Haluatko toimintatähdeksi?

"Keitä ne on ne sankarit", kyseli J. Karjalainen aikoinaan. Toimintaelokuvissa heidät tunnistaa loppumattomista luotivarastoista, vakuuttavista lähitaistelutaidoista sekä vastakkaisen sukupuolen jakamattomasta huomiosta. Genren muotoutuessa sen ensimmäisiä vetovoimaisuuksia olivat Clint Eastwood, Steve McQueen, Charles Bronson ja Chuck Norris. Heitä seurasivat muun muassa Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone ja Bruce Willis, jotka dominoivat yksiselitteisesti toimintaelokuvien kenttää vuosituhannen vaihteeseen asti.

2000-luvulle saavuttaessa vanhojen machomiesten ikä alkoi jo näkyä herrojen kasvoilla, mutta konkarit eivät antaneet tämän haitata menoa. Willis on aika ajoin siirtynyt myös suppeisiin sivuosakovisteluihin, mutta staravoiman pienenemistä epäilleet Tuomaat saivat vastaukseksi neljännen Die Hardin. Vastaavasti Sylvester Stallone uhkasi jo vaipua unholaan, mutta uudet elokuvat hänestä tähden tehneisiin Rocky- ja Rambo-sarjoihin palauttivat hänetkin kartalle. Arskan paluu Hollywoodiin kuvernöörikierroksen jälkeen on jo käynnistymässä. Omien yksittäisprojektien lisäksi kaikki kolme kohtasivat ensi kertaa samassa kohtauksessa Expendablesissa, jolle saadaan jatko-osa on jo ensi vuonna.

Siitä huolimatta on outoa, että kolmen suuren uudet projektit saavat kerta toisensa jälkeen Internet-maailman jakamattoman huomion. Ehkä taustalla on se, että webin useat toimittajat kasvoivat kovan kolmikon kultakaudella ja voivat tuntea elävänsä nostalgian kultaamia nuoruusvuosiaan. Toisaalta vaikuttimena voi olla myös uusien toimintalupausten kyvyttömyys astua suuriin saappaisiin. Tämänkertaisen artikkelin tarkoituksena on käydä läpi merkittävimmät yrittäjät ja heidän esteensä tiellä megatähteyteen. Monilla näyttelijöillä on kullakin omat kompastuskivensä, mutta silti Expendables 2:ta odotellessa kannattaa kysyä itseltään: pidämmekö väkisin kiinni vanhoista suosikeistamme vanhojen meriittien pohjalta vai olemmeko valmiita antamaan muillekin mahdollisuuden?

Jason Statham

Ison-Britannian oma yrmynaama on tähän mennessä vuosituhannen tasaisin suorittaja. Guy Ritchien gangsterileffoista Transporterin ja Crankin kautta Expendables-sakin kakkosjehuksi päässyt Statham on keskittynyt urallaan lähes yksinomaan toimintaelokuviin. Miehen olemus on myös kohdallaan: hän ei ole liioiteltu lihaskimppu, mutta silti uskottava action-rooleihin. Lisäksi kokemus taistelulajeista mahdollistaa useiden stunttien tekemisen itse, mikä on aina vakuuttavaa. Toisaalta Arska-tason todella merkittävä läpimurtorooli on jäänyt uupumaan. Sen sijaan projektien suuruusluokka on pitänyt hänet päivitettynä versiona Jean-Claude Van Dammesta, Steven Seagalista tai Dolph Lundgrenista. Menee Stathamilla silti paremmin kuin vaikkapa Scott Adkinsilla ja Michael Jai Whitella.

Vin Diesel

2000-luvun alussa kaikki ovet olivat avoinna Vin Dieselille: perättäisinä vuosia ilmestyivät Pimeän uhka, Hurjapäät ja xXx. Kaikki kolme leffaa saivat jatko-osat – kaksi niistä ilman Dieseliä, joka tykästyi hahmoistaan kaikkein eniten Richard B. Riddickiin. Riddick-jatkon jäätyä sekä laadullisesti että taloudellisesti pettymykseksi hän kuitenkin katosi täydellisesti toimintaelokuvien parista. Paluu Hurjapäät-elokuviin on mahdollistanut Dieselin pinnalla pysymisen ja kolmannen Riddickin rahoituksen varmistumisen lukuisten taistelujen jälkeen, mutta näyttelijän jämähtäminen jo kerran hylkäämäänsä sarjaan ei ole koskaan hyvä merkki. Se ei myöskään muuta sitä tosiasiaa, ettei Dominic Toretto ole Dieselin ainoa merkittävä valkokangasrooli kolmeen vuoteen vaan hänen ainoa valkokangasroolinsa kolmeen vuoteen. Niin ikään Hurjapäät-kollega Paul Walker ei ole onnistunut hyödyntämään isoa leffasarjaa ponnahduslautana tähteyteen.

Dwayne Johnson

WWE:n showpainijoista kehänimellä The Rock tunnetun Johnsonin elokuvaura on edennyt kaksoisimagolla. Elokuvassa Pako viidakkoon itse Schwarzenegger kävi cameoroolissa toivottamassa miehelle onnea tavalla, joka oli tulkittavissa soihdun eteenpäin siirtämiseksi. Parin actionkeikan jälkeen Johnson kuitenkin siirtyi perheleffojen pariin ja tyytyi niihin usean vuoden ajan. Monet isot toimintatähdet ovat toki ennenkin tehneet kevyitä komediaelokuvia, mutta yleensä vasta saavutettuaan superstaran aseman. Johnsonin uralla suunta on jälleen muuttumassa, mutta isoimmat paluuroolit ovat jatko-osiin Fast Five ja G.I. Joe 2 – leffasarjoihin, jotka muut tekijät jo lämmittelivät. Toisaalta ainakin Johnson voi sanoa, toisin kuin kollegansa Steve Austin, John Cena ja Triple H, että hän saa CV:n täytettä ilman WWE Filmsin suoraan kauppojen hyllylle julkaistavaa kertakäyttöviihdettä.

Aasialaistähdet

Koreografisoidut lähitaisteluleffat maailmalle esitellyt kaukoitä on tuonut vuosien saatossa muassaan joitain perin merkittäviä nimiä, kuten kiinalaiskuuluisuudet Bruce Lee, Jackie Chan, Sammo Hung, Chow Yun-fat, Jet Li ja Donnie Yen. Vaikka elokuvien tuotanto on laajaa, sitä ei ole niiden leviäminen länsimaihin. Elokuvat saattavat tulla Yhdysvaltain ja Euroopan markkinoille vasta kauan Kiinan ensi-iltojen jälkeen, ja silloinkin levitys saattaa jäädä kuriositeettimaisen suppeaksi. Esimerkiksi Andy Laun elokuvat keräsivät vv. 1985-2005 tuplasti rahaa Hong Kongin elokuvateattereissa verrattuna länsimaissa huomattavasti kuuluisampaan Jackie Chaniin. Tässä asiassa ollaan siis valitettavan kapea-alaisesti Hollywoodin suurstudioiden varjossa, vaikka vuosi toisensa perään kaukoidän toimintatarjonta olisi Kalifornian auringossa kypsytettyjä antimia villimpää ja virkistävää.

Naistähdet

Jo artikkelin alussa mainittu J. Karjalainen tiesi, ettei tarvitse olla testosteronintäyteinen lihasmöykky päästääkseen sankariksi. Lara Croftina tähdeksi loikannut Angelina Jolie on osoittanut, että vakuuttavalla olemuksella ja huimapäisellä stunttyöskentelylläkin voi päästä pitkälle. Toisaalta toimintauran lisäksi Jolie on hyvin monipuolinen näyttelijä, joka on myös siirtymässä kameran toiselle puolelle. Girls with guns -linjalla miehisessä genressä itselleen tunnustusta hakevat myös kahdesti hyviin naimisiin päässyt Milla Jovovich sekä Michelle Yeoh, Zoë Saldana ja Michelle Rodriguez. Voisiko naisissa olla alan tulevaisuus – silloinkin, kun he eivät kulje ympäriinsä miesyleisöä miellyttävässä topissa?

Ilkka Hemmilä 19.12.2011 klo 22:41

Uusimmat artikkelit

Tervetuloa, Chucky 2.0!

Vuoden 1988 kauhujännäri Child's Play innoitti peräti kuusi jatko-osaa, jotka kehittivät ja laajensivat lastenlelusta tappajaksi muuttuvan riivatun nuken mytologiaa mitä oudoimmilla ja viihdyttävimmillä tavoilla.Uusi Child's Play lähtee liikkeelle siitä, miten riippuvuus esineistä voi lähteä käsistä ja luottamus moderniin teknologiaan muuttuu painajaiseksi.

Jouni Vikman

Will Smith lupailee suuria

Tarjoaako Gemini Man jotain uutta ja ihmeellistä?

Jouni Vikman

Fast & Furious: Hobbs & Shaw – Egot törmäävät

Uutta Fast & Furious -elokuvaa odotellessa voi ikävää lieventää leffasarjan spin-offilla.

Jouni Vikman

Nyt on helvetti irti! Hellboy tulee taas

Guillermo del Toron Hellboysta on kulunut jo 15 vuotta ja sen jatko-osastakin yli kymmenen. Niiden tuottajat näkivät ajan kypsäksi uudelle sovitukselle alkuperäisestä sarjakuvasta.

Jouni Vikman

Captain Marvel on Marvel-elokuvien voimakkain hahmo

Captain Marvel käsittelee aikaisemmin näkemätöntä puolta Marvel-studion elokuvauniversumin historiasta ja esittelee uuden supersankarin.

Jouni Vikman

Näytä lisää artikkeleita...