Mitä Avengersin jälkeen, Marvel?

Tämä kirjoitus sisältää hieman spoilereita elokuvaan The Avengers. Lisäksi kyseessä on hyvin heikko yritys ennustaa tulevaa.

Tätä kirjoittaessa Marvelin ja Disneyn yhteistyön hedelmä The Avengers on takonut maailmalla rahaa yli 1,4 miljardia dollaria. Miljardin dollarin rajan Avengers rikkoi ennätyksellisessä 19 päivässä. Jos inflaatiota ei oteta lukuun, se on historian kolmanneksi menestynein elokuva - edellään vain James Cameronin rahasammot Titanic ja Avatar.

Jälkeenpäin arvioituna tie Avengersin megasuosioon on helposti nähtävissä: alustetaan mainiosti nippu ihmisläheisiä toimintasankareita lukuisissa genreissä, ja tuodaan sen jälkeen heidät kaikki yhteen pelastamaan maailma. Jokaisella hahmolla saattaa olla omat irralliset ja erilaiset fanikuntansa, mutta näiden hahmojen tiimielokuvalla onkin potentiaali tuoda tämä kirjava joukkio yhden elokuvan ääreen. Matkan varrelle mahtuneet epäilijät, joiden mukaan yleisö ei voi sisäistää esimerkiksi scifihenkisen lentävän metallisen asepuvun ja räiskyvää fantasiaa edustavan norjalaisen ukkosenjumalan yhdessäoloa, joutuivat vaikenemaan.

Neljä vuotta sitten suunnitelma kuitenkin näytti mahdottomalta - osittain siksi että sitä ei oikeastaan ollut olemassa. Avengers on toki ollut todennäköisesti jonkinasteinen päätavoite siitä asti, kun Marvel ilmoitti alkavansa tuottamaan hahmoihinsa pohjautuvia elokuvia itsenäisesti. Kuitenkin Iron Manin lopputekstien jälkeinen irtonainen kohtaus, joka esitteli ensimmäistä kertaa Avengers-hankkeen ja sitä kokoavan Nick Furyn, pohjautui täysin ohjaaja Jon Favreaun ehdotukseen, mikäli Favreaun haastattelulausuntoa on uskominen. Incredible Hulkin, Thorin, Captain American ja kumppaneiden lisääminen hankkeeseen onkin tapahtunut enemmän tai vähemmän lennosta. Tuon impulsiivisuuden varjossa sarjisfaneilla onkin riittänyt spekulointia siitä, mihin suuntaan Avengers 2 ja sitä valmistelevat elokuvat lähtevät.

Jotkin mahdolliset suunnat on kuitenkin helppo rajata pois. Marvel ei nimittäin omista elokuvaoikeuksia kaikkiin sarjakuvahahmoihinsa. Ennen omatoimista leffaosastoa firma nimittäin myi filmatisointioikeuksia suurille elokuvayhtiöille. Näin ollen Hämähäkkimies ja Ghost Rider kuuluvat vieläkin Sonyn haltuun, kun taas X-Menin mutantit, Fantastic Four ja Daredevil ovat 20th Century Foxin omistuksessa. Tämä on syy sille, miksi New Yorkissa asustavat Ihmeneloset, Matt Murdock ja Peter Parker eivät syöksyneet tositoimiin, kun chitaurit ja Loki tuhosivat heidän kotikaupunkiaan.

Poismyydyt hahmot voivat päätyä Nick Furyn vaikutusvallan piiriin vain, jos studiot haluavat kaupata niiden elokuvaoikeudet takaisin Marvelille, tai jos hahmoihin liittyviä elokuvia ei valmisteta kulloisessakin sopimuksessa määriteltyyn tahtiin. Näin Hulkin, Punisherin ja Bladen leffaoikeudet ovat erinäisten seikkailujen jälkeen palautuneet Marvelille.

Matkalla toiseen Avengers-elokuvaan löytynee sentään pari itsestään selvää etappia. Supersankariryhmän jäsenet on tarkoitus viedä jälleen omille teilleen. Porukan suosituimman sankarin Iron Manin kolmatta elokuvaa filmataan jo, ja Thor 2:n kuvaukset alkavat vielä tänä kesänä. Näiden elokuvien on tarkoitus marssia teattereihin ensi vuonna. Niiden jälkeen 2014 myös Captain America saa oman jatko-osan. Näiden kolmen elokuvan sisältö on arvailun alla, ja todellisen kysymysmerkin muodostaa se, mitä niiden jälkeen tulee.

Captain America 2:n lisäksi Marvel on jo varannut toisenkin ensi-iltapäivän vuodelle 2014, mutta tämä elokuva on vielä nimeämättä. Lisäksi studion tuotantopomo Kevin Feige on myöntänyt, että Marvelilla on toinenkin nimeämätön mysteerielokuva aktiivisesti työn alla. Avengers 2 olisi tietenkin kutkuttava paljastus jo nyt, mutta aika olisi sille vielä hieman vähän liian varhainen. Sen sijaan viimeistään näissä vielä nimeämättömissä elokuvissa luulisi alkavan kosmisten seikkailujen syventäminen. Lisätiedon tarvetta tosiaan olisi: Avengersin chitaurijoukot jäivät ensiesiintymisessään pelkäksi tykinruuaksi, heitä komentanut mystinen johtaja kulki lopputeksteissäkin pelkällä nimellä The Other, ja aivan lopussa Kostajien seuraavana suurena vastuksena vihjattiin olevan maailmankaikkeuden nihilistisin tuhokone Thanos, joka ei liene millään tavalla tuttu sarjakuviin vihkiytymättömälle.


Jo ilmoitetusta kolmesta elokuvasta luontevimmin taustoitustyötä sopisi aloittamaan Thor 2 ykkösosan hengessä, mutta mikäli galakseja lähdetään kartoittamaan, sitä ei välttämättä yhdessä elokuvassa tehdä. Mitkä ovat siis Marvelin työstämät kaksi nimeämätöntä leffaa? Thanos-paljastusta vasten esimerkiksi Feigen kanssa käydyissä haastatteluissa usein mainittu Guardians of the Galaxy -projekti alkaa vaikuttaa todennäköiseltä ja ymmärrettävältä. Kyseessä on eri lajien muodostama intergalaktinen puolustusryhmä, jonka jäsenet ovat lajiensa viimeisiä edustajia. Vaikka sakki saisi oman elokuvansa, porukan liittäminen Avengersin rinnalle olisi sikäli ongelmallista, että kyseessä on jo oma supersankaritiimi.

Pitkään on valmisteltu myös omaa elokuvaa Ant-Manille. Kokoaan muuttavalle tekniikkanerolle ovat Edgar Wright ja Joe Cornish laatineet ja päivittäneet käsikirjoitusta jopa viiden vuoden ajan muiden projektiensa välissä. Wright haluaisi itse ohjata elokuvan, jonka päähenkilö on sarjakuvissa Kostajien oleellinen perustajahahmo. Toisaalta kosmisten sfäärien oheen sopisi mystisiä ulottuvuuksia tutkimaan Doctor Strange. Hahmon omalle elokuvalle povattiin vuosia sitten unelmatiimiä: ohjaajaksi Guillermo del Toro ja käsikirjoittajaksi Neil Gaiman. Tämä leffa on kuitenkin kadonnut vielä syvemmälle limboon kuin Ant-Man, jonka olemassaolosta sentään joko Feige tai Wright ovat säännöllisesti yleisöä kiusanneet.

Uusien tiimilisäysten lisäksi Marvelilla on kauan puhuttu erinäisten SHIELD-jäsenten huomioimisesta. Scarlett Johanssonin Musta leski tai Jeremy Rennerin Haukansilmä voisivat päätyä soolotehtävän pariin. Lisäksi on tietenkin olemassa mahdollisuus Samuel L. Jacksonin esittämän Nick Furyn roolin laajentamisesta. Lisäksi tämän vastaesitelty oikea käsi, Cobie Smuldersin tulkitsema Maria Hill, jäi syrjään Avengersissa. Tietenkin jo ihan tehokkuuden vuoksi nämä projektit voisivat sulautuakin.

Toisaalta pitkä valmistelukaan ei tarkoita mitään, eivätkä kaikki aikojen saatossa mainitut projektimahdollisuudet voi toteutua ainakaan lähitulevaisuudessa, saati sitten valmistella Avengers 2:ta. Marvelilla on esimerkiksi etsitty jo tovin ajan keinoa esitellä elokuvayleisölle firman vähemmän tunnettuja hahmoja suurten nimien lisäksi. Tämän pohdinnan keskiöissä ovat pyörineet muun muassa Musta pantteri, Luke Cage ja Iron Manista tutun War Machinen oma elokuva. Oman ongelmansa muodostaa vihajätti Hulk, jonka soololeffat eivät ole olleet menestyksiä, mutta joka sulautui näppärästi Kostajien tiimityöhön.

Varmaa totuutta tulevasta ei vielä tiedetä Marvelin ulkopuolella. Arvailuja ei ainakaan helpota se, ettei vastaavasta ole aikaisempia esimerkkejä. Marvelin jatkumorakentelu on edelläkävijä. Toisaalta asiasta tekee jännittävän juuri se, ettei sitä yritetty aiemmin. Ensimmäistä Avengersia varten piti ylipäänsä esitellä amerikkalaisista supersankarisarjakuvista tuttu jatkumo elokuvamaailmaan; nyt on laajennettava reviiriä moneen suuntaan, mutta pidettävä samaan aikaan kukin sankari omilla poluillaan, eikä ison tarinalinjan kehitteleminen ole suinkaan helppoa. Onko kosmisen elementin syventäminen yleisölle vieraannuttava tekijä? Hankala sanoa. Edelliset studiota koskevat manaukset menivät pieleen.

Vastauksia spekulaatioihin saadaan todennäköisesti heinäkuun puolivälissä nörttitapahtuma San Diego Comic Conissa, jonne Hollywood on useina vuosina saapunut markkinoimaan eturivin elokuviaan.

Ilkka Hemmilä 21.06.2012 klo 07:45

Uusimmat artikkelit

Tervetuloa, Chucky 2.0!

Vuoden 1988 kauhujännäri Child's Play innoitti peräti kuusi jatko-osaa, jotka kehittivät ja laajensivat lastenlelusta tappajaksi muuttuvan riivatun nuken mytologiaa mitä oudoimmilla ja viihdyttävimmillä tavoilla.Uusi Child's Play lähtee liikkeelle siitä, miten riippuvuus esineistä voi lähteä käsistä ja luottamus moderniin teknologiaan muuttuu painajaiseksi.

Jouni Vikman

Will Smith lupailee suuria

Tarjoaako Gemini Man jotain uutta ja ihmeellistä?

Jouni Vikman

Fast & Furious: Hobbs & Shaw – Egot törmäävät

Uutta Fast & Furious -elokuvaa odotellessa voi ikävää lieventää leffasarjan spin-offilla.

Jouni Vikman

Nyt on helvetti irti! Hellboy tulee taas

Guillermo del Toron Hellboysta on kulunut jo 15 vuotta ja sen jatko-osastakin yli kymmenen. Niiden tuottajat näkivät ajan kypsäksi uudelle sovitukselle alkuperäisestä sarjakuvasta.

Jouni Vikman

Captain Marvel on Marvel-elokuvien voimakkain hahmo

Captain Marvel käsittelee aikaisemmin näkemätöntä puolta Marvel-studion elokuvauniversumin historiasta ja esittelee uuden supersankarin.

Jouni Vikman

Näytä lisää artikkeleita...