Kiistellyn Star Trek -fanielokuvan kohtalo selvisi

23.1.2017 07:05


Vaikka esim. videosivuosto Youtube on pullollaan erilaisia fanileffoja, eli käsikirjoitettuja ja ohjattuja tarinoita, jotka sijoittuvat niin kaukaisiin galakseihin kuin vaikkapa Tylypahkan tietämille, niiden tekeminen ja julkaisu ei tekijänoikeudellisista syistä ole aina helppoa. Leffatykki on seurannut jo kuukausia kiistaa, joka puhkesi Star Trek -elokuvien ja -sarjojen oikeudet omistavien yhtiöiden sekä franchisen fanien välille. Jupakassa vaikuttaa viimein häämöttävän jonkinlainen ratkaisu.

Star Trek: Axanar -fanielokuvan tekeminen laitettiin jäihin, kun yhtiöt Paramount ja CBS haastoivat sen luojat oikeuteen. Paramount ja CBS ilmaisivat lakimiestensä avustuksella, mitä franchisen fanit eivät saisi jatkossa käyttää fanifiktiossaan – lista on pitkä, sisältäen Star Trek -tuotannoista tuttuja univormuja, avaruusaluksia ja jopa virallisissa Star Trek -tuotannoissa näytelleitä näyttelijöitä.

Sotkuinen ja fanien keskuudessa runsaasti negatiivista palautetta synnyttänyt oikeusjuttu on viimein päättynyt sovintoon, vain n. viikkoa ennen kuin sen osapuolten oli tarkoitus astua raastupaan. Sovinnon myötä Star Trek: Axanarin tekijät myöntyivät Paramountin ja CBS:n ehtoihin. Heillä ei näin ollen ole lupaa tehdä alkuperäisen suunnitelmansa mukaista leffaa, mutta he saavat sen sijaan tehdä kaksi 15 minuutin mittaista lyhytelokuvaa (pieneltä osin) niiden näyttelijöiden kanssa, joita heillä oli alkujaan aikomus käyttää. Nämä näyttelijät ovat olleet mukana myös virallisissa Star Trek -tuotannoissa. Axanarin luojat eivät saa myöskään esittää Axanarin tarinaa virallisissa fanitapaamisissa tai kerätä sille joukkorahoitusta, joskaan laki ei kiellä ketään lahjoittamasta rahaa tälle ryhmälle suoraan. Tuottaja Alec Peters Axanar Productionsilta on arvellut näiden seikkojen hidastavan heidän työtään, mutta ei kuitenkaan lopettavan sitä.

Lähteet: Axanar Productions, THR

Kuva: Axanar Productions

Lisää luettavaa