In memoriam: Isao Takahata

6.4.2018 12:02

Useista maailmankuuluista anime-elokuvistaan tunnetun Studio Ghiblin perustajajäsen, tuottaja ja ohjaaja Isao Takahata nukkui pois eilen tokiolaisessa sairaalassa 82-vuotiaana. Hän oli kärsinyt pitkään sydänongelmista. Studio Ghiblin tiedotteen mukaan hän sairasti myös keuhkosyöpää.

Takahata syntyi lokakuussa 1935 Japanin keskiosassa sijaitsevassa Mien prefektuurissa, joka tunnetaan mm. suuresta šhinto-temppelistään ja maailmanperintökohteeksi julistetusta pyhiinvaellusreitistään. Hän päätyi animaatioalalle 1960-luvulla, haluttuaan jo nuoresta iästä selvittää, kuinka piirroshahmot heräävät elokuvissa eloon. Takahatan ensimmäinen pitkä ohjaustyö syntyi Toei Animation -yhtiön alaisuudessa. Se oli Taiyô no ôji Horusu no daibôken eli Horus, auringon prinssi, tarina pojasta ja hänen taikamiekastaan kaukana Norjassa.

Toei Animationilla Takahata kohtasi myös tulevan Studio Ghiblin toisen perustajajäsenen, Hayao Miyazakin. He siirtyivät 1970-luvun alussa toisen animaatioyhtiön, Shin-Ei Animationin palvelukseen. Ennen Studio Ghiblin perustamista vuonna 1985, Takahata työskenteli myös Nippon Animationilla, jolle hän ohjasi Johanna Spyrin kirjaklassikkoon perustuvan TV-sarjan Sveitsin Alpeilla elävästä Heidi-tytöstä.

Studio Ghiblin alkuvuosina sen mainetta luotiin tekemällä kahtakin pitkää tuotantoa yhtä aikaa: vuonna 1988 yhtiältä ilmestyi toisen maailmansodan aikaiseen Japaniin sijoittuva Tulikärpästen hauta, jonka Takahata ohjasi ja osittain käsikirjoitti, sekä Naapurini Totoro, josta Hayao Miyazaki vastasi niin ikään käsikirjoittajana ja ohjaajana. Ennen näitä tuotantoja Takahata oli toiminut mm. Miyazakin intohimoprojekti Tuulen laakson Nausicaän tuottajana.

Tulikärpästen haudan traileri:

Vaikkeivät sekä Tulikärpästen hauta että Naapurini Totoro saavuttaneet suurta suosiota heti, niistä muodostui vuosien mittaan Studio Ghiblin tunnetuimpia klassikoita. Takahatalle isompi menestys koitti 1994 julkaistun, japanilaismytologiaan pohjaavan ja komediallisen Pom Pokon kautta, joka valittiin myös maansa Oscar-ehdokkaaksi.

Pom Poko -traileri:

Takahata, joka ei Miyazakin tavoin piirtänyt paljon itse, teki elokuvissaan paljon erilaisia tyylikokeiluja. Esimerkkinä niistä voidaan mainita Naapurini Yamadat, jonka kuvakieli muistuttaa yksinkertaisuudessaan useista sanomalehtistripeistä tuttua tyyliä. Tämän elokuvan heikko menestys sai Takahatan vetäytymään ohjaajantehtävistä pitkäksi aikaa.

Naapurini Yamadat -traileri:

Mestari palkittiin elämäntyöstään Locarnon elokuvafestivaaleilla vuonna 2009. Hänen viimeiseksi ohjauksekseen jäi jälleen japanilaisesta mytologiasta ja tarustosta ammentanut Prinsessa Kaguyan taru. Tämä vuonna 2013 julkaistu anime-elokuva oli myös ehdolla vuoden parhaan animaation Oscar-palkinnolle, mutta se hävisi tuolloin Disneyn toiminnallisemmalle Big Hero 6 -leffalle.

Prinsessa Kaguyan Taru -traileri:

 

Lähteet: Guardian, Variety, IndieWire

Kuva: Cinema Mondo/ Prinsessa Kaguyan taru, 2013

Lisää luettavaa