Ohjaaja Terry Gilliam liittyi ranskalaisikoni Rochefortin surijoihin

11.10.2017 22:13

Terry Gilliamin vaikeuksistaan kuulun Don Quijote -elokuvan
alkuperäiseksi pääosanäyttelijäksi kiinnitetty ranskalaisnäytelijä Jean Rochefort nukkui pois maanantain eli 9.10. vastaisena yönä. Pitkän sairastelun jälkeen 87-vuotiaana kuollut Rochefort oli kotimaassaan juhlittu tähti; hän voitti urallaan mm. kolme Ranskan ”Oscaria”, eli César-palkintoa.

Vaikka Rochefort joutui loukkaantumisensa takia jäämään aikoinaan pois Gilliamin elokuvasta, viimein Don Quijote -versiointinsa kuvattua saanut ohjaaja muisti edesmennyttä tähteä sosiaalisessa mediassa lämmöllä.

– Olen aivan järkyttynyt, erityisesti, koska viimeistelemme
The Man Who Killed Don Quixote -elokuvani leikkausta. [Jean Rochefort] oli ykkösvalinta ja täysin ikoninen Don Quijote tämän elokuvan pitkän tien alusta asti. Hän oli hieno näyttelijä, loistava koomikko… urhea ja päätti jatkaa, vaikka kärsi kovista kivuista. Hän oli surullisen hahmon ritarin kasvot ja
henki. Kun näin hänet pari vuotta sitten, hän tuntui vain nuortuvan. Kuvittelin, että Don Quijoten tapaan hän kykenisi elämään ikuisesti. Hänen lähtönsä on uskomattoman surullista, Gilliam toteaa Facebook-julkaisussaan.

Rochefortin kollega, Brigitte Bardot puolestaan kommentoi tämän poismenoa seuraavasti:

– Taivaan tähdetkin surevat hänen kuolemaansa. Hänen myötään katoaa kokonainen sukupolvi. Jean Rochefort oli loistava esiintyjä, elegantti, tyylikäs, herrasmies, hauska ja mielikuvituksekas.

Rochefort näytteli viimeisen roolinsa vuonna 2015 julkaistussa Matkalla Floridaan -ikämieskuvauksessa. Hänen viiksekkäät piirteensä tulivat tutuiksi monille kymmenistä elokuvista, joissa hän oli mukana 1950-luvun lopulta alkaen. Hänet nähtiin mm. seikkailuromantiikkaa tarjonneessa Angelika-elokuvasarjassa virkavaltaa edustavana Desgrezinä. Rochefort muistetaan lisäksi monista 1970-luvun farsseista ja mustista komedioista, kuten
mestariohjaaja Luis Buñuelin Vapauden aaveesta. Hänen komediauransa jatkui pitkään sen jälkeenkin, mistä on todisteena mm. vuonna 1996 valmistunut ylhäisöä parodioinut Ridicule – olemisen sietämätön naurettavuus. Kyseinen elokuva nostettiin myös parhaan ei-amerikkalaisen elokuvan Oscar-ehdokkaaksi.

Lähteet: Gala, Le Monde, Variety, The Guardian, Facebook

Kuva: Georges Biard

Lisää luettavaa