Elokuvatietokanta IMDB sulkee osan toiminnoistaan

4.2.2017 16:30


Yli 4 miljoonaa elokuva-, TV- ja muuta ohjelmanimekettä sekä yli 6 miljoonaa niissä työskennelleen henkilön profiilisivua kattava Internet Movie Database on eittämättä yksi maailman suurimmista viihdealan tietokannoista. 1990-luvulta asti tietovarantojaan kerryttänyt sivusto tulee piakkoin kuitenkin tekemään isohkon muutoksen. Se on tiedottanut sulkevansa keskustelufooruminsa.

IMDB:n keskustelufoorumi, samoin kuin esimerkiksi Leffatykin keskustelufoorumi, on tarjonnut elokuvien ja TV-sarjojen faneille paikan vaihtaa ajatuksia elokuvista ja sarjoista, kysyä muilta lähempiä tietoja jonkin nimekkeen saatavuudesta vaikkapa levyllä tai tiedustella jonkin vähemmän tunnetun näyttelijän kohtaloa. Kuluvan kuun 20. päivä IMDB:n keskustelualue kuitenkin suljetaan lopullisesti ja samalla sen käyttäjät menettävät mahdollisuuden lähettää toisilleen yksityisviestejä.

Tiedotteessaan IMDB kertoo sulkemisen syyksi sen, ettei sivuston ylläpito tutkimustensa tuloksena arvele keskustelualueensa enää tarjoavan käyttäjille positiivista ja käyttökelpoista kokemusta.

Kuten Leffatykin keskustelualueelle, IMDB:n keskusteluketjuihin on voinut ottaa osaa vain rekisteröityneenä. IMDB:n ylläpito katsoo, että yhä suurempi joukko sen sivuston käyttäjistä jakaa mielipiteitään sosiaalisen median kautta, johon monet henkilöt ovat kirjautuneina puhelin- ja tablet-sovellusten kautta aina laitteensa ollessa päällä.

IMDB ei julkaissut tiedotteensa yhteydessä tutkimustensa tarkkoja lukuja. Jonkinlaista kuvaa tilanteesta saattaa kuitenkin antaa vilkaisu sen elokuvanimekkeisiin. Esim. eläinaktivisteja suututtaneen A Dog’s Purpose -elokuvan kohdalla on IMDB:ssa kymmeniä sivuja keskustelun avauksia, joista osassa on yli kymmenenkin vastausta, mutta osassa ei yhtään. Keskustelujen sisältö vaihtelee eläinten kohtelusta kuvauspaikoilla (kuva alla) aina Yhdysvaltain nykypolitiikkaan, mutta moni aloituksista on aiemman toistoa. Viestien kirjoittajien määrä on myös huomattavasti alempi kuin esim. pelkästään IMDB:n kautta Facebookissa elokuvasta tykänneiden määrä (n. 20 000 kävijää). M. Night Shyamalan -raina Splitin kohdalla tilanne on lähes sama.

IMDB:n päätös ei vaikuta Leffatykin keskustelufoorumiin. Leffatykki.com on kotimainen sivusto, joka perustettiin vuonna 2001. Lisätietoja sivustostamme löydät osiosta Tietoja Leffatykistä.

Lähteet: IMDB, Variety, EOnline

Kuvat: IMDB

Lisää luettavaa