Samuraifiktio, joka on liian hurja osalle sen näyttelijöistä

4.9.2016 18:02

Vielä tämän päivän loppuun on käynnissä kilpailu, jonka voittajat pääsevät katsomaan jo ennakkoon kulttistatusta saavuttanutta elokuvaa erityisessä ympäristössä. Selkämeren rannoilla kuvatun Samurai Rauni Reposaarelainen -leffan erikoisnäytös järjestetään voittajille historiallisella Säpin majakkasaarella 10.9.16, jossa tyrskyt lyövät tuulisimpina päivinä korkealle. Muut joutuvat odottamaan elokuvan ensi-iltaa 21.9.16 asti, jolloin se nähdään Rakkautta & Anarkiaa -festivaaleilla Helsingissä.

Leffan tie valkokankaalle on ollut pitkä, sillä ensimmäiset ajatukset elokuvan tekemisestä nousivat esiin jo vuosia sitten – elokuvan pohjana toimineen samannimisen näytelmän tekoaikaan, vuonna 2010. Itse leffaa kuvattiin usean vuoden ajan. Tekijätiimi tunnustautuu alalla amatööreiksi, minkä takia materiaalia meni myös runsaasti pilalle. Mutta ohjaajan, käsikirjoittajan ja pääosanäyttelijän ominaisuudessa toiminut Mika Rättö (kuvassa keskellä yhdessä kuvaaja Sami Sänpäkkilän kanssa) kehuu tällä matkalla mukana olleita lapsinäyttelijöitä vuolain sanoin.

– Lasten näyttelypanos on tämän homman nimi. Lasten kanssa oli parasta, koska heillä on uskomaton omaksumiskyky, Rättö suitsuttaa ja huomauttaa, että lapset onnistuivat rooleissaan jopa aikuisia paremmin, kun samoja asioita piti toistaa usean oton ajan uudelleen. Lapset eivät hänen mukaansa myöskään väsähtäneet kesken kuvausten, vaan olivat innolla mukana, vaikka erästäkin merkittävää kohtausta kuvattiin vasta aamukolmen aikaan – vetisissä olosuhteissa.

Monista lapsirooleista huolimatta Samurai Rauni Reposaarelainen ei ole lastenelokuva. Se kulkee toistaiseksi K-18-luokituksella. Elokuvassa on raakoja kohtauksia sekä kovaa kielenkäyttöä. Vanhojen japanilaisten samuraielokuvien hengessä toteutettua seikkailua pääsee näkemään myös erikoisnäytöksen ja festivaalin jälkeen Suomessa elokuvateattereissa 21.10.16 alkaen. Tuottaja Harri Sippolan mukaan leffa pyrkii myös Berlinaleen ja muille kansainvälisille festivaaleille.

 

Lähteet: elokuvan tekijät

Kuva: Z.E./ Elokuvan kuvaukset 2014

Lisää luettavaa