Netflixin Stranger Things oikeuskiistan kohteena

4.4.2018 11:18

Vuonna 2016 alkanut Stranger Things on yksi Netflix-katsojien tykätyimpiä sarjoja, mutta nyt sitä vaaditaan tuhottavaksi. Raju vaatimus liittyy tekijänoikeuteen. Mm. TV-sarjojen Kallista kipua ja Muistin vanki tuottajan assistenttina työskennellyt Charlie Kessler väittää Stranger Thingsin tekijöiden käyttäneen häneltä varastettua ideaa.

Sarjan luojat, Matt ja Ross Duffer, nappasivat Kesslerin mukaan hänen ideansa heidän kohdattuaan vuonna 2014 Tribecan elokuvafestivaaleilla. Kessler oli tällöin esitellyt Duffereille tarinakonseptiaan, joka puolestaan pohjautui hänen omaan lyhytelokuvaansa nimeltä Montauk sekä käsikirjoitukseen, jonka hän oli laatinut kokoillan elokuvaa varten. Tieteisfiktiota edustavan tarinan tapahtumapaikka oli Kesslerin mukaan erilaisten urbaanilegendojen koti. Kuten Stranger Thingsissä, siinä on mukana hallituksen laboratorio, jonka vaikutuspiirissä tapahtuu yliluonnollisia asioita.

Keskustelu Dufferien kanssa ei lopulta johtanut yhteistyöhön, mutta nyt Kessler on haastanut kaksikon oikeuteen ideansa varastamisesta ja tahtoo, että hänen kaikki siihen liittyvä materiaali tuhotaan. Lisäksi hän vaatii korvauksia menetetyistä tuloista. Jutussa on kuitenkin vielä yksi mutka: Montauk ja Stranger Things vaikuttavat lainaavan aineksia 1990-luvun alussa julkaistun kirjasarjan aloitusosasta. Preston B. Nicholsin ja Peter Moonin kirjoittama The Montauk Project: Experiments in Time on myös Stranger Thingsin näyttelijöiden mukaan ollut osittain Netflix-sarjan pohjana.

Lähteet: THR, Variety

Kuva: Netflix/ Stranger Things

Lisää luettavaa