Markkinointi-imperiumin vastaisku

Tämä on San Diego Comic-Conin 2012 annista kertovan artikkelin toinen osa. Ensimmäinen osa on luettavissa täältä. Kerrottavaa on vielä niin paljon, että mennään vailla kertauksia suoraan asiaan.

Perjantaina

Vaikka Sony Pictures piti blockbuster-elokuvien ääntä yllä Total Recallin, Looperin ja Elysiumin yhteisellä paneelilla, perjantai oli liikkuvien kuvien osalta tv:n päivä. Tulevia tuotantokausiaan esittelivät jo kahdeksatta kautta kypsyttelevä rikosdraama Bones, animaatiohitin Avatar: The Last Airbender tarinaa jatkava The Legend of Korra sekä kolmansiin kausiin valtavin painein suuntaavat Walking Dead ja Game of Thrones. Ensimaistiaisia saatiin nauttia CW-kanavalle Smallvillen paikkaavasta supersankarisarjasta Arrow ja Farscapen luojan tuoreesta idealapsosesta Cult.

Muista paneeleista pyrki erottautumaan Rillit huurussa. Kuudenteen kauteen matkaava tiede- ja nörttiaiheinen sitcom oli kuin kotonaan suuressa H-hallissa. Monet muutkin esiintyjät antoivat faneille mahdollisuuden nähdä suosikkisarjansa tekijät ja kuulla heiltä sarjan tekemisestä, mutta ainoastaan Rillit huurussa järjesti täysi-ikäisten kysyjien kesken arvonnan, jonka voittaja sai ilmaisen matkan avaruuteen. Tiketin kävi onnelliselle kalifornialaiselle ojentamassa Nasan entinen astronautti Richard Searfoss.

Silti päivän odotetuin tapahtuma taisi olla tv-sarjalle, joka päättyi jo vuosikymmen sitten. Yhteen tuotantokauteen jääneen, mutta sen jälkeen mittavan kulttisuosion löytäneen Fireflyn luoja ja Comic-Conin vakiokasvo Joss Whedon saapui yhdessä show'n viiden pääosanesittäjän kanssa järjestämään 10-vuotistapaamisen fanien kanssa. Keskuksen toiseksi isoin sali, 5900-paikkainen Ballroom 20, näki jo edeltävinä öinä ulkopuolellaan lauman jonottavia faneja. Whedon (kuvassa keskellä vaaleassa paidassa) yllätti sakin paneelia edeltävänä yönä kello kolmen aikoihin ilmestymällä jutustelemaan faniensa kanssa. Paikalla olleiden mukaan Whedon puhui jokaisen jonottaneen kanssa ilman mitään sen kummempaa syytä: ainoat kamerat olivat fanien tuomia. Itse Firefly-paneeli tosin filmattiin tv-dokumenttia Browncoats Unite varten. Tapahtumasta on jo nyt nähtävillä Whedonin pohdiskelu fanien merkityksestä.

Lauantaina

Seuraavana päivänä huomio siirtyi takaisin isolle kankaalle. H-hallin tapahtumarikkaan päivän aloitti Quentin Tarantino, jonka pian Conin jälkeen kuvauksensa päättänyt Django Unchained on spagettiwestern kostofantasiaa elävän orjan näkökulmasta. Rento ja rakastettu Tarantino jutteli näyttelijöidensä kanssa elokuvan tekemiseen liittyvistä yksityiskohdista. Esimerkiksi Christoph Waltz opetti Djangon vaimoa esittävälle Kerry Washingtonille saksaa. Kielikylpy valmisti Washingtonia rooliin, joka on Tarantinon mukaan John Shaftin iso-iso-iso-isoäiti.

Warner Brothersin ja Legendary Picturesin 150-minuuttisessa paneelissa Peter Jackson esitteli Hobitista 12 minuutin pätkän, jossa ensi kertaa nähtiin vanhat kasvot Christopher Lee ja Orlando Bloom. Lisäksi Uuden-Seelannin leffakummisetä vihjasi juuri valmistuneista kuvauksista huolimatta halusta jatkaa filmaamista niin, että voisi saada molemmista Hobitti-elokuvista pidennetyt versiot tai peräti Sormusten herra -trilogiaa pohjustavan kolmannen elokuvan. Jackson ei kuitenkaan vienyt kaikkea huomiota, sillä Guillermo del Toron monsteri- ja robottihulinasta Pacific Rim sekä Zack Snyderin Teräsmies-tulkinnasta nähtiin ensimmäiset, hartaasti odotetut videopätkät. Man of Steelin teaser-traileri julkaistiin myös Yön ritarin paluun edelle, mutta siitä karsittiin kaikki Conissa nähdyt vauhdikkaat efektiotokset. Ennalta ilmoitetun ohjelman lisäksi nähtiin Monsters-ohjaaja Gareth Robertsin valmisteleman Godzilla-elokuvan testikuvausmateriaalia.

Yllätyksiä toimitti myös Marvel Studios, jonka oletettiin valottavan studion arvailun alla ollutta tulevaisuutta. Tilaisuuden aluksi yleisön täysin hallinnut letkeä Robert Downey Jr tanssahteli hallin poikki Iron Man -hansikas kädessään. Rautamiehen uusi puku, videomateriaali ja keskustelutilaisuus eivät olleet ainoita herkkuja firmalta, joka on ennenkin julkistanut San Diegossa suuria ilmoituksia. Thor 2 sai salaperäisen lisänimen The Dark World, kun taas Captain America 2:n alaotsikoksi paljastettiin sarjisfaneille tuttu Winter Soldier, joka nostanee erään ykkösleffan sivuhahmon tarinan keskiöön.

Näiden lisäksi Marvel ilmoitti arvailujen mukaan tekevänsä avaruusseikkailun Guardians of the Galaxy, joka esittelee maailmalle muun muassa aseistetun pesukarhun (konseptitaidetta ohessa). Myös Edgar Wrightin Ant-Manista saatiin uutisia, kun Twitterinsä mukaan Lontoossa majaillut ohjaaja saapui yllättäen esittelemään hieman ennen Conia kuvatun testimateriaalin. Wrightin mukaan hahmon hallitseman nopeatempoisen koonvaihtelun saaminen kohdilleen elokuvallisesti vei noin vuoden per sekunti. Toisaalla nähtiin Marvelin ulkopuolella tehty fanifilmi, jossa Thomas Jane palasi Punisherin rooliin Ron Perlmanin tukemana. Pätkä nimeltään Dirty Laundry löytyi pian myös netistä.

Sunnuntaina

Viimeisenä päivänä palattiin monin osiin tv:n puolelle. Äänensä saivat kuuluviin ainakin viidennelle ja viimeiselle kaudelle lähtevä Fringe, kahdeksatta kautta korkaava Supernatural ja kaksi vuotta lisää elinaikaa saanut Sons of Anarchy. Atlantin tältä puolelta BBC:n rahtasi paikalle Merlinin ja Doctor Whon. Viimeksi mainittu saattaa olla planeetan pitkäkestoisin ja sikäli tolkuttomiin mittoihin fanitettu scifisarja, mutta siltikin sen pääosanesittäjä Matt Smith paljasti fanipoikapuolensa: hän myönsi yleisölle seonneensa onnesta tavattuaan Peter Jacksonin ja Edgar Wrightin, ja ilmoitti ensi vuoden tavoitteeksi Breaking Badin Bryan Cranstonin tapaamisen ennen kuin siirtyi oman show'nsa pariin.

Lähes käsinkosketeltavana ilmassa leijuva kunnioitus onkin merkittävä osa Comic-Conin ainutlaatuista ilmapiiriä - joten mikä lieneekään sitä parempi paikka markkinoida erään elokuva-alan legendan työtä kartoittavaa dokumenttia? Kyseessä ei ollut ohjaaja, näyttelijä tai kukaan muukaan elokuvantekijä vaan taiteilija Drew Struzan, jonka käsinluodut piirustukset ja maalaukset ovat olleet käytössä lukuisissa ikonisissa elokuvajulisteissa, kuten Tähtien sota- ja Indiana Jones -elokuvien postereissa. Muun muassa Steven Spielbergia, Guillermo del Toroa ja George Lucasia haastatteleva dokumentti Drew: The Man Behind the Poster sai tapahtuman yhteydessä näppärän trailerin, ja toivottavasti pian myös julkaisupäivän.

Comic-Conin jokavuotisiin rituaaleihin kuuluu se, että Buffy vampyyrintappajan fanit tuovat osana päätöshetkiä esitettäväksi sarjan omalaatuisen ja hervottoman hauskan musikaalijakson Once More with Feeling. Yleisö tuttuun tapaan lauloi mukana ja harjoitti jakson tapahtumien kanssa humoristista kanssakäymistä, joka tunnetaan myös monista Rocky Horror Picture Show'n esityksistä. Jakson nimi varmaan kuvastaa hyvin lukuisten paikalla olleiden mielialaa: reissu oli vaivan arvoinen ja onnistunut, mutta ensi vuonna voi parantaa entisestään.

Ensi vuonna yleisön paluu - miksi?

San Diego Comic-Con oli vielä vuosikymmen sitten kiusallisen helppoa leimata sosiaalisesti epävarmojen rillipäiden keskinäiseksi olantaputteluksi. Toisaalta tuo määritelmä jättää huomiotta paitsi kaikkien muiden teemakokoontumisten vastaavanlaisen luonteen, myös hurjan muutoksen, joka viihdeteollisuudessa on 2000-luvun aikana tapahtunut. Supersankarielokuvat, fantasiasarjat ja scifituotannot ovat nykyään viihteen eturivissä. Comic-Con tarjoaa läpileikkauksen populaarikulttuurin eri muotojen villeimmistä faneista ikään, sukupuoleen ja cosplay-asun laatuun katsomatta.

Comic-Con onkin koko perheen tapahtuma, jossa jokainen on fani: myös megatähdet arvostavat toisiaan ja tietenkin yleisöään. Iron Man 3 -paneelin alussa lavalle noussut Robert Downey Jr (kuvassa lapsifanien keskellä) tiivisti tapahtumaan kolmeen lauseeseen yleisön keskellä jammailtuaan: hän halusi tietää, kuinka paljon hän rakastaa faneja, kuinka paljon yleisö rakastaa häntä, ja miksi videoklipit eivät pyöri jo - kaikki yhä suurneviin huutovastauksin. Hurmostila, keskinäinen kunnioitus ja ainutlaatuinen materiaali - siitä on hyvä kokoontuminen tehty.

Ilkka Hemmilä 25.07.2012 klo 21:33

Uusimmat artikkelit

Tervetuloa, Chucky 2.0!

Vuoden 1988 kauhujännäri Child's Play innoitti peräti kuusi jatko-osaa, jotka kehittivät ja laajensivat lastenlelusta tappajaksi muuttuvan riivatun nuken mytologiaa mitä oudoimmilla ja viihdyttävimmillä tavoilla.Uusi Child's Play lähtee liikkeelle siitä, miten riippuvuus esineistä voi lähteä käsistä ja luottamus moderniin teknologiaan muuttuu painajaiseksi.

Jouni Vikman

Will Smith lupailee suuria

Tarjoaako Gemini Man jotain uutta ja ihmeellistä?

Jouni Vikman

Fast & Furious: Hobbs & Shaw – Egot törmäävät

Uutta Fast & Furious -elokuvaa odotellessa voi ikävää lieventää leffasarjan spin-offilla.

Jouni Vikman

Nyt on helvetti irti! Hellboy tulee taas

Guillermo del Toron Hellboysta on kulunut jo 15 vuotta ja sen jatko-osastakin yli kymmenen. Niiden tuottajat näkivät ajan kypsäksi uudelle sovitukselle alkuperäisestä sarjakuvasta.

Jouni Vikman

Captain Marvel on Marvel-elokuvien voimakkain hahmo

Captain Marvel käsittelee aikaisemmin näkemätöntä puolta Marvel-studion elokuvauniversumin historiasta ja esittelee uuden supersankarin.

Jouni Vikman

Näytä lisää artikkeleita...