Kylmää kyytiä Pohjolassa

Kun ruotsalaistoimittaja Stieg Larsson menehtyi viisikymppisenä sydänkohtaukseen Tukholmassa 2004, jätti hän jälkeensä romaanitrilogian. Postuumisti julkaistusta kirjasarjasta on tullut hitti, joka myös filmattiin kotimaassa Ruotsissa. Sen pääosanesittäjät Michael Nyqvist ja Noomi Rapace nousivat maailmantähteyteen samaan aikaan, kun kymmeniä miljoonia kappaleita ympäri maailmaa myynyt trilogia herätti filmaushaluja myös Hollywood-tuottajissa. Miehet jotka vihaavat naisia kuvattiin uudelleen tapahtumapaikoilla Ruotsissa, mikä itsessään on huikeaa mainosta länsinaapurillemme. Projektin mielenkiintoisuutta lisäsi ohjaajiksi kiinnitetty David Fincher, joka on synkillä rikostutkielmillaan noussut jännitysgenren huipulle. Lisäksi pääosaan saatiin itse Daniel Craig, nykyinen James Bond.

Ruotsin dekkariteollisuus on muutenkin ollut nousukiidossa lähiaikoina. Henning Mankellin kirjoihin nojaava Wallander-sarja sai BBC:ltä oman vastineen, nimiroolissa peräti Kenneth Branagh. Kurt Wallanderin lisäksi Martin Beckin ja Johan Falkin selvittelemät rikostapaukset ovat päätyneet filmatuiksi kymmeniin tv-elokuviin, joita on nähty Suomessakin Marple- ja Poirot-tarinoiden pohjoismaisena vastapainona. Myös Liza Marklund ja Åsa Larsson ovat nähneet sankarittariensa heräävän henkiin valkokankaalla. Jens Lapiduksen Tukholman alamaailmassa pyörivän Stockolm noir- trilogian ensimmäisestä osasta filmattu Rahalla saa avasi pääosanesittäjä Joel Kinnamanin ovet kansainvälisiin produktioihin. Elokuvan uusintafilmatisoinnista puhutaan jo. Vaikka englanninkielinen Miehet jotka vihaavat naisia ei ollut toivotunlainen megahitti, tuotantoyhtiö Sony ei ole lipsumassa jatko-osien takaa: päinvastoin kakkos- ja mahdollisesti samalla kertaa sen tarinaa jatkavan kolmososan kuvaukset voivat alkaa vielä tänä vuonna.

Jos Ruotsissa menee hyvin dekkaritarinoiden filmaamisen ja levittämisen kannalta, ei sen heikommaksi ole haluttu jäädä rajan toisella puolella - Norjassa. Siellä Jo Nesbø pitää tahtia yllä vaikka yksinään. Norjassa tehty Headhunters levisi hyvin, ja Summit Entertainment hakee käsikirjoittajia omaan versioonsa. Nesbøn kaavailemasta tv-sarjasta Occupied halutaan tehdä amerikkalainen versio, vaikka norjalaistuotantoa ei ole vielä olemassa. Martin Scorsese on jo pestattu suositusta Harry Hole -romaanisarjaan nojaavan Lumiukon ohjaajaksi. Jos leffasta tulee hitti, on Working Title -yhtiöllä seitsemän muuta kertomusta filmattavana samasta hahmosta.

Suomessa ainoa mainitsemisen arvoinen yrittäjä vastaavalla saralla on Markus Selin, jonka tuottamat Vares-seikkailut kelpaavat suomalaisille - viime vuoden katsotuin kotimainen oli Vares - Pahan suudelma -, mutteivät tunnu leviävän kansainvälisesti vahingossakaan. Matti Yrjänä Joensuu ei päässyt Reijo Mäen seuraan nauttimaan filmausoikeuksien myynnistä, sillä Pahan papin jatko-osasta ei ole ollut puhettakaan.

Jos vertaa Suomen tilannetta pohjoismaisten rikosfilmatisoineille teitä johtaneeseen Ruotsiin, löytyy länsinaapurimme etumatkaan tukku hyviä syitä. Tuotantojen perinne on siellä vanhempi ja vahvempi: Wallander- ja Beck-seikkailuita nähtiin tusinoittain jo 1990-luvulla, mikä on paitsi antanut aikaa tarinoiden kansainväliselle leviämiselle myös ammattimaisen mielikuvan luomiselle. 2000-luvulla Henning Mankellin perustama Yellow Bird on vastannut paitsi uusien Wallanderien tuotannosta niin Ruotsissa kuin Isossa-Britanniassa, Headhuntersin kuvaamisesta ja Siteg Larsson -filmatisoinneista ensin yksin ja sitten yhteistyössä amerikkalaisfirmojen kanssa. Yhtiö on täysin erikoistunut, ja tekemänsä työn kautta onnistunut kasvattamaan projektien mittakaavaa pikkuhiljaa. Kerran avatut levityskanavat pysyvät auki myös myöhemmille filmeille.

Suomessakin suunta on varovaisen rohkaiseva, sillä jos erikoistumisesta ja yrittämisenhalusta puhutaan, Selinin Solar Films on julkaissut jo kuusi Vares-elokuvaa. Yhtiön hyllyllä odottaa tälle vuodelle kaksi lisää, ja Selin on ilmaissut halukkuutensa jatkaa sarjaa ensi vuodesta alkaen 6-12 uudella tuotannolla, mikäli vain suomalaisyleisön hermot kestävät. Kansainvälistä levitystä on viimeksi etsitty vastapäättyneeltä Berlinalelta. Ainakaan ilotuloksia ei ole kaikelle kansalle riennetty riemuiten kertomaan.

Tosin määrä ei ole kaikki kaikessa vaan sisällöstäkin pitää löytyä jotain kiinnostavaa. Mahdollisesti ulkomailla skandinaavista dekkaribuumia on ollut luomassa kuluneiden tarinoiden sijoittuminen uuteen, piristävään ympäristöön. Pohjoismaiden usein kehuttu luonto lisännee tapahtumiin jonkin verran omaa väriään, kuten myös rikoksen shokeeraava tunne puoli-idyllisissä lintukodoissa, joissa karseat tapahtumat säväyttävät edelleen. Lisäksi esiinmarssia johtanut Stieg Larsson ei pelännyt niin toimittajana kuin kirjailijana peitellä yhteiskunnan epäkohtia vaan kietoi ne tapahtumien ytimeen. Kantaaottavuus sekä rikollisten ja sankarien ylenpalttisen glorifioinnin välttely säväyttävät ja vetävät lisäkatsojia entisestään. Ja vaikkei rima olisi korkealla laadullisesti, mahdollistaa edellisistä tuotannoista kertyneet tuotot ennen mahdottomilta tuntuneiden projektien hyväksymisen.

Samaan aikaan Selinin ja Mäen johdolla yritetään vakuuttaa katsojat siitä, että Suomen Turku on yhtä kovaksikeitetyn rikollistoiminnan tyyssija kuin mikä tahansa USA:n suurkaupunki. Löytyykö Vares-elokuvista Hesen aterioiden lisäksi jotain erityisen suomalaista, erityisen kiinnostavaa?

Ilkka Hemmilä 21.02.2012 klo 22:09

Uusimmat artikkelit

Tervetuloa, Chucky 2.0!

Vuoden 1988 kauhujännäri Child's Play innoitti peräti kuusi jatko-osaa, jotka kehittivät ja laajensivat lastenlelusta tappajaksi muuttuvan riivatun nuken mytologiaa mitä oudoimmilla ja viihdyttävimmillä tavoilla.Uusi Child's Play lähtee liikkeelle siitä, miten riippuvuus esineistä voi lähteä käsistä ja luottamus moderniin teknologiaan muuttuu painajaiseksi.

Jouni Vikman

Will Smith lupailee suuria

Tarjoaako Gemini Man jotain uutta ja ihmeellistä?

Jouni Vikman

Fast & Furious: Hobbs & Shaw – Egot törmäävät

Uutta Fast & Furious -elokuvaa odotellessa voi ikävää lieventää leffasarjan spin-offilla.

Jouni Vikman

Nyt on helvetti irti! Hellboy tulee taas

Guillermo del Toron Hellboysta on kulunut jo 15 vuotta ja sen jatko-osastakin yli kymmenen. Niiden tuottajat näkivät ajan kypsäksi uudelle sovitukselle alkuperäisestä sarjakuvasta.

Jouni Vikman

Captain Marvel on Marvel-elokuvien voimakkain hahmo

Captain Marvel käsittelee aikaisemmin näkemätöntä puolta Marvel-studion elokuvauniversumin historiasta ja esittelee uuden supersankarin.

Jouni Vikman

Näytä lisää artikkeleita...