Ohjaaja David Lynch tietää, millä ahdistelusta pääsee

18.12.2017 23:18

Hollywoodia ja myös muun maailman viihdeteollisuutta kuohuttava #metoo-kampanja jatkuu. Seksuaalisesta ahdistelusta lukuisilta naisnäyttelijöiltä syytteet saanut megatuottaja Harvey Weinstein on edelleen tutkinnan kohteena ja hänen tapauksestaan on tulossa myös dokumenttielokuva. Weinsteinin vanavedessä myös joukko muita viihdeteollisuuden nimiä on saanut osakseen samankaltaisia syytöksiä, joita selvitellään.

Twin Peaks -sarjan taustalta tuttu ohjaaja David Lynch (kuvassa) on tuonut julki ajatuksensa siitä, kuinka ahdistelu olisi mahdollista saada loppumaan. Lynch, jonka oma maine ei ole tahraantunut, on hänkin havainnut, kuinka seksuaalisesta ahdistelusta on tullut näkyvä puheenaihe.

– Meitä oletettavasti arvioidaan sen perusteella, miten kohtelemme toisiamme. Täydellisessä maailmassa, jos aiot tehdä jotakin jollekin toiselle, sinun pitäisi ajatella, pitäisitkö siitä, että sinulle tehtäisiin samoin. Jos vastaus on: ”Ei”, silloin se ei ole hyvä teko, jos vastaus on: ”Kyllä, pitäisin siitä todella”, silloin se on hyvä teko. Tämä toimii kaikilla elämän osa-alueilla, Lynch toteaa tuoreessa haastattelussaan.

Mm. ranskalaistähti Gérard Depardieu ja hänen amerikkalaiskollegansa Jason Priestley ovat kovemmilla linjoilla. Depardieu on kertonut uhanneensa 1990-luvun puolivälissä mm. kaivaa Harvey Weinsteiniltä silmät päästä, koska tämän tarjoama elokuvasopimus vaikutti suoranaiselta ryöstöltä. Priestley puolestaan paljasti antaneensa Weinsteinille avokämmenestä, kun he olivat joutuneet sanasotaan vuoden 1995 Golden Globes -palkintogaalaan liittyvissä juhlissa.

 

Lähteet: IndieWire, Le Figaro, THR

Kuva: Urbankayaker

Lisää luettavaa