Hollywoodin kultakauden tähti viettää 100-vuotisjuhliaan

1.7.2016 16:33

Vaikka valtaosa Hollywoodin ns. kultakauden näyttelijöistä on jo historiaa, ainakin yksi heistä on yhä joukossamme. Olivia de Havilland täyttää tänään pyöreät sata vuotta. Japanin Tokiossa vuonna 1916 syntynyt de Havilland ei välttämättä nuorimpien elokuvankävijöiden korvissa kuulosta tutulta nimeltä, sillä hän on jo viettänyt eläkepäiviä 1980-luvun lopulta.

Englantilaista syntyperää oleva Olivia de Havilland teki ensimmäisen leffaroolinsa vuonna 1935 ja voitti urallaan kaksi Oscaria. Hän oli ehdolla himoitulle palkinnolle myös kolmesta muusta roolistaan. Yksi ehdokkuuksista tuli sivuosasta Melanie Hamiltonina romanttisten elokuvien ikiklassikossa Tuulen viemää. Vaikka de Havilland nähtiin usein hellien ja hauraanoloisten naishahmojen osissa, kuten Robin Hoodin seikkailujen Marian-neitona salskean sankari-ikoni Errol Flynnin rinnalla, vahvana elävän legendan mukaan kulisseissa tunnelmat olivat välillä hyvinkin hyiset.

Näyttelijä Joan Fontaine, alkujaan Joan de Beauvoir de Havilland, oli Olivia de Havillandin vuotta nuorempi sisar, joka päätyi alalle isosiskonsa vanavedessä mutta voitti Oscar-palkinnon tämän nenän edestä vuonna 1942. Näiden palkintojuhlallisuuksien historiassa tuo oli ensimmäinen kerta, kun kaksi sisarusta oli ehdolla samassa palkintokategoriassa – de Havilland elokuvasta Yö on liian lyhyt ja Fontaine elokuvasta Vaarallisia valheita. Sisarusten välisestä sodasta raportoitiin vuosikymmeniä mediassa, mutta Joan Fontaine kiisti vihanpidon vähän ennen kuolemaansa vuonna 2013 ja Olivia de Havilland puolestaan tiedotti kuolinuutisen jälkeen olevansa sisarensa poismenosta shokissa ja surullinen.

De Havilland asuu Ranskassa, jonne hän muutti Yhdysvalloista turhauduttuaan television tuomaan muutokseen Hollywoodissa 1950-luvulla. Hänen kahdesta lapsestaan tytär Gisèle on edelleen äitinsä tukena, mutta poika Benjamin kuoli Pariisissa vaikeaan sairauteen jo vuonna 1991. Kirjailija ja käsikirjoittaja William Stadiem on kuvaillut tähden muistavan asiat edelleen valokuvantarkasti ja vaikuttavan pari vuosikymmentä ikäistään nuoremmalta.

 

Lähteet: THR, The Wrap, Radar Online, CNN, Vanity Fair

Kuva: MGM

Lisää luettavaa