Paljonko elokuva-alalla voi saada palkkaa?

5.10.2017 14:41

Jos Suomessa elokuvantekijät eivät pääsekään yleensä rikastumaan, ulkomailla puhutaan hyvin erilaisista palkoista. Yhdysvalloissa kyseessä on jo sen luokan liiketoiminta, että käsikirjoittajallekin voi lohjeta miljoonien kokoinen siivu leffan budjetista. Millaisia nämä palkkiot sitten oikeastaan ovat?

News.com.au on listannut eri ammattinimekkeitä ja niihin liittyviä palkkoja. Tuottaja saattaa maailmalla saada keskimäärin 320 000 dollarin (n. 272 530 euroa) summan elokuvalta. Parhaimmillaan tämä leffaprojektin rahavirtoja ja suuria linjoja ohjaileva henkilö voi kuitenkin saada isoimmista tuotannoista jopa yli 20 milj. dollaria. Tällaisiin tuotantoihin voidaan lukea esim. Disneyn uusi Kaunotar ja hirviö -versiointi.

Huippunäyttelijän palkat ovat niin ikään huippuluokkaa. Nk. A-listan tähden palkkio voi yhdestä leffasta nousta jopa 25 milj. dollariin (n. 21 milj. euroa), jos kyseessä on elokuvan pääosa. Sivuosa voi sekin pullistaa ison staran tilipussia 2-6 milj. dollarilla, mutta tuntemattomampien näyttelijöiden on tyytyminen pääosissaankin vain satoihintuhansiin.

Näppejään nuolemaan eivät jää myöskään muut suurtuotantojen työläiset. Esim. maskeeraajalle työ isossa leffassa voi tuottaa peräti 158 000 dollaria (n. 134 570 euroa). On kuitenkin muistettava, ettei työ elokuva-alalla ole kovin säännöllistä ja työntekijät eivät aina tiedä seuraavaa tyäpaikkaansa edellisen keikan päättyessä.

Lähteet: News.com.au, THR

Kuva: Walt Disney

Lisää luettavaa