Erikoinen paljastus: animaattorilegenda loi mm. Pienen merenneidon kykenemättä kuvittelemaan hahmoa

Disneyn ja Pixarin animaatioita katsoessa useat äityvät kiittelemään mm. niiden mielikuvituksellisia hahmoja ja maisemia. Niinpä onkin ehkä yllättävää, että esim. Pienen merenneidon luonut animaattori Glen Keane ei tosiasiassa kykene kuvittelemaan mielessään minkäänlaisia hahmoja.

Keane, joka on piirtänyt keskeisiä hahmoja mm. animaatioihin Pocahontas, Pelastuspartio Bernard ja Bianca sekä Oliver ja kumppanit, on yksi harvinaista ns. mielen sokeutta potevista. Tätä tilaa esiintyy arviolta 2%:lla väestöstä. Viralliselta nimeltään sitä kutsutaan afantasiaksi, ja siihen voi liittyä myös esim. kyvyttömyyttä kuvitella ja kuulla mielessään musiikkia.

Keanen tavoin myös Pixarin johdossa vuosia työskennellyt Ed Catmull ei pysty visualisoimaan mielessään muiden ihmisten tapaan. Hän toteaa havainneensa ongelmansa ensimmäistä kertaa meditoidessa:

- Suljin silmäni… En pystynyt näkemään yhtään mitään ja yritin kokonaisen viikon kuvitella mielessäni palloa[, kuten minua oli kehotettu].

Toy Story -leffasarjan uraauurtavaa animaatioteknologiaa kehittämässä ollut Catmull on afantasiasta huolimatta voittanut mm. animaatioalalla arvostetun Annie-palkinnon ja useita Oscar-akatemian tunnustuksia. Keane ei ole hänkään jäänyt vaille kunnianosoituksia, sillä hänellä on kolme Annieta (mm. Tarzanin hahmoanimoinnista) ja yksi Oscar parhaasta lyhyestä animaatioelokuvasta.


Lähteet: BBC, Guardian, Tiede, YLE

Kuva: Disney/ Pieni merenneito, 1989

R. Isoviita 10.04.2019 klo 23:13

Uusimmat uutiset

Leonardo DiCaprio kiinnostui Painajaiskujasta

Guillermo del Toron uutuuden roolitus käynnissä.

R. Isoviita

Mihin katosi Charlie Sheenin veli, Emilio Estevez?

Näyttelijä muistetaan mm. 1990-luvun Mestarit-lätkäkomedioista.

R. Isoviita

Hetkinen: Onko Palpatine sittenkään mukana The Rise of Skywalkerissa?

Näyttelijä kommentoi Star Wars -teaseria.

R. Isoviita

Roman Polanski haastaa Oscar-akatemian oikeuteen

Akatemian jäsenyyden menettänyt ohjaaja ei ole tyytyväinen lopputulokseen.

R. Isoviita

Dave Bautista ei lähdekään Suicide Squadin matkaan

Muutoksia näyttelijälistalla.

R. Isoviita

Näytä lisää uutisia...