Elokuvaelämää New Yorkissa

Syysterveiset New Yorkista! Viihdyn täällä Gotham Cityssä Suomen pimeyttä ja kylmyyttä paossa jouluun asti, ja kirjoittelen syksyn ajan täältä leffapainotteisia löpinöitä tykin lukijoille.

Ensimmäisessä tekstissä ajattelin kertoa siitä, mikä täällä leffateatteridiggarille näkyy katukuvassa ensimmäisenä. Teattereita on paljon, ja ne ovat keskenään ihailtavan erilaisia. Siinä missä Suomessa Finnkino jyrää ja muutamat indie-teatterit sinnittelevät pienempien tuotantojen tarjonnalla, täällä teattereita on joka lähtöön kaikenlaiselle yleisölle.

Yksi näkyvimpiä ketjuja Manhattanilla on AMC, joka pyörittää suurimpia kassamagneetteja ja yleisömenestyksiä. Mutta koska tarjonta on täällä mainstream-puolellakin valtava, AMC-teattereissakin pyörii usein eri leffat. Vilkkaimmilla kaduilla sijaitseviin AMC-teattereihin voi piipahtaa katsomaan tällä hetkellä esimerkiksi sellaisia leffoja kuin Resident Evil Afterlife 3D, Wall Street: Money Never Sleeps tai Legend of the Guardians: The Owls of Ga’Hoole 3D. Jos haluaa nähdä jotain pienemmälle yleisölle suunnattua, mutta kuitenkin amerikkalaista valtavirtaa, joku toinen AMC-teatteri pyörittää sitä todennäköisesti muutaman korttelin päässä. Näin esimerkiksi trilleri-dokumentti Catfishin kohdalla.

Ketjupuolelta mielenkiintoisimpia on Landmark Theatres, joka on koko maan laajuinen ketju 54:llä teatterillaan, mutta AMC:sta poiketen keskittyy lähinnä indie-tuotantoihin, ulkomaalaisiin (siis ei-amerikkalaisiin) elokuviin ja omien sanojensa mukaan "älykkäisiin Hollywood-elokuviin". Tunnetuin Landmark-teatteri New Yorkissa on Sunshine Cinema Lower East Sidella, joka on äänestetty kaupunkin parhaaksi indie- ja kulttielokuvia näyttäväksi teatteriksi.

Sunshinen lisäksi indie- ja art house -elokuviin keskittyviä teattereita löytyy kaupungista roppakaupalla. Näistä maineikkain ja tunnetuin on Angelika Film Center Sohossa. Vuonna 1989 perustettu Angelika on tunnettu indie-maineestaan, mutta on viime vuosina lipsunut kaupallisempaan suuntaan varsinaisen taide-elokuvayleisön suunnatessa muualle. Tällä hetkella Angelika pyörittää esimerkiksi Ryan Reynoldsin tähdittämää Buried-elokuvaa ja Woody Allenin You Will Meet a Tall Dark Strangeria, jotka pyörinevät Suomessa Finnkinolla.

Varsinaisten elokuvateattereiden lisäksi ei sovi unohtaa erilaisia kulttuurikeskuksia ja museoita, joissa on myös nähtävillä jos jonkinlaisia audiovisuaalisia teoksia. Esimerkiksi modernin taiteen museo MoMa pyörittää päivittäin erilaisia taide-elokuvia, kaikkea amerikkalaisista 1930-luvun lyhytelokuvista uusiin korealaisiin täyspitkiin. Suosittu kulttuurikeskus Brooklyn Academy of Music, eli BAM, Brooklynissa pyörittää myös omaa, suosittua teatteriaan. BAM:ssa on viime viikoilla esitetty esimerkiksi vampyyrielokuvasarja Bela Lugosi’s Dead, Vampires Live Forever, jossa näytettiin mm. vuoden 1922 Nosferatu live-pianolla säestettyna. (Mitään Twilighteja tms. ei BAM:ssa tarvitse pelätä näkevänsä.) Mikäli New Yorkissa iskee koti-ikävä ja mielii nähdä pohjoismaisten elokuvien parhaimmistoa, kannattaa suunnata pohjoismaiselle kulttuuritalo Scandinavia Houselle Park Avenuelle, joka esittää pohjoismaisia elokuvia muutaman kerran viikossa. Tammikuussa 2011 esitetään muun muassa kaikki pohjoismaiset Oscar-ehdokkaat, tarjolla siis myös kotimaan ylpeys Miesten vuoro. Myös erilaiset kulttuuri-insituutit – ja järjestöt näyttävät usein elokuvia. Esimerkiksi Tsekin kulttuuria edustava Czech Center näyttää loppukesästä tsekkiläisiä elokuvia ilmaiseksi Bohemian National Hall –rakennuksen katolla ulkoilmanaytöksissä.

Leffoja ja teattereita siis riittää aivan varmasti jokaiseen makuun ja mielitekoon. Kun vaan aika ja rahapussi antaisivat myöden, saattaisi allekirjoittanutkin istua teattereissa kaikki illat… Lähipäivinä olisi kuitenkin tarkoitus korkata leffateatterikausi, mutta missä ja millä elokuvalla, siitä lisää tuonnempana.

Jutussa mainittuja elokuvia:
Resident Evil Afterlife 3D: http://www.leffatykki.com...a/resident-evil-afterlife
Wall Street: Money Never Sleeps: http://www.leffatykki.com...reet-2-money-never-sleeps
Legend of the Guardians: The Owls of Ga’Hoole 3D: http://www.leffatykki.com...kuva/legenda-suojelioista
Buried: http://www.leffatykki.com/elokuva/haudattu
You Will Meet a Tall Dark Strangeria: http://www.leffatykki.com...meet-a-tall-dark-stranger
Nosferatu: http://www.leffatykki.com/elokuva/nosferatu
Miesten vuoro: http://www.leffatykki.com/elokuva/miesten-vuoro

Mikäli haluat lukea lisää Ninnnulin seikkailuista New Yorkissa, suuntaa osoitteeseen: www.alternativefingerprint.com

Ninnnuli 29.09.2010 klo 08:46

Uusimmat artikkelit

Tervetuloa, Chucky 2.0!

Vuoden 1988 kauhujännäri Child's Play innoitti peräti kuusi jatko-osaa, jotka kehittivät ja laajensivat lastenlelusta tappajaksi muuttuvan riivatun nuken mytologiaa mitä oudoimmilla ja viihdyttävimmillä tavoilla.Uusi Child's Play lähtee liikkeelle siitä, miten riippuvuus esineistä voi lähteä käsistä ja luottamus moderniin teknologiaan muuttuu painajaiseksi.

Jouni Vikman

Will Smith lupailee suuria

Tarjoaako Gemini Man jotain uutta ja ihmeellistä?

Jouni Vikman

Fast & Furious: Hobbs & Shaw – Egot törmäävät

Uutta Fast & Furious -elokuvaa odotellessa voi ikävää lieventää leffasarjan spin-offilla.

Jouni Vikman

Nyt on helvetti irti! Hellboy tulee taas

Guillermo del Toron Hellboysta on kulunut jo 15 vuotta ja sen jatko-osastakin yli kymmenen. Niiden tuottajat näkivät ajan kypsäksi uudelle sovitukselle alkuperäisestä sarjakuvasta.

Jouni Vikman

Captain Marvel on Marvel-elokuvien voimakkain hahmo

Captain Marvel käsittelee aikaisemmin näkemätöntä puolta Marvel-studion elokuvauniversumin historiasta ja esittelee uuden supersankarin.

Jouni Vikman

Näytä lisää artikkeleita...