Ideavarkauksia ja inhoa Hollywoodissa

Elokuvastudioilta Pixar ja DreamWorks Animation julkaistaan Suomessa tässä kuussa molemmilta yksi uutuuselokuva: ensin mainitulta Urhea ja jälkimmäiseltä Madagascar 3. Pienen pohjoisen maan elokuisen lippuluukkukuninkaan tittelistä kilpaileminen on kuitenkin pientä verrattuna siihen, millaista nokittelua yhtiöiden historiaan on mahtunut. Kymmenisen vuotta sitten yhteenotto ulottui jopa yllättävän henkilökohtaiselle tasolle. Mahdinmittailun syyt löytyvät yhtiöiden varhaisista vuosista.

Kaksikosta pidemmät juuret omaa Pixar, joka eriytyi omaksi studiokseen 1986. Sitä ennen nimellä Graphics Group -kulkeneen firman animaattoreita oli vetänyt yhteen George Lucasin muodostamat LucasArts ja Industrial Light & Magic. Tavoitteena oli ensin mainitun kanssa luoda pioneeriaskelia tietokoneanimaation parissa, ja myöhemmin soveltaa niitä käytäntöön elokuvien erikoisefektien muodossa jälkimmäisen kanssa.

Jos yhtiön edeltäjä koki alkunsa niinkin ison nimen kuin George Lucasin suojissa, on myös firman seuraava merkkihenkilö hyvin tunnettu. Kun firma itsenäistyi vuonna 1986 nimellä Pixar, oli sen rahoittajana Apple-yhtiön kanssa riitoihin ajautunut Steve Jobs. Hän käytti 10 miljoonaa dollaria jaoston ostamiseen Lucasilta ja sen toiminnan uudelleenjärjestämiseen. Toimeentulonsa turvaamiseksi Pixar esimerkiksi valmisti tietokoneita ja teki televisiomainoksia.

Firman sisällä oli kuitenkin uskoa enempäänkin. Nykyään yhtiön kiistämättömiin avainhenkilöihin kuuluva animaatiolegenda John Lasseter teki firman luomalla tekniikalla lyhytelokuvia ja esitteli rahoittajille tekniikan potentiaalia kokopitkän elokuvan luomiseen. Lottovoitto osui yhtiön kohdalle 1991, kun se teki uusiutuvan animaatiojättiläisen Disneyn kanssa sopimuksen kolmen kokoillan animaatioelokuvan tekemisestä. Ensimmäinen yhteistyön hedelmä oli neljä vuotta myöhemmin ilmestynyt Toy Story, animaatiohistorian ensimmäinen kokopitkä tietokoneella luotu elokuva, jonka myötä kulku Pixarin menestyspolulle oli pohjustettu.

Samaan aikaan Disneyn johtoportaan sisäinen eripura sai henkilön nimeltä Jeffrey Katzenberg jättämään yhtiön. Katzenberg oli ollut luotsaamassa alkuun Disneyn animaatio-osaston toista kultakautta Pienen merenneidon, Kaunottaren ja hirviön, Aladdinin ja Leijonankuninkaan muodossa. Lisäksi hän oli auttamassa Disneyn ja Pixarin välisen sopimuksen syntymisessä. Katzenberg ei siis lähtenytkään studion parista mistä tahansa asemasta, vaan hän vei mennessään kunnianhimon ja katkeruuden yhdistettynä yksityiskohtaiseen tietoon Disneyn ja Pixarin tulevista projekteista.

Katzenberg perusti yhdessä Steven Spielbergin ja David Geffenin kanssa elokuvastudion DreamWorks ja sille välittömästi oman animaatio-osaston lokakuussa 1994 samaan aikaan, jolloin hän lähti Disneyltä. DreamWorks Animation kokeili siipiään käsinpiirretyn 2D-animaation parissa (esim. Egyptin prinssi) ennen kuin siirtyi kokonaan tuottamaan huumoripainotteisia kolmiulotteisia tietokoneanimaatioita.

DreamWorks Animationin ensimmäinen elokuva oli kuitenkin Antz, joka viitoitti yhtiölle tietä 3D-animaatioiden suuntaan. Muurahaiselokuva oli tarkoituksellinen vastaveto Pixar-elokuvalle Ötökän elämää: John Lasseter oli ehdottanut jälkimmäisen tuottamista Disney-johdolle samalla viikolla, jolloin sen tie erkani Katzenbergenin kanssa. Kaksi muurahaisaiheista leffaa julkaistiin Yhdysvalloissa kahden kuukauden sisältä toisistaan, ja Katzenberg piti tarkkaan huolta siitä, että hänen elokuvansa kerkeäisi yleisön silmien eteen ensin.

DreamWorksin seuraava tietokoneanimaatio oli Disneyn koko prinsessabrändille irvaillut Shrek, eikä kilpailu suinkaan vielä laantunut siihen. Molemmilta löytyy vuoden sisään julkaistu elokuva merenelävistä (Pixarin Nemoa etsimässä ja DreamWorksin Hain tarina) sekä leffa New Yorkin eläintarhasta karkaavasta eläinsakista (DreamWorksin Madagascar ja Disneyn levittämä Aivan villit). Lisäksi keskinäiseen kyräilyyn voi lukea vielä Etelä-Amerikkaan sijoittuvat humoristiset seikkailut Tie El Doradoon ja Keisarin uudet kuviot.

Vaikka DreamWorks teki kenties tarkoituksella, kenties sattumalta alkuvuosinaan monia animaatioelokuvia, joiden juonikuvaus ainakin pinnallisesti vastasi Disneyn julkaisemia piirrosleffoja, poikkesivat elokuvat muuten toisistaan edustaessaan studioidensa tuotantofilosofioita. Pixarilta on totuttu odottamaan animaatiojäljen standardeja tasaisin väliajoin päivittäviä hahmokeskeisiä elokuvia, kun taas DreamWorks haastoi kilpakumppaninsa kutsumalla myös aikuiset nauttimaan heidän huumoripainotteisista tarinoistaan.

Vaihtoehdon tarjoaminen auttoi sittemmin emästudiostaan itsenäistyneen DreamWorks Animationin muodostamaan jalansijan animaatioelokuvien markkinoilla. Yhtiö onkin sittemmin kyennyt myös luomaan täysin omia menestystarinoitaan, kuten elokuvat Kung Fu Panda ja Näin koulutat lohikäärmeesi. Aikuistunut yhtiö luokin nykyään vakavasti otettavan kilpailijan Disney-Pixarille, joka muuten hallitsisi animaatioelokuvien kenttää suvereenisti.

Ilkka Hemmilä 08.08.2012 klo 23:00

Uusimmat artikkelit

Tervetuloa, Chucky 2.0!

Vuoden 1988 kauhujännäri Child's Play innoitti peräti kuusi jatko-osaa, jotka kehittivät ja laajensivat lastenlelusta tappajaksi muuttuvan riivatun nuken mytologiaa mitä oudoimmilla ja viihdyttävimmillä tavoilla.Uusi Child's Play lähtee liikkeelle siitä, miten riippuvuus esineistä voi lähteä käsistä ja luottamus moderniin teknologiaan muuttuu painajaiseksi.

Jouni Vikman

Will Smith lupailee suuria

Tarjoaako Gemini Man jotain uutta ja ihmeellistä?

Jouni Vikman

Fast & Furious: Hobbs & Shaw – Egot törmäävät

Uutta Fast & Furious -elokuvaa odotellessa voi ikävää lieventää leffasarjan spin-offilla.

Jouni Vikman

Nyt on helvetti irti! Hellboy tulee taas

Guillermo del Toron Hellboysta on kulunut jo 15 vuotta ja sen jatko-osastakin yli kymmenen. Niiden tuottajat näkivät ajan kypsäksi uudelle sovitukselle alkuperäisestä sarjakuvasta.

Jouni Vikman

Captain Marvel on Marvel-elokuvien voimakkain hahmo

Captain Marvel käsittelee aikaisemmin näkemätöntä puolta Marvel-studion elokuvauniversumin historiasta ja esittelee uuden supersankarin.

Jouni Vikman

Näytä lisää artikkeleita...