Erikoinen paljastus: animaattorilegenda loi mm. Pienen merenneidon kykenemättä kuvittelemaan hahmoa

Disneyn ja Pixarin animaatioita katsoessa useat äityvät kiittelemään mm. niiden mielikuvituksellisia hahmoja ja maisemia. Niinpä onkin ehkä yllättävää, että esim. Pienen merenneidon luonut animaattori Glen Keane ei tosiasiassa kykene kuvittelemaan mielessään minkäänlaisia hahmoja.

Keane, joka on piirtänyt keskeisiä hahmoja mm. animaatioihin Pocahontas, Pelastuspartio Bernard ja Bianca sekä Oliver ja kumppanit, on yksi harvinaista ns. mielen sokeutta potevista. Tätä tilaa esiintyy arviolta 2%:lla väestöstä. Viralliselta nimeltään sitä kutsutaan afantasiaksi, ja siihen voi liittyä myös esim. kyvyttömyyttä kuvitella ja kuulla mielessään musiikkia.

Keanen tavoin myös Pixarin johdossa vuosia työskennellyt Ed Catmull ei pysty visualisoimaan mielessään muiden ihmisten tapaan. Hän toteaa havainneensa ongelmansa ensimmäistä kertaa meditoidessa:

- Suljin silmäni… En pystynyt näkemään yhtään mitään ja yritin kokonaisen viikon kuvitella mielessäni palloa[, kuten minua oli kehotettu].

Toy Story -leffasarjan uraauurtavaa animaatioteknologiaa kehittämässä ollut Catmull on afantasiasta huolimatta voittanut mm. animaatioalalla arvostetun Annie-palkinnon ja useita Oscar-akatemian tunnustuksia. Keane ei ole hänkään jäänyt vaille kunnianosoituksia, sillä hänellä on kolme Annieta (mm. Tarzanin hahmoanimoinnista) ja yksi Oscar parhaasta lyhyestä animaatioelokuvasta.


Lähteet: BBC, Guardian, Tiede, YLE

Kuva: Disney/ Pieni merenneito, 1989

R. Isoviita 10.04.2019 klo 23:13

Uusimmat uutiset

Japanilaisstudiolle tehty isku: maan pahin vuosikausiin

Hyökkääjä selvisi hengissä.

R. Isoviita

Linda Hamilton täsmentää aiempaa Terminator-kommenttiaan

Näyttelijä ei kehuja jaellut.

R. Isoviita

Netflix poisti kohua aiheuttaneen kohtauksen sarjastaan

Kohun aihe oli katsottavissa pari vuotta.

R. Isoviita

Harmillinen käänne DC-leffa Birds of Preyn tuotannossa

Koekatsojat ovat antaneet positiivista palautetta, mutta...

R. Isoviita

Näytä lisää uutisia...