin.

Jouni Vikman

Näytä lisää artikkeleita...