Ei vieläkään ratkaisua: fanileffan kohtalo valamiesten käsiin

5.1.2017 17:27

Fanitaiteen tekeminen voi kuulostaa hauskalta ja innostavalta, mutta se on toisinaan myös hyvin ongelmallista. Alkuperäisten teosten luojat pitävät nykyään tiukemmin kiinni tekijänoikeuksistaan kuin vuosikymmeniä sitten. Star Trek: Axanar -leffan piti jatkaa tieteissarjan fanien omien elokuvien perinteitä, mutta siitä on kehkeytynyt jo pitkälti yli vuoden kestänyt kiusallinen kädenvääntö.

Axanarin tekijät keräsivät joukkorahoituksella varoja kustantaakseen lyhytelokuvansa kalliit tuotantokustannukset kuvauspaikan vuokrasta alkaen. Alkuperäisen Star Trekin takana olevat yhtiöt Paramount ja CBS haastoivat Axanarin luojat kuitenkin oikeuteen, sillä heidän näkemyksensä mukaan fanileffa vahingoitti heidän tekijänoikeuksiaan ja uhkasi viedä yleisöä heidän Star Trek -tuotannoiltaan. Näkemys sai faniyhteisöltä runsain mitoin kimpaantuneita kommentteja sosiaalisessa mediassa, mutta viime toukokuussa heitä lepyteltiin viestillä virallisten Star Trek -elokuvien parissa työskennelleiden J. J. Abramsin ja Justin Linin puolelta. Nämä antoivat yllättäen tukensa Axanarin tekijöille.

Taistelu kyseisen fanielokuvan toteutumisen puolesta ei kuitenkaan ole edelleenkään ohi. Kalifornian piirin tuomari R. Gary Klausner antoi tiistaina tapausta käsittelevän lausunnon, jossa hän katsoo Paramount- ja CBS-yhtiöiden näkemyksen olevan täysin perusteltu. Tuomari huomauttaa Axanarissa käytettyjen elementtien, kuten klingon-univormun, muistuttavan suuresti Star Trek -elementtejä, jotka ovat tekijänoikeuden alla.

Tuomari Klausner on silti sitä mieltä, että vain valamiehistö pystyy lopulta päättämään Axanarin kohtalosta. Niinpä on heidän sympatiansa varassa, vapautuvatko Star Trek: Axanarin tekijät syytteestä vai eivät ja mitä heidän fanielokuvalleen tapahtuu. Oikeudenkäynnin päivämäärää ei ole vielä määrätty.

Lähde: THR, Twitter, Facebook

Kuva: axanarproductions.com

Lisää luettavaa