Kuninkaan paluu

16. syyskuuta Disney päästi vanhan piirrosanimaationsa Leijonakuninkaan uudelleen teattereihin Yhdysvalloissa – tällä kertaa käännettynä 3D-formaattiin – mainostaakseen samalla elokuvan Blu-ray 3D -julkaisua. Uudelleenjulkaisun suosio tuli todellisena yllätyksenä: savannin Hamlet oli kaksi viikonloppua putkeen maan katsotuin elokuva, ja on jo tuottanut yli 70 miljoonaa dollaria. Alun perin kahden viikon mittaiseksi tarkoitettu kierros jatkuu edelleen. Vertailun vuoksi sanottakoon, että leffan aikaisempi, rajoitettu uusiokierros vuonna 2002 ylsi ”vain” 15 miljoonaan.

Menestyneitä elokuvia on julkaistu uudelleen ja uudelleen iät ja ajat. Kolmiulotteinen uusiokierroskaan ei ole täysin uusi temppu: Painajainen ennen joulua teki sen jo 2006, ja kaksi vuotta sitten Toy Story -sarjan kaksi ensimmäistä osaa seurasivat esimerkkiä. Nyt menestys oli kuitenkin aivan eri luokkaa, ja se on saanut Disneyn johdon pohtimaan, voisiko sen holveihin varastoiduissa klassikoissa odottaa lisää yllätyshittejä. Yksi todennäköisistä vaihtoehdoista voisi olla Kaunotar ja hirviö, jonka alun perin piti aloittaa 3D-uusiojulkaisujen sarja jo viime vuonna, mutta on nyt ilmeisesti vain päätymässä Blu-ray 3D:lle.

Uusien julkaisujen päättämisessä tärkeäksi tekijäksi tulisi nousta ymmärrykset syyt Leijonakuninkaan onnistumiselle. Yksi tekijöistä on luonnollisesti aika. 17 vuotta vanhaa koko perheen elokuvaa vanhempansa alun perin katsomaan raahanneet pojanklopit ja tytöntylleröt ovat nyt itse perheellisiä aikuisia, jotka halusivat verestää vanhoja muistojaan tai viedä oman jälkikasvunsa itkemään Mufasan kuolemaa. Toisaalta olemassa oli jo sukupolvi, jolla ei ollut koskaan ollut mahdollisuutta nähdä Jylhämaata isolta kankaalta

Aluksi kaavailut rakastetun klassikon kolmiulotteisesta julkaisusta herättivät ymmärrettävää närää, kun uuden tekniikan suosio jatkaa laskuaan. Toisaalta iso osa suosionlaskusta selittyy sen pakkosyötöllä, kun huonojenkin elokuvien näkemiseksi yleisön oletetaan hankkivan entistä tuntuvasti kalliimman lipun. Oikeasti hyvän elokuvan, kuten rakastetun klassikon, sovittaminen formaattiin toimii. Jo nykyisen 3D-buumin aloittanut Avatar osoitti selkeästi, että kotiteattereiden ja piratismin aikakaudella elokuvissa käynti voi vielä tarjota ainutlaatuisia elämyksiä.

Tähän luottaa myös jälkikäännöksenä tuotettavaan 3D-jälkeen aikaisemmin skeptisesti suhtautunut James Cameron, jonka Titanic seilaa Simban ja kumppaneiden vanavedessä teattereihin ensi vuonna. Cameron on perustellut päätöstään vetoamalla juuri siihen, että elokuvateatteri on ainoa paikka, jossa suuret spektaakkelileffat voivat toimia täydellä tehollaan. Top Gun ja Star Wars -saaga pyrkivät myöskin seuraamaan esimerkkiä ensi vuonna – ainoa mysteeri on, miksi Tähtien sodan kohdalla julkaisu aloitetaan vihatusta ensimmäisestä episodista, ja miksi muiden osien 3D-julkaisu jätetään sen suosion varaan.

Kyynisempi tarkkailija voisi löytää kolmiulotteisille uusjulkaisuille vielä yhden lisäsyyn: nykypäivän elokuvatuotanto ei pysty tai, vielä tärkeämpää, sen ei oleteta pystyvän kilpailemaan vanhojen klassikoiden kanssa. Aika toki kultaa muistot, mutta esimerkiksi Disneyn kohdalla voisi sanoa, ettei sen nykytuotanto pysty millään kilpailemaan kahden vuosikymmenen takaisen renessanssikauden kanssa. Jos Disneyn julkaisemia Pixar-elokuvia ei oteta lukuun, pystyisitkö vakavalla naamalla nimeämään tältä vuosituhannelta Disney-animaation, jonka voi lukea tasokkuudessa ja suosiossa Leijonakuninkaan, Kaunottaren ja hirviön, Aladdinin tai Pienen merenneidon kanssa samaan joukkoon? Lisäksi, jos Pixar jätetään jälleen laskuista, tämän vuoden muut Disneyn animaatiojulkaisut Kohti Marsia ja uusi Nalle Puh-elokuva tuottivat studiolle yhdessä koko teatterikierroksiensa aikana yhteensä vähemmän kuin Leijonakuningas kahdessa viikossa.

Saman voi ulottaa myös studion live action -tuotantoon. Pirates of the Caribbean toki rikkoi tänäkin kesänä miljardin dollarin rajan, mutta sen sijaan aivan uusia huippumenestyneitä tuoteperheitä studio ei ole onnistunut kehittämään. Erityisesti raskaasti markkinoitu Tron: Perintö ei onnistunut nousemaan toivotuksi Avatar-tason hitiksi, jonka siitä toivottiin tulevan. Samalla studiolla häämöttää horisontissa monta pitkään edes takaisin pyöriteltyä isoa riskituotantoa, kuten Sam Raimin Ihmemaa Oz -esiosa, Yksinäinen ratsastaja -tulkinta, jonka suunniteltua 250 miljoonan dollarin budjettia on karsittu kaikin puolin ennen tuotantoa samaan aikaan, kun samalla summalla tuotettu John Carter kerää huomiota toivottua huomattavasti vähemmän.

Disneyllä on toki ollut muitakin rahasampoja, ja kaikkien edellä mainittujen projektien mittaava floppaaminen on melko epätodennäköistä. Senkin tapahtuessa ei Disney vielä tyystin romuttuisi. Pixarin suosio tuskin on menossa mihinkään, ja ensi vuodesta alkaen valtaosa Marvel-elokuvista julkaistaan Disneyn kautta. Epävarmojen tuotantojen edessä kuitenkin verrattain halpa käännösprosessi – Leijonakuninkaan kohdalla noin 10 miljoonaa – tuntuu melko riskittömältä. Ja vaikka Disney luottaisikin tuleviin produktioihinsa täysin, tuskin lisäraha voi koskaan painaa taskussa liikaa.

Ilkka Hemmilä 02.10.2011 klo 20:44

Uusimmat artikkelit

Tervetuloa, Chucky 2.0!

Vuoden 1988 kauhujännäri Child's Play innoitti peräti kuusi jatko-osaa, jotka kehittivät ja laajensivat lastenlelusta tappajaksi muuttuvan riivatun nuken mytologiaa mitä oudoimmilla ja viihdyttävimmillä tavoilla.Uusi Child's Play lähtee liikkeelle siitä, miten riippuvuus esineistä voi lähteä käsistä ja luottamus moderniin teknologiaan muuttuu painajaiseksi.

Jouni Vikman

Will Smith lupailee suuria

Tarjoaako Gemini Man jotain uutta ja ihmeellistä?

Jouni Vikman

Fast & Furious: Hobbs & Shaw – Egot törmäävät

Uutta Fast & Furious -elokuvaa odotellessa voi ikävää lieventää leffasarjan spin-offilla.

Jouni Vikman

Nyt on helvetti irti! Hellboy tulee taas

Guillermo del Toron Hellboysta on kulunut jo 15 vuotta ja sen jatko-osastakin yli kymmenen. Niiden tuottajat näkivät ajan kypsäksi uudelle sovitukselle alkuperäisestä sarjakuvasta.

Jouni Vikman

Captain Marvel on Marvel-elokuvien voimakkain hahmo

Captain Marvel käsittelee aikaisemmin näkemätöntä puolta Marvel-studion elokuvauniversumin historiasta ja esittelee uuden supersankarin.

Jouni Vikman

Näytä lisää artikkeleita...