Elokuvaoppia ohjaajalta, joka ei hätkähdä edes luotia

19.5.2016 14:11

Tällainen tilaisuus koittaa harvoin: saksalainen elokuvaohjaaja Werner Herzog kurssittaa tänä kesänä elokuvantekijöitä, mutta ei ihan ketä tahansa. Karhudokumentti Grizzly Manin takaa ja mm. Nosferatu– sekä Cobra Verde -elokuvista tutun ohjaajan master class -kursseille sopivat hänen mukaansa mm. ne, joilla on kokemusta työstä mielisairaalan vartijoina tai seksiklubien ovivahteina. Pilke silmäkulmassa sanotun määritelmän taustalla lienevät Herzogin pitkän uran moninaiset kokemukset: häntä on mm. ammuttu ja hän ohjasi useaan otteeseen vaikeana persoonallisuutena pidettyä näyttelijä Klaus Kinskiä, kerran jopa Amazonin sademetsissä kiskoen mukanaan täysimittaista laivaa.

Herzogin pariviikkoiset kurssit ovat online-muotoiset, joten niille on helppo osallistua mistä tahansa älylaitteen välityksellä. Hän opettaa sekä fiktio- että dokumenttielokuvan tekemistä. Kursseilla pitäisi oppia mm. tarinankerrontaa, haastattelutekniikkaa, kuvaamista ja jopa rahoituksen järjestämistä. Oppituntiensa esittelyvideolla Herzog paljastaa kuitenkin, että kuvakäsikirjoituksen tekemistä hän ei opeta, koska sellaiset ovat pelkureita varten.

Ilmaisesta koulutuksesta ei ole kysymys, kuten arvata saattaa. Aiemmin paikallisesti kursseja antanut ohjaaja tarjoaa kuitenkin sen verran mielenkiintoista tietoutta, että se kannattaakin hinnoitella. Ennenkään hän ei ole elokuvantekoa opettaessaan luvannut puhua mm. joogaamisesta, yrttiteestä, shamaaneista, omien rajojen etsimisestä tai sisäisestä kasvusta. Herzogin master class -kurssien sivut löytyvät täältä.

Lähteet: The Guardian, IndieWire, masterclass.com

Kuva: Erinc Salor

Lisää luettavaa