Tapaus Yösyöttö ei ole uniikki: Tom Cruise -leffa juuttui vaikeuksiin

Hiljattain otsikoihin noussut kiista Finnkinon ja elokuvalevittäjä Nordisk Filmin välillä ei ole edelleenkään ratkennut. Koska uudessa omistuksessa oleva leffateatteriketju yhä penää isompaa osaa lipputuloista mm. kotimaisen Yösyöttö-elokuvan esittämisestä valkokankaillaan, eikä levittäjäyhtiö ole ilmeisesti taipunut tähän vaatimukseen, leffa pysyy poissa maan suurimman ketjun saleista. Vastaavanlainen ongelmatilanne on tullut eteen nyt myös naapurimaassamme Venäjällä.

Tosipohjainen Tom Cruise -leffa American Made oli tulossa Venäjän suurimpien elokuvateatteriketjujen esityslistalle, mutta kiista rahasta torppasi myös tämän suunnitelman. Formula Kino ja Cinema Park jättivät Cruise-leffan tylysti ohjelmistostaan, sillä American Madea levittävä Universal ei hyväksynyt 10%:n lisämaksua, minkä venäläisyhtiö Rambler & Co lisäsi verkossa myytyjen lippujen hintoihin. Lipunmyyntipalveluyrityksen ja mainitut teatteriketjut omistaa sama henkilö, Alexander Mamut.

Rahakiista aiheutti sen, ettei Universalin muitakaan elokuvia välttämättä nähdä vähään aikaan Mamutin omistamissa teattereissa. Vaikka sekä Formula Kinon että Cinema Parkin osuus Venäjän kaikista valkokankaista on vain 15,3%, yksin American Made menetti yli sata esityspaikkaa tämän kiistan vuoksi. Koska suuri osa Hollywood-elokuvien tuotoista tulee Yhdysvaltain ulkopuolisista esityksistä - joissakin tapauksissa jopa suurempi osuus kuin Yhdysvalloista - seikkaa tuskin kuitataan Hollywoodissa olankohautuksella.

Formula Kinon ja Cinema Parkin omistaja on eri kuin Suomen Finnkinon. Finnkino myytiin alkuvuodesta elokuvateatterijätti AMC Entertainmentille, joka on kasvattanut elokuvateatteriomistuksiaan satoihin ympäri maailmaa koko 2000-luvun. AMC Entertainmentin taustalla vaikuttaa kiinalainen Wanda Group.

Suomessa lipputulonjaon muutoshaluja on perusteltu Finnkinon puolelta mm. laitteistoihin liittyvin investoinnein. Sekä Wanda Groupin että Alexander Mamutin A&NN Investmentsin omistamien elokuvateatterien käytössä on mm. IMAX-teknologiaa. Elokuvateatterit ympäri maailmaa investoivat parhaillaan myös virtuaalitodellisuuteen.


Lähteet: THR, CinemaBlend, IMAX, Bloomberg, Wanda Group, Formula Kino, Cinema Park, Benzinga, IHS Markit, YLE, Finnkino, AMC

Kuva: © Universal Pictures

R. Isoviita 21.10.2017 klo 18:34

Uusimmat uutiset

Wonder Womanin jäljissä: 1980-luvun toimintasankarittaresta halutaan uusi leffa

Miekka ja magia -hahmo saa uusintakäsittelyn.

R. Isoviita

Taru sormusten herrasta -tähti kritisoi uutta versiota

Pitkän uran tehnyt John Rhys-Davies tylynä.

R. Isoviita

Scorsesen seuraava leffa saattaa jäädä näkemättä valkokankailla

Netflix toimii omalla tavallaan.

R. Isoviita

Palaako Mendes sittenkin seuraavan Bond-leffan puikkoihin?

Bond-leffoista tuttu MGM etsii uutta yhteistyökumppania.

R. Isoviita

Koomikko Louis C.K. myönsi syytökset tosiksi – ura katkolla

Viisi naista kertoi tähden paljastaneen itsensä heille.

R. Isoviita

Näytä lisää uutisia...