Christopher Nolan

Christopher Nolania pidetään yhtenä arvostetuimmista nuoren polven ohjaajista. Nolanin arvostuksesta kertoo jotain se, että hänen viidestä elokuvastaan kolme (Memento, Batman Begins ja The Prestige) on Internet Movie Databasen 250 parhaan elokuvan listalla.

Lontoossa vuonna 1970 syntyneen Nolanin isä on englantilainen ja äiti yhdysvaltalainen. Nolan opiskeli englantilaista kirjallisuutta mutta teki samalla lyhytelokuvia. Hänen ensimmäinen pitkä elokuvansa Following (1998) syntyi harrastelijavoimin viikonloppuisin ja lomien aikana. Se on Lontoon kaduille sijoittuva psykologinen trilleri. Päähenkilönä on nuori kirjailija, joka alkaa seurata ihmisiä etsiessään inspiraatiota romaaniaan varten. Following tehtiin minimaalisella budjetilla ja kuvaukset tapahtuivat kadulla, Nolanin kotona tai hänen tuttaviensa asunnoissa. Silti se näyttää valmiilta, viimeistellyltä elokuvalta. Following herätti huomiota indie-elokuvapiireissä ja pääsi lopulta pienimuotoiseen teatterilevitykseen.

Memento (2000) oli Nolanin läpimurto. Jo Following oli rakenteeltaan epälineaarinen, mutta Mementossa kerrontatekniikkaa kehitettiin eteenpäin. Se että tarina ei etene kronologisessa järjestyksessä, ei elokuvassa toki ole mikään uusi keksintö, mutta Mementossa menetelmää toteutettiin täysin käänteentekevällä tavalla.

Opiskellessaan kirjallisuutta yliopistossa ja aloitellessaan elokuvatekijän uraansa Nolan oli pannut merkille että kirjailijat hyödynsivät tarinankerronnan mahdollisuuksia luovemmin kuin ohjaajat.

”Aloin miettiä kerronnan vapauksia, joita kirjailijat ovat ottaneet vuosisatojen ajan, ja minusta tuntui että elokuvantekijöiden pitäisi ottaa samoja vapauksia”, Nolan kertoi Guardianin haastattelussa.

Memento kertoo vaimonsa murhaa selvittävästä miehestä (Guy Pearce), joka on menettänyt lähimuistinsa ja pystyy muistamaan vain muutaman minuutin jakson kerrallaan. Elokuvassa kuljetetaan yhtä aikaa kahta aikatasoa. Toinen menee lopusta alkuun ja toinen etenee kronologisesti. Lopussa kaksi aikajanaa kohtaavat.

Mementosta tuli kansainvälinen yllätyshitti, ja se sai Oscar-ehdokkuudet käsikirjoituksesta ja leikkauksesta.

Seuraavaksi Nolanille avautui mahdollisuus tehdä ison budjetin Hollywood-elokuva. Insomnia (2002) oli norjalaisjännärin uudelleenfilmatisointi, jonka pääosassa nähtiin kolme tähtinäyttelijää: Al Pacino, Hilary Swank ja Robin Williams. Alaskaan sijoittuva trilleri sai hyvät arvostelut ja menestyi kohtalaisesti vaikkei ollutkaan Mementoon verrattava tapaus.

Memento ja Insomnia olivat sen verran vakuuttavia, että Warner Bros -elokuvastudio palkkasi hänet pelastamaan Batman-elokuvasarjan. Joel Schumacherin ohjaama Batman ja Robin (1995) vei elokuvasarjan entistä kevyempään suuntaan, mutta lopputulos oli lähinnä tahattoman koominen. Huono vastaanotto jäädytti elokuvasarjan vuosiksi.

Nolan palautti Batmanin juurilleen. Batman Begins (2005) on tummasävyinen ja älyllisempi versio Lepakkomiehestä. Uusi Batmanin esittäjä Christian Bale osoittautui erinomaiseksi valinnaksi. Batman Begins sai puolelleen sekä kriittiset fanit että ostavan yleisön. Menestys varmisti sen, että elokuvasarja tulisi saamaan lisää jatko-osia. Ohjaajaa ei tarvinnut vaihtaa, sillä Nolan oli alun perin kiinnostunut tekemään enemmänkin kuin yhden Batman-elokuvan.

Sitä ennen Nolan ohjasi The Prestigen (2006), joka perustuu Christopher Priestin romaaniin. Se kertoo kahdesta kilpailevasta taikurista (Christian Bale ja Hugh Jackman) viktoriaanisessa Lontoossa. Nolan käyttää jälleen tehokeinona epälineaarista kerrontaa ja huijaa katsojaa kuin elokuvan taikurit ikään.

Yön ritarissa Christian Bale jatkaa Batmanin roolissa, ja Michael Caine esittää jälleen Alfredia. Uusina hahmoina nähdään tammikuussa kuolleen Heath Ledgerin esittämä Jokeri sekä rikossyyttäjä Harvey Dent (Aaron Eckhart). Nolan saattaa tehdä vielä lisää Batman-elokuvia, mutta hänellä useita muitakin projekteja suunnitteilla. Pikkuveli Jonathanilla on tekeillä käsikirjoitussovitus kulttisarjakuvasta The Exec, jonka ohjaamisesta Christopher on joidenkin tietojen mukaan jo tehnyt sopimuksen. Kaavailuissa on myös 1960-luvun klassiseen tieteistelevisiosarjaan perustuva The Prisoner.

Jussi Huhtala
Episodi [www.episodi.fi]

Christopher Nolanin tähdittämiä leffoja: http://www.leffatykki.com...henkilo/christopher-nolan

08.08.2008 klo 13:27

Uusimmat artikkelit

Tervetuloa, Chucky 2.0!

Vuoden 1988 kauhujännäri Child's Play innoitti peräti kuusi jatko-osaa, jotka kehittivät ja laajensivat lastenlelusta tappajaksi muuttuvan riivatun nuken mytologiaa mitä oudoimmilla ja viihdyttävimmillä tavoilla.Uusi Child's Play lähtee liikkeelle siitä, miten riippuvuus esineistä voi lähteä käsistä ja luottamus moderniin teknologiaan muuttuu painajaiseksi.

Jouni Vikman

Will Smith lupailee suuria

Tarjoaako Gemini Man jotain uutta ja ihmeellistä?

Jouni Vikman

Fast & Furious: Hobbs & Shaw – Egot törmäävät

Uutta Fast & Furious -elokuvaa odotellessa voi ikävää lieventää leffasarjan spin-offilla.

Jouni Vikman

Nyt on helvetti irti! Hellboy tulee taas

Guillermo del Toron Hellboysta on kulunut jo 15 vuotta ja sen jatko-osastakin yli kymmenen. Niiden tuottajat näkivät ajan kypsäksi uudelle sovitukselle alkuperäisestä sarjakuvasta.

Jouni Vikman

Captain Marvel on Marvel-elokuvien voimakkain hahmo

Captain Marvel käsittelee aikaisemmin näkemätöntä puolta Marvel-studion elokuvauniversumin historiasta ja esittelee uuden supersankarin.

Jouni Vikman

Näytä lisää artikkeleita...