Naisten haku

Pixarin uusi elokuva on vuoden odotetuimpia tapauksia monelle niin nuorelle kuin vanhallekin leffafanille. Laadun merkiksi kohonneen firman tämänkertainen leffa on yhtiön ensimmäinen prinsessaelokuva Urhea, jossa tulisieluinen skottineito Merida ei tahdo alistua perimän, sukupuolen ja perinteen velvoittamaan kohtaloon hiljaisena vaimona. Toisaalta hän ei ole suinkaan ensimmäinen jousiammunnan taitava vahva nuori naishahmo, jota elokuvayleisö pääsee tänä vuonna seuraamaan. Ensimmäinen oli Nälkäpelin Katniss Everdeen, jonka edesottamukset ovat nyt todistettavissa kotijulkaisunkin puolella. Käytän tätä yhteensattumaa häpeämättömänä tekosyynä pohtiakseni naisten asemaa tämänhetkisessä elokuvakulttuurissamme.

Lähivuosikymmeninä naiset ovat toimintaleffoja myöten osoittautuneet yhtä päteviksi elokuvasankareiksi kuin miehetkin. Hyvinä esimerkkeinä tästä ovat vaikkapa Sarah Connor ja Ellen Ripley. Tarkoittaako tämä kuitenkaan vielä sitä, että naisten asema elokuvissa on noussut hiljaisen seuraajan roolista tasavertaiseksi toimijaksi mieshahmojen rinnalle? Viikon kahdessa puhutuimmassa elokuvassa on selkeä vahva naishahmo, mutta tämä on lähinnä julkaisuaikataulujen muodostamaa sattumaa. Millainen on tyypillinen leffaviikko, eli miten on laita suurten suuntaviivojen kanssa? Niiden arvioimista auttaa niin sanottu Bechdelin testi.

Bechdelin testi, joka tutkii muttei suinkaan arvioi yksittäisiä elokuvia, on kotoisin Alison Bechdelin luoman Lepakkoelämää-nimisen sarjakuvan stripistä vuodelta 1985 - Bechdel tosin antaa kunnian ideasta ystävälleen Liz Wallacelle, joten ehkä Wallacen testi olisi kokeelle osuvampi nimi. Joka tapauksessa: kolmiosaisen testin läpäistäkseen elokuvassa pitää stripin mukaan olla 1) kaksi naishahmoa, jotka 2) elokuvan aikana puhuvat toisilleen vähintään kerran 3) asiasta, joka ei ole mies. Lisäkriteeriksi on jälkeenpäin usein lisätty se, että naisten pitää tulla nimetyiksi elokuvan aikana. Myönnytys on aika pieni ottaen huomioon sen, etteivät vaatimukset siltikään ole teoriassa järin tiukat. Läpäisy ei kuitenkaan vaikuta enää itsestään selvältä, jos käyt läpi esimerkiksi kymmenen viimeiseksi katsomaasi elokuvaa.

Todennäköisesti huomaat, että heppoisista kriteereistä huolimatta hämmentävän moni niistä ei läpäissyt koetta, ja monet onnistujatkin saattoivat suoriutua vain rimaa hipoen: nimettyjä naishahmoja ei välttämättä ollut kuin muutama, keskusteluja ei montakaan, ja niistäkin vain harvat muista kuin mieshahmoista tai miehistä ylippänsä. Tänä kesänä testin ovat reputtaneet muun muassa sellaiset isot elokuvat kuin Diktaattori, Men in Black 3 ja Avengers. Viimeisenä mainittu on sentään vahvoista naishahmoistaan tunnetun Joss Whedonin käsialaa.

Testi voi olla haasteellinen, vaikka läpäisymahdollisuuden määrä kasvaa: kokeen reputtavat esimerkiksi Ocean's-trilogia, alkuperäinen Tähtien sota -trilogia ja Taru sormusten herrasta -trilogia jopa 12 tunnin ohjaajan versionakin. Puolen vuorokauden imevään katselukokemukseen ei mahdu kahta nimettyä naishahmoa, joilla olisi mielessä muu kuin vastakkaisen sukupuolen edustaja!

Tämä on tietenkin kevyttä kärjistämistä, mutta se ei vaikuta ajatukseen asian takana: elokuvien naiset ovat harvoin olemassa suhteessa toisiinsa tai juonen edistämiseen vaan ensisijaisesti miehiin. Valtaosassa elokuvia miehet edelleen ovat toiminnan keskiössä ajamassa juonta eteenpäin, kun taas naiset ovat heidän kiintiöpaikan täyttäviä seurustelukumppaneitaan. Toki monet elokuvat eivät voi läpäistä koetta teko- tai sijoittumismiljöönsä vuoksi - Arabian Lawrencen lopputeksteihin ei ole päässyt ainuttakaan puhuvaa naisnäyttelijää - mutta reputtaminen on hälyttävää siksi, että ehdot ovat niin löysät: kaksi hahmoa ja näiden välinen tervehdys riittäisi. Jos naisia ei katsota merkityksellisiksi edes tähän, mitä se kertoo elokuvien tekijöistä ja sitä kautta länsimaisesta yhteiskunnasta tänä päivänä?

Tässä välissä lienee paikallaan alleviivata uudestaan sitä, ettei Bechdelin testi suinkaan määritä yksittäisten elokuvien laatua. Arabian Lawrence on edelleen mestariteos, Tähtien sota merkittävä kulttuurillinen virstanpylväs, Ocean's Eleven huikaisevan hauska huijarijännäri ja Sormusten herra eeppisimpiä seikkailuita, mitä ihmiskunta on taiteeseen taltioinut. Toisaalta Bechdelin testi ei löyhyytensä vuoksi edes määritä naishahmojen yleistä voimakkuutta. Esimerkiksi Transformers 2 pääsee kokeen läpi vain, koska päähenkilön hysteerinen äiti kehuu poikansa seksiobjektimaisen tyttöystävän hiuksia. Toisaalta erityisesti naisten asemasta kiinnostunut The Girl with the Dragon Tattoo (David Fincherin ohjaama jenkkiremake) ei läpäise koetta.

Bechdelin testin funktio ei olekaan elokuvataiteellisessa arvioinnissa. Sen pitkäjänteinen soveltaminen haastaa yksinkertaisen esimerkin kautta ajattelemaan naisten ja miesten välisen väitetyn tasa-arvon tilaa elokuvissa ja sitä kautta myös oikeassa elämässä. Kokeen kautta on helppo huomata elokuva-alan miesvaltaisuus niin näyttelijöiden, käsikirjoittajien, tuottajien kuin ohjaajienkin parissa, ja pohtia asian vaikutuksia. Mitä vähemmän ihmisiä pääsee ääneen, sitä kapea-alaisempia kerrottavat tarinat ovat. Vaikka Bechdelin testi onkin pian 30 vuotta vanha irtonainen anekdootti, sillä on siis silti sijansa, kun puhutaan sukupuolten välisen tasa-arvon toteutumisesta.

Ilkka Hemmilä 23.08.2012 klo 19:37

Uusimmat artikkelit

Tervetuloa, Chucky 2.0!

Vuoden 1988 kauhujännäri Child's Play innoitti peräti kuusi jatko-osaa, jotka kehittivät ja laajensivat lastenlelusta tappajaksi muuttuvan riivatun nuken mytologiaa mitä oudoimmilla ja viihdyttävimmillä tavoilla.Uusi Child's Play lähtee liikkeelle siitä, miten riippuvuus esineistä voi lähteä käsistä ja luottamus moderniin teknologiaan muuttuu painajaiseksi.

Jouni Vikman

Will Smith lupailee suuria

Tarjoaako Gemini Man jotain uutta ja ihmeellistä?

Jouni Vikman

Fast & Furious: Hobbs & Shaw – Egot törmäävät

Uutta Fast & Furious -elokuvaa odotellessa voi ikävää lieventää leffasarjan spin-offilla.

Jouni Vikman

Nyt on helvetti irti! Hellboy tulee taas

Guillermo del Toron Hellboysta on kulunut jo 15 vuotta ja sen jatko-osastakin yli kymmenen. Niiden tuottajat näkivät ajan kypsäksi uudelle sovitukselle alkuperäisestä sarjakuvasta.

Jouni Vikman

Captain Marvel on Marvel-elokuvien voimakkain hahmo

Captain Marvel käsittelee aikaisemmin näkemätöntä puolta Marvel-studion elokuvauniversumin historiasta ja esittelee uuden supersankarin.

Jouni Vikman

Näytä lisää artikkeleita...